Отговори
# 1 035
Здравейте! Мъж на 63г.септември е опериран от рак на простата - безкръвна в Сити Клиник, но оттогава има проблем с уринирането - невъзможност за такова. Януари месец са го оперирали отново уретротомия, но седмица по-късно отново не може да уринира нормално и така до днес. Ходи всяка седмица при уролог за разширяване и т.н., но без резултат и всеки път се стига до поставане на катетър. Не знаят и лекарите на какво би могло да се дължи, нямат обяснение.  Няколко пъти след процедурата за разширяване може  да уринира нормално, но до ден-два отново не може. ПСА е нисък, има изписана хормонална терапия.
Знам, че звучи малко странно,  но запитайте и chat gpt.Качете и епикризи, ако има и опишете подробно симптомите.

В тази връзка искам да спомена само, че Gemini НЕ го препоръчвам за разчитане на медицинска документация. Опитах го и обърка над 50% от резултатите при прикачени само 2 листа. За човек, който не разбира и бъкел от медицина, може да го паникьоса сериозно. Разчет на образната диагностика е редно да се прави от съответния специалист и да се консултира с лекуващия онколог или екип. ChatGPT платен и трениран в продължение на 2 години с такава информация от мен анализира и интерпретира с точност както самите числови данни и резултати, така и фактологическите взаимовръзки и зависимости.

# 1 036
Здравейте, преди известно време бях писала във връзка с майка ми, която е коректален карцином и вечеее 3 та година се борим, с операции, химии и много таргетни терапии. Дали от дългото лечение или от друго, тя в петък направи инсулт. Приета е в болноцата в Ловеч, която не ми се иска да коментирам за грижата за пациента... категорично отказват към момента да я транспортирам в Плевен, с което до някъде съм съгласна, след консултация и с проф. Овчаров ( въпреки, че е неврохирург) та, мисълта ми е, живот и здраве, като я изпишат, към къде да се насоча с добри невролози, които ще вземат предвид и основното заболяване, тъй като към момента в Ловеч ми казват, ние гледаме главата, друго не ни интересува ( не знам доколко е адекватно така, но със сигурност това не ми дава спокойствието). Насочила съм се или Плевен -Университетска , София - Токуда? Моля за съвет и дали биха я приели пак, след като е изписана от друга болница

# 1 037
  • Варна
Stef92,направи консулт с проф.Сираков в Иван Рилски,но мисля,че вече е късно.Манимулациите се правят,определено време след инсулт,даже вчера четох интервю.Ще видя имах някъде имейл.Ний сме много доволни от него.Премахна гигантска аневризма в мозък на наше близко дете.Мисля е единствения в БГ.Ето и интервюто https://trud.bg/a/articles/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC% … D0%BB%D1%82%D0%B8

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 10:10 от Alatea

# 1 038
Това трябва да е манипушацията, която се прави до 4 часа или нещо подобно, но в Ловеч ми казаха, че само в София се правело, в провинцията, не. Но нямаше как линейката я е закарала директно в тяхната болница. Ще погледна, благодаря

Stef92,направи консулт с проф.Сираков в Иван Рилски,но мисля,че вече е късно.Манимулациите се правят,определено време след инсулт,даже вчера четох интервю.Ще видя имах някъде имейл.Ний сме много доволни от него.Премахна гигантска аневризма в мозък на наше близко дете.Мисля е единствения в БГ.Ето и интервюто https://trud.bg/a/articles/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC% … D0%BB%D1%82%D0%B8

# 1 039
Mravcha_V, а при Вашият съпруг колко беше маркера в началото преди самата лъчетерапия и има ли и допълнително хормонална терапия преписана. Баща ми за съжаление е с много висок Глийсън и сега се очаква и допълнителни лекарства да изпишат освен вече назначеноя Лутрат Депо.
Няма назначена хормонална терапия.
Преди лъчето ( една година след операцията) беше 0,19.

# 1 040
  • Варна
Въпрос към момчетата и разбира се всички които имат интерес към проучвания.Вчера са публикували последните проучвания на Камизестрант и резултатите са повече от обещаващи.Още миналата година проф.Тимчева беше препоръчала да направим изследване за ESR1 мутация .Хоуп също в доста изчерпателен пост.Изчаквах,защото досега няма одобрено лекарство по думите на доц.Консулова.Според проучванията,трябва още преди прогресия да се смени ароматазния инхибитор с Камизестрант и да се продължи(Амебациклиб,Рибоциклиб и Палбоциклиб)Продължителността на живота е с 56% по дълго в сравнение с АИ.Доколкото разбрах в Англия вече е одобрено.Кога може да го очакваме тук и има ли други мутации за изследване освен ESR1.И още един въпрос.Не мога да намеря къде да го направим,освен в Трансхелик,но на цена 2400 в панел с други мутации,а ние имаме тия за които има одобрени лекарства.Звънях и в НГЛ,но все още не го правят.Ето и статията.https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2025/cam … se-iii-trial.html

# 1 041
Камизестрант, обаче, го тестват в първа линия, при авансирали/метастатични тумори, в комбинация с CDK4/6 инхибитор. Елазестрант (Осерду) е вече одобрен от ЕМА/ФДА в последващи линии при метастатичен ESR1 мутирал РМЖ. Лошото е, че НЗОК не го реимбурсира. Ако ще изпитват някое от двете у нас, за да се борят за попадане в положителния лекарствен списък на Касата, по-скоро това би се случило с Осерду, пък след това с камизестрант (поне предвид хронологията на одобренията).

Иначе зависи и от производителя - някои са по-активни на нашия пазар от други. В случая АстраЗенека стои зад камизестрант, а Менарини зад елазестрант, та може и да има времеви разминавания…АЗ са по-пробивни в България.

Ако НГЛ не тестват за ESR мутации, то остава да проверите Цибалаб или Геника. Ако и при тях няма вариант - то тогава не се сещам за други освен Трансхеликс (или NMGenomix, но надали).

# 1 042
  • Варна
Благодаря Хоуп.Аз доколкото разбрах от статиите,трябва да се смени в първа линия АИ с Камизестрант преди прогресия.Има в момента проучване в БГ,но за ранен стадий.https://clinicaltrials.gov/study/NCT05952557?locStr=Bulgaria&cou … er&page=2&rank=18

# 1 043
Да, така звучи от OncLive. Може да споделиш информацията в темата за РМЖ - това би било първи селективен естрогенов дегрейдър в България. Хората, които са на CDK4/6 инхибитор и АИ, би било желателно да са проактивни и да си питат онколозите за участие в проучването. Резултатите до момента са достатъчно обещаващи да си струва питането. Поне аз бих питал де, ако имах близък с РМЖ - всичко сочи към бъдещо одобрение и навлизане в първа линия.

Цената на изследването е висока, но…не е като Ендопредикт и другите подобни, които се препоръчват и правят относително често, да са по-евтини. Та…струва си за мен, със сигурност.

Корекция: фулвестрант (Фазлодекс) е първият селективен естроген рецептор дегрейдър, но…изобщо няма същата способност да влияе на ESR мутирали тумори.

# 1 044
Да, така звучи от OncLive. Може да споделиш информацията в темата за РМЖ - това би било първи селективен естрогенов дегрейдър в България. Хората, които са на CDK4/6 инхибитор и АИ, би било желателно да са проактивни и да си питат онколозите за участие в проучването. Резултатите до момента са достатъчно обещаващи да си струва питането. Поне аз бих питал де, ако имах близък с РМЖ - всичко сочи към бъдещо одобрение и навлизане в първа линия.

Цената на изследването е висока, но…не е като Ендопредикт и другите подобни, които се препоръчват и правят относително често, да са по-евтини. Та…струва си за мен, със сигурност.

Корекция: фулвестрант (Фазлодекс) е първият селективен естроген рецептор дегрейдър, но…изобщо няма същата способност да влияе на ESR мутирали тумори.
[/quote
Веднага потърсих мнение,от лекуващия онколог ,в бг,на дъщеря ми.
Беше лаконична,и категорична,че това не е за нея.Други били показанията.Нямах възможност да попитам за повече детайли.
Разбира се,ще потърся и друго мнение.
Става въпрос,за авансирал дуктален,инвазивен карцином.Верзенио,Аримедекс,Золадекс...е терапията в  момента.
https://www.astrazenecaclinicaltrials.com/study/D8535C00001/
И онколога в САЩ,съвсем стандартно отговаря...вие не сте подходяща за това лечение,иначе ние го прилагаме за авансирал и напреднал РМЖ и е много добро..

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 11:28 от неда2

# 1 045
Приета е в болноцата в Ловеч, която не ми се иска да коментирам за грижата за пациента... категорично отказват към момента да я транспортирам в Плевен, с което до някъде съм съгласна, след консултация и с проф. Овчаров ( въпреки, че е неврохирург) та, мисълта ми е, живот и здраве, като я изпишат, към къде да се насоча с добри невролози, които ще вземат предвид и основното заболяване, тъй като към момента в Ловеч ми казват, ние гледаме главата, друго не ни интересува ( не знам доколко е адекватно така, но със сигурност това не ми дава спокойствието). Насочила съм се или Плевен -Университетска , София - Токуда? Моля за съвет и дали биха я приели пак, след като е изписана от друга болница
Не и по същата пътека. Ако си говорим за исхемичен инсулт /не става ясно за какво иде реч/, то каквото е станало, е станало и който и където каквото и да прави, все тая. Медикаментозната терапия навсякъде е една и съща. В софияне предписват различни хапове, просто фармацевтичната индустрия не е произвела специални регионални.
Този Овчаров доколкото чувам, е регионално светило, и да, наистина е неврохируг. Ако е в тежко състояние и е нетранспортабилна продължава където е. Ако стане транспортабилна, значи ще се е подобрила, а в този случай защо ще се транспортира другаде, освен за рехабилитация?

# 1 046
Минах десет химии, последната ми беше тежичка. Повръщах и усещам, че краката и ръцете ми изтръпват. Ходя си на работа, но се боя от следващата. Какво мислите за Витацептин? Пия укрепващи чайове, смеска от една билкарница на Поп Богомил 8. Много добре ми действа. Алоето също ми успокоява червата, но как да се боря с този метален вкус в устата?

# 1 047
Извинявам се, че не съм уточнила, да за исхемичен инсулт става въпрос. Общо взето това, което вие казвате, ми отговориха и от другите болници и по повод премества е и приемане след изписване, че няма смисъл. Навярно е така по отношение на медицинските грижи ( лекарства, системи, скенери)навсякъде е по "протокол" , по-скоро на мен основанието ми за преместване беше пациентските грижи. Не ми се стори нормално, на човек с инсулт да не му мерят цял ден кръвното и да ми отговорят, че трябва аз да го меря с наш апарат. Да съм 24/7 при нея, защото нямало как да се обгрижват всички пациенти. Да е в стая с 4 легла и 4 те заети, да няма един стол, а да искат 24/7 да си там... предвид, че е и с онкологично заболяване.. това ме разочарова. Разбрах, че единствената основателна причина за преместване е само и единствено Медицинската, и се неглижира като цяло грижата за пациента.. , за което ми е тъжно.

Благодаря,

Приета е в болноцата в Ловеч, която не ми се иска да коментирам за грижата за пациента... категорично отказват към момента да я транспортирам в Плевен, с което до някъде съм съгласна, след консултация и с проф. Овчаров ( въпреки, че е неврохирург) та, мисълта ми е, живот и здраве, като я изпишат, към къде да се насоча с добри невролози, които ще вземат предвид и основното заболяване, тъй като към момента в Ловеч ми казват, ние гледаме главата, друго не ни интересува ( не знам доколко е адекватно така, но със сигурност това не ми дава спокойствието). Насочила съм се или Плевен -Университетска , София - Токуда? Моля за съвет и дали биха я приели пак, след като е изписана от друга болница
Не и по същата пътека. Ако си говорим за исхемичен инсулт /не става ясно за какво иде реч/, то каквото е станало, е станало и който и където каквото и да прави, все тая. Медикаментозната терапия навсякъде е една и съща. В софияне предписват различни хапове, просто фармацевтичната индустрия не е произвела специални регионални.
Този Овчаров доколкото чувам, е регионално светило, и да, наистина е неврохируг. Ако е в тежко състояние и е нетранспортабилна продължава където е. Ако стане транспортабилна, значи ще се е подобрила, а в този случай защо ще се транспортира другаде, освен за рехабилитация?

# 1 048
Не ставао ясно колко е тежка симптоматиката, но при стабилизиране на състоянието ще я изпишат. Пътеката е 4 дни минимум, може да се удължи до 10, но понякога продължителният болничен престой не е бонус, а малус.

# 1 049
  • Сливен
Здравейте!
Писах за майка си преди 10тина дни. С Холангиокарцином, отказват да я оперират, химията не действа на тази диагноза, а и тя категорично отказва химия.
Купих й чесън, купихме гъби, стоят насреща й, гледа ги с лоши очи и отказва да ги приема - едното миришело ужасно, а другото било пълна шарлатания. (не твърдя, че греши)
Ясно, че от тук нататък всичко, което правим, ще е симптоматично, но полагаме усилия да запазим качеството й на живот, доколкото е възможно.
От средата на май приема Трансметил и предполагам, че с негова помощ малко живна - леко й се подобри апетита и й се зачервиха бузите.
Обаче твърди, че краката й са все по-слаби и все по-трудно я държат та реших да й взема мини велоергометър (едни дето са само педали, без седалка) или нещо подобно, с което да се раздвижва. Тя самата каза, че това е чудесна идея, така че се вярвам, че уредчето няма да се подреди в редицата на чесъна и гъбите и да го гледа и него с лоши очи.
Как мислите, кой е най-подходящия уред? Дали да взема мини велоергометър или елиптичен тренажор (това пък е мини кростренажор) или нещо друго, за което не съм се сетила би поддържало мускулатурата й най-ефективно.
Иначе тя още не се дава. Поставя си едни предизвикателства - всеки ден да обиколи къщата или пък сутрин, когато още не й се спи толкова, да отиде в градината. Но умората все повече я наляга.

Благодаря ви, че ви има!
Утеха е за мен да споделям с хора, които вървят по подобен път.

Общи условия

Активация на акаунт