?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 399 808
  • 9 991
  •   2
Отговори
# 9 930
Лира и тръби не е ли различно?

Нямам представа конкретно за случая на авторката на въпроса - при нас в банята има две тръби, които минават през цялата колона апартаменти, на тях няма нищо допълнително монтирано, никакви кранове, никакви измервателни уреди - просто две тръби, минаващи през пода и тавана, но във фактурите на топлофикация тези тръби се водят "лира". И ако при нас някой реши да ги среже, цялата колона ще скочи.. Затова просто посъветвах първо да се говори с някой по-запознат с конкретния случай, за да не стане беля.. Flowers Four Leaf Clover

# 9 931
  • София
Лира и тръби не е ли различно?

Нямам представа конкретно за случая на авторката на въпроса - при нас в банята има две тръби, които минават през цялата колона апартаменти, на тях няма нищо допълнително монтирано, никакви кранове, никакви измервателни уреди - просто две тръби, минаващи през пода и тавана, но във фактурите на топлофикация тези тръби се водят "лира". И ако при нас някой реши да ги среже, цялата колона ще скочи.. Затова просто посъветвах първо да се говори с някой по-запознат с конкретния случай, за да не стане беля.. Flowers Four Leaf Clover
Лира е при нас, знам за тръбите, някои бани от най-старите панели са така. Има си отклонение и отоплително тяло от две части. Не може да спре топлото на целия щранг.
Дано има човек от входа, който да е наясно конкретно с нещата.

# 9 932
То се вижда лирата дали е с отклонение, или са просто тръбите на щранга. Ето снимка със стария тип лира.

Има фирми, които се занимават с махане, но няма как да стане без изпразване на щранга, ако няма кран.
 https://skrap-depo.eu/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%BE … 0%B0%D0%BD%D1%8F/

# 9 933
Тези са забранени да се режат. Тръбите.
Лирата мисля е отклонение от две или там наколко къси ребра..
Не навсякъде е така обаче..зависи. В някои бани лирата са тези две тръби с по-дебелите..да.
А, тя е уточнила...при нея има отклонение от вертикалните тръби и целта е това локално отклонение да се махне...ако се ориентирам правилно де.
Източване на инсталацията и разане.

# 9 934
  • София
Лира е, уточнихме се. Като показаната от ЧС, но с две части.
Може ли да се махне лирата от крана? Така няма да има нужда от източване. Само топлинния счетоводител трябва да се уведоми.

# 9 935
Лихвата е на годишна база. Но за 2, 3 и повече, не се капитализира.
Значи на 1000 ще са 99 след 3 години.

# 9 936
Аз не съм чувала без източване на инсталацията да се прави каквото и да е......

За депозита..аз имам 3 годишен, посочената лихва е на годишна база при мен.
Това как помага на питащата обаче...не знам. Защото нейният договор може да е в друга банка и с разл.условия.

# 9 937
Как различни условия, не е ли единна методиката за олихвяване на дългите депозити, само годишните проценти да се различават в различните банки?
Надявам се да е както ДеВа е написала, така си струва повече отколкото всяка година да подновяваш, пък той процентът паднал...А така за 3 години ти се гарантира един и същ процент.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 18:52 от sunseto3

# 9 938
Лира е, уточнихме се. Като показаната от ЧС, но с две части.
Може ли да се махне лирата от крана? Така няма да има нужда от източване. Само топлинния счетоводител трябва да се уведоми.

Може и да може, не знам дали кранът затваря плътно обаче. Но и да не го прави, само ще църцори и ако на крана си има резба като на снимката ще може да се завие тапа. Но пак човек, който разбира, трябва да види.

# 9 939
Когато питах за подобен въпрос тук получих разни съвети и разни оферти. И накрая се свързах с техника по подръжката във блока/номера го притежава всеки домоуправител и го има на вратата на станцията в мазето/. Спря подаването на топло във входа за два часа и оправи всичко. Кой по-добре от тези техници  може да бъде по-компетентен не зная.

# 9 940
  • При елфите ...
До кога е черният петък в ОзонБГ, че не мога да се ориентирам... Thinking

# 9 941
  • Сф
Ако имаш работещи  спирателни кранове горе и долу на лирата може без източване на абонатнатната. Долу обикновено няма. Обаче остават тръбите да стърчат.Тръбите също могат да се режат ,тогава трябва  да се източва абонатната и да се закапват. При нас е така.
(Горна) подаваща и( долна )връщаща. Закапени и щранга си работи
Другите могат да си ползват лирите.
Майстора трябва да знае тези неща Simple Smile, не да питате тук.

# 9 942
До кога е черният петък в ОзонБГ, че не мога да се ориентирам... Thinking

До 30.11, но пишеше, че не е гарантирано, че всичко намалено ще остане такова до края на кампанията.

Скрит текст:
Кампанията се провежда в периода от 03.11.2025 г. до 30.11.2025 г. включително или до изчерпване на количествата. По време на Кампанията избрани продукти от целия каталог на Организатора ще бъдат с цени намалени с до -50% от крайната цена, като продуктите чиито цени са намалени са отбелязани със стара зачеркната цена и нова намалена цена. В Кампанията участват и продукти с ПЦД (препоръчителна цена от доставчик), които ще се предлагат за цена по-ниска от ПЦД. Не всички намаления са задължително активни в периода от 03.11.2025 г. до 30.11.2025 г., като е възможно за дадени продукти промо периода да приключи по-рано. В Кампанията важи Ценова защита на OZONE.BG. Значението на ПЦД и Ценова защита е описано в Генералните Общи условия на онлайн магазин OZONE.BG. В Кампанията не участват продукти, които са на етап предварителна поръчка (пре-ордър/pre-order), освен ако не е изрично упоменато в промоционалната лендинг страница, че участват. За Кампанията важат условията на програмата „Плюс продукти“ съгласно чл. 17, ал. 8 от Общите условия на онлайн магазин OZONE.BG. Чрез закупуване на продукт на промоционална стойност, част от Кампанията, от интернет страницата https://www.ozone.bg, купувачът се съгласява с настоящите общи условия и приема нейните условия.

# 9 943
Да, добра добавка - трябват два крана за да не се източва.

# 9 944
  • София
PureLove, такива са майсторите за съжаление. Утре ще отида да видя какво толкова му пречи лирата.

Общи условия

Активация на акаунт