Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 220
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • Немция
Според мен щом се нарича "гимназия", дори и частна да е, дава възможност за матура и съответно за продължаване в университет.

# 361
Затова ти написах да четеш, да се информираш подробно за немската училищна система.
Всяка гимназия или друго училище има сайт с информация и там пише с какъв тип диплома излизат децата. За университет ти трябва allgemeines Abitur:
Die allgemeine Hochschulreife (das "Voll"-Abitur) ist das Zeugnis, das man nach dem erfolgreichen Abschluss der Oberstufe am Gymnasium erhält. Auch an beruflichen Gymnasien .
С Fachabitur също може да се учи във висши училища, но с ограничение в специалности.
Още инфо: https://km.baden-wuerttemberg.de/de/schule/gymnasium/abitur-und-oberstufe

# 362
  • Germany
За децата на висококвалифицираните американски кадри си има частни училища. В Мюнхен има две такива и децата на разни такива кадри от Гугъл, IBM, Intel и подобни си учат там. На английски е обучението, но се учи и немски.
Има олимпиада по математика, различна от Кенгуруто, но не съм сигурна дали от училището става участието или самостоятелно. На синът ми един практикант му предлагаше миналата година да участва, но той отказа и не сме се интересували как стоят нещата.

# 363
А как да разбера, дали частното немско училище издава "гимназиална диплома"? И защо може с всяка българска диплома да се кандидаства, а не с всяка немска такава, в немски Уни? И има ли разлика, дали в БГ ще завършиш с немска или с бг диплома, защото немската БГ гимназия издава и двата вида - т.е. последните години профилират за една от двете. Извинявам се, ако сте го споменали,  много пъти препрочитам мненията, ама ми дойде много информацията и още не мога да я асимилирам напълно.
Защото в България всяко училище е гимназия и всяко ти дава шанс да учиш в който си искаш европейски университет, стига да си с добър успех, а в БВ има три нива на средно образование (гимназия, реалшуле, хауптшуле), от които само един вид, гимназията, дава достъп до университет. Тоест, ти завършвайки Каспичанската 158ма професионална гимназия по хлебопекарство имаш по-добри шансове за следване в Германия от някое хаупт шуле или реалшуле, не говоря като познания, а чисто да бъдеш приет. Това е и тънкостта на немската система.

Повечето частни училища СА гимназии, обаче. Гледай какви дипломи дават -- Европейски Бакалавър, Ай Би, Абитур са все дипломи, с които може да се учи в немски уни. Класическата немска гимназиална диплома е абитур.

# 364
  • Немция
Както е писала Мьос, има разлика между Allgemeines Abitur и Fachabitur.

Аз не съм завършила ЕГ, МГ, имах друг профил от българска гимназия, който не ми позволяваше да следвам в немски университет, само една специалност беше възможна, но нямах интерес към нея.
За кандидатстване към Fachhochschule дипломата ми обаче ставаше. Не знаех тогава, но специално аз се оказах с Fachabitur според немските изисквания.

# 365
Бибит, наистина ли? Явно и аз не съм доразбрала немската система. Мислих, че с добра диплома от всяка българска гимназия приемат в отворените специалности и вече в затворените ги класират по успех.

Нашите матури са замислени да са еквивалентни на немския абитур. Но и аз не знам дали биха се водили фахабитур...
Марио, ти щом си решил Карлсруе, значи имаш познати там. Трябва да ги разпиташ тях, но наистина голям авантюрист ми се струваш Simple Smile)). Детето ти след 7ми клас ще е на 13-14 години, ще му остава малко до пълнолетие, изучете си го там, пък тръгнете. По-добре 2 години за една да вземе като частен ученик в СМГ и по-рано да е готов, отколкото да сменя гимназии, образователни системи, да учи тепърва френски, немски патагонски преди унито Simple Smile).

PeaPink, точно за тези частни училища ни е и идеята, с какви дипломи завършват децата от там? Съмнявам се да не се котират в немските унита, иначе никой няма да им дойде до Мюнхен. Те са често и по-евтини от българските частни, заради идеята, че ги храниш частично с данъците си.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 12:16 от MariyaHris

# 366
  • Немция
Според мен зависи от хорариума на часовете.
Завършилите ЕГ тогава имаха достъп до немските университети.
Но това е било преди доста години, в момента не съм запозната с детайли.

Че съм на ниво Fachabitur го разбрах, като почнах да кандидатствам тук.

Сещам се за още един наш приятел тогава, не беше завършил ЕГ, МГ- и той имаше право само на Fachhochschule.
За него това не беше проблем- завърши го, даде му възможност за добра професия.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 12:22 от Бибит

# 367
Бибит, ясно, благодаря.  Много тънкости и подводни камъни има, явно.

# 368
Определено мисля, че едно дете завършило в Германия има много по-добри шансове за университет. Ако се абстрахираме от вида на дипломата кандидатстването е свързани с превеждане и приравняване на дипломи, иска се сертификат С1 за много специалности, отделно при търсене на жилище е едно когато вече имаш немски адрес, банкова сметка си откриват трудно без адрес, здравни карти … а най-вече самото непознаване на живота тук е също предизвикателство.
SuperMario не беше разбрал двуезичните паралелки. Мисля, че аз го питах. Има гимназии с паралелки, при които децата учат специалните предмети на английски, т.е. засилено обучение на английски като 5 и 6 клас учат интензивно езика, а след това специалните предмети са също на английски. Ако запишете детето в такава паралелка ще му бъде една идея по-лесно, защото за всички ще е чужд английския, но пречките с немския ще си останат. Предлага се в обикновени държавни гимназии, но не навсякъде.

# 369
  • Berlin
Не успях да прочета изцяло последните мнения, но
не е задължителен френският език за втори чужд език. При нас, в Берлин, в доста гимназии може да се избира м/у френски и испански (може би и друг, не знам). Пак зависи от провинция/училище, както винаги, но не може са се твърди 100%, че френският е задължителен.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 12:59 от abs

# 370
Той спомена BW и Karlsruhe и може би за това. Точно в този район предвид близостта с Франция втори френски е обичайно явление. Идеята беше да му обърнем внимание, че в 6-7 клас децата учат два чужди език освен немски.

# 371
Moni внимавайте с тиктоците , калориите , фитнесите и добавките. Много проблеми се получават при така увличащи се един от друг младежи и липсата на инструктор или с всички тези рекламирани и все уж безопасни препарати.
Покрай сина ми знам за 2 момчета едното от ного тежка тренировка качи диоптри , другото получи много някакви лоши показатели на черния дроб от препарати и претоварване. Едното не се орпави и му останаха диоптрите високи, другото страшно наплашена лл непрестанно инструктираше майката по тел и го викаха през 2 седмици на изследвания. Оправи се , но бяха се наплашили яко с подозрения , изключвания на неща и какво ли не.
Сега вече не ги виждам покрай сина ми тези деца , нали вече са студенти, дано са добре.
Моето пък е предпазливо и не е по крайности и експерименти със себе си, но има проблеми с това, че не е много гъвкаво и от там се получават дърпания разни та ходи на физио.

Пипи аз наскоро постоях няколко дена в клиниката тук и гледах , че имат много персонал . Това супер, защото при толкова много работа за да се свърши добре трябва да има персонал. Пиша го защото ми мина през ума - а защо в яслите се очаква при толкова много работа да я свършат за 30 деца 1-2 възпитателки ? Защо в единия случай реализират нуждата от персонал , а в сдурия не.

# 372
Той спомена BW и Karlsruhe и може би за това. Точно в този район предвид близостта с Франция втори френски е обичайно явление. Идеята беше да му обърнем внимание, че в 6-7 клас децата учат два чужди език освен немски.
Дори в BW и Karlsruhe има начини да се избегне задължителния френски и да се приеме друг език за втори чужд, особено за дошли от чужбина по-късно деца. Трябва активно търсене на подходящо училище, активно преговаряне с директорите и малко късмет.

# 373
Не успях да прочета изцяло последните мнения, но
не е задължителен френският език за втори чужд език. При нас, в Берлин, в доста гимназии може да се избира м/у френски и испански (може би и друг, не знам). Пак зависи от провинция/училище, както винаги, но не може са се твърди 100%, че френският е задължителен.
Да, не е на 100% задължителен, но малко гимназии в БВ имат изобщо други опции и знам, че точно френският е проблем за много чужденци при прием в гимназия, а не немският. Заради това е много важно и този аспект да се проучи.
 Берлин  и Хамбург са много по-разчупени, по мои наблюдения и то в много отношения. Дори приемът в гимназия  е по-консервативен в БВ, защото не е по желание на родителя. В Хамбург е, например.  На нас в Хамбург даже зойгниса от българското неделно училище тук ни го зачитат в немското училище, а в някои училища в Берлин го броели като оценка от втори или трети чужд език и броят оценката към общия успех.

За мен пък избор на квартира е нереален аргумент, всички студенти са  по квартири и общежития, и немски и български и индийски. Има уелкъм центрове към унитата, има персонал и помагат на чуждестранните студенти с квартитите. Има даже студенти от Газа, Иран и тн, на които им беше забранено да си отварят сметки в немски банки и пак успяваха със шпаркасе.
 Вече езикът е по-сериозен аргумент, той е важен и естествено  се учи най-добре в държавата, но не само. А и САМО бакалавърът е на немски, при магистратурата вече много от специалностите са изцяло на английски.

Аз не казвам, че от България е по-лесно, отколкото от Германия. Казвам само, че в един много тесен случай от едно или две наистина елитни училища в България е по-лесно да се реализираш в една конкретна група от области, като не става дума за едно добро професионално ниво, да имаш добра професия, добра заплата и да живееш добре,  а за едно елитно професионално ниво,  за което изобщо не се знае има ли това невръстно дете интерес или не. И го казвам само и единствено, заради профила на това конкретно дете, което евентуално може би е с такъв интерес и със способности от този ранг. Не го казвам за някое дете от редовна гимназия, дори не го казвам за всяко дете от СМГ, защото и в СМГ има много и най-различни деца, не всички, от които са нещо особено по точните науки. Казвам го за конкретно дете елитен съзтезател, показало заложби и интерес поне на този етап.

Но за мен е ясно, че в темата хората са с най-различен беграунд и ако не си завършил конкретните гимназии и не си в конкретните области, ще виждаш нещата по друг начин. Аз си позволявам да говоря за това конкретно дете, защото е специфичен случай, върху който все пак имам наистина дългогодишни наблюдения, познавайки доста съзтезатели, изстреляни от ракетата носител по един добър начин. 
Ясно е, че за таткото това не е определящ аргумент и той си е прав, тъй като детето е още доста малко и хич не се знае накъде ще тръгне.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 13:53 от MariyaHris

# 374
В Германия поне ако е в общежитие , то условията ще са човешки. Като четох за условията в някои в София и ми стана лошо.

Общи условия

Активация на акаунт