Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 936
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 290
Ако съм на снахата,им казвам да добре за какво искат и в родилниото си го записвам както искам. Мунчо и компания,ако искат да го признават. Как пък няма цялата рода хоро да ми играе на главата!
И къде ще отидеш да живееш? И как ще се разбираш после с тия хора, които са роднини на детето ти, единия даже му е родител?

Ами Бояна,детето е родено по време на брак. То си има баща,така или иначе. Който обаче,вместо да си гледа жената се занимава с на маминка претенциите. Къде ще отидат,че няма да го приемат? Мунчо пък мислиш,че няма да отиде да си вземе детето когато трябва ли? Ще отидат и още как,барабар със свека начело. И ще се примирят. Пък ако има друг развой на събитията,ще ми стане ясно и мунчо колко е държал на мен и детето си. Мама като е по-важна от детето му,ами окей. Поне рязко ще ми се отворят очите с какви прости хора си имам работа.

# 1 291
Важно им е не името, а подчинението. Традицията повелява подчинение и като приеме желанията им прекланя глава, съгласява се да е добра снаха. Сега не се съгласява и те си скубят косите в очакване на всичко останало, за което няма да ги слуша.

Предполагам, че им е важно най-вече  уважението, което мнозина от старото поколение (дано не се окажат около 50-те), разбират и като подчинение, но в случая, след като става въпрос за име, очевидно желането им е за демонстриране пред света от страна на младите на респект и привързаност, каквото е кръщаването на дете.

Фактически няма какъв по-голям жест  да направиш, за да изразиш чувствата си към родител, отколкото да кръстиш детето си на него, тоест това, което иска да направи снахата по отношение на своя баща. Затова и толкова родители го искат, хвалят се и се гордеят, ако внучето е кръстено на тях, а не че толкова им харесва собственото им име. Кръщаването на дете е крайната форма на валидация, че си уважаван родител.  Тъй като, обаче, тя трябва да дойде и чрез чуждото дете, често се получават сблъсъци и дори баталии. Разумните хора ги избягват, но дори и при най-разумните лошото чувство остава.

И да, абсолютното право да даде име е на майката, но това право се получава безусловно само, ако и мъжът и е съгласен. Ако не е е, по.добре да се стигне  до консенсус  и да не се налага прибягването към аргументи като "Ама аз им дължа много, направили са всичко за мен, купиха ни и жилище"  и най-вече, да не се натоварва хубавото събитие раждане на дете с негативизъм още от самото начало.

# 1 292
Почвам да мисля, че има нещо ненормално в отношенията на снахичката и баща й Петър. Иначе не мога да си обясня защо толкова глупаво се е запънала да кръщава на него. Това направо не е нормално.

# 1 293
  • София

Ами Бояна,детето е родено по време на брак. То си има баща,така или иначе. Който обаче,вместо да си гледа жената се занимава с на маминка претенциите. Къде ще отидат,че няма да го приемат? Мунчо пък мислиш,че няма да отиде да си вземе детето когато трябва ли? Ще отидат и още как,барабар със свека начело. И ще се примирят. Пък ако има друг развой на събитията,ще ми стане ясно и мунчо колко е държал на мен и детето си. Мама като е по-важна от детето му,ами окей. Поне рязко ще ми се отворят очите с какви прости хора си имам работа.
И като ти стане ясно какво? Как точно ще живееш? Тази жена явно няма къде да отиде. В съседна тема една нейна колежка живее с мъж, който повече от 10 години не прави секс с нея, не говори с нея и само присъства физически в жилището, но не го напуска. В един съвършен свят всеки встъпва равностойно в брак по любов, но в реалността много жени са заложници, когато родят и толкова. По-добре да го кръсти както искат свекърите  и да пледира временна невменяемост по спора с името, макар да е невъзможно те да забравят това.

# 1 294
Попрочетох последните страници, че наистина бая са се изписали.

Според мен свекърът  и тъста са си най с акъла. Единият иска само мир да има и не му е важно името, на другият вече му е писнало от драма и е решил да си мълчи - жените да се оправят. Доста типично мъжко мислене също.
Аз обаче и бащата го разбирам, ако е още на курс. Някъде си го лашка морето, брои дните докато слезе от кораба и му се роди детето, а жена му и майка му хистерясват. И това са хората, които са му най - близки. Наказателното мълчания явно също не е продължило дълго щом предлага имена.

Честно казано, на мен Петра ми харесва в пъти в повече от Дария, но аз съм свикнала с името и Дария не понасям органически. Все си представям някоя руска дебела тетка, която се кара на малките деца. Знам колко е разпространени името и дано не обидя някой, но това е положението - асоциация.

Според мен темата трябва да се заключи, снаха и свекъри да попрекъснат контакт, ако имат и всеки да си помисли на спокойствие какво му е важното - името или отношенията в семейството.
Снахата вероятно е в хормонална въртележка, свекърите натискат бащата, а не бива.
Имали са - дали са, оттам натам уважение не може да се купи или изтъргува. Ако снахата е инатлива и нетактична по принцип - животът сам ще я очупи и няма никакъв смисъл те да са първите.
Дано се разберат и да са активни в отглеждането на внучето, без са се месят много - много, защото децата имат нужда от разширено семейство и мрежа от хора, които ги обичат. Срамота е така да си скапят отношенията, още повече че са в един град и свекървата има време и желание да помага.
Имането никой не си го е отнесъл на оня свят, че за един апартамент да не се поглеждат. Не казвам, че е малко изобщо, но и дворец да беше пак не си струва.
Успех и леко раждане!

# 1 295
Е това изобщо не е вярно,че няма какъв по-голям жест да направиш за родителите си. Да ги уважаш цял живот какво е,или да ги гледаш и си до тях на стари години,когато имат нужда от теб не е ли проява на чувства и обич към хората,които са те отглеждали? Как едно име е повече от това? Явно аз живея на друга планета или с хора с тотално различна ценностна система.
В този случай,свекърите са си купили име. Къде видя уважение? Ние ви дадохме/купихме за това кръщавате на нас. Къде има любов? Това си е сделка.

# 1 296
Почвам да мисля, че има нещо ненормално в отношенията на снахичката и баща й Петър. Иначе не мога да си обясня защо толкова глупаво се е запънала да кръщава на него. Това направо не е нормално.
Ще спекулирам, но вероятно тези момичета са възпитавани от строг баща, който не им е авторитет, а авторитарен. И сега продължават чрез децата си да доказват лоялност и да търсят одобрението му. И за мен е някакъв вид патология, защото тя разбира колко висока цена ще плати заради този инат, и продължава с фиксацията.

# 1 297
Не са толкова много младите хора, които  да се откажат от даровете на семейството си безпричинно, даже вероятно са единици. И сигурно си имат някакви причини, като например да си знаят стоката. В общия случай заможните хора осигуряват на децата си това-онова, тук във форума въпреки всеобщата принципност едно 90 процента са осигурили жилище на децата си, или се канят да осигурят. И в това няма нищо лошо.

Лошото в случая е пълната липса на емпатия и от двете страни към чувствата на другия, но това почва от снахата.

Аз не мисля, че и снахата си мисли, че това, което прави, е някакъв отказ. Тя си тропа с крак, казва си, че иска да си е с мъжа си, в новия апартамент с новото обзавеждане, да ѝ помагат, ама да си го кръстила Петра. Много хора правят някакви неща, защото в действителност не вярват, че ще има някакви последствия, дори и да са ги предупредили.

# 1 298
  • София
То е сделка, но целта е подчинение и показност. Тия свекъри ще са посрамени пред селските си приятели, защото внучето не е кръстено на тях. Пък имайте повече въображение за ситуацията на различните видове хора. На една територия живеем.

# 1 299
То е сделка, но целта е подчинение и показност. Тия свекъри ще са посрамени пред селските си приятели, защото внучето не е кръстено на тях. Пък имайте повече въображение за ситуацията на различните видове хора. На една територия живеем.

Ами именно, за никаква почит,уважение и чувства не става въпрос. Навила си свека на пръста и това е.

# 1 300
Е това изобщо не е вярно,че няма какъв по-голям жест да направиш за родителите си. Да ги уважаш цял живот какво е,или да ги гледаш и си до тях на стари години,когато имат нужда от теб не е ли проява на чувства и обич към хората,които са те отглеждали? Как едно име е повече от това? Явно аз живея на друга планета или с хора с тотално различна ценностна система.
В този случай,свекърите са си купили име. Къде видя уважение? Ние ви дадохме/купихме за това кръщавате на нас. Къде има любов? Това си е сделка.

Карина, аз обяснявам от гледна точка на родителите какво е за тяж жеста да бъде кръстено дете на тях. Как мислиш, защо като се похвалят, че имат внуче всички ги питат "На кого го кръстиха"  и защо толкова се гордеят, ако могат да кажат, че е на тях, дори и само с една буква (което е отбиване на номера). Защото така според тях детето им изразява пред целия свят, че ги обича, уважава, че са добри родители и че снахата, или зетят също ги уважава. Този жест ознава изключително много за някои и то доста родители. Не за всички, дано не почнат сега да правят списък тия, дето не им пука.

Разбира се, в много случаи такъв жест не е заслужен, пък и другия от семейство също си има свои родители, които може да иска да уважи. И ето как се получава драмата, но в нея определено не участват само някакви селски откачалки и горката снаха, а хора с обясними чувства, които е добре да бъдат зачитани. И от двете страни.

# 1 301
Те имат кръстени на тях . Или който роди в тази фамилия е длъжен само на тях да кръщава? Това е его. Дала съм едиси какво,сега ти ми дължиш това. Ако наистина си уважаваха сина и снахата,щяха да кажат,добре, нека е на баща й,ние имаме вече кръстени на нас. Ама не,още искат.

# 1 302
  • София
Между Дария и Петра, за мен по-добрият вариант е Петра. И то в пъти.

# 1 303
  • София
Те имат кръстени на тях . Или който роди в тази фамилия е длъжен само на тях да кръщава? Това е его. Дала съм едиси какво,сега ти ми дължиш това. Ако наистина си уважаваха сина и снахата,щяха да кажат,добре, нека е на баща й,ние имаме вече кръстени на нас. Ама не,още искат.
Това си ти, те са в друг филм. За тях е важно. Като ставаш част от едно семейство се съобразяваш с това какво им е важно. Принципно. Или сте си отделно семейство и нито ти купуват нещо, нито ти гледат децата, нито се занимавате едни с други.

# 1 304
  • София
Точно това мисля и аз.

Карина, аз обяснявам от гледна точка на родителите какво е за тяж жеста да бъде кръстено дете на тях. Как мислиш, защо като се похвалят, че имат внуче всички ги питат "На кого го кръстиха"  и защо толкова се гордеят, ако могат да кажат, че е на тях, дори и само с една буква (което е отбиване на номера). Защото така според тях детето им изразява пред целия свят, че ги обича, уважава, че са добри родители и че снахата, или зетят също ги уважава. Този жест ознава изключително много за някои и то доста родители. Не за всички, дано не почнат сега да правят списък тия, дето не им пука.

Разбира се, в много случаи такъв жест не е заслужен, пък и другия от семейство също си има свои родители, които може да иска да уважи. И ето как се получава драмата, но в нея определено не участват само някакви селски откачалки и горката снаха, а хора с обясними чувства, които е добре да бъдат зачитани. И от двете страни.

Така, де.
И как насила става тази работа?
Това има стойност САМО ако е по-желание на децата.
Иначе за никакво уважение не става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт