Отговори
# 90
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1810394/
За тези ,които страдат от орален карцином една полезна статия за връзката на лактифетина и оралният рак .Оказва се,че лактифетина стопира процеса
Благодаря  за тази информация, имам роднина, който се бори с рак на гърлото, ще  им препратя да попитат онколога дали да го започне.

# 91
Gossupss онколозите не са запознати с потенциала на добавките за различните видове онкологии .Но има достатъчно научни статии,ако човек има желание да чете и прилага научно експериментирани и доказани ползи .
Както и благодаря за съветите Ви за Маоло и Герисан при лъчетерапията на майка ми.
Да не разчитаме само на лекарите ,но и сами да си помагаме четейки медицинска литература.

# 92
Освен Маоло, и Имуностол помага при лъчетерапия и при всякакви вирусни заболявания, включително херпес симплекс.
От 2017 всеки грип боря с него.

# 93
Незнам, аз покрай ММ за абсолютно всичко, което ще пие или яде съм питала като беше на лечение, вкл и той питаше за всичко. Не му разрешаваха имуностимуланти си спомням докато не мина химията. Обясняваха, знаеха, а за въпросния човек немога аз да решавам той е много възрастен с много придружаващи заболявания. Едва му направиха операцията, за махане на тумора, с болно сърце е и не се знаеше ще се събуди ли. Третият хирург се нае, след доста дълъг престой в болницата. Преживя операцията, постабилизира се, но не му предлагат никакво лечение, просто няма да го понесе. И белите дробове не са му здрави и сърцето, кръвното, а бе за сега го следят. Беше на пет скенер на 23 декември, още чака резултата. Дано да е чист, че няма опции.
Аз изпратих линка да го видят, пък те решават в крайна сметка.

# 94
Цитат
Е, добре не знае ли най-добрият онколог в Бг какви са последните тенденции, та ни изписва хормон?
Последните проучвания показвали, че трябва да се стремим да отложим максимално хормоналното лечение, Мангалджиев дори каза, че влизаме в системно лечение и може да не се измъкнем от него( особено ако стане резистентен на кастрация)  и не се спира, когато реши или защото не му понася…
Аз съм прочела всичко за рака на простатата в Бг, та и във фб групи в Щатите и Англия.
Ама защо трябва аз да чета и да знам повече от назначения ни онколог( Йонкова)  в Ситиклиник, която като се вдигна пса отсече, че явно няма да може химиотерапия заради проблеми със сърцето!? Каква химиотерапия при биохимичен рецидив  не знам… отделно писали, че има преживян МИ, питам какво е МИ- инфаркт било. Казвам няма такова нещо, има пролапс на митрална клапа. Еми пак било същото…
Та и аз съм потресена колко знаят и могат някои лекари.
Според мен трябва да се пишат и негативни коментари за конкретни лекари, от които не сме доволни за да предпазим другите или поне да имат едно наум…
Edit: на Дудов в преценката съм се усъмнила точно от многото негативни коментари за него във фб група за рак ( там доста го плюят как им говорел излегнал се на диванчето срещу тях), една жена беше писала, че предписал на мъжа й остаряло хормонално лечение, което в чужбина после им казали, че отдавна не се ползва, имало вече по-нови и ефективни лекарства след него.
Лично на мен Дудов ми харесаше,  беше много спокоен и вдъхващ доверие, въпреки, че с усмивка ми каза, че като толкова знам могло и сама да си го лекувам( защото питах за различни опции и лекарства).
И много ми се искаше да ни препоръча най-новото лечение, та да можем да го послушаме, защото вече едва ли можем да отидем в Сити на диспансерни прегледи, доста се чудех какво да правим, че така си орязах пътя към него.

Boriana, мисля че вече съм го коментирала, но на нас Давидов пък предложи най-адекватно лечение. Ходихме при четирима светила. За щастие е доброкачествено към този момент, но моят роднина беше под сериозен риск и с много тежка инфекция след некадърна биопсия. Операцията при Давидов не я разбра и човекът си свърши перфектно работата. Давидов няма специалност онкология според резюмета, което прочетох. Може би там бъркаш ?

Дудов пък ни даде правилни съвети всичките пъти, при които се консултирахме с него. Но с годините забелязах, че отказва да дава конкретика на пациенти, които не са негови. Той има проблем с егото може би, не знам. И е много директен. Затова ти го е казал. Но пък с мен беше човечен и ми каза истината, дори когато австрийският професор ни назначи невъзможно лечение.

Вашият случай е комплициран. При сериозен процент пациенти нещата стават комплицирани след първия или втория рецидив и тогава наистина почва ходене по мъките. На не мисли, че няма да се случи същото в чужбина. На майка ми изписаха хапчетата през устата off label, когато тя не можеше да се храни и пие вода.

# 95
Здравей dreamingfly,
Давидов не съм го коментирала  ( иначе си имам мнение и за него, но изградено от преживяванията на др.хора)
Мъжът ми е  точно пациент на Дудов, секретарката му ( Надето) е много мила и винаги се обръща към мен по име като ми се обажда  Бяха много мили и винаги внимателни, затова казах, че не исках да правим друго освен предписаното лечение и се чудих над 8 месеца кой да послушаме.
И тъкмо се навих за хормона ( след 8 месеца умуване и консултации) и само отидох до Мангалджиев да го питам колко време след операция и фраксипарин може да го бием, като знаех, че пак ще ме разубеждава (вече бях ходила един път) и бях твърдо решена, че с нищо няма да ми повлияе. Такива доводи ми изкара, че отново се разколебах и тогава вече реших да се консултирам на още места в чужбина и тогава да решаваме какво да правим.
Случаят не е комплициран, а най-често срещания. Според Дудов няма нищо страшно- ще бие хормон (най -много за две години) и всичко ще приключи с това. Даже каза, че още с първата инжекция ще падне до колкото трябва. Но пък Мангалджиев ми разясни страничните ефекти от хормона и че, не са временни както страничните от лъчето ако има такива. Това натежа.
И най-вече изречението, че почне ли хормон се вкарва в системно лечение, от което може и да не излезе ако стане резистентен в един  момент. Т.с ако приложим само лъче имаме шанс да приключим радикално с проблема, както се надявахме да стане и с операцията преди това.
Отделно на 5 места препоръчват  лъче, само Дудов Хормон и ако не падне пса -тогава и лъче.
По принцип това е старо, доказало се лечение-няколко месеца хормон и след това лъче.
Но най-новите проучвания са показали, че хормонът преди лъчето не влияе на успеваемостта на лъчетрепията, но хормонът след нея (ако се налага) -помага. При чист галиев пет скенер, т.с няма видим рецидив се препоръчва само лъче, вече ако има нещо видимо на по-отдалечено място от простатното ложе-трябва и хормон. И Дудов го знае това, сигурна съм, просто не ти дава шанс да обсъждаш различни варианти и да ти обясни защо го препоръчва по тоя начин, може би смята лъчето за много тежко ли, та каза “ мисля, че с това при него всичко ще приключи, не дай си Боже да се стигне до лъче”.
И пак казвам, знам, че Дудов е много добър, знам и че пак може да се стигне до хормон, но всички други казват, че ако се бие хормона ПСА ще падне веднага и няма да се види дали изобщо лъчето е подействало.
 Отделно съм чела, ( даже съм и в такава чужда фб група) че има и такава intermittent adt for prostate cancer- редуване на хормон (до 2 г) и спиране докато пса не почне да се вдига и при много хора е успешна. Явно това искаше Дудов при нас и смяташе, че пса ще падне и няма повече да се вдигне, но като не смята за нужно да обясни  как да се доверя…

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 09:25 от Boryana.nope

# 96
  • Пловдив
Незнам, аз покрай ММ за абсолютно всичко, което ще пие или яде съм питала като беше на лечение, вкл и той питаше за всичко. Не му разрешаваха имуностимуланти си спомням докато не мина химията. Обясняваха, знаеха, а за въпросния човек немога аз да решавам той е много възрастен с много придружаващи заболявания. Едва му направиха операцията, за махане на тумора, с болно сърце е и не се знаеше ще се събуди ли. Третият хирург се нае, след доста дълъг престой в болницата. Преживя операцията, постабилизира се, но не му предлагат никакво лечение, просто няма да го понесе. И белите дробове не са му здрави и сърцето, кръвното, а бе за сега го следят. Беше на пет скенер на 23 декември, още чака резултата. Дано да е чист, че няма опции.
Аз изпратих линка да го видят, пък те решават в крайна сметка.
Ако си прочела и разбрала статията - това нее  добавка която самостоятелно би могла да има ефект, Подобрява отговора към имунни чектпоинт инхибитори - в частност PD-1/PD-L1 (Т-лимфоцитен рецептор които блокират).
Т.е трябва да е на лечение с такива пациента,за което трябва да има повишена експресия на PD-L1 лиганда от туморните клетки.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 18:09 от whitefang

# 97
Момичета, здравейте - идвам пак на консултация при вас Simple Smile

Моята приятелка, която беше с карцином на ректума и 4 разсейки в черен дроб, и я оперираха във ВМА Варна - проф. Костов / операция на дроба "отворена" и лапароскопска на ректума/ на 27.12. 2024г.

Вече 10-ти ден не успява да се захрани самостоятелно през устата /всичко върнала от 3 дни насам /и сега е с тръбичка в стомаха-хранопровода-носа, вливат аминокиселини ...Започнала е да вдига и температура следобедите 37.7 - 37.8, събирала вода в белия дроб и нея точат ... Разхожда се доста често с целия си антураж, въпреки болките в операциите.

Минавам да попитам за насоки дали е нормален този оздравителен процес, нещо да искам/ питам от лекарите ... Някак няма подобрения от 27-ми насам...

Да споделите някакви преживявания - как е минало възстановяването, какво още да прави, за да се ускори процеса... Всичко ми е от голяма помощ.

# 98
Аз започнах с фрезурбин, даваше ми енергия. Много бях притеснена, как ще се захраня. Близка ми вареше картофени пюрета, пюре от ябълка, тиква. Тя е майсторка и успя да събуди апетита ми. Най важното е да се опитва по малко и да не се отказва. Въпреки недостатъците си, фрезурбинът е решение.

# 99
Sundelmar, и майка много повръщаше, казваха, че е от упойката. Даваха й деган.
Това с температурата и събирането на вода не звучи добре. Трябва консултация с лекар.

# 100
Ноли, още в болницата ли приемаше фрезурбин ?

zigizagi, благодаря ти - утре се връща професора и да видим какво ще каже.

Някак нищо не се е променило за 10 дни и съм леко тревожна.

# 101
Тази температура не е нормална. Аз така няколко дена след операцията на черния дроб бях почнала да вдигам до 40 градуса, и така всеки ден, почти месец, въпреки всички мерки. Предполагам, че е някакво възпаление. Трябва да атакуват с антибиотици или по друг подходящ начин, ако разберат от къде идва.

# 102
Повръщането, 10 дни след операция също. И няма как да се дължи на упойката. От нея може да се повръща първия ден, но вече са минали достатъчно дни. Ако е със сонда, то аз не виждам смисъл от  фрезубин. Той ще изтече обратно. Ако пък се защипва за часове, не би трябвало да има проблем и без нея. Много хирурзи на запад, а вече някои и у нас, залагат на ранното захранване след коремни операции, тоест червото трябва да работи. Поне вода може ли да пие или и нея я повръща?

# 103
Вечер изпитвах някаква слабост и си пийвай по малко. Ванилия с по-малко протеин използвах. Иначе - супички. Те ще овладеят температурата и ще трябва да се храни. Нека да е вкусно. Да е смляно даже. Така ще се отпусне. Идеята е да започне да яде. Аз изпитвах страх в началото

# 104
~Боряна~ За съжаление днес пийна малко вода и след час и нея "повърна" през тръбичката.

Ноли - тя някъде 30.12., 31.12. и 01.01. се е хранила по малко, но на 02.01. всичко от изяденото е изхвърлила през устата и за това сега "наливат" аминокиселини.

Не е имала газове - нещо не тръгват червата да функционират явно Sad
Бях прочела за дъвчене на дъвка, но с тази тръба през устата в гърлото явно не е вариант Sad

Общи условия

Активация на акаунт