Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 248
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Хечи, семейството е едно цяло, но в него няма място за дал/взел, свекървата иска, съпругът не говори с дни и подобни.
Семейството са мъж и жена с общи цели и разбирания, между които не застават други хора, претенции и подобни.
Фамилиите са лични и са знак за произход. Аз не произхождам от съпруга ми и не съм негова собственост. Аз съм му равностоен партньор. Децата ми произхождат от него и затова носят фамилията му.
Имената са си лични и за тях преценяват родителите на детето, но е добре да се оцени, че майката има чисто физически по-голям принос и по-силна връзка с детето преди раждането, затова е добре да се чуе с превес нейното желание. Особено пък в случай, че двете други имена са неизменно от бащата.
Така ги виждам аз нещата.
Да запазиш бащината си фамилия не е борба за надмощие. Иначе приемането на другата би трябвало да е преклонение/примирение/подчинение? Нима?

# 706
Едно не мога да разбера, защо е този зор да кръсти момиче на баща й. Ако е на майка й да я разбера - майка й е, родила я е... Поне името на въпросния дядо да правеше хубаво женско.

# 707
Тук преди няколко страници една съфорумка написа, че не е виждала тръшкане за имена в семействата на жените, че това ставало само в мъжките семейства. Не е вярно. Майката на моя позната, която роди момче, много настоявала детето да бъде кръстено на мъжа й, т. е. на бащата на младоженката. Защото много помагаха на дъщеря си. Но за да няма сърдити, младите решили да напишат имената на двамата дядовци и на двете баба и да теглят жребий. Така жребият се паднал точно на бащата на булката. И го кръстиха с неговото име. А и детето много прилича на него. Името на свекъра пък е подобно по смисъл, не фонетично.

Та и жребият е вариант. Или пък двойно име. Както е и първото внуче на свекърите.

Преди време срещнах името Диана-Петя. Може и Диана-Петра.

Или пък Деспина.

# 708
  • София
Може тя да харесва името.
На мен много ми харесва Петра.
Даже по празниците гледахме поредицата "Такси" и там едната героиня се казва така. Точно тогава се замислих колко приятно е името.
Като производно и Кремена ми допада.

# 709
Петър+Дарина= Петрина
Имах съученичка с това име и ми харесваше как звучи.

# 710
  • София
Едно не мога да разбера, защо е този зор да кръсти момиче на баща й. Ако е на майка й да я разбера - майка й е, родила я е... Поне името на въпросния дядо да правеше хубаво женско.
Може пък да е по- близка с баща си. Не виждам лошо, нито странно, като изключим, че и на мен не ми допадат избраните имена, но това си е нейна работа. Идеално би трябвало и на мъжа й, но положението отдавна е изпуснато тук. Не знам как ще се оправят и кой ще клекне, но би ми било интересно да прочета развръзката.

# 711
Може да е получила подкрепа в труден момент от него. Може да е традиционалист и като вижда, че свекърът е "уважен" с внуче, да смята, че е ред на баща ѝ, може просто да харесва името, причини много.

Не сме сигурни сина дали е заставен от родителите си. Да ви кажа и аз не бих кандисала лесно на Петранка.
Авторката така го представи, че те са повдигнали въпроса за редното. Името и на мен не ми харесва, но в този свят всичко е относително. Ако свекървата или свекъра бяха Петър/Петрана, едва ли щеше да има по-хубаво име за мъжа ѝ Stuck Out Tongue Winking Eye

# 712
Дано има развръзка. Май уплашихме авторката на темата.

# 713
  • Melmak
Фивър, то диалог трябва да има между родителите. Ама как да стане? Единият мълчи, а другият тропа с крак. Така ли се решава проблем?

# 714
Ние сигурни ли сме за това?
... що се отнася до ремоните и обзавеждането поне никой не се е налагал, а девойката си е избирала каквото тя си хареса. Свекърите само са плащали. ...

Ако си тръгне, надали ще вземе с нея обзавеждането.

То и като си под наем, обикновено не си взимаш обзавеждането, което не е твое. Ама за какво ѝ е на хипотетичната снаха да взима обзавеждането (не че сигурно някой ще има против да вземе 10-годишния диван), при положение, че прогнозите са, че на 50 години ще се озове на улицата, понеже свекървите нищо не са ѝ приписали? Ама все пак, не се ли предполага поне едно 5 години да изкарат заедно тия двама млади, в апартамента с обзавеждането от свекърите, че снахата никаква полза да не види от тази работа и никаква признателност да не чувства? Как така тия снахи, успели в живота, с неоценим нефинансов принос в букването на екскурзии в чужбина, носенето на дрехите от химическо чистене и лъскането на сребърните вилички за омари, толкова се тръшкат да имат 50% от жилище, за което нямат никакъв принос?

Като е кадърна и способна, и жилище на нейно име може да има, и обзавеждане и ремонти може да прави, където живее. То пък десетилетия нищо да не подмениш със собствени средства, защото жилището не е на твое име, ми е доста странно.

# 715
Щом мъжът е моряк и тя образована и интелигентна, преспокойно могат да си купят тяхно жилище.

# 716
Възможно е и един ден да се обърнат нещата. Тя да изкарва повече от него. Случва се всичко - фалират фирми, човек се разболява, стават злополуки....

# 717
48 страници няма как да изчета, но на първо четене ще кажа следното.
Да, редно би било, ако е изговорено  предварително и всички страни са ОК с такава сделка. Тук явно случаят не е такъв.

# 718
  • София
Куку, досега не съм чула наемодател да претендира как да се казва детето на наемателите.
Пък снахата може много неща да постигне, но името на детето ще му е за цял живот и ако не ѝ е по сърце защо да трае?

# 719
Куку, досега не съм чула наемодател да претендира как да се казва детето на наемателите.
Пък снахата може много неща да постигне, но името на детето ще му е за цял живот и ако не ѝ е по сърце защо да трае?
Ама наемодателят взема пари от наемателите, за да ползват жилището му. Пък тук едните родители дават пари, за да не плащат младите наем/ ипотека и явно пак на тези родители ще се разчита да помагат с бебето/ детето, докато бащата е в морето.
Ако ще е еманципирана, защо не е до край и да избере неутрално име, което да е ок и за бащата?

Общи условия

Активация на акаунт