Отговори
# 1 095
  • Варна
Съболезнования! Мир на душата му! 😔

Kristinia, защото във Варна явно изобщо не са гледали ЯМР, който предоставихме, и според него е T3bN1 и не е подходящ за операция. В Шумен го стадираха дори на T4N1M0. Не мога да повярвам как може да са толкова неадекватни и незаинтересовани от пациентите. Изобщо не са следвали препоръките за лечение и искам да го преместя преди да го уморят. Дано не е фатално тяхното безхаберие.
Къде бяхте във Варна. Проф. Цонев е доста адекватен и изпълнява препоръки на други комисии стига да съвпадат с неговите.

# 1 096
Баща ми е от редките случаи с PSA < 1, Глесън 9. Явно повечето уролози не знаят, че мъж може да има рак на простата при нисък PSA и не го допуснаха.

Татко беше със силни болки и кръв в урината и не искаше да пътува до София, където е онкологът, с когото се консултирах. Тогава лекарят изписа лечение, което да предоставим на тяхната онкокомисия. А и не би ли трябвало да следват едни и също протоколи? Терапията беше инжекция ЛХРХ + Йонистиб 14 дни преди и след нея + палиативна лъчетерапия и в динамика може да се включи Доцетаксел. Но колкото и да чета в интернет, явно не съм била достатъчно запозната, че първо се бие инжекцията, както и какво значи палиативна лъчетерапия. В Шумен започнаха спешна лъчетерапия, която не е била палиативна, биха инжекцията чак към края на облъчванията и изписаха Йонистиб за постоянно… Сега баща ми има болки в целия таз и силно болезнена дефекация явно от облъчването, и е станал 54 кг, защото не се храни достатъчно от страх. Постоянно е на легло.

Минаха почти 3 седмици от края на облъчванията и инжекцията, няма подобрение, рано е за образна диагностика, а PSA не знам дали изобщо има смисъл да се прави. Надявам се да се подобри. Не мога да го оставя при тези некадърници.

Биопсията беше извършена в „Света Марина“ – Варна. Документът съдържа поне седем подписа на доценти и професори, членове на онкологичната комисия.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 16:42 от SsssssssZ

# 1 097
Четох, че последните изследвания показват, че да се бие хормон няколко месеца преди лъчето  не подобрява ефикасността й, но хормонът след лъчето увеличава успеваемостта от лечението. Т.с това, което мислите за пропуск не би трябвало да повлияе на успеха на лечението. Проблемите най- вероятно са от лъчето и би трябвало да са временни и да отшумят, дано скоро да отминат, но питайте лъчетерапевтите кога се очаква да отшумят и може би да изпишат нещо за облекчаване.
Не знам с кой онколог  в София сте се консултирали, но намерете някой да изпише и  Nubeqа към останалите или някое подобно, защото глийсън скор е висок и е рисков да е само на хормон( не мога да разбера кой му е хормона, може би е Лутрат депо)
Йонистиб мисля, че е е вече много старо лекарство и се пие подготвително за тялото преди инжекцията с хормон и не мисля, че има чак ключово значение. Кой онколог Ви е предписал лечението?
Edit : последните изследвания показват, че добавянето на Nubeqa или xtandi още в началото на лечението заедно с хормона при висок риск ( висок Глийсън) помага да не се развият повече метастази на по-късен етап.

# 1 098
Точно Лутрат Депо е хормоналната терапия. Йонистиб беше изписан само, за да се предотврати обострянето от първата инжекция, но в Шумен са го назначили за постоянно. А всъщност идеята на лъчетерапията е била първо туморът да се свие с хормон или друг медикамент, за да се намалят и страничните ефекти от облъчването.

Връщане назад няма. Ще търсим онколог и начин, за да заменим лекарството.

Благодаря за вниманието и съдействоето!

# 1 099
Не се ядосвайте за хормона, не знам с него да могат да се намалят страничните ефекти на лъчето, дори да се посвие тумора.
Има един гел space on air, който може да се имплантира  преди лъчето за да се предпазят околните тъкани.. Служи  като “стена”  между простатата и ректума и го предпазва от облъчване. Но се прави само Аджибадем Сити клиник София и не е по каса. Представят го като единствения начин да се предпазят околните тъкани, но също така е важно и апарата за лъче да е по-нов и прецизен както и лъчетерапевтите да имат повече опит.
На мен Мангалджиев ми каза, че каквито и да са страничните ефекти от лъчето са временни и ще отминат, затова мисля, че и при Вас трябва просто повече време. Даже често се случват и неволни изпускания на урина след шестия месец, но след това отминават.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 22:48 от Boryana.nope

# 1 100
  • София
Здравейте!За контрола след 6 курса химиотерапия,кой 5кт скенер препоръчвате ?В Токуда на Вапцаров или Сити слиник в Младост?Кой е по-нов и хубав и къде разчитащите са по-добри?Също къде мога да дам на добър разчитащ диск с кт скенер ,който правих март в Надежда,но не знам разчитащите доколко са ок.Бяха доста млади и много бързо го рзчетаха,не че имам против младите специалисти,просто не знам там доколко са ок.Благодаря и бъдете здрави!

# 1 101
И само да добавя за тоя гел space on air, (който без да се усетя го обявих като абсолютна панацея)  съм чела в чуждестранни форуми, че на някои въобще не им е помогнал, та явно е строго индивидуално при всеки  и никога няма гаранция, че околните тъкани няма да бъдат засегнати. Но би трябвало всичко да е временно и да отшумят страничните ефекти.

# 1 102
Здравейте, от много време не съм писала.
PSA за последно април беше  0,006.
Продължава с Лутрат депо на 3 месеца, XGeva и Нубека.
Какво би трябвало да следим? Нещо изпускаме ли?
Появиха се сранични ефекти от лечението болки в костите.
Спря за няколко дни Нубеката и каза ,че болките намаляват.
Съвети, насоки?
При ниски стойности на маркера четох , че не се прави ПЕТ скенер.

# 1 103
  • Пловдив
От XGEVA са болките в костите. Момента на спиране на другото е съвпаднал с отшумяването на НЛР от ексдживата

# 1 104
Благодаря ти Уайт. Възможно ли е спирането на xgeva-та?
Според д-р Тимчева, може да се разреди или спре, но онколозите, при които е в момента не казват за такова нещо.

# 1 105
  • Сливен
Здравейте на всички!
Следя темата, но не пиша, защото нямам познанията да съм полезна някому.
Последно преди около месец бях разказала за майка ми, която е с рак на жлъчните пътища. Отказаха й операция, а тя отказа химиотерапия.
Единственото, което прави е, че приема лекарства за подобряване на функцията на черния дроб. От ден на ден все повече отслабва и пожълтява, защото туморът притиска жлъчните пътища и жлъчката не може да се оттича.
Вчера личният лекар й пусна кръвни изследвания и се оказва, че чернодробните й показатели много са се подобрили спрямо последните, преди месец.
АСАТ от 180 е паднал на 65
АЛАТ от 114 е паднал на 69
ГГТ от 694 е паднал на 230

Всички са над нормата, но ми дават надежда, че черният дроб е подобрил функцита си.

Билирубинът обаче се покачва, което показва запушване на жлъчните пътища:
общ от 37,44 на 92,7
директен от 18,7 на 67,8

Сега на въпроса. Знам, че може да бъде поставен стент или байпас на жлъчните пътища. Мисля си, че това значително би подобрило състоянието й. Посъветвайте ме към кого да се обърна и каква е процедурата. Личен лекар ли трябва да ни насочи?
Тя е в Стара Загора.

# 1 106
Здравей Кенга, стент може да се постави при определени условия- тумора е на големите пътища- напр на дуктуса или при други тумори, които притискат отвън самите пътища и не позволяват изтичането на жлъчния сок от черния дроб към дванадесетопръстника. С поставянето на стента ще намалеят стойностите на билирубина. За съжаление не навсякъде може да се достигне и да се постави такъв стент. В Стара Загора мисля че работи проф.Сираков, който е гастроентеролог и ендоскопист.

# 1 107
Здравейте на всички. Нямам сила да пиша дълги постове както друг път. Наскоро почина Николай Диковски, познат и създател на фондация Живот с рак...
А при нашият случай - майка започна имуно+химио терапия. След първа вливка вече е отпаднала, гади ѝ се, изпитва слабост, въпреки че пие желязо с витамин С, М@оло, храни се добре и разнообразно, пие вода и чай... страхувам се дали ще издържи и останалите 4-5 курса, защото вдига кръвно и ако всеки път така ѝ се гади не знам дали ще ги изтърпи. И психически не издържа на моменти вече,  а аз само стискам зъби и се моля тези терапии да дадат резултат.

Направих консулт и с доц. д-р Ася Консулова преди това, препоръките ѝ бяха за същото "лечение" в кавички, тъй като нямало как да говорим за пълно излекуване в нашия случай.... Припомням - рак на маточната шийка, беше In situ 2023 г., сега вече е с втори рецидив и 1 метастаза, със засягане на дебело черво. Питам се абсолютно всеки ден ако някой я беше оперирал още 2023г дали нямаше да е по-добре и знам, че никога няма да науча отговора, което още повече ме отчайва.

Съжалявам, че този път не мога да дам сили и кураж на всички. В някои дни просто и аз нямам такъв.

Има ли хранителни добавки, билки или други продукти, които могат да се приема по време на терапиите за справяне със страничните ефекти?

# 1 108
Билки и добавки са забранени по време на ХТ.
Повечето хора се повлияваме  добре от Зофран и/или Деган. Не са ли ѝ предписали? Изключително добре предотвратяват гадене и повръщане.
Зофран е създаден за употреба при химиотерапия, влияе на мозъка.
Нещо крайно интересно, което лично ми се случи покрай употребата на Зофран. Аз съм крайно гнуслива, но като употребявах Зофран ми мина изцяло, години наред не съм имала дори гадене. Този ефект продължи 3 години след последния прием. Сега се върна старото "аз". Grinning

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 13:56 от Малечка Палечка

# 1 109
Кабиле, задължително трябва да иде на кардиолог, на майка й препоръчваха периодично и ехография на сърцето. Химията често влияе на кръвното и не трябва да се подценява.
За останалото - Малечка е писала. Зофран се взима преди да се появи гаденето.

Общи условия

Активация на акаунт