Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 806
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 425
Явно е голям зор освен повелителка на черпака и парцала, да успееш да надделееш над една млада жена, която има нещастието да е жена на мамин Мунчо. Какви ли емоции и удовлетворение носи това постижение в живота? При положение, че е ясно, че е насила?

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 14:21 от alex_jp

# 1 426
  • София
Значи свекърите хем нямат претенции да е на тях, може да е неутрално, но да не е на баща й... Що? Щото не й е купил апартамент... Да, не й е купил апартамент, отгледал я е, дал й е обич, възпитал я е, все безплатни неща. И тя си е представяла как ще кръсти детето си на него. А сега трябвало да отстъпи?!? Заради един апартамент. И те по принцип нямали претенции да е на тях, ама да не е на сватята. Това не е сериозно. Малко да се осъзнаят всички около майката. Дори и младия татко. Какво значи тропа с крак? Че това е нейното дете!
Петра е хубаво име. Не е масово срещано. И на мен ми звучи красиво.

# 1 427
Според мен в основата на драмата е начинът и категоричността на съобщаване на името, а името е изненадало не само свекърите, но и сина. Едно е да си отворен за диалог, гъвкавост, друго е да се тръшнеш и кажеш това е и не приемам други мнения, дори от мъжа си. Пак може да е Петра или Петромира, но постигнато с дипломация.
Има едно дете от другия брат, кръстено на дядото, но е с двойно име.
Оставете апартамента, мен ме дразни, че снахата смята, че щом тя снася златното яйце всички трябва да и изпълняват прищевките.
Значи свекървата е длъжна да и помага с гледането на бебето, но няма право да е огорчена от отношението.
И не на всички им минава като видят внучето и са готови да преглъщат всякакво отношение.
На мястото на свекървата не бих помагала с гледането, който има деца да си ги гледа, да наема детегледачки или да търси помощ от баща си (разбрах, че с майка си е в лоши отношения).

# 1 428
Момичето няма никакви намерения да си тръгва.
Иска да има добри отношения със свекърите,иска да останат в апартамента и детето да е Петра .
На бабата и дядото щяло да им мине,като видят бебето.
Ами дано да е права.

Сега си мисля,че май не е трябвало да съобщава името предварително.

За съжаление това няма как да стане вече, според мен. Лъжичката катран вече е сипана в кацата с меда. Даже две лъжички! От двете страни.
На бабата и дядото може и да им мине като видят бебето, но няма да забравят. И е много елементарно, ако момата си мисли, че това ще бъде забравено и всичко ще си е по старому.
Не мога да  подкрепя  явните им претенции, но мога да  разбера надеждата им за името на внучката.  Сипа им се с големия черпак колко били нагли, прости и т.н. А може би просто са споделили със сина си, че се надяват внучето да носи едно от имената им. Може и да не е  било така.
Момата има права в избора на име на детето си, но не знам защо ми се струва, че е чист инат това нейното.
Защо мисля така ли? Ами ето заради това"
Скрит текст:
quote author=Veronikaaa link=topic=1727800.msg49115336#msg49115336 date=1736279996]

Обаче не мога да си кривя душата-Дарина,Дара,Дария,Доротея ми харесват повече от Петра.
На което майката ми отговаря,че ,,Името не прави човека,,.
И има право да го кръсти както иска.
[/quote]

Мненията в темата ( и начинът им на списване) показаха толкова лични качества и (не)преживяни драми, че тя си е направо социален експеримент. И не толкова за гледните точки ( то те са само 2), а заради настървеното натикване в муцуната на "правилната" гледна точка.
Добре, че няма да ставам свекърва Simple Smile От някои постове направо ме хваща страх на какви снахи са "случили" свекървите им.
Вероника,,
Съвесем сериозно: Едно предложение от мен -  бебето да се казва Лора.Красиво име и за малко момиченце и за голяма жена. Не вярвам в цялата драма да има някой, който да не го харесва.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 15:06 от Mollly

# 1 429
  • София
Скрит текст:
Според мен в основата на драмата е начинът и категоричността на съобщаване на името, а името е изненадало не само свекърите, но и сина. Едно е да си отворен за диалог, гъвкавост, друго е да се тръшнеш и кажеш това е и не приемам други мнения, дори от мъжа си. Пак може да е Петра или Петромира, но постигнато с дипломация.
Има едно дете от другия брат, кръстено на дядото, но е с двойно име.
Оставете апартамента, мен ме дразни, че снахата смята, че щом тя снася златното яйце всички трябва да и изпълняват прищевките.
Значи свекървата е длъжна да и помага с гледането на бебето,
Скрит текст:
но няма право да е огорчена от отношението.
И не на всички им минава като видят внучето и са готови да преглъщат всякакво отношение.
На мястото на свекървата не бих помагала с гледането, който има деца да си ги гледа, да наема детегледачки или да търси помощ от баща си (разбрах, че с майка си е в лоши отношения).
Въобще не е длъжна. Длъжни са двамата родители. Нито двамата родители са длъжни да слушат някого за името на детето си.

# 1 430
Свекървата не е длъжна да помага с внучетата. Хубаво е да е любезна със снаха си и да не натрапва името си.

# 1 431
На колко години са младите?

# 1 432
  • София
Само дето майката цял живот ще нарича детето си с нежелано име. Всеки ден, защото тя ще е с детето си ежедневно, поне до пълнолетието му. И това 24/7 ще я подсеща как са я принудили.
Бабата и дядото дали ще забравят или не, утре може да си намерят друг повод за сърдене. Ама точно "момата" ще го ражда, кърми и гледа това дете. Особено с отсъстващ перманентно мъж.

# 1 433
  • София
Аз да питам свекървата въобще работила ли е, защото предполагам и свекъра е по корабите.
И да, годините на участващите ще ни дадат някои отговори.

# 1 434
Какво значи тропа с крак? Че това е нейното дете!

Ей това ми избоде очите! Колко грозно!
Нейно било ли? Да не си го е правила сама? Или оня идиот бащата да мълчи там и само да мята пачките с парите?Неговото задължение да я осемени е приключило.

# 1 435
Мен вече смешна ми стана темата, не знам за вас.

От постовете на Вероника разбирам, че не съм била далеч от реалността. Тя (снахата) няма опция за самостоятелен живот в момента и изобщо дори не е планирала да си осигурява някак такъв, а от малка й е обяснено да си намира мъж с имот, защото татковия апартамент е малък и няма място за гледане на бебета там. Тя съответно си намерила точно такъв мъж с дашни родители и въобще по най-най-наивния начин на света решила, че с това се решават всички проблеми.
Иска си да си живее в жилището. Иска да си го обзавежда. Иска всички да са с усмивки. Иска помощ от същите родители след раждането. Без нейно участие под някаква форма. Нека си живеят хората в облаците, то лошо няма.

На свекърите тръшкането също е прекалено. И показва доста закостеняло мислене. Аз изобщо не смятам бременните за чупливи вазички около които трябва да се ходи на пръсти и само да им се дават пари и любов 24/7, и дума да не им се казва, най-малкото, защото аз съм почти в 9тия месец и засега не ми е хрумнало, че трябва изведнъж да стана Майка Кралица, на която се правят метани за всичко. НО в момента е по-логично да се фокусират бебето да се роди живо и здраво пък имената са второстепенни. В това не ги разбирам тях. На тяхно място аз бих се отдръпнала най-малкото финансово и не бих предлагала повече безгранична помощ до глезене. Направили са повече от достатъчно, много повече всъщност. Нататък младите да се оправят сами ама наистина сами - не да гледат с ококорени влажни очи за следваща дотация, която се подразбира.

Честито, Лъвица! Heart

# 1 436
  • София
А това, че родителите няма да приберат бременната си дъщеря, Вероника лично от тях ли го е чула? Или от свекървата?
Чак пък такава близост с роднини, че да им споделя булката подобни неща, ми е странна. А и означава, че тя вече е мислила за раздяла.

# 1 437
Ами, нейно е Ариел. Не е на свекъра и свекървата. Тя очевидно мъж с топки няма, та и той ме иска много да обсъжда. Абе не ви ли прави впечатление какво неутрално име предлага мъжът и, смях в залата просто.

Аз травми нямам, направили сме каквото сме искали с мъжа ми, двамата. Само двамата. И никога, нищо не съм очаквала, което е ключов момент.
Но ужасно се дразня на гнусните манипулации и скачането по главата на бременна жена. Че и цялата рода замесили.

# 1 438
Само дето майката цял живот ще нарича детето си с нежелано име. Всеки ден, защото тя ще е с детето си ежедневно, поне до пълнолетието му. И това 24/7 ще я подсеща как са я принудили.
Бабата и дядото дали ще забравят или не, утре може да си намерят друг повод за сърдене. Ама точно "момата" ще го ражда, кърми и гледа това дете. Особено с отсъстващ перманентно мъж.
А ако го нарича с желаното от нея, но евентуално нехаресвано от детето един ден? Аз съм точно такъв пример. Мама ме е кръстила с име, избрано от нея, което аз никак, ама никак не харесвам. Принудили? Глупости! Малко диалогичност трябва тук. Каква принуда? Това си е чист инат.
Бабата и дядото не ги познаваме, та може и да не си намерят друг повод за сърдене.
Голяма драма "раждане-кърмене". И съм раждала и съм кърмила и дете съм гледала, докато съм била редовна студентка.

# 1 439
  • София
Да, бе, некви преговори се предлагат, като да са страна в зачеването и раждането Joy

Общи условия

Активация на акаунт