Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 941
  • 786
  •   1
Отговори
# 495
Не знам дали ще паднат или не, но поне през моя живот на възрастен е имало два спада и то доста значителни. 90те години и после след 2009. Аз си купих 3 апартамента буквално на 50-60% отстъпка от цените им през 2008.
Иначе, през последните 50-100г в България и населението не е намалявало, но ето че до 2050г ще се стопим с 23%. Да не споменавам, че останалите 77% ще са доста възрастни и няма да им е до купуване на имоти.
По твоята логика мога да кажа "до сега в България не е имало свиване на популацята, така че не очаквам да има свиване на популацията следващите 30г. И за какво ми е да инвестирам в имоти като ще стоят заключени без да се ползват и цената им ще расте? След 20-30г те няма да са нови, а ще са непривлекателни коптори в стил сегашна панелка. Ще има ли желаещ да ги купи, па дори и скъпи?

Цитат
According to demographic forecasts, by 2050 the largest population decline will be reported in Bulgaria – 22.5%

# 496
Можете ли да ми кажете на базата на какво очаквате цените да паднат. Цикличност не ми е фактор, ако трябва да сравним как са се движили цените последните 50-100г, в дългосрочен план, спад не е имало.

Как да не е имало дългосрочни спадове?

Като се вземе предвид и инфлацията, както е коректно, цените от 2008-ма бяха достигнати пак чак през 2020-2021-ва.

# 497
Аха, намаляването на населението ще свали цените, чудничко. Само че в света населението расте и едва ли ще се обезлюдят земите ни.

# 498
Кое население расте? Азия и Европа се свива с бесни темпове. Северна и южна америка е около нулата. Само африка расте. От там ли ще чакаме милионери да дойдат да купуват? Пък и там вече е доста по-добре от България. Чакам да видя как чернокожи ни завладяват. Никой не е казал, че ще се обезлюдяват земите ни. Казвам, че всеки ще има по 1-2-3-5 жилища купени или наследени. Просто стари жилища няма да се тачат, строителството ще продължава. Най-възможен ми се струва варианта в който цените са скъпи, сградите остаряли и непривлекателни. Инфраструктурата развита и депопулация на градовете.

# 499
Да сравним със западна Европа. Големите градове са скъпи. Местните застаряват.  Гадни малки жилища струват милиони.

# 500
Ако игнорираме няколко градове (Париж, Женева, Лондон), които не е редно да сравняваме с Варна, цените в Западна Европа не са чак толкова различни вече от нашите.

Но е много важно да сравняваме коректно, там имотите се продават с реална и чиста квадратура, завършени и полу-обзаведени, с градска среда, с енергиен сертификат, с отопление и прочие.

Приличен тристаен апартамент във по-приличен варненски квартал (то няма такива, но това е друг въпрос) е 250 хиляди евра... При средна нетна заплата от 650 евро.

Мога да ви засипя със хиляди обяви на прекрасни имоти в Германия да кажем за около 350-400 хиляди, при по-висока средна заплата в пъти.

Ама няма смисъл, от сега знам от сега какво ще кажете, мигранти, несигурност и прочие опорки, които само хора, които не са живяли в спокоен и уреден 400-500 хиляден германски град могат да говороят.

# 501
Правили сме го много пъти, но хайде, давай да сравняваме и анализираме. Пусни обяви от тук и там и ще ги нищим.

# 502
Ами ето, Магдербург (население 200 хиляди, с предградията 300 и нещо, т.е. колкото Варна):

Двустаен, с отделна кухня, 68м2 истински. Състоянието е видно, градската среда изобщо няма да я коментирам, че се депресирам.

Колко ли е цената според вас :

Скрит текст:
249.000 €
Kaufpreis

# 503
  • при Arctic Monkeys
Ами ето, отиваш и купуваш в Магдербург и всички дилеми струва ли си да купуваш в Бг изчезват. Научаваш немски, намираш работа са себе си и жена си, записваш децата в магдербургското училище и всички са доволни и щастливи.

# 504
В смисъл, нямаме право да си сверим часовника? И всеки път щом наистина се окаже, че у нас са супер надценени нещата трябва да си говорим клишета като : ами отиди там да живееш, то там много мръсно и подобни.

Никого не спирам, да си купи ако иска и пет микро двустайки в Младост за по 220 евра, но при сегашните цени най-нормалното нещо е да сравняваме, гледаме, мерим, мислим, бъдем взискателни, мислим в перспектива и тн

# 505
  • Варна
Пенко, ти ли си? 😄

# 506
Не съм Пенко, чета от години форума, сега реших да се регистрирам и да пиша. Но не мисля, че това е по темата.

# 507
  • Варна
Те 90% от последните страници не са по темата. 😄

# 508
  • Deutschland/HE
Ама то Магдебург е в бившата ГДР. Там много не обичат чужденците, там е царството на АзД.
Направи сравнение с Висбаден, Манхайм, Вюрцбург.

# 509
Магдебург е със средна нетна заплата около 2200 евро. То и с Женева може да сравним Варната, ама някак не е супер обективно.

Инак ето просторен тристаен в Висбаден, с две бани и мокро помещение. Площ 89м2 чисти, отговаря на около 120м2 от нашите измислени.

Хайде някой да ми покаже сравним по простор имот във Варна с подобна среда, на много по-добра цена...

И градската му среда, без коментар:

Цена:

Скрит текст:
382.500 €
Kaufpreis

Не подбирам най-евтините имоти, напротив, около този като цена има стотици други, и по-евтини и по-скъпи. А може ли някой да ми покаже аналогичен апартамент във Варна колко струва?

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 18:40 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт