Февруарчета 2025 г. -Темa 5

• 28 048
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
Радвайте се на мъжете си, че успяват да покажат спокойствие, повярвайте не ви трябват двама шашнати възрастни. Тъй като в началото имах отлепване 6-7г.с с огромен кръвоизлив, просто не ми се мисли, ако и той се беше поддал на емоциите как щеше да завърши всичко. Разговаряла съм с него и на по-късен етап защото пак имах проблеми, как може да е спокоен, е обясни ми че в никакъв случай не е спокоен и ме попита дали бих се чувствала по-добре, ако и той изпадне в паника. Ами не, няма да ми е по-добре. Със сигурност и те са притеснени и те ни мислят....
Относно помпите за кърма, при първата ми бременност имах ръчна, прибрах се вкъщи след изписването, опитах да я ползвам няколко пъти, но лично за мен беше в пъти по-удобно и по-бързо цеденето на ръка, имах много кърма и първият месец ми мина в това да кърмя, да се цедя, да ям и да спя, само това... Електрическа не съм пробвала, но съм си казала, че и ако този път имам в такива количества бих пробвала с електрическа помпа.
Относно среднощните хранения, много от вас споделят, че ще ги оставят на татковците, в този смисъл те няма ли да ходят на работа или и вие ще продължавате от вкъщи да работите и това е идеята. Защото лично аз няма как да спра да работя и колкото мога ще продължа да работя от вкъщи тъй като работата ми го позволява. Но също така и таткото няма да спре да работи ходейки всеки ден физически на работното си място и ми се струва, че поне някой трябва да се наспива и не си представям колко би бил ефективен на работа след като се лишава ежедневно от по няколко часа нощен сън.
След няколко дни съм на преглед при проследявания АГ и сякаш колкото по-малко остава, толкова повече притеснения изкачат в мен дали всичко е наред и дали ще бъде наред. При вас има ли го този момент?

# 451
Права си, че е хубаво поне единият да е спокоен. Аз съм вечно притеснена дали всичко ще мине наред, да не забравя нещо от документите и списъка за болницата, вкъщи всичко да свети и да е по конец. Общо взето нямам търпение да мине вече всичко и да се успокоя евентуално. 😊

# 452
Права си, че е хубаво поне единият да е спокоен. Аз съм вечно притеснена дали всичко ще мине наред, да не забравя нещо от документите и списъка за болницата, вкъщи всичко да свети и да е по конец. Общо взето нямам търпение да мине вече всичко и да се успокоя евентуално. 😊
Всичко ще бъде наред само още малко да устискаме Grinning После идва лесното, мислете позитивно и се радвайте на всеки момент Hug
Освен това при мен с първата ми бременност още на втората седмица бебчо започна да пропуска едното нощно хранене и беше изключително удобно за мен, че успявах да поспя. Така че бъдете позитивно настроени, че всичко ще се случи по възможно най-благоприятния начин, ако ли пък не, половинки са ни и винаги ще са до нас, така че знаем че имаме на кого да разчитаме Heart

# 453
Моето АГ е толкова спокоен човек, само с първата фетална ме беше шашнал, понеже не е специалист и не разбира. На последния преглед на който ми обясняваше за тапата, води, контракции, раждане, как да постъпя в болницата, какво ще се случи там /понеже до 01.02, когато ми е термина е в отпуска и може да се разминем/ бях спокойна. След няколко дни започна да ме обзема вече паниката и притеснението. Четох доста по темата за тапа, околоплодни води, контракции и вече стигам до извода, че колкото повече се информираш, толкова повече те обзема паниката. Вечер дори трудно заспивам, притеснявам се да не взема да заспя дълбоко и да пропусна някой симптом, нищо че болницата е на 15 мин от вкъщи.

ММ е привидно спокоен, той не показва притеснение, но го усещам по погледа. Принципно и двамата ще полагаме грижи за бебето. Той е на позиция, която  позволява хоум офис, дори от Коледа вече си е вкъщи, ако ходи до офиса е за час, два много рядко, за да не съм сама по цял ден. От двамата той е нощната птица и стои до 2,3 съответно и става по-късно, така че едното хранене може да го поема, но това е работния вариант. Реално като се роди бебето ще видим дали изобщо ще сработи.

Вчера ми падна и камък от плещите, защото вече най-накрая намерих и педиатър и лл за бебето. В друг квартал е, но общо взето ще е на еднакво разстояние, дори като се преместим, защото решихме да си остане в апартамента докато се стопли.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 09:35 от Mariq878

# 454
Аз пък бях чела и разпитвала много за тези помпи и стигнах до извода, че повечето ги отричат тези електрическите. Стига се до свръх стимулация, мастит и други проблеми. Може би ако се внимава е ок, не знам. Също така предполагам е доста индивидуално като всичко друго. Аз взех на медела ръчната (двуфазна) за 50лв на промоция и пак се надявам да не я ползвам в 100% от времето, но то ще си покаже.

Колкото до коластрата - не трябва да стискате в момента. Ок е да имате, ок е и да нямате - това не е показател за наличие на кърма след раждането.

Някой беше питал за Шейново и Майчин дом. Аз се насочих към Шейново след цялото проучване, пък и моята лекарка е там (една от възможностите й). Първоначално бях 100% за някоя частна, но колкото повече четях и слушах, толкова повече загубих смисъла да го правя. За МД съм слушала доста страшни истории през годините. Може да не са актуални вече - не знам.

# 455
Аз мисля за помпата, защото има голяма вероятност да нямам кърма, поне в началото, а за мен е важно да тръгне веднага. Първо има голяма вероятност да се наложи секцио, защото бебето е седалищно, второ - имала съм нисък пролактин, или е бил близо до долната граница, много изследвания на хормони имам и хипофизните са били ниски по неизвестни причини. Никакви капчици не съм имала досега, даже напрежение няма, което преди го имаше.

# 456
Аз пък бях чела и разпитвала много за тези помпи и стигнах до извода, че повечето ги отричат тези електрическите. Стига се до свръх стимулация, мастит и други проблеми. Може би ако се внимава е ок, не знам. Също така предполагам е доста индивидуално като всичко друго. Аз взех на медела ръчната (двуфазна) за 50лв на промоция и пак се надявам да не я ползвам в 100% от времето, но то ще си покаже.

Колкото до коластрата - не трябва да стискате в момента. Ок е да имате, ок е и да нямате - това не е показател за наличие на кърма след раждането.

Някой беше питал за Шейново и Майчин дом. Аз се насочих към Шейново след цялото проучване, пък и моята лекарка е там (една от възможностите й). Първоначално бях 100% за някоя частна, но колкото повече четях и слушах, толкова повече загубих смисъла да го правя. За МД съм слушала доста страшни истории през годините. Може да не са актуални вече - не знам.

И аз вчера доста време четох и гледах мнения, снимки и май повече клоня и аз към Шейново пък ще видим като дойде момента. Понеже не държа на избор на екип и акушерка, единствено се чудя дали да съм в самостоятелна стая, главно да не се редя на опашка за баня/тоалетна, но май нямат стая с отделен санитарен възел или поне не видях.

# 457
Момичета, вие мислите ли да носите колан след раждането и какъв?
Относно раждането- аз съм много спокойна за разлика от мъжа ми😃 така го приема все едно той ще ражда🤣 от една страна го разбирам, защото все пак си е операция и се притеснява, от друга страна пък се радвам, че не се поддавам като него и съм се настроила, че все едно отивам на почивка😅 акушерката и без това ми каза да си взема неща все едно отивам на хотел, та явно тя ме настрои така, а и аз още отначало си знаех, че ще съм секцио и съм го приела някак, само ме притеснява това ровичкане дето казват, че се усеща, но всичко ще е точно 😁

# 458
Относно раждането- аз съм много спокойна за разлика от мъжа ми😃 така го приема все едно той ще ражда🤣 от една страна го разбирам, защото все пак си е операция и се притеснява, от друга страна пък се радвам, че не се поддавам като него и съм се настроила, че все едно отивам на почивка😅 акушерката и без това ми каза да си взема неща все едно отивам на хотел, та явно тя ме настрои така, а и аз още отначало си знаех, че ще съм секцио и съм го приела някак, само ме притеснява това ровичкане дето казват, че се усеща, но всичко ще е точно 😁
Ровичкане ли Anguished
Първата ми бременност беше секцио избрах да не съм с пълна упойка и често казано нищо не усетих, през цялото време анестезиоложката беше до мен и ми говореше, много бързо мина всичко. Не мислете лоши неща, фокусирайте се, че това ще е първата среща с бебока. Повярвайте, всичко друго се забравя Relaxed

# 459
Ровичкане ли Anguished
Първата ми бременност беше секцио избрах да не съм с пълна упойка и често казано нищо не усетих, през цялото време анестезиоложката беше до мен и ми говореше, много бързо мина всичко. Не мислете лоши неща, фокусирайте се, че това ще е първата среща с бебока. Повярвайте, всичко друго се забравя Relaxed
Гледах няколко клипа и жените все казваха, че не усещат болка, но усещат какво им се прави🤔

# 460
Много е индивидуално това с купуването на помпа. На мен ми е трета бременност и този път си взех хубава електрическа помпа - избрах Handsfree на Медела, но беше на добра промоция.

Моят опит е следният с кърменето.

Първото дете закърмих от болницата още, хапваще си добре, имах много кърма. Имах ръчна помпа, но с нея почти нищо не се цедеше. Според мен тогава недостатъка беше, че бях буквално вързана с детето. Гледах си го почти сама, защото си го хранех на гърда.

С второто дете - голям кошмар с кърменето. Захраних го още в болницата, кърма много. Детето си яде, обаче гърдите ми така пръскаха, че то се давеше на всяко ядене. И така ужасен стрес. Идва време за кърмене, аз плача и чакам да се задави. Моля се ссе да има някой при мен, абе ужас. Издържах 10 дни и купих АМ, за да не рухна психически. Тук според мен грешката ми беше, че не си взех помпа и да почна да давам от шише.

Сега съм решила - ако имам пак много кърма да кърмя, но ако пак детето ми се дави да давам от шише.
Отделно, че като изцедя едно шише с кърма ще лога да оставя детето на някой и да изляза за малко.

Моят съвет към всички с първо бебче - не се превръщайте в герои, че можете всичко сами. Просто в един момент човек рухва, а трябва да се грижим и за себе си след раждането.

# 461
За тези проблеми има конкретни решения и то не е задължително електрическа помпа. Книгата на Хедра ми беше доста полезна да се ориентирам за различните проблеми и начини за решаване (разбира се че в действителност нещата са по-сложни, но все пак). Като цяло ако кърмата е много, дори само на ръка (или с помпа) задължително трябва да се изцеди малко и тогава се предлага гърдата на бебето. Иначе пък мои познати точно с ръчни помпи са успявали повече и по-успешно и по-контролирано да се цедят. Дали зависи от помпата или от човека... не знам.

Много е индивидуално това с купуването на помпа. На мен ми е трета бременност и този път си взех хубава електрическа помпа - избрах Handsfree на Медела, но беше на добра промоция.

Моят опит е следният с кърменето.

Първото дете закърмих от болницата още, хапваще си добре, имах много кърма. Имах ръчна помпа, но с нея почти нищо не се цедеше. Според мен тогава недостатъка беше, че бях буквално вързана с детето. Гледах си го почти сама, защото си го хранех на гърда.

С второто дете - голям кошмар с кърменето. Захраних го още в болницата, кърма много. Детето си яде, обаче гърдите ми така пръскаха, че то се давеше на всяко ядене. И така ужасен стрес. Идва време за кърмене, аз плача и чакам да се задави. Моля се ссе да има някой при мен, абе ужас. Издържах 10 дни и купих АМ, за да не рухна психически. Тук според мен грешката ми беше, че не си взех помпа и да почна да давам от шише.

Сега съм решила - ако имам пак много кърма да кърмя, но ако пак детето ми се дави да давам от шише.
Отделно, че като изцедя едно шише с кърма ще лога да оставя детето на някой и да изляза за малко.

Моят съвет към всички с първо бебче - не се превръщайте в герои, че можете всичко сами. Просто в един момент човек рухва, а трябва да се грижим и за себе си след раждането.

# 462
Помпите за кърма не засмукват толкова равномерно като бебето и е възможно да се получат бучки и запушвания, особено в началото когато кърмата е богата на коластра и по-гъста. Аз така получих топчета по гърдите и хиперлактация първите дни. Мислех, че нямам кърма, а то отначало няколко капки коластра са достатъчни и бебчето се нахрани бързо. Акушерките ми казаха, че явно вече суче /личи в памперса, когато е яло кърма/. Бебето засмуква най-добре и този път ще ползвам помпата /Ръчна на Медела/ само в краен случай. Най-добре се освобождава напрежението от препълване на гърдите, ако бебето е сънливо и не иска да суче достатъчно, под душа като се нагреят гърдите. Аз така си оправих бучките след помпата + 3 пъти на ден по 2 хапчета Лецитин /това е хранителна добавка, която при всеки случай, в който се получаваше някаква бучица в гърдите от неизпразване докрай, ми е помагал/.
Ако искате да изстискате кърма, най-лесно е с два пръста /палец и показалец /безименен или среден/ поставени от горе и отдолу в краищата на ареолата. Когато се дава на бебето гърдата да засуче, по същия начин се хваща и се притиска ареолата, като зърното трябва да сочи към нослето на бебето. То ще засуче по този начин цялото зърно и малка част /1-2 пръста/ от долната част на ареолата. Така не е болезнено, но ако захване единствено зърното боли. Крем за зърна ви препоръчвам на Maternea - много добър.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 10:21 от ThroughMyWindow

# 463
Аз съм си взела ръчна помпа, за 15лв. Не се знае и се надявам да не ми трябва особено много и лесно се справя с нея.
Относно кърменето, книгата на Хедра е наистина много полезна. Много е важно например, ако бебчето не е при нас по някаква причина, да да се изцеждаме редовно, така като то би се хранило, на 2-3 часа, за да се стимулира кърмата. Взела съм си стерилни пликчета за съхранение. А първото изцеждане, ако бебо не е при нас, трябва да е макс 6 часа след раждането. Важно е да се държат хормоните.. на ниво кърмачка.. иначе бързо спадат като на небременна и после може да стане по-трудно. За това трябва да се цедиме редовно, ако случайно бебчо няма да е при нас.
И като стана въпрос, имате ли идея дали наистина на мами с гестационене диабет бебетата остават в неонатология 24ч.?

# 464
Далеч съм от мисълта, че кърмата ми ще е много. По-скоро мисля, че ще няма абсолютно нищо, но с помпата ще стане...

Общи условия

Активация на акаунт