Отговори
# 45
Здравейте!  Планирам да закупя апартамент във Варна, но нямам спестявания и ще тегля кредит. Съветват ме, че е най-изгодно да се купи жилище на зелено, но не мога да плащам и наем за жилището, в което живея в момента , и да покривам кредита, а доколкото разбрах, ще има такъв период на застъпване. Затова се чудя кой е най-добрия вариант - дали да търся апартамент на акт 15 или 16, готов за обзавеждане и какъв е шансът за намиране на жилище точно на такъв статус?

# 46
Здравейте!  Планирам да закупя апартамент във Варна, но нямам спестявания и ще тегля кредит. Съветват ме, че е най-изгодно да се купи жилище на зелено, но не мога да плащам и наем за жилището, в което живея в момента , и да покривам кредита, а доколкото разбрах, ще има такъв период на застъпване. Затова се чудя кой е най-добрия вариант - дали да търся апартамент на акт 15 или 16, готов за обзавеждане и какъв е шансът за намиране на жилище точно на такъв статус?

Здравейте,
Първото и най-съществено нещо е да сте наясно как ще финансирате покупката на жилището и дали ще се справите с вноските по кредита. Тази информация е съществена, т.к. от бюджета зависи  местоположението, видът и  състоянието на имота, който бихте могли да купите.

Разумно е, преди да стартирате с огледите, да направите предварително проучване каква сума бихте могли да изтеглите и каква би била месечната Ви вноска. Препоръчително е, преди да изтеглите кредит, да имате минимално самоучастие /15-20%/ от продажната цена, защото има и допълнителни разходи, които трябва да предвидите.

Относно новото строителство сте права, че ако харесате имот в строеж, има вероятност да се наложи да плащате наем и заем едновременно, ако инвеститорът поиска по-голяма вноска по време на строителството. Някои инвеститори се съгласяват да се платят 10% на Предварителен договор , а останалите при Разрешението за ползване, но това е индивидуална договорка с продавача. Още нещо, което е важно да имате предвид, е, че жилищата на Акт 15 и Акт 16 са на по-висока цена от тези, които са в начален етап на строеж.  

Планирайте правилно, информирайте се за всичко и ще имате успех в начинанието!

Поздрави!

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 10:28 от Рaдост

# 47
  • до морето
Здравейте! Не съм от София, но след направена продажба обмислям да закупя имот там за да го давам под наем. Бихте ли ми казали кои са кварталите в които би било най-добре да закупя с оглед на това да се отдава лесно и наемите в тези райони да са по-добри. Бюджетът е около 200000 евро.

# 48
Здравейте,

Най-предпочитани  за отдаване под наем са районите около университетите, както и тези, които са в близост до метростанция и около моловете.  

Това са южни и източни райони на София. Има засилен интерес около НБУ в „Овча купел“, както и широк център. Търсене има и в райони като „Кръстова вада“, „Младост“ и „Дружба“, какво  и в района на „Студентски град“.

Здравейте! Не съм от София, но след направена продажба обмислям да закупя имот там за да го давам под наем. Бихте ли ми казали кои са кварталите в които би било най-добре да закупя с оглед на това да се отдава лесно и наемите в тези райони да са по-добри. Бюджетът е около 200000 евро.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:42 от Рaдост

# 49
Здравейте,
Колко важно е , когато се купува от познат удостоверение за наследници и тежести на имота?

# 50
Здравейте,
Колко важно е , когато се купува от познат удостоверение за наследници и тежести на имота?

Здравейте,

При мен вероятно е и професионално изкривяване, но винаги държа на документите. Практиката ми е показала, че  излизат факти и обстоятелства, за които дори продавачът не знае, а това може впоследствие да възпрепятства сделката или да доведе до бъдещи проблеми за новия собственик.

Желая Ви успех!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:43 от Рaдост

# 51
Привет, имам няколко въпроса относно работа с брокер. Ще търсим апартамент в Сф,  относно за стандартния (посреднически?) договор какво е нужно като купувачи ние да се внимаваме, какво може да се обърка при този договор? По принцип за колко време е и как се прекратява такъв?
Имаме ли право да се прави такъв договор с няколко брокера(не че искаме защото сигурно ще се объркаме повече), а по принцип? И ако се намери от собственик апартамент, този договор спира ли ни по някакъв начин?

# 52
Здравейте! Предлагат ми жилище със статут на ателие на последен етаж. Бихте ли казали какви са недостатъците на този вид имот и колко % по-евтино би бил, спрямо нормално жилище?

# 53
Здравейте! Предлагат ми жилище със статут на ателие на последен етаж. Бихте ли казали какви са недостатъците на този вид имот и колко % по-евтино би бил, спрямо нормално жилище?

Здравейте,
Благодаря за въпроса Ви!

Важно е да отбележа, че ателиетата и жилищата са два различни вида самостоятелни обекти с различно функционално предназначение.

На първо място, ако купувате с банков кредит, имайте предвид, че банките  финансират ателиетата като жилищни имоти. Въпреки това пазарната оценка, която прави банката, има вероятност да бъде с около 5% по-ниска от тази за апартамент. Ето защо препоръчвам първо да бъде направена оценка, преди да се подпише предварителен договор.

Друг недостатък е, че по закон нямате право на адресна регистрация в ателие. Въпреки това, някои общини в гр. София позволяват регистрация. Последните изменения в закона дават повече свобода в това отношение, но все пак не можете да бъдете сигурни, че след като купите имота, ще имате адресна регистрация.

В някои имоти със статут на ателиета токът не е битов.

Ако живеете в апартамент, деклариран като основно жилище, ще ползвате данъчно облекчение - /50% намаление от данъка/. При ателиетата нямате право на такова намаление.

Важно е да отбележа, че има възможност да бъде сменено предназначението на имота от ателие в апартамент, ако той отговаря на законовите изисквания за апартамент.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 14:07 от Рaдост

# 54
Привет, имам няколко въпроса относно работа с брокер. Ще търсим апартамент в Сф,  относно за стандартния (посреднически?) договор какво е нужно като купувачи ние да се внимаваме, какво може да се обърка при този договор? По принцип за колко време е и как се прекратява такъв?
Имаме ли право да се прави такъв договор с няколко брокера(не че искаме защото сигурно ще се объркаме повече), а по принцип? И ако се намери от собственик апартамент, този договор спира ли ни по някакъв начин?

Здравейте,
Наличието на договор за посредничество е писмен ангажимент между две страни. Важно е да се запознаете с текста и да сте наясно каква услуга ще получите от агенцията срещу възнаграждението, което ще заплатите.

Дали ангажиментите ще бъдат само за организиране на огледи, или за целия процес /от огледите до окончателното финализиране на сделката/.

Обърнете внимание кога е дължимо възнаграждението на брокера – на предварителен договор или след окончателния договор.

Срокът на договора се договаря между страните.

Обърнете внимание на ексклузивните права и начин на прекратяване на договора.

Работата с няколко брокера е загуба на време според мен. Ако Вие имате доверен брокер, който Ви консултира правилно, организира огледи на подходящи имоти, отговарящи на вашето търсене, наистина няма да имате и желанието да си губите времето в безцелни огледи, а ще успеете да реализирате по-бързо една добра сделка.

Пожелавам Ви успех!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 14:08 от Рaдост

# 55
Здравейте!
Ще продаваме имот в София, намерихме си агенция за недвижими имоти, чрез която да продадем апартамента.
Въпросът ми е от какво да се предпазим и от какво да внимаваме при сключване на договора с агенцията? Има ли уловки, които прилагат брокерите?

# 56

Здравейте!

Ще продаваме имот в София, намерихме си агенция за недвижими имоти, чрез която да продадем апартамента.
Въпросът ми е от какво да се предпазим и от какво да внимаваме при сключване на договора с агенцията? Има ли уловки, които прилагат брокерите?

Здравейте!

Най-важното при избора на агенция за недвижими имоти, с която ще работите, е да се уверите, че имотът Ви няма  да се предлага само за директни клиенти на агенцията и че имотът Ви ще бъде презентиран професионално.  

По отношение на договора за посредничество обърнете внимание какви са ангажиментите на агенцията и за каква услуга Вие дължите комисиона на посредника. Дали ангажиментът е само да намери купувач, или да организира целия процес до финализирането на сделката.

Желая Ви успех!

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 09:28 от Рaдост

# 57

Здравейте,
Благодаря за въпроса Ви!

Важно е да отбележа, че ателиетата и жилищата са два различни вида самостоятелни обекти с различно функционално предназначение.

На първо място, ако купувате с банков кредит, имайте предвид, че банките  финансират ателиетата като жилищни имоти. Въпреки това пазарната оценка, която се прави за банката, има вероятност да бъде с около 5% по-ниска от тази за апартамент. Ето защо препоръчвам първо да бъде направена оценка, преди да се подпише предварителен договор.

Друг недостатък е, че по закон нямате право на адресна регистрация в ателие. Въпреки това, някои общини в гр. София позволяват регистрация. Последните изменения в закона дават повече свобода в това отношение, но все пак не можете да бъдете сигурни, че след като купите имота, ще имате адресна регистрация ето защо е добре да се поинтересувате предварително.

В някои имоти със статут на ателиета токът не е битов.

Ако живеете в апартамент, деклариран като основно жилище, ще ползвате данъчно облекчение - /50% намаление от данъка/. При ателиетата нямате право на такова намаление.

Важно е да отбележа, че има възможност да бъде сменено предназначението на имота от ателие в апартамент, ако той отговаря на законовите изисквания за апартамент.

# 58
Здравейте, искаме да продадем апартамента си, тристаен - панел 79 кв.метра (кухня, спалня, хол, детска, баня с тоалетна и отделна тоалетна и мокро помещение с пералня) кв.метра - след основен ремонт от подова мазилка до таван, напълно обзаведен, търсим му минимум 180000 евро, намира се в гр.София жк.дружба 2
В близост до детска градина на 20 м.
Билла лидл фантастико т маркет цба практикер и кауфланд и метро на 3 спирки с рейса
Ако успеем да го продадем чрез брокер за тези пари и да купим 2стаен по старите стандарти(т.е кухня, спалня и детска стая) колко от тези 180000 ще останат чисто за нов апартамент
Ние се свързахме с един брокер, който ни обясни че след всички такси и комисионни ще ни останат около 160 000 за нов, което включва и таксите за покупката му.

# 59
Здравейте, Vilqna!

За  да бъда обективна и точна в консултацията, е необходимо да се види  жилището, за да се направи оценка на имота. След това ще имате яснота каква би била максималната цена, на която бихте могли да го продадете, какви ще са разходите Ви и съответно какво бихте могли да купите за останалите средства. Разбира се, много е важно да сте наясно в самото началото колко е реално това, което искате, и дали ще са достатъчни средствата Ви, за да предприемете тази стъпка.
Важни са и други подробности, които трябва да се изяснят, а именно дали искате да останете и да живеете в продадения имот, докато търсите другото жилище. Дали имате допълнителни средства, или искате изцяло да се вместите в бюджета от продажбата.
Ние предлагаме такъв пакет услуга. Ако желаете, свържете с мен за повече информация и консултация.

Хубав ден!

Скрит текст:
Здравейте, искаме да продадем апартамента си, тристаен - панел 79 кв.метра (кухня, спалня, хол, детска, баня с тоалетна и отделна тоалетна и мокро помещение с пералня) кв.метра - след основен ремонт от подова мазилка до таван, напълно обзаведен, търсим му минимум 180000 евро, намира се в гр.София жк.дружба 2
В близост до детска градина на 20 м.
Билла лидл фантастико т маркет цба практикер и кауфланд и метро на 3 спирки с рейса
Ако успеем да го продадем чрез брокер за тези пари и да купим 2стаен по старите стандарти(т.е кухня, спалня и детска стая) колко от тези 180000 ще останат чисто за нов апартамент
Ние се свързахме с един брокер, който ни обясни че след всички такси и комисионни ще ни останат около 160 000 за нов, което включва и таксите за покупката му.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 10:03 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт