Дълъг годеж

• 1 591
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте, от година съм сгодена, но пестим пари за хубава сватба и поне още година,две няма да имаме възможност да си спретнем,обаче всички вече ни хокат, че за какво сме се сгодили ако няма да се женим и да има сватба. При вас колко време продължи годежа и нормално ли е в днешно време да се протаква толкова?

# 1
  • Melmak
При нас продължи година. Октомври 2023 ми предложи и края на септември 2024 се оженихме.

Ние имахме идея вече да се женим, не съм чакала предложение с пръстен, но той го направи. Събирахме пари и си бяхме определили какъв бюджет можем да си позволим. Не искахме малък подпис, но и не искахме 200 човека.

Според мен е ненужно отлагане с години за мечтаната сватба. Цените след пандемията са двойни, куверти под 100 лв вече трудно се намират, дори на непопулярни места.

Парите не правят сватбата, а хората. При нас беше весело не заради друго, а заради нашата енергия и прекрасните ни гости! Всеки, който ви цени ще дойде и ще ви уважи! Хората идват с такава позитивна енергия и толкова се радват, а не идват за да ядат блюда за 200 лв или да гледат народен ансамбъл. Идват да уважат вас и да празнуват вашия ден!

Емоцията е незабравима, държи много дълго и определено си струва.

# 2
Ами няма нормално или ненормално, както си решите. За мене обаче са безмислени големи сватби. Пестете си парите за други важни неща- жилище, пътешествия. При нас а и при други мои близки така се стекоха обстоятелствата, че първо се подписахме. А сватбеното тържество стана след 3 месеца. Беше много удобно, среща направо в ресторанта. Имаме хубави и весели спомени от деня. На поканите бяхме написани  с еднаква фамилия и така близките разбраха, че вече сме подписали. На подписването само родители и кумове.

# 3
  • София
Година и три месеца беше при нас, но почти веднага започнахме с организацията.
И аз забелязвам, че има тенденция хората да си стоят сгодени дълго време и да не се женят. На мен също ми е странно да се прави годеж, ако не се предвижда сватба в близко време, но всеки сам си преценя, както знаем. 😃

# 4
  • София/Севлиево
Ние с ММ дори не сме правили годеж.Запознахме се 2004 като няма и месец по-късно живеехме заедно.През 2005-та починаха родителите ми,но още преди това бяхме решили,че ще се женим.Имахме и дата-около 26 август,т.к.на въпросната дата станахме гаджета.Първо идеята беше да е 2006,но точно по това време ММ бе командирован в чужбина и се оженихме на 26.08.2007.На 25.12.2006 той ме изненада с пръстен (наистина не го очаквах, защото вече се готвехме за сватбата),но не сме правили нищо особено -купихме по една кутия бонбони за баба и вуйчо и за родителите му и това е.

# 5
  • София
И ние не сме правили годеж-годеж. Като цяло ми се струва странна идеята да празнуваш обещанието за нещо. 😃
Броя от подаряването на пръстена.

# 6
Явно живеете в много традиционна среда, която изисква от вас годежи и сватби. За мен в съжителството на драма души няма редно и нередно, правилно и грешно, нормално и ненормално. Щом вие ще си покривате разходите по сватбата и имате идея как искате да е вашата сватба редното е да си я направите тогава, когато вие можете и вие искате. Претенциите на хората изобщо не бива да ви влияят. На фона на всички двойки, които нито са се сгодявали, нито са се женили изобщо не мисля, че има за какво да се тревожите.
Вече, ако средата и близките ви прекалено ви направляват живота е проблем, но от друго естество 😉
Бърза реализация на мечтаната сватба пожелавам и незабравими спомени.

# 7
  • Tezor Obliš
При вас колко време продължи годежа и нормално ли е в днешно време да се протаква толкова?
А кой определя кое е нормално и кое - не?
За мен предложението за брак заявява сериозното намерение на мъжа да се обвърже с жената. Оттам нататък вече никой не може да каже кога трябва да стане това, освен самите младоженци. В случая вие искате да спестите пари за хубава сватба, което предполага, че ще отнеме някакво време. То и самото понятие "хубава сватба" няма еднакво значение за всички хора. Ако някой не може да ви разбере и непрекъснато ви дава зор, за мен това би било знак, че този човек няма място на сватбата.
Преди години присъствах на сватбата на близка приятелка, която включваше само подписване и обяд в ресторант след това, гостите бяхме около 30 души. Толкова ми хареса, че и досега това за мен е най-хубавата сватба на която съм била и която бих искала и за себе си. За много хора това не е нормално и дори не биха го определили като сватба. Това ще промени ли вижданията ми? Не. В крайна сметка не живеем за мнението на хората, а за себе си. И сватбата се прави така, че да ви харесва на вас, защото и да искате, няма как да угодите на всички хора. Не е и нужно.
Пожелавам ти да си направите сватбата така, както вие я искате и по време, когато можете да си позволите всичко, което сте намислили, а не да направите компромис с нещо, заради нечие мнение. Това си е вашият празник.

# 8
За всяко нещо има време и място в пространството. Докато планирате сватбата и спестявате за нея, се лишавате от други неща. Заслужава ли си? Не отлагайте това, което искате да ви се случи днес, защото утре може момента да е отминал.
Нашия годеж продължи едва 5 месеца, предложи ми неочаквано май месец и също толкова импулсивно решихме през юли, че искаме сватба през октомври. Младоженеца си хареса смокинга и около него се оформи темата, гамата. Изкристализира всичко, точно, когато най- малко очаквахме. Извън сезона се оказа по- евтино, с куп свободни екипи, а природата се грижи за прекратения декор без големи жеги. Всички гости благодариха за избора ни на сезон.
Преценихме с какви финанси разполагаме и направихме най- доброто, на което сме способни като организация, като и двамата искахме малка интимна сватба. Никога не съм правила компромис или не съм се лишила от нещо в организацията.
И още нещо- сватбата е за гостите ви. Всичко е с мисъл за тяхното добро преживяване и забавление. Колкото са повече, толкова е по- сложно да угодите. Категорично отказахме всякакво външно мнение и “помощ”, което ни спести много главоболия.
Но и никога не бих събирала 2-3 години за сватба от 300-400 човека, защото родата очаква това. Ако така стоят нещата, е редно родителите да поемат разходите, за млади хора е непосилно и безмислено да се заробвате в задлъжнялост заради кеф на друг. Не е редно младо семейства да започне на “-“ съвместния си живот. Каквото и да си говорим шанса да си избиете разходите е клонящ към нула.

# 9
  • Melmak
Защо мислите, че е невъзможно да се избият разходите?

Не сме правили сватбата с тази цел, но реално не сме на минус.

Също така сватбата не е за гостите. За младоженците е. Такава емоция аз на друга сватба не бях изпитвала. Колкото и да съм се радвала за близки и приятели на техните сватби, на нашата ми беше най-емоционално.

# 10
Здравейте, от година съм сгодена, но пестим пари за хубава сватба и поне още година,две няма да имаме възможност да си спретнем,обаче всички вече ни хокат, че за какво сме се сгодили ако няма да се женим и да има сватба. При вас колко време продължи годежа и нормално ли е в днешно време да се протаква толкова?
Оо, почакайте, това е само началото на намесата и даването на акъл. После почва "Вие какво, оженихте се, а бебе?" "Ама само едно дете, трябва още едно!" "Какви са тия имена на децата" и още много.
Ако започнете от сега да слушате кой какво казва и да се съобразяваате, ще луднете, отделно, че не е приятно да си кукла на конци и някой друг да те направлява.
Не им е работа. Кажете им, че те са решавали за техните сватби, а сега вие, ако искате, и десет години можете да си карате годеж. Ваша си работа, не допускайте хокане, не сте в детската градина.

# 11
Чак да ви "хокат" е прекалено, не сте деца, които не са си написали домашното или са направили беля Joy Най- вероятно за родителите ви(едва ли приятелите ви "хокат") е странно да е такъв дълъг годеж, в техните очи е необичайно, а и принципно не е много типично.
Не се съобразявайте  с родители, а най - малко с форума. Нашият годеж продължи два месеца, но очевидно това е неприложимо за вас. Като под "годеж", разбирам предложение за брак и пръстен, но тогава още я нямаше модата на ефектните сценарии. Веднага на другия ден започнахме организация, не беше лесно, но се справи хме за точно два месеца. Дори не живеехме заедно още. Просто предложението беше през март и решихме, че искаме пролетна сватба.
Само че, бяхме на сериозна възраст,с добри професии и доходи. Сватбата беше малка, за малко над 40 човека, не сме канили роднини "до девето коляно", то аз и нямах много роднини, майка ми и две, три братовчеди. Поканихме абсолютно всички приятели, негови и мои. И така, числото беше малко над 40,около 45 човека с нас. И аз исках хубава сватба и освен моята, съм присъствала на не повече от една толкова хубава. Но под "хубава", тогава се разбираше друго(в онези години и в моите представи). Първо докато обсъждахме поканата, изнамерих сватбената покана на баба ми и дядо ми от 1937 г. Мъжът ми беше много впечатлен. (родителите ми не са правили сватба, просто са решили и с паспортите са се разписали). После, държах да се венчая в църквата, в която се е венчсла баба ми(а тя е и най-близко до дома ми) Когато пристъпвах, не ме напускаше мисълта как баба ми, чието име(почти) нося е вървяла по същата тази пътека с дълга бяла рокля,уникално усещане. Гражданският ритуал при нас (Варна) също е много емоционален. Ресторантът беше един от най-изискани те в града, с гледка към морето. Менюто беше превъзходно, тогава още я нямаше модата на "дегустациите", доверихме се на управителката. Намерихме единственият свободен Д. Дж, който имаше не добра слава и всички ме ожалваха, ама как така той. Но съобразявайки се с гостите и с нас, направи уникално шоу, разбира се в резултат на мой подробен инструктаж. Но основното настроение се създаде от гостите, всички от сърце се забавляваха и се радваха.

Пиша всичко това, защото съм на мнение, че "хубава сватба" в представите на всеки е нещо различно, а освен това, "хубава сватба" може да се направи и с малко пари, за кратко време. Напр, в моите очи нищо хубаво няма нито във вдигане на изпотени обувки в играта на "съвпадения", нито в завирането на младежа под роклята на булката, за да рови за жартиери, нито в "каканиженето"на някоя самодейна рецитаторка на умилителни идлияния в изнесен ритуал.  За друг, това е забавно и впечатляващо.

Затова, вие пък и останалите, които подготвят сватба, помислете вие какво искате от сърце, кого бихте поканили също от сърце, кое ви е важно, без коя банана глупост може да минете. Но не се оставяйте някой друг(вкл и форумът) да ви режисира един от най-запомнящи те се е и в живота ви.

# 12
Спокойно имам приятели вече почти 5 година сгодени. Разбрали сме ,че падежа на опцията за годеж изтича този Юни и момичето е свободно и пръстена остава за нея.

# 13
  • Melmak
Ох, светкавице, това с баба ти и дядо ти е било много яко, църквата, поканата!

Аз имам същите виждания за сватба и нито жартиери сме мятали, нито игри, нито обувки. То такова парти беше… имахме една игра уж за всеки случай и не я играхме. Сватбата така си мина по мед и масло, че една такава игра щеше да счупи купона!

# 14
Сватбата е нещо прекрасно, което всяка двойка, стига да има възможност, трябва да изпита като емоция и да има като спомен. Нашата щеше да е юни 2025, имахме страхотна визия, но я направихме септември 2024, защото друга по-голяма емоция ни се случи. Беше в тесен кръг от 17 човека, но пак стана емоционално. Обаче, нямам го това усещане, че съм била булка и съм имала сватба. Даже на моменти забравям. Хем имахме ритуал, красива декорация и т.н.
Все се надявам след няколко години да си подарим "истинска" сватба Simple Smile  Такива са идеите засега.

Та, в тази връзка, щом ви е нужно повече време, вземете го, но направете сватбата както вие искате и я усещане, иначе емоцията някак се губи или остава на заден план. На мен на моменти даже ми е малко тъжно, че не го изживяхме голямото нещо, като двойка. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт