Да се оплачем... 2025

• 1 458 688
  • 24 320
  •   22
Отговори
# 24 165
  • Mediterraneo
На моите им дай леща, особено голямата може да леща да живее. И боб обичат. Нахут не се научиха да ядат обаче, пробутвам го на кюфтенца Simple Smile

# 24 166
Вчера и аз готвих боб, сложих уж джоджен, но много ми миришеше на мента. Беше ми свършил и от магазина взех някакво съмнително пакетче. Знам, че са подобни, но мирисът на джоджен го знам. Два буркана на Фиоре и воала! Страхотен им е боба. И да знаете, купих едно масло Monarch, пълен фалшификат. Не стига, че 7 лв, и чак френско знаме сложили измамниците. На вкус и мирис-жив маргарин. Никога повече. И е българско, от някакво забито село. Искам да им пиша, да не правят хората на балами.

# 24 167
   Чубрицата има и друго приложение. Наш приятел, готвач по професия (работи друго), прави превъзходна скара. Твърди, че пържолите ги овкусявал само със сол и чубрица. Много са му вкусни. За друго не се сещам... Едно приятелско хлапе, докато студентстваше в чужбина, носеше много чубрица за съквартирантите. Кръстили я the fine herbe и много я харесвали.

Аз имам няколко подправки, с които не се разбирам. Розмаринът е едната. Веднъж готвих агнешко с розмарин. Ужасно. Знам, че е класика, но много го развали. Другата е кориандър. Бррр... И третата - дафинов лист. Едно малко листенце е способно да направи ужасна и неядлива цяла тенджера манджа. А, да, и бахар. Него пък никога не съм знаела къде да го сложа.

# 24 168
Почвай бромхексин.

# 24 169
Изпих 3 флудитека,1 аб левокса и няма оправия.

# 24 170
Бобови не ям и от последните страници ми се обръща стомахът Grinning
Баща ми едно време в пристъп на ярост от моите претенции реши да пасира боба и да ме накара да го ям. Да речем, че не го приех добре Grinning Меко казано.
Баба като го готви обаче толкова вкусно ми мирише. Но до там. На вкус не ми харесва.

# 24 171
Включи инхалации, противоалергично и смучи лукчета.
На детето съм правила смес от мед, ванилия и масло за кашлица, също я облекчаваше.

# 24 172
При децата се е случвало, след изпиване на АБ много да кашлят. Обикновено им предписваха и антихистамин, защото от самото разболяване организма се алергизира.

# 24 173
  • София
Изпих 3 флудитека,1 аб левокса и няма оправия.
А сигурно ли е, че си била за антибиотик? Да не си го пила излишно и да ти е прецакал имунната система?

# 24 174
Геломиртол? С етерични масла е. При ковид го препоръчват.
Но отиди на лекар.

# 24 175
   Чубрицата има и друго приложение. Наш приятел, готвач по професия (работи друго), прави превъзходна скара. Твърди, че пържолите ги овкусявал само със сол и чубрица. Много са му вкусни. За друго не се сещам... Едно приятелско хлапе, докато студентстваше в чужбина, носеше много чубрица за съквартирантите. Кръстили я the fine herbe и много я харесвали.

Аз имам няколко подправки, с които не се разбирам. Розмаринът е едната. Веднъж готвих агнешко с розмарин. Ужасно. Знам, че е класика, но много го развали. Другата е кориандър. Бррр... И третата - дафинов лист. Едно малко листенце е способно да направи ужасна и неядлива цяла тенджера манджа. А, да, и бахар. Него пък никога не съм знаела къде да го сложа.
И аз не съм голям фен на розмарина. Имам собствено производство, ползвам много малки количества. Кориандър и аз не обичам, но дафинов лист и бахар - да.

# 24 176

Розмарин и аз никак не обичам, обаче лятото чичо му на ММ беше сготвил превъзходки картофки с гъби и пресен розмарин на фурна, разкошни бяха.  Реших, че мразя сухия розмарин Simple Smile

Бахар се слага на яхнии, няколко зърна. Смлян бахар слагат на кебаб.

Дафинов лист също на яхнии. Аз го ползвам доста. Като бяхме в Турция това лято, приятелите на ММ имаха дръвче в двора, щях да си набера, ама се отнесох, та затова ще купувам скъп, стар и изветрял от магазина.

Майката на ММ прати завидно количество сух кориандър, два дни го пощих и вакумирах. В българската кухня не знам дали се използва, аз го ползвам за арабски манджи. Зеленият кориандър също го обичаме.

Имам плачевен опит за гръцка мусака, пишеше че се слага канела. Сложих Joy хем мъничко, ама… хвърлихме я.
Иначе си взимам от арабите “смес от 7 подправки”, там има канела, но не се усеща.

От индийския взимам подправка за нахут, имат какво ли не, понякога взимам за проба. Имаше нещо в превод “л@йното на дявола”, е няма такава смрад,  заслужено си носи името. Обаче в манджата не се усещаше така, за някакъв карфиол по индийски го взех.

# 24 177
И аз слагам чубрица на лещата. В повечето случаи ММ готви боб и слага чубрица и джоджен. Аз бял боб не обичам, рядко ям. Като студентка най'- бюджетните подправки бяха магданоз и чубрица, че и сега ги ползвам много.

Тук се издъни небето да вали. Никакво настроение нямам. Поне обрахме малкото дюли и ги дадох на свеки да прави компот.
Другото ми оплакване е, че незнам какво да сготвя за вечеря.

# 24 178
Обери хладилник! Simple Smile Гюведжета

# 24 179
Значи аз лично не съм видяла рецепта на леща без чубрица. Традиционно си върви с чубрица! 😀

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 17:20 от Jane122

Общи условия

Активация на акаунт