Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 794
  • 786
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Това предполагам зависи от това колко 'старши' е, как са се договорили. Имам познати брокери, които са казвали различни проценти, но все в диапазона 10-20% от тия, които взима агенцията. Ако агенцията е от много малко брокерчета, може да е и по-голям този процент.

# 31
Вие забелязвате ли го,.... но ми се случва от време на време да го видя от някои агенции, ...., появи се един имот от собственик да кажем 100 единици и хоп след определено време изчезва и се появява от агенция за 105 единици същата обява, явно тия 5 единици са за шарани които уж получат отстъпка от 5 единици при покупка и спят спокойно, че са получили отстъпка от цената на имота при покупка а то в действителност май
Собственика иска 100, пуска обява, само от агенции му звънят. Свършва срока на обявата, имота не е продаден, писнало му е да отговаря на обаждания само от "професионалисти"
Брокерите пускат обяви като си слагат надценката за комисионната и малко за намаление Wink

Планекс "позволява" ли препродажби ?
Забелязвам, че строителите чиито условия не са изгодни за тези, които купуват на тъмно зелено и продават после на завишени цени - в сградите остават имоти . Тези които нямат проблем с прехвърлянето на договора изчезват за 3-4 дена.

# 32
Собственика иска 100, пуска обява, само от агенции му звънят. Свършва срока на обявата, имота не е продаден, писнало му е да отговаря на обаждания само от "професионалисти"
Брокерите пускат обяви като си слагат надценката за комисионната и малко за намаление Wink

От написаното от теб аз разбирам, че купувача плаща две комисиони, както своята комисиона така и комисионата на продавача включена в цената на имота или грешно съм те разбрал?

# 33
Ами да, така излиза.
Или пък другото, тръгват нещо да продават, виждат, че има интерес и огледи и хоп.... Спираме обявата, пускаме я след месец на съвсем друга цена ☺️

# 34
  • Варна
Моля някой със скорошен опит на зелено да помага.
Мисля да вземам паркомясто. Схемата на строителя е 10% капаро, 50% на изкоп(първа копка, дупка както там се казва) и 40% при акт 14. Това ли е обичайната практика за проценти? Нещо в договора има ли за което да внимавам?
Отделно след акт 16 ако реша да го затворя и направя на гараж, ще ми трябва ли разрешение от целия блок?

# 35
  • Варна
За пръв път чувам за такава дивотия да се строи гараж върху паркомясто. Не си представям по силата на кой закон това би било възможно. Flushed

# 36
  • Варна
А по първия въпрос да имаш какво да кажеш? Че ми е по - важен?
Иначе…. Имам познати, на които точно строителя им предлага от проект за пм да го направи на гараж с ток и вода. Та за това попитах и аз. Мястото е под тераси и без  друго, вие вътрешен двор, капака на колата единствено се вижда.

# 37
  • Варна
Едно е да се преработи проекта, съвсем друго е своеволно да си строите след акт 16 в двор на кооперация с режим на съсобственост.

Изобщо не коментирам колко абсурдно и грозно ще изглежда, колко ще се намали видимостта за останалите захождащи автомобили и т.н. Ако видя мой съсед да прави такова нещо, ще подпаля РДНСК от жалби.

П.п. По първия въпрос - нямам скорошни наблюдения. Последните ми такива са че едни 5 - 10% се плащат накрая след акт 16.

# 38
Затварянето на паркоместа е много селска проява, но ако някой сесед се заяде, пусне жалба, ще се наложи да разваляш строежа, да събаряш стенини т.н. Така, че да с разрешение и подписи от съседите най добре.

Относно схемата на плащане, не виждам проблем да е разсрочено на 4 вноски. То при тия цени си е даже желателно да е така.

# 39
  • Варна
Аха… ясно ми стана. Шансовете клонят към 0 явно. Ще обмисля дали да предприемам нещо или да чакам друг строеж,. Че този не продава гаражи, а аз това исках.

# 40
В схемата на плащане на парко мястото не виждам нещо нередно,но нямам опит за разсрочено плащане.
А по втория въпрос, да ще трябва съгласие от съседите. То не е само,че ще си го затвориш един вид мястото,има и други проблеми в тази идея. От къде след акт 16 ще си вземеш ток и вода? От общите части?

# 41
Строителят какво ще ти продаде по НА - гараж или ПМ. Ако е първото няма проблем, ако е второто и сам ще си го доизграждаш - имащ 1000+ проблема

# 42
  • Варна
Не знам как ще стане. Просто го попитах може ли от сега да се направи нещо за да стане на гараж, и ми каза след акт 16 ако се “ разбера” със съседа от съседното пм може. Ама сега не. Та най - вероятно по НА ще си е ПМ.
Явно няма да стане…. Ще мисля дали да го взема като ПМ или да чакам друг строеж за гараж.

# 43
Имайте в предвид, дори и да имате подписи някакви от съседите, при изграждане на стени, затварне с врата нарушавате естествената вентилация на подземния паркинг. Незаконно прекарване на ток ще ви донесе още проблеми. Един пожар и сте подсъдими.

# 44
  • Варна
По-скоро ще трябва за се разберете със 100% от съседите (толкова е нужната квота за надстрояване) и то само ако имате проект и разрешение за строителство съгласно ЗУТ, което ме съмнява, че е възможно. Ако беше технически възможно според всички норми, то самият строител щеше да го е направил, за да спечели повече пари.

Общи условия

Активация на акаунт