Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 811
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 410
Хич не е мечешка, ако са свестни хората. Това е летящ старт в живота. След 20 години онези с ипотеката ще са платили 600 000 за жилището от 200 000 и ще са на нулата, а тези с имота ще са спестявали тези 600 000 и ако са ги инвестирали добре ще имат милиони. Това ако е мечешка услуга не знам... Ама то е казано - не си хвърляй бисерите на свинете!

Да ти призная, моите наблюдения са коренно различни.
Да не ме разбереш погрено сега, аз също съм от тези, към които родителите са били щедри, но все пак не беше безвъзмездно, трябваше да положа и труд и финанси в даденото ми и да го развивам.
Останалите, които получиха, не сътвориха нищо смислено с живота си и останаха в полето на безметежната посредственост във всяка една плоскост.
От тях не се изискваше никакво усилие за нищо.

Честито на Лъвица и от мен!

Именно, подчертаваш казаното от мен за бисерите и свинете. Този летящ старт е като пробен камък за това какви са хората.

И аз честитя на Лъвица Simple Smile

# 1 411
Хайде сега всички да си кажат, кой от вас е кръстен на баби и дядовци, защото те така са настоявали? И някой от вас кръстил ли е детето си на някой от бабите и дядовците му по същата причина? Почти не срещнах такива коментари! За това казах че е най-добре човек да говори от лична компетенция. Аз примерно, до някъде съм кръстена на едната ми баба, която вече е починала. Тя се казваше Бойка, аз съм Боряна. Съответно са взети първите две букви. Но доколкото знам никой не е имал претенции как да бъда кръстена. Просто нашите единодушно са го решили. Като цяло не е имало някакъв спор преди това, поне не знам за такъв.

Баба ми е родена първата половина на 20-ти век и не е кръстена на собствената си баба Катерина, а с друго име, модерно за тогава. Баба Катерина е казала за новороденото: "Отърва пендара". Не е кръстена така, защото майката и дъщерята са били в лоши отношения.
За мен е имало варианти да съм кръстена на баба си по майчина линия, на починалия брат на същата баба, или мъжки вариант на името на свекървата на майка ми. Майка ми избира да използва първата буква от името на собствената си майка и измисля нежно име, което харесвам. Никой не се е месил, нито е заплашвал родителите ми, нито е имало сръдни.

Манталитетът на Гераците не е мръднал и ще се принесе и в 22-ри век с малката Петра.

То не е гаранция, че тия, които не са кръстили на бабите и дядовците, манталитетът ги е пропуснал. Аз съм нежелано внуче, което обективно води до това, че не съм кръстена на никакви баби и дядовци. Мъжът ми е кръстен на баба си Ганка, ама добре, че не дословно, защото нали... Свекърите не си харесват имената, разбирам ги, не са много по-хубави от Ганка, та хич не биха се зарадвали да им ги продължат. На баща ми или на някой от негова страна никога не бих кръстила, не поддържам контакти с тези хора..На майка ми вече имаше кръстена племенница и внучка, едната дословно, другата с модификации, но и трите ги наричат с едно и също умалително име, оставаше и аз да кръстя на майка ми. И то не остана на кого да кръщавам от родата.

Ти също не споменаваш варианти да е било опция да си кръстена на бащината ти страна, така че вероятно с тази страна няма добри отношения. Така че на практика много често да кръстиш на родата на бащата е признак за здрави семейни връзки и приемственост, за това, че си желано от бащината си фамилия дете.

# 1 412
  • София
Истории отпреди 30-40 години.
Като да не сме дръпнали особено…

# 1 413
  • София
Скрит текст:
Темата беше пусната тук,за да прочетем безпристрастни мнения.
Имената на хората съм написала с тяхно позволение.

Младите искаха да разберат дали Петра и Петромира са харесвани имена.
Аз казах,че на мен не ми харесват и двете,ама нали съм от родта на мъжа,снахата мислеше,че не съм искрена,а го защитавам.

За нейното семейство-имат две дъщери и един апартамент.
Друго няма.
На двете дъщери е обяснено,че апартамента е на родителите им.
И всяка от тях ,като се омъжи отива да живее при мъжа си или си купува жилище сама или отива на квартира.

Свекърите според мен трябваше да кажат ,че ще имат някакви очаквания.
А момичето можеше да сподели мечтата си още преди брака.
Например ние с мъжа ми сме си говорили за деца и преди да се оженим..Вероятно не сме единствените.

Сега ще питате защо Мунчо не се е съгласил да си купят апартамент сами,а е приел подаръка от мама...
Защото и на него и на жена му не им е идвало на ум такова нещо.
Скрит текст:
Тъщата не се разбира с дъщеря си и затова нейното име не споменавам никъде.

От една страна майката има право да кръсти детето си както иска.
Никой не може да я спре.
Но от друга страна и  жеста на свекърите не е никак малък.
А и от тях се очаква да помагат,защото свекървата не работи.

Сега мълчат ,свекървата още не е прочела всичко.
Свекърът каза,че няма да говори повече по въпроса.
Мислех, че са уведомили поне сина си за бъдещите си планове за детето му, а то се оказва, че не е така.

Изключително неуважително и безцеремонно отношение проявяват свекърите към двамата родители на детето. Не може да си правиш такива планове за едно дете през главата на родителите му. Ако искаш нещо от някого (в случая име от родителите), сядаш и разговаряш с този човек. Използваш "вълшебните" думички. Това е възпитаното, интелигентното отношение. Тук не виждам такова. Ако снахата се беше опитала така да се разпорежда с тях, дали щяха да ѝ ръкопляскат? Силно се съмнявам. Много е лицемерно за изискваш уважение, демонстрирайки неуважение.

Свекърите приемат ли друг начин на уважение/благодарност от снахата или са се заинатили на този? Защото уважение и благодарност могат да се демонстрират по много начини. Те са се запънали на този или могат да направят компромис?

Нито аз, нито брат ми сме кръщавани на някого. Мъжът ми и брат му са кръщавани на двамата дядовци. Моето дете не е кръстено на никого.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 13:39 от milenaka

# 1 414
На колко години са участниците?

# 1 415
Истории отпреди 30-40 години.
Като да не сме дръпнали особено…

Даже вървим назад, със страшна сила.

И не разбрахте ли, че не може да е Петя. Единствено може да е Дарина-Петя или все тая какво е второто име. И това се обявява като голям жест и неутрално име.

# 1 416
  • Обран бостан ;)
В предвид драмите покрай името на детето, мисля, че най-подходящо ще е да я кръстят Геновева (многострадална) Wink

# 1 417
В предвид драмите покрай името на детето, мисля, че най-подходящо ще е да я кръстят Геновева (многострадална) Wink

Майтапа на страна, на мен Геновева много ми харесва.
Неутрално и хубаво пък и отговаря на ситуацията.

# 1 418
Дарис Петролия, че да е уникална Simple Smile

Петра е малката сестричка в романа Какавидите, надарена с уникални умения. Аз бих казвала, че детето е кръстено на нея и готово, ако съм свекърва и толкова не ща да е на другия дядо. Може и на Петра Немцова.

# 1 419
Да де, ама Многострадалната Геновева го играе свекървата, че не била уважена видиш ли. Бебето, какво общо има с тоя цирк. Дори и майката не е в тая роля, жената си отстоява мнението, за име на детето си.

Хубаво име е Петра, по-скоро е необичайно при нас. Хиляди пъти по-хубаво от безумните Перуна и Пирина.

# 1 420
  • София
Петра и на мен ми харесва.

# 1 421
  • на село
Ей, големи дебати за едно име Joy представям си в реала как е.
Все повече ми харесва Петромира, само веднъж съм го чувала, репортерката от Добрич по Бтв е Петромира Кирчева Grinning

А Петра, на моя мъж баба му по бащина линия се е казвала така, по тази причина ми е малко остаряло,  не че е лошо, зълва ми е  на нея- Петя Grinning

За протокола аз съм на баба Неда- Нели, брат ми на баба Съба- Светослав, драми не е имало, така са решили нашите по първа буквичка и говоря за период от преди 50- 55г Какви 30- 40, аз с моите деца нямах драма.
Както си решихме, така ги кръстихме.
И мислех, че тези истори са останали в миналото, но винаги си има хора за всичко.

# 1 422
Момичето няма никакви намерения да си тръгва.
Иска да има добри отношения със свекърите,иска да останат в апартамента и детето да е Петра .
На бабата и дядото щяло да им мине,като видят бебето.
Ами дано да е права.

Сега си мисля,че май не е трябвало да съобщава името предварително.

Ужас, един ден ще съм свекърва и се моля да не ми идва такава хубавица за снаха, че ни помощ ще види,  ни нищо. И не, не искам бебето да се казва Паган или Пагане, а искам да уважава сина ми и заедно да вземат решения за бъдещите им деца.
На дядото  може и да му мине, но доколкото разбирам на бабата няма, да се стяга снахата, трудно им е на моряшките жени без чужда помощ. Познавам много и нито една не може да се справи сама, а разчита на близки, което е нормално.

# 1 423
  • София
Мъжът ми и брат му са кръщавани на двамата дядовци. Моето дете не е кръстено на никого.

Аз съм писала много пъти, че моят съпруг и брат му също са кръщавани на двамата дядовци, ама дядовците са с много близки имена, та и двамата братя така. Често по съкратеното име не става ясно за кого става дума и понякога е доста неприятно, особено по отношение на работата.
Ние със сестра ми пък сме кръстени на кръстницата ни и на едната ни баба, но не точно на тях. Wink Т.е. имаме един и същи имен ден, но напълно различни имена и четирите.

# 1 424
Aз пък искам хич да не разбирам как ще се казва бебето предварително. Да ми го съобщят на вече родено бебе Simple Smile

Изобщо не жаля синовете какви жени ще им се паднат. Нали те ще са си ги избрали Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт