Отговори
# 15
Здравейте,живея и работя в др.европейска държава.В България имам жилище,което смятам да продам.Какъв документ ми трябва,защото не заплащам и в България здравни осигуровки?

# 16
Здравейте. При закупуване на апартамент според вас по-добре ли е да се ориентираме към ново строителство и всъщност трябва ли да се разглеждат имотите като старо и ново строителство?

# 17
  • Sofia
Здравейте! Важно ли е, при закупуване на имот, партидите за вода и ток да са индивидуални? Какви са ограниченията, ако не са? Може ли новият собственик сам да си ги прехвърли?

# 18
Здравейте,живея и работя в др.европейска държава.В България имам жилище,което смятам да продам.Какъв документ ми трябва,защото не заплащам и в България здравни осигуровки?

Здравейте.

Въпросът Ви е често задаван от наши клиенти, живеещи извън страната.
Важно е да отбележа, че ако имате задължения като неплатени осигуровки, глоби и др. към държавата, нотариусът има право да откаже изповядването на сделката, докато не бъдат погасени тези задължения.
Ето защо гражданите, които живеят в чужбина, е добре да знаят, че ако имат неплатени осигуровки, при представянето на документ, издаден от компетентна институция на държавата членка, с който да докажат, че живеят и се осигуряват в друга страна, задълженията за осигуровки в България ще отпаднат.
Пълната информация е качена в сайта на НАП. Изпращам линк за справка:

https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/ … lgari-v-chuzhbina

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 10:05 от Рaдост

# 19
Здравейте. При закупуване на апартамент според вас по-добре ли е да се ориентираме към ново строителство и всъщност трябва ли да се разглеждат имотите като старо и ново строителство?

Здравейте.

По темата може да говорим много и всеки от нас да е на различно мнение. Изборът на подходящо жилище е много индивидуално решение. Видът, размерът, местоположението се определят от няколко фактора.
На първо място, това е бюджетът, с който разполага едно семейство. Ако бюджетът Ви позволява да избирате район, сграда, състояние на имота, то Вие сте щастливец, защото ще имате по-голям избор от имоти, които да огледате. Но ако сте с ограничен бюджет, а искате да закупите собствено жилище, тогава ще се наложи с нещо да се направи компромис и вероятно това би било с вида строителство.
На второ място е районът, в който се търси имотът. Ако говорим за София, както и в някои от по-големите градове, има определени райони на града, които са застроени основно с ново строителство, и такива, в които преобладават старите сгради. Това означава, че според района, в който предпочитате да живеете, ще се наложи да изберете имот от жилищния фонд за конкретния квартал.    
Разбира се, както при новите сгради, така и при старите има положителни и отрицателни обстоятелства.
Така например при новото строителство характерно е по-малката жилищна площ за сметка на общите части. Докато при старите сгради, в по-голяма част от случаите, посочената квадратурата в акта  е реално използваемата площ. При старото строителство са проектирани отделни кухни, докато при новото дневните са заедно с кухненски бокс. Така реално при старите сгради има едно помещение допълнително, което позволява преустройството и  обособяването на допълнителна спалня.
Предимство при новото строителство са новите технологии на строеж, качеството на вложените материали, както  и високата енергийна ефективност, докато при старото строителство е нужно да се инвестира допълнително, за да се подобри състоянието на сградата. Налага се подмяна на дограма, електро- и ВиК  инсталации, което може да оскъпи значително ремонта на имота.
Все пак  какъвто вид жилище да изберете, най-важното е да вземете информирано решение. Проучете документалната част на имота. Направите анализ на цените в района, за да сте сигурни, че купувате имота на добра цена. Огледайте много добре жилището за всички евентуални недостатъци.
Ще се радвам, ако съм била полезна за Вас с моето мнение по темата.
Желая Ви успех!

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 10:10 от Рaдост

# 20
Здравейте! Важно ли е, при закупуване на имот, партидите за вода и ток да са индивидуални? Какви са ограниченията, ако не са? Може ли новият собственик сам да си ги прехвърли?

Здравейте.

Ако говорим за новострояща се сграда, която не е въведена в експлоатация, но в нея се продават отделни обекти, те няма да имат самостоятелни партиди за ток и вода. В такъв етап на строеж токът и водата обикновено се водят на името на инвеститора. След като се завърши сградата и въведе в експлоатация, се откриват нови индивидуални партиди на всеки отделен обект в сградата.  

Когато сградата е въведена в експлоатация, се откриват самостоятелни партиди за всеки отделен обект на името на собственика на обекта.

Ако имате някакъв по-конкретен случай, различен от описаните по-горе, който провокира вашия въпрос, моля, запознайте ме с подробностите и ще се опитам, ако е в моята компетенция, да Ви дам по-конкретен отговор.

По отношение на партидите всеки собственик на имот може сам да прехвърли партидите на свое име. Необходимо е да представи нотариален акт пред съответните дружества. Пред ВиК дружеството препоръчително е да се представят при прехвърлянето на партидата  и показанията на водомерите.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 10:11 от Рaдост

# 21
Здравейте! Обмислям покупка на апартамент, но нещото, което ме притеснява е асансьорната шахта.Намира се на гърба на едната спалня и се опасявам, че ще е шумно . Може ли да ми дадете съвет дали си заслужава инвестицията при това условие . Благодаря !

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 21:00 от Yana18

# 22
Здравейте! Обмислям покупка на апартамент, но нещото, което ме притеснява е асансьорната шахта.Намира се на гърба на едната спалня и се опасявам, че ще е шумно . Може ли да ми дадете съвет дали си заслужава инвестицията при това условие . Благодаря !

Здравейте,

От скицата, която сте качили, става ясно, че имотът се намира в нова сграда.  В тази връзка бих искала да спомена, че новите асансьори са значително по-безшумни от тези в старите сгради.

Все пак, ако искате да бъдете по-спокойна в избора си, може да поискате информация какъв е  асансьорът /производител, модел/. Така бихте могли да се поинтересувате за спецификите му, както и за нивото на шум.

Ако сградата е в строеж, попитайте продавача дали ще бъдат шумоизолирани стените на асансьорната шахта.

Вие също бихте могли впоследствие да направите допълнителна шумоизолация на стената, ако Ви притеснява  асансьорът.

Желая Ви успех!

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:16 от Рaдост

# 23
Здравейте! Ако в документите на даден имот има разминаване в номера на улицата, какъв документ е нужно да се представи пред нотариус и банка?

# 24
Здравейте! Ако в документите на даден имот има разминаване в номера на улицата, какъв документ е нужно да се представи пред нотариус и банка?

Здравейте Kalina,

Документът, който ви е необходим, е "Удостоверение за идентичност на адрес".

Издава се от общинска администрация по местонахождение на имота.  
Срокът е 1 месец, но може и по-рано да Ви го издадат. Зависи от общината.
ГИС София могат да Ви издават същия документ за по-кратък срок, но ще Ви струва малко по-скъпо от таксата в общината.
Прилага се копие от нотариален акт и на място се попълва образец-заявление. Може да приложите и схема/скица  от кадастър.

Бих Ви посъветвала, преди да извадите документа, да вземете правно становище от нотариуса, при когото ще е сделката, или от банката, защото, след като разгледат наличните Ви документи, може да поискат и допълнителни документи и е добре да сте наясно предварително какво е необходимо.
Успех!

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 10:54 от Рaдост

# 25
Здравейте, баща ми и неговият брат имат наследство от баба ми и нейната сестра ( не е имала собствени деца). Наследството се състои от ниви и гори. Нямаме никаква информация относно местоположение и квадратура. Бихте ли очертани пътя и институциите през който трябва да преминем за да получим информация за наследството.
Благодаря ви предварително!

# 26
З.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 21:24 от FantaN

# 27
Здравейте, баща ми и неговият брат имат наследство от баба ми и нейната сестра ( не е имала собствени деца). Наследството се състои от ниви и гори. Нямаме никаква информация относно местоположение и квадратура. Бихте ли очертани пътя и институциите през който трябва да преминем за да получим информация за наследството.
Благодаря ви предварително!

Здравейте,

Бих Ви посъветвала да се обърнете към юрист, т.к. за Вашия случай е необходимо професионално съдействие.

Аз ще Ви дам насока откъде да започнете, но това е само една малка част от целия работен процес.

Като за начало бихте могли да направите справка в "Агенция по вписванията" по местоживеене или в населеното място, в което смятате, че са притежавали имот Вашите наследодатели. Справката се прави с три имена и ЕГН на лицето.

Също така бихте могли да проверите и за наличие или липса на решения от поземлена комисия в Общинска служба по земеделие в населеното място, в което смятате, че може да са притежавали имот.

Ако не откриете имот на тяхно име, проверете по име и ЕГН техните наследодатели.

Снабдете се с удостоверение за наследници на баба Ви и нейната сестра.  

Имайте предвид, че заверени преписи от документите се предоставят лично на наследниците или на упълномощено от тях лице.

Ако имате допълнителни въпроси, оставам на разположение.

Желая Ви успех!

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 11:51 от Рaдост

# 28
Здравейте купуваме от близка ваканционен имот и ще ползваме само адвокат за подготовката на НА и нотариус за сделката. Какви документи трябва да подготви продавача?

# 29
Здравейте купуваме от близка ваканционен имот и ще ползваме само адвокат за подготовката на НА и нотариус за сделката. Какви документи трябва да подготви продавача?

Здравейте,

Без значение дали имотът, който купувате, е от близък човек, или от непознат, съветвам Ви да се запознаете с  документите предварително.   
Тъй като не съм наясно със собствеността, ще Ви напиша кои са основните документи за една сделка, които да представите на адвоката или на нотариуса и съответно, ако е необходимо, те самите ще изискат допълнителни. 
- Нотариален акт
- Скица на поземления имот, ако има идеални части от дворното място
- Схема на имота
- Удостоверение за семейно положение на продавача
- Данъчна оценка
-
Бих Ви посъветвала да се запознаете и с договора за управление на сградата. Какви са месечните разходи и условията.

Желая Ви успех!

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 14:04 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт