Февруарчета 2025 г. -Темa 5

• 28 005
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
Тематично за кърменето и изцеждането.

https://www.facebook.com/PregnancySchool.MaMa/videos/604850075576293

# 466
Излезе ми последната микробиология и съм в чуденка. Излиза, че е нарушен баланса между лактобацили и някакви бактерии, които си ги има във влагалището, но попринцип трябва да са по-малко от лактобацилите, а при мен са наравно. Нито е инфекция, нито е супер, по-скоро е предпоставка, че можело да се превърне в инфекция. Чудя се такъв резултат дали ще наклони везните на лекарския екип за секцио, защото ми се вижда, че не е някакъв сериозен проблем, а аз си искам естествено раждане, ако може. Има време де, АГ ми изписа флуомизин да слагам 6 вечери по ред и току виж се стабилизира баланса.

Аз нямам още коластра. Гърдите ми пораснаха, но не са явно готови още.

# 467
И аз съм взела ръчна помпа - за 5 евро от Алиекспрес. Коментарите бяха много добри и доста жени казваха, че им вършела много по-добра работа от електрическите в Али, които били много слаби.
Иначе акушерката на обучението ни посъветва изобщо да не взимаме помпа предварително, защото са пари на вятъра. Да сме видели първо как ще потръгне и при нужда да купим. Но някак не ми беше спокойно и все пак взех някаква. Взех и колектор за мляко, който се слага на гърдата, с която не кърмиш.
Тук също така ни казаха, че бебето трябвало да яде цялостно от едната гърда, докато я изпразни, а на следващото хранене от другата (или ако е по-голямо вече първо от едната до край, после от другата). Ако се сменяли гърдите на 10 мин, то ядяло само първата най-водниста част на кърмата и от двете гърди и не стигало до по-гъстата и богата на мазнини кърма, която излизала последна. Някой друг чувал ли е за тази препоръка?

# 468
И аз за това не избързах със скъпите помпи. Аз си спомням от книгата, дано не бъркам, че по-скоро препоръчва да суче и от двете на всяко хранене. Защото вместо и двете гърди да се стимулират по 8-12 пъти на ден, така ще бъде по 4-6 пъти на ден за всяка гърда, което не е  оптимално. Идеята е, че се така се изпращат сигнали до тялото да произвежда повече кърма.  Но и в книгата предупреждава, че има много различни мнения и препоръки, кои верни, кои не..не знам и аз. Ще си взема книгата да си я препрочета и припомня някои неща. Също в МД ще се консултирам с Тамара Маринова, дано тя поддържа същата практика като в книгата, а ако имам нужда, ще се консултирам и някой друг специалист.

# 469
Ами доколкото аз успях да се ориентирам, по-скоро не е правилно това само едната гърда на хранене. Важно е да се стимулират и двете и да се предлагат и двете гърди за кърмене, защото иначе много бързо няма да е достатъчна кърмата особено като започне да расте бебето.

А в презентацията (https://www.facebook.com/PregnancySchool.MaMa/videos/604850075576293), която пратих преди малко от училище за родители "МА-МА", Елена Василева току-що каза, че първата седмица даваме и двете гърди. След това изпразваме едната и ако още е гладно даваме другата. Ако не се изпразни даже и първата, трябва да я доизцедим.

И аз съм взела ръчна помпа - за 5 евро от Алиекспрес. Коментарите бяха много добри и доста жени казваха, че им вършела много по-добра работа от електрическите в Али, които били много слаби.
Иначе акушерката на обучението ни посъветва изобщо да не взимаме помпа предварително, защото са пари на вятъра. Да сме видели първо как ще потръгне и при нужда да купим. Но някак не ми беше спокойно и все пак взех някаква. Взех и колектор за мляко, който се слага на гърдата, с която не кърмиш.
Тук също така ни казаха, че бебето трябвало да яде цялостно от едната гърда, докато я изпразни, а на следващото хранене от другата (или ако е по-голямо вече първо от едната до край, после от другата). Ако се сменяли гърдите на 10 мин, то ядяло само първата най-водниста част на кърмата и от двете гърди и не стигало до по-гъстата и богата на мазнини кърма, която излизала последна. Някой друг чувал ли е за тази препоръка?

# 470
А в този случай, ако предлагаш по малко и от двете гърди (тъй като новородено не може да изяде съдържанието и на двете на едно хранене), как препоръчват да се избегне проблема с бавно или никакво качване на килограми от бебето, тъй като не стига до най-гъстата и хранителна част на кърмата?

# 471
А в този случай, ако предлагаш по малко и от двете гърди (тъй като новородено не може да изяде съдържанието и на двете на едно хранене), как препоръчват да се избегне проблема с бавно или никакво качване на килограми от бебето, тъй като не стига до най-гъстата и хранителна част на кърмата?
Кърмата се регулира според бебето, не обратното. Новороденото ще изсуче достатъчно и от двете гърди, колкото да бъдат стимулирани да произведат още. Кърмата в периода, в който бебето е новородено е много по-различна като консистенция и състав от тази, която тялото произвежда, когато бебето порасне малко и стигнем вече до гъсто задно и рядко предно мляко. Това са естествени етапи и няма как да се менажират с брой минути сучене. Дават се и двете гърди на ядене, суче по 8-12 пъти на денонощие и процесите си работят сами. С твърде много намеса и режимиране кърменето се проваля и бебето е най-често гладно, а кърмата не достатъчно стимулирана.

# 472

Ето от книгата на Хедра. Това не е единственото място, където споменава тези неща, но това изрових засега.

# 473
Не говоря за стимулиране на гърдите да произвеждат. Не говоря и за различни етапи във възрастта на бебето и различна произведена кърма в различните възрасти. А за самата консистенция на кърмата в рамките на едно хранене. В началото на храненето излиза по-водниста, богата на въглехидрати, след това богата на протеини и последната част, задна кърма я наричат тук, е богата на мазнини. И тук това, което казват, е че ако храниш детето по 10 мин на всяка гърда, то изпива реална единствено първо излизащага водна част и не достига до по-хранителната част на кърмата, която излиза по-късно.

Wertyn, писали сме едновременно, мерси за сниманото от книгата, сега ще погледна, можеш ли да пуснеш и следващата страница?

# 474
В тикток ако можете я следете и там дава готговори на много въпроси .

# 475

Цялата книга ми беше доста полезна. Не мога да кажа, че всичко запомних, защото е пълна с много информация. Мисля пак да я прегледам отгоре-отгоре определени неща. Като цяло изводът беше, че всичко е супер индивидуално, но има и общи неща, за които да гледаме и да внимаваме.

# 476
Момичета, готови ли сте с багажа за родилното/детската стая? Питам, защото в нашата детска има още чували с цимент и вече ще разстрелям някого... Майсторите закъсняват с поне още 2 седмици, снощи ги заплашвах да не стане първо да родя, а после да довършват, че трябваше да е готово на 10ти декември... Просто съм побесняла от всякъде, ММ ме гони с един шоколад да хапна сладко и да се успокоя, че ще има трупове иначе. Преди помагаше, сега и това не помага. Психиката ми ще рухне. Снощи един от спиди ме остави с 2 кашона по 30 кила пред входа, въпреки че доставката е до вратата на апартамента. При молба да ги качи троснато каза, че бил 50 кила и нямало да ми ги носи. Аз се потърках по корема и му казах, че няма проблем и аз и нероденият ми син ще ги качим. Хормоните май ми идват в повече и трудно се владея. Щях да ревна от това. Трябваше двата кашона да ги добута до асансьора просто...

Извинявайте за мрънкането, но просто съм на ръба, има и други тегави проблеми, дето не са за форума... направо ми се реве вече. Сега трябваше да почивам и да лежа, да чета книги за майчинството и да си пия млякото. Не си представях така 45 дневния болничен преди да родя. 

Иначе, и моите гърди се промениха, нямам импланти, но ареолите ми станаха с неправилна форма. И преди бяха едри, сега вече... добре че не порастнаха много Grinning И аз не купих скъпа ел помпа, взех някаква за 15 лева, колкото да  имаме нещо и да сме подготвени, също има една кутия сухо мляко. В зависимост как потръгнат нещата ще действам с помпа на медела или още адаптирано. И аз още нямам коластра. Май имам чувството, че съм единствената, но нямам време да се притесня и за това.

# 477
Аз багажа за болницата и сака само ги гледам от поне седмица. Имам чувството, че ако ги прибера в сака ще се наложи веднага да тръгваме към болницата, постоянно махам и добавям нещо. Относно нервите и при мен дали от хормоните или от друго ситуацията е същата и всичко и всички ме дразнят. 🫤

# 478
The black hole, не се притеснявай. И мен хормоните ме тресат яко, удома никой не смее да ми каже нещо на криво, само ММ се опитва обаче бързо бива скастрен.

Относно багажа и останалите неща, искам да ти кажа, че утре отивам за прием в болницата, а днес още пера бебешки дрехи. Моя багаж не е готов напълно, така чее не се притеснявай. 😂

# 479
Момичета, готови ли сте с багажа за родилното/детската стая? Питам, защото в нашата детска има още чували с цимент и вече ще разстрелям някого... Майсторите закъсняват с поне още 2 седмици, снощи ги заплашвах да не стане първо да родя, а после да довършват, че трябваше да е готово на 10ти декември... Просто съм побесняла от всякъде, ММ ме гони с един шоколад да хапна сладко и да се успокоя, че ще има трупове иначе. Преди помагаше, сега и това не помага. Психиката ми ще рухне. Снощи един от спиди ме остави с 2 кашона по 30 кила пред входа, въпреки че доставката е до вратата на апартамента. При молба да ги качи троснато каза, че бил 50 кила и нямало да ми ги носи. Аз се потърках по корема и му казах, че няма проблем и аз и нероденият ми син ще ги качим. Хормоните май ми идват в повече и трудно се владея. Щях да ревна от това. Трябваше двата кашона да ги добута до асансьора просто...

Извинявайте за мрънкането, но просто съм на ръба, има и други тегави проблеми, дето не са за форума... направо ми се реве вече. Сега трябваше да почивам и да лежа, да чета книги за майчинството и да си пия млякото. Не си представях така 45 дневния болничен преди да родя. 

Иначе, и моите гърди се промениха, нямам импланти, но ареолите ми станаха с неправилна форма. И преди бяха едри, сега вече... добре че не порастнаха много Grinning И аз не купих скъпа ел помпа, взех някаква за 15 лева, колкото да  имаме нещо и да сме подготвени, също има една кутия сухо мляко. В зависимост как потръгнат нещата ще действам с помпа на медела или още адаптирано. И аз още нямам коластра. Май имам чувството, че съм единствената, но нямам време да се притесня и за това.

Нищо ти няма, не е от хормоните, то и жена, която не е бременна ще побеснее сигурно така да я бавят 1 месец и то с ремонт…
Дано скоро всичко приключи и се успокоиш,че не е хубав този стрес за теб и бебето😒
Относно багажа- онзи ден го нагласих, остана да взема само някакви дребни неща и да се приключва вече😄

Общи условия

Активация на акаунт