Отговори
# 1 065
Кога е последният ПЕТ? 23-та?
Бих направила скенер с контраст. По-бързо ще стане.

# 1 066
Да попитам ,някой сблъсквал ли се е с това... при рентгенография на бял дроб се открива сянка.При консултация с гръден хирург ми казват, че трябва да се направи отворена биопсия.Това не е ли малко крайно......Въпроса ми е не се ли прави иглена?При положение че няма оплаквания да се прави такава  сериозна операция... или да бягам с 200 от този лекар.

# 1 067
  • Пловдив
Зависи къде е ,ако е периферно и на повърхността разположено може ТАБ.
Но ако е централо зад гръдната стена  - но без да ангажира голям бронх(тогава може да е възможно да се вземе материал с бронхоскопия) , остава само третия вариант -торакотомия -отворена операция.

# 1 068
Зависи къде е ,ако е периферно и на повърхността разположено може ТАБ.
Но ако е централо зад гръдната стена  - но без да ангажира голям бронх(тогава може да е възможно да се вземе материал с бронхоскопия) , остава само третия вариант -торакотомия -отворена операция.

Цитирам епикризата: в лявовърхово аваббна хомогенна силна сянка.Медиастинална сянка - срединно разположена.Не разбирам къде е разположена.

# 1 069
  • Пловдив
Медиастимума е "преградата" между двете половини на БД , демек
е централно .То си и пише "среднинно разположена"

# 1 070
Не може с бронхоскопия така ли?

# 1 071
Аз бих се насочила към скенер с контраст и евентуално след това да се прецени за биопсия. Консултация сред скенера с читава гръден хирург и биопсия- бронхоскопски, ако е достъпно. Ако не чрез ВАТЦ и на последно място е торакотомията, като най-инвазивно.
Елена, зависи къде търсите хирург. В София има няколко опции- ВМА, проф. Филипов във Иван Рилски, Драганов или Маринов в Токуда се сещам като хирурзи на първо четене.

# 1 072
  • Пловдив
Ако не'ангажира или е в близост до голям бронх не.
 Направете първо скенер с контрас от разликата в усилването( затъмнение е реално)'
може да се определи'с'висока степен на'достоверност , а и по формата и контурите,  дали е неопластичен'процес или'нещо'бенигнено.
С Боряна сме писали заедно.
ВАТС-VATS-VIdeo assisted torracal surgery..
В Токуда  Минчев, може ВАТС с робот Давинчи  В Пловдив Каспела също има добри гръдни хирурзи и Давинчи.
На това място - зад гръдната стена и ВАТС-а няма да лека операция.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 17:15 от whitefang

# 1 073
Бихте ли ме насочили към добър онколог за рак на бял дроб , може би 4 стадии. Ходихме на преглед в Св. ИВАН Рилски в София, но не останахме доволна от прегледа и лечението което ни назначават.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 00:52 от IVANA_755

# 1 074
  • Пловдив
А къде са метастазите и изследвания за движещи мутации правени ли са и изследване за експресия на  PD-L1 'от Ту  клетките?  Какви са резултатите от тях и ако не е тайна какво лечение ви назначава което не одобряване,?
Апропо, лечението е еднакво , по един и същи протоколи, според наличието на определена таргетируема мутация, а при отсъствие на такива ако е недребноклетъчен експресията на PD-L1.. навсякъде.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 17:57 от whitefang

# 1 075
Благодаря на Боряна и whitefang!! Не ни беше предложен скенер, а директно ни насочиха за операция, което беше доста стресиращо.Приемат ни в болница и ще настоявам да се направи скенер.

# 1 076
Ако не е тайна къде се развива това? Кой хирург ще го оперира? Можете ли да отложите влизането в болница?
Скенер може да се направи и в извънболнични условия.

# 1 077
В Стара Загора сме, за операция няма да се съгласяваме, но личната лекарка ни насочи за прием в болница.

# 1 078
Има ли някой, който в момента се лекува в Софиямед или в новото онкологично отделение в болница Св Екатерина ? Ще съм много благодарна  да напише лични впечатления.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 06:03 от Малечка Палечка

# 1 079
За първи път се сблъскваме с тази болест. Всичко ни е ново и непознато. Четем, търсим информация и става една каша. Откриха рак на белият дроб на баща ми. Напреднал стадии (така го определи лекаря)  имаше плеврален излив. Дойде ни като гръм. Взеха биопсия от бял дроб и  направиха патологични изследвания . Направиха му плевродеза, за да избегнем повторен излив. Казаха, че не може да се прави операция.
До тук добре , хирурга който беше на операцията няма грешка,  но всичко до тук.
Излезнаха резултатите и дойде разочарованието от онкологията. Никой не ги разчете и не ни обясниха нищо, както очаквахме. Дадоха ни епикризата, но не я разбираме.  Съвета на онколозите е  да потърсим Retsevmo- selpercatinib или Gavreto- pralsetinib. Не ни обясниха нищо повече.  Оказа се, че тези лекарства не са по здравна каса и няма да ни бъдат по джоба. Дори не казаха, какъв период трябва да се пият или как. Няма схема на лечение, нито дори дали има друга алтернатива, ако тази са ни ескъпа, както и се оказва. За скенер и дума не стана.

Молекулярно изследване:

CK7 (RN7) - положителна реакция
TTF1 (SPT24)- положителна реакция
NapsinA( IP64) - положителна реакция
Calretinin (CAL6 ) - негативна реакция
PAX (MRQ50) - негативна реакция
Пише следва: EGFR, ALK, PD-L1. Не знам на  какво основание решиха,че  трябва да търсим тези лекарствата без данни от тези стойности .  Изобщо не ни казаха ,че трябва  да правим и тези изследвания. Виждам много нередности, но след после. След 5 часа четене на епикризата и опитване да я разгадая.
В момента състоянието на баща ми  е стабилно, но се чувстваме в безизходица.  Буквално не знаем какво става и на къде да тръгнем. Мисля си, толкова ли сме тъпи, че не разбираме и не знаем какво да правим... но , не няма да се отказваме! Запази ли сме час за преглед при друг онколог, дано имаме повече късмет. Притеснява ме факта,че се бавим а времето си тече. Моля за мнение,  всичко би ми било от полза.  (може  и аз да не съм на прав път .)

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 02:12 от IVANA_755

Общи условия

Активация на акаунт