П.С. И аз за френския знам, че е голям проблем за учениците от България от по-горни класове (след 5ти-6ти клас). Дори да наваксат с немския, са изпуснали френския/латинския. В БГ масово учат испански, а такъв се предлага само в ограничен брой гимназии в Германия като втори език. Марио трябва много добре да проучи и да планира. Дефакто нашите деца трябва да знаят на някакво ниво 4 езика --български, немски, английски и френски

Доста сковано ми се вижда в Германия всичко. Като дете съм имала периоди на учене в САЩ, като беше елементарно да учиш от бг гимназия към американско хай скул (и обратно при наличие на изпит по БЕЛ), и те профилираха по всеки предмет, тестваха ти нивото -- имаш различни нива по английски, математика, биология, физика и тн. Това беше много добро, но държавно училище към Кеймбридж МА. Естествено и частни имаше още по-фенси. И имаше набор от неограничено лесни или трудни предмети, които един ученик може да взима в зависимост от нивото и способността на самия ученик. Имаше хора, които бяха съвсем зле, а и хора, които ги готвеха за Харвард/ МИТ.
Наистина го намирам за супер подход. Дано се открехнат немците поне в по-разчупените бундесланди като Хамбург и Берлин, където има високо текучество. Германия е страна на имиграция и емиграция, която няма политика н образованието, съответстваща на такава държава