Отговори
# 915
Бо Борисов, при майка въз основа на това изследване назначиха друго лечение. Без него нямаше как да го назначат. Предполагам, че ще я изпратят на комисия за смяна на лечението.
При майка е РМЖ.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 07:55 от DZ

# 916
  • Варна
Здравейте. Да припомня случая с леля ми. За съжаление явно е с разсейки в таза, операция от РМШ 2019. Онколога ни прати да си вземем блокчетата за да направим изследване на PDL 1. Някой наясно ли е горе долу какво следва и какво още можем да направим след този резултат, който на нас нищо не ни говори. Надявам се само по-скоро да я приемат, защото в с много силни болки и едвам се движи. Взехме и лепенки някакви, инжекции й биха, но резултата е кратък...
Резултата показва ,че по-малко от 1% от клетките показват тези рецептори PDL,което означава ,че не е подходяща имунотерапия.Следва да се избере химиотерапия и лъчелечение.

# 917
Наистина жалко, горката.... Тя едва едва е 50тина килограма. Дано успее да се пребори поне още малко.

# 918
Здравейте, търся личен номер на доктор Чилингирова в Сърце и мозък Плевен

# 919
  • някъде там
Здравейте,
чувствам се в задънена улица и не знам какво да правя...
Направена една вливка пембролизумаб , карбоплатина, ексжива петремексед , на 13.02, след това установихме метастаза в мозъка, последва радиохирургия
втора вливка на 24.04. но към момента състоянието е доста влошено, все по-малко движение, умора , няма сила , загуба на апетит, образува се малка декубитална раничка, която съвсем срина майка ми. Много отслабна, апетита и намалява все повече, като се подвижи малко, след това дълго време възстановява дишането. Преди няколко дни виках спешна помощ , измериха сатурация, която показа по-добър резултат от нашата машинка, измериха кръвна захар и и поставиха урбазон, който  повлия положително.
В петък предстои трета вливка, която тя не смята да прави, заради състоянието си, т.е даже няма да успеем да отидем до отделението. Отделно вчера забелязах, че левия и крак е подут и отекъл... Дали пък химията не я убива по-бързо...
Честно ви казвам, чувствам се в задънена улица, не знам към кого да се обърна, все си мисля, четрябва някакъви изследвания да се направят... да знам, че е тежко болна и вероятността за излекуване е почти нулева, но какво да седя и да чакам края ли? Толкова тъпа не съм се чувствала...

# 920
cacharell, разбирам те напълно!
Опитваме се да направим всичко възможно за близките си.
Силно гуш! Надявам се има някой, който да ти помага.
Аз имам две сестри и се редуваме.
Положението при моята майка е подобно Sad
Идва един момент в който химията не помага особено Sad Ние чакаме скенер утре, за да видят дали нещо още могат да направят.
Но тя няма апетит, на легло е, спи през повечето време...

# 921
Cacharell, Hug
Трябва да се предпишат лекарства, които облекчават симптомите. Сигурно ви е препоръчан ямр на глава 1 месец след радиохирургията - погледни епикризата. Важно е да се прави, за да се види дали има странични ефекти след радиохирургията, дали се налага да пие дексаметазон и/или някакви други лекарства.
Погрижете се за раничката и й давайте да прави всичко, което иска. Ако иска да яде торта - дайте й. Ако иска да спи - нека спи.
Ако има ТЕЛК, задействайте процедурата за помощни средства - антидекубитален дюшек и възглавница, тоалетен стол. Отнема време и докато мине всичко, може да е дошъл момента да ги ползвате.
Ако няма ТЕЛК, помислете дали да не купите един дюшек (130 лв е най-простият модел, който се дава и от НЗОК). На практика това е надуваем  дюшек, който непрекъснато се надува и спада, и така прави масаж. Може и като масажно легло да й представите нещата (ако ще повярва).
Подкрепям DZ - искай помощ и не се мъчи сама с всичко. Hug

# 922
За декубативната рана - цикатридина спрей. Така спасих от раните тате. Той беше в болницата с много рани, но в къщи си го оправих. Трябва да се разтриват ръцете, краката. Щом е една, страшно няма. Аз успях всичките да му премахна.

# 923
Цикатидрината много помага за раните, мама сега ходи така да помага за нейния вуйчо, той също не е добре вече. Но той така и неможа да започне лечение, заради възрастта и други проблеми със сърцето и какво ли не. Мина операция и за сега уж е добре, но минимум 1 път в месеца го приемат в болницата, в неговото състояние и те няма какво да направят, освен от време на време да го приемат. Иначе правиха пет скенер, има си разсейки, операцията преживя, на гърлото е рака, той е вече много слаб, много по малко яде, над 80г е и така, само му облекчават състоянието.

# 924
  • някъде там
Cacharell, Hug
Трябва да се предпишат лекарства, които облекчават симптомите. Сигурно ви е препоръчан ямр на глава 1 месец след радиохирургията - погледни епикризата. Важно е да се прави, за да се види дали има странични ефекти след радиохирургията, дали се налага да пие дексаметазон и/или някакви други лекарства.
Погрижете се за раничката и й давайте да прави всичко, което иска. Ако иска да яде торта - дайте й. Ако иска да спи - нека спи.
Ако има ТЕЛК, задействайте процедурата за помощни средства - антидекубитален дюшек и възглавница, тоалетен стол. Отнема време и докато мине всичко, може да е дошъл момента да ги ползвате.
Ако няма ТЕЛК, помислете дали да не купите един дюшек (130 лв е най-простият модел, който се дава и от НЗОК). На практика това е надуваем  дюшек, който непрекъснато се надува и спада, и така прави масаж. Може и като масажно легло да й представите нещата (ако ще повярва).
Подкрепям DZ - искай помощ и не се мъчи сама с всичко. Hug
нищо не са ни препоръчвали за ЯМР, а то е и невъзможно да го правим сега, няма шанс да пътува , а в Шумен няма.
имаме и дюшек... Вчера повиках пак спешна помощ, сложиха урбазон... говорих си много с лекарката, супер любезна и съчувстваща и ми каза, че ако трябва прием, трябва предварително да се уговори-представете си! Те само животоспасяващо нещо могат да направят това е....
Хубавото е че днес е по добре , свежа бе сутринта, смятам ще овладея раничките и се надявам да се постабилизира. Възможно е и дозите на вливките да са били в повече , а тя е като за детски дози... знам ли. Но това е нашето здравеопазване, особено в по-малките градове, точене на здравна каса. Мисля другата седмица , ако позакрепне и успеем да я заведа на кабинет в онкото на преглед.
В петък пропускаме химията...

# 925
  • Пловдив
Дозите се изчисляват спрямо тегло/размери на пациента. Даже и
прилагат Карбоплатин вместо Цисплатин, който е "щадящ"

Пеметрексед в комбинация с цисплатин Препоръчителната доза пеметрексед е 500 mg/m2 телесна повърхност, приложена като интравенозна инфузия с продължителност над 10 минути на първия ден от всеки 21-дневен цикъл.

Но понасянето е до пациент,някой понасят лечението сравнително леко,други по-тежко.
Апропо ,има Клинична пътека за лечение на усложнения след изпълнение КП-240. Може да говорите с онколога който я наблюдава да я приемат и да я "вдигнат" ,за да не пропуска терапии.
Преди всяка трапия се правят кръвни изследвания и ако кръвните показатели са над минимума ,тогава се прилага иначе си я пращат в къщи за 10-тина дни и след това да направи нови изследвания.

# 926
cacharell, тази отпадналост, спане и липса на апетит изглеждат като реакция на вливките, а и след операцията жената сигурно е доста изтощена. Мисълта ми е, че може да не са толкова зле нещата при нея, стига само да успее да се закрепи, за да не пропуска терапии, и стига лечението да й подейства.
Нека онколог да предпише терапия, за да й се подобрят кръвните й показатели и да се намалят страничните ефекти. От личния ми опит, наистина човек приема, че има странични действия, стига те да не пречат на терапията и стига качеството на живот да не е много влошено. В някакъв момент терапията свършва и симптомите отшумяват (или поне част от тях).
Не се обезкуражавай. Стискам палци!

# 927
cacharel, ако сатурацията пада и движенията я изморяват и се задъхва, може да направите консултация с пулмолог и да вземете за известно време под наем кислороден апарат, докато отмине това състояние. Не е трудно, настройва се на съответните литри и се стои с тръбичка под носа, това доста помага. Има и в по-малките градове санитарни магазини или медицински фирми, които предлагат апарати под наем. Ако в Шумен няма, adapt.bg имат в Русе и може да изпратят. Дано да е временно състояние и да отшумява вече щом се подобрява.

# 928
Сещам се още нещо за задуха. И аз се бях ошашкала. Една приятелка ме посъветва да дам храчка за изследване. Оказаха се гъбички. След лечение, положението значително се подобри.

# 929
  • някъде там
Толкова съм благодарна на всички ви, защо благодарение на вас някак успява човек да се мобилизира и да остави отчаянието настрани.
Когато първоначално ходихме за операция на метастазата в мозъка при проф. Минкин, там установиха възпаление на белия дроб и я лекуваха, но в крайна сметка решиха, че операцията ще е доста рискова и преминахме към радиохирургия.
Днес смятам да отида до отделението да огворя с лекар за състоянието си. Сега ми каза, че тази нощ след 2 часа е било кошмарно. Мобилизира се сутрина и поне успях да я изкъпя, което и костваше доста усилие, но ви казва това ще ми е сигурно последното къпане.... Постоянно ми повтаря за какво да ги пия тези лекарства само да се поддържам, по добре да си отивам... Ей такива разни, но знам, че е нормално защото човек като не му е добре просто иска да свърши всичко...
zigizagi, много трудно отхрачва, даже и давам бромхексин поради тази причина и не знам до колко повлиява всъщност. Но да това е вариант...
Лошото е , че аз не съм постоянно там при нея, живея другаде и в работни дни хода сутрин преди работа и вечер след работа, като постоянно си пишем през деня да видя как е. Не, че очаквам да ми каже не съм добре, защото знае, че ще се изстрелям и ще ззарежа работа...
Та така, дано днес като отида предприемат нещо... ченякак нямам вяра...

Общи условия

Активация на акаунт