Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 862
  • 786
  •   1
Отговори
# 690
донев, в момента има "искачи на цена", не толкова продавачи

Точно така е, много интересен феномен. Имотите не са дефицит, напротив има много свободни, цените са в небесата, а предлагане няма.

Но както всичко и това ще се промени, въпроса е кога, а не дали.

# 691
Интересува ме вашата нагласа колко бихте дали за подобен имот, ако разполагате със средствата или с ипотека.

Да кажем така, средна хубост, не гледаме входа на морската, не гледаме и първа линия в Чайка, също не гледаме и най-изтърбушения тристаен без асансьор, но със 5 скоса в Чаталджа. Игнорираме всички крайни примери и гледаме цена на жилище, в което бихте живяли.
Първо, моята нагласа е, че в търсения диапазон не бих живял. Второ, ако реша да инвестирам в тази спомената зона, ще чакам изгодна сделка. Трето, ако търся жилище в което да живея и си харесам нещо, цената няма да е определяща.

# 692
  • Варна
Няма как да намерите жилище, което да отговаря на всичките ви изисквания. Ако намерите такова, то цената със сигурност ще е над бюджета.

# 693
Няма как да намерите жилище, което да отговаря на всичките ви изисквания. Ако намерите такова, то цената със сигурност ще е над бюджета.

Затова съм споменал съвсем базови критерии, които покриват нормалното качество на живот.

Ако бях писал 80м2 дневна, три спални с бани и дрешник, нескриваема гледка и пр щеше да е различно, но съм свалил цедката до минимум.

И ето, че стигаме до изводи, дори отричащите недостъпността на имотите се съгласяват, че 600 хиляди лева са огромна сума за съвсем базов имот във Варна.

# 694
  • Варна
Ако се замислиш никак не са минимални изискванията ти. Търсиш нещо доста добро. Такива апартаменти рядко стигат до обява. Или не се продават, или на познати на познати. По сайтовете повечето са с триъгълни стаи, неизползваеми разпределения, кофти етаж или изложение или гледаш в прането на комшията, или, или, или….. или цената е твърде висока. Но реално не е, щом няма нищо друго ставащо и по-евтино.

Ето например последният апартамент, който купихме, отговори на критериите ни за цена, локация, състояние, брой стаи, разпределение, изложение, етаж, но направихме компромис с квадратурата и липсата на асансьор.
Предният апартамент пък беше добре откъм абсолютно всичко останало, освен компромисната локация.

# 695
Добре де, един архитект иска да проектира енергоефективни, не енергоНЕЗАВИСИМИ къщи. Другите ще си продават по стария стандарт 25външна стена, с 12 см вътрешна и пей сърце.. всички ще живеете кооперативно. На панелите се чува , когато съседа си включва зарядното в контакта, с какво тогава е по-добра една нова и по-скъпа сграда?

37-38см не е от вчера, маса стари селски къщи са строени с дялан камък на 50см в основите и след това стена от т.нар тухла и половина

То само с желание на става, искат се и знания. Дъртите селски къщи са с половинметрови каменни зидове, щото по него време съвременните материали ги е нямало. И независимо от всичкия натрупан камънак са далеч от енергийната ефективност...

Ето едно четиво  за ограмотяване по темата:
https://www.austrotherm.bg/fileadmin/user_upload/BG/Catalogues/A … rm_Passivhaus.pdf
Или ще кажеш, че австрийците са тъпи, затова даже и на пасивните им сгради външният зид е 25см.?

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 21:51 от Евгени Генов 749798

# 696
Хора, аз чаках над 10 години за мечтания апартамент 😃 Не стават бързо тия работи…

# 697
Аз се чудя на желанието да се живее в Чайка. Живяла съм там 4 години, в блок на сп. "Акациите", такъв ветрилник е зимата, че направо ме отвяваше. И не ми беше никак комфортно.
Не бих си купила апартамент там, но хората са с различни вкусове.
Иначе има и аз "имотен казус", но първо искам да си го изясня за себе си и тогава ще питам.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 11:22 от Светкавица

# 698
И аз имам подобни впечатления. Живеехме в Младост на бул. Република. Мислех си, че няма по-ветровито място във Варна, докато щерката не влезе в МГ и в началото я карах и прибирах. Оказа се, че имало и друг подобен ветрилник Simple Smile

# 699
  • Варна
О, аз учих в МГ и още помня преди 15 - 20 години как слизах от автобуса и по пътя от спирката до училище имаше такива пориви, можещи да ме съборят. Държали сме се за ръце с приятелки. А като се заледи, какъв зор беше по едни стъпала от врачански камък… не знам дали още ги има. Категорично няма по-ветровит квартал във Варна. Не е като да не съм живяла почти навсякъде.

# 700
  • Варна
Живял съм в Чайка до 5та гимназия, не ми се струва, че беше ветровито. Обаче Владиславово ми се струва ветровито. Като цяло Варна си е ветровит град. Абе тоя офтопик с какво е по-различен от моя офтопик?

# 701
Чайка е търсена поради две причини : все още има някакви места за паркиране и простор.

Близко е пешеходно до единствения истински парк във Варна.

Реално липсата на други паркове и зелени зони е може би най-големия градоустройствен проблем.

# 702
Преди 30г вятърът ме е отлепял от земята два пъти до ТУ до бл 1 на Мир, и до 13 блок Simple Smile. Сега или съм яла повечко или вятърът е отслабнал Simple Smile

# 703
  • Варна
Едно време, когато народа не беше изпуснат и опростачен Чайка се славеше като място с много културно население. Баба ми винаги обръщаше внимание колко са възпитани децата около блока и наистина така беше.

За паркирането било, каквото било, вече и там е ужас, само междублоковите пространства са реалност.

Иначе за да поддържам оффтопика, уикенда бях да ям пица в една заведение на пристанището. Е, направо се удуших от цигари и пури и това в 15:00, е да не забравяме и кученцата по сепаретата. Изврати се тоя народ. За какво качество на живот можем да говорим като на почит е крайно маргинално поведение.

Гледам България е първа по пушене в ЕС и топ 5 в света. Уникати...
Иначе по качество на пътната мрежа сме така леко към опашката на 100но място от 141 страни наравно с Колумбия например.

# 704
Penko, ама Бг сме с най-ниските акцизи за цигари и смешни пътни такси и данъци на имотите

Общи условия

Активация на акаунт