?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 400 004
  • 9 993
  •   4
Отговори
# 9 915
  • София
Доста поръчки имам от там, само една не беше дошла на време.

# 9 916
На мен винаги ми пристигат за 10-12 дни, тази е на 9 дни вече. Предишната дойде за по-малко от седмица пък, пак от Китай, не беше локална.

# 9 917
Нямам нито една забавена поръчка от Тему. Тайно се надявах някоя да се просрочи, да ползвам 10 лв., но не. Може в последния ден да е, но се вместват в срока.

# 9 918
Аз имам няколко забавени, но с малко (примерно пристигат на следващия ден) и си ми дадоха 10-те лв.
Една изчезна завинаги (в смисъл, че на някои хора им изчезват и след месеци се намират - моят случай не е такъв), но ми върнаха парите, поръчах други неща, така че все едно.

# 9 919
  • София
Парното в панелните блокове нали е на щрангове. Т.е. ако искам да махна лирата в банята, трябва да се източи само този щранг? А има ли начин без да източва системата, да се срежат тръбите - режеш, затапваш, подсушаваш водата, която се е изляла и си готов? Няма да го правя лично аз, естествено.
Не те съветвам, но избора на решението си е твое. Първо лирата, ако не се лъжа е обръщач на топлата вода, имаше нещо такова, второто е, че ако я махнеш веднага ще имаш мухъл в банята, ако нямаш прозорец, тя добре суши влагата, колкото и да е малка, по време на сезона е абсурд да правиш промени, трябва да се източи инсталацията и кооперацията ще остане без топло, след това трябва да се пълни, това си е беля направо, и последното е, че пак колкото и да е малка, тя е две - три ребра, даже три не вярвам,  топли банята, иначе определено си е студ и се усеща  , точно тя има малък разход, защото е малка, колко разход и колко ще се спечели, ако това е проблема. Никога не бих свалила лирата от банята си, няма прозорец и веднага ще получа мухъл.

# 9 920
Парното в панелните блокове нали е на щрангове. Т.е. ако искам да махна лирата в банята, трябва да се източи само този щранг? А има ли начин без да източва системата, да се срежат тръбите - режеш, затапваш, подсушаваш водата, която се е изляла и си готов? Няма да го правя лично аз, естествено.
Не те съветвам, но избора на решението си е твое. Първо лирата, ако не се лъжа е обръщач на топлата вода, имаше нещо такова, второто е, че ако я махнеш веднага ще имаш мухъл в банята, ако нямаш прозорец, тя добре суши влагата, колкото и да е малка, по време на сезона е абсурд да правиш промени, трябва да се източи инсталацията и кооперацията ще остане без топло, след това трябва да се пълни, това си е беля направо, и последното е, че пак колкото и да е малка, тя е две - три ребра, даже три не вярвам,  топли банята, иначе определено си е студ и се усеща  , точно тя има малък разход, защото е малка, колко разход и колко ще се спечели, ако това е проблема. Никога не бих свалила лирата от банята си, няма прозорец и веднага ще получа мухъл.

Подкрепям това за мухъла. Иначе може би зависи каква е точно инсталацията - при повечето панелки е вертикална и ако някой среже и затапи двете тръби/лира в банята, ще спре топлото в тръбите/лирите в баните на всички останали по колоната. Сигурно ли е, че инсталацията на въпросната панелка го позволява?

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 16:59 от Vi Euross 693427

# 9 921
Как се начисляват лихвите по дву- и тригодишните депозити?
Примерно за тригодишен от 1000 лв на 3% - на падежа 33 лв ли получаваме или 99 лв/ за всяка година по 3%.
Разните интернет калкулатори показват втория вариант, но реално така ли олихвяват и банките?

# 9 922
  • София
В моя апартамент лирите в банята са махнати от 1 до 18ти етаж. Едновременно са ги рязали при източна инсталация. Няма мухъл вече 25 г.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 17:22 от Aisha

# 9 923
  • София
Не те съветвам, но избора на решението си е твое. Първо лирата, ако не се лъжа е обръщач на топлата вода, имаше нещо такова, второто е, че ако я махнеш веднага ще имаш мухъл в банята, ако нямаш прозорец, тя добре суши влагата, колкото и да е малка, по време на сезона е абсурд да правиш промени, трябва да се източи инсталацията и кооперацията ще остане без топло, след това трябва да се пълни, това си е беля направо, и последното е, че пак колкото и да е малка, тя е две - три ребра, даже три не вярвам,  топли банята, иначе определено си е студ и се усеща  , точно тя има малък разход, защото е малка, колко разход и колко ще се спечели, ако това е проблема. Никога не бих свалила лирата от банята си, няма прозорец и веднага ще получа мухъл.

Подкрепям това за мухъла. Иначе може би зависи каква е точно исталацията - при повечето панелки е вертикална и ако някой среже и затапи двете тръби/лира в банята, ще спре топлото в тръбите/лирите в баните на всички останали по колоната. Сигурно ли е, че инсталацията на въпросната панелка го позволява?
Причината майсторът да иска да я махне е, че не може да сложи гипсокартон и плочки зад нея, мястото е много тясно. Аз реших, че спокойно може без нея, защото реално апартаментът е много топъл, а и съм свикнала да държа вратата на банята винаги отворена. Лирата е точно зад вратата и пречи физически и естетически.
Но аз не знам дали майсторът е наясно с всички тези съображения, които изтъкнахте. Проблемът е, че банята е на боя, която не може да се махне, и той слага гипсокартон, за да да хване лепилото за плочките.

# 9 924
Как се начисляват лихвите по дву- и тригодишните депозити?
Примерно за тригодишен от 1000 лв на 3% - на падежа 33 лв ли получаваме или 99 лв/ за всяка година по 3%.
Разните интернет калкулатори показват втория вариант, но реално така ли олихвяват и банките?

Всичко може, зависи какво пише в договора/условията на депозита. Може да е 3% за целия срок, може да са 3% на година без капитализиране, или 3% на година с капитализиране. Прочети си внимателно документите.

# 9 925
  • София
Обикновено лихвата се дава на годишна база, така че най-вероятно ще получиш 99лв накрая на периода.

# 9 926
  • Буркина Фасо
В моя апартамент липите в банята са махнати от 1 до 18ти етаж. Едновременно са ги рязали при източна инсталация. Няма мухъл вече 25 г.
егати и апартамента  rotfImbo 
в хола какви дървета имаш ? Simple Smile

# 9 927
Причината майсторът да иска да я махне е, че не може да сложи гипсокартон и плочки зад нея, мястото е много тясно. Аз реших, че спокойно може без нея, защото реално апартаментът е много топъл, а и съм свикнала да държа вратата на банята винаги отворена. Лирата е точно зад вратата и пречи физически и естетически.
Но аз не знам дали майсторът е наясно с всички тези съображения, които изтъкнахте. Проблемът е, че банята е на боя, която не може да се махне, и той слага гипсокартон, за да да хване лепилото за плочките.

Може би за по-сигурно първо говорете с домоуправител дали рязането би се отразило на останалите по колоната, защото ако те НЕ са съгласни да им се спира топлото в баните, може да се окаже, че ще трябва да възстановявате всичко в първоначалния му вид, което си е хамалогия..

# 9 928
Нямам още такъв депозит, информативно питам хора с опит, че в сайтовете на банките нищо не се обяснява.

# 9 929
Лира и тръби не е ли различно?

sunseto3, пише си в сайтовете на банките..условията на депозитите какви са. Потърсете и прочетете.

Общи условия

Активация на акаунт