50 000лв. - за нов дом или бизнес?

• 4 208
  • 95
  •   1
Отговори
# 30
Да, точно както всеки втори българин сънува и бленува за имоти, а всеки първи сънува и бленува такива само че по два за лев. Или иначе казано, като всички българи Grinning

# 31
Бизнесът е рисковано начинание. Можеш много да спечелиш, но е възможно и всичко да загубиш. Апартамента е скъп, но е твой или ще бъде като го изплатиш. Няма как друг човек да ти даде съвет. Повечето пъти когато човек се колебае, знае точно какво иска, но все пак пита другите с надежда да го разобедят.

# 32
Повечето хора, които мислят нещо за бизнес, си представят как стават милионери след два месеца. Струва ми се, че тук случаят е такъв и затова се обмисля бизнес - има някакви идеи, че като вложи сега 50к, до броени месеци всичко ще се върне неколкократно и ще има пари даже за 2-3 жилища.
Истината е, че бизнес може с години да не излезе на истинска печалба и това в случай, че изобщо потръгне. Преди време ми беше попаднала някаква статистика какъв % от бизнесите оцеляват след Х години. Повечето не оцеляват и една година.
Разбира се, риск печели, риск губи, но някой назад каза, че щом няма ясна идея за бизнес, по-добре да се насочи към жилище. Бих добавила - особено ако бизнесът е вариация на търговийка или заведенийце, да не се хваща. Просто станаха много маймунки на точно тези клони.

# 33
  • Melmak
О, зависи. Не знаем какъв бизнес иска авторката. Не е нужно и да казва ако има бизнес идея и не иска да си я споделя. Може да мисли за франчайз - еконт, Г пойнт. Не съм се интересувала каква е инвестицията за отваряне, нито какви печалби имат. Давам пример само.

# 34
Авторката съм, благодаря ви за мненията!

Може би беше редно още в началото да спомена за какъв бизнес става въпрос, за да е по-ясно.
Желанието ми е да създам онлайн книжарница с  авторски продукти (или поне 80% такива), насочени към деца и подрастващи- книги, учебни материали, карти и др. Компетенцията и опитът ми са в тази посока, затова има и доза мисия, и много страст и желание за тази ми цел.

Но!!! Знам, че като жена трябва да търся на първо място сигурното, особено, когато нямам никого зад гърба си (все още), да мисля за бъдещето, с мъж или без мъж и т.н. А и като знам с колко труд и колко години работа съм си ги спестявала, замислям се доста, преди да действам.

За годините, понеже явно също е фактор - да,  30+ съм Wink

# 35
И аз пиша (любителски) детски приказки. И аз исках преди 15-ина години да се заема професионално с тази задача. Ама, ММ ми се поизсмя, и не ме подкрепи. Беше ми тегаво, обаче сега осъзнавам, ще е бил прав. Приятно занимание, но не може да изхрани къща. Това работи в свободното си време, и продавай чрез Фейсбук или други източници и канали. Ако много много потръгне, тогава напусни работа и се заеми с личен бизнес и магазин. Успех

# 36
Работиш на заплата, плащаш наем и си отделяла пари за апартамент.
Сега продължи на заплата, плащай ипотека и отделяй за бизнеса.

Направи и двете! Купи жилище и пробвай да развиеш бизнес. За онлайн книжарница, не е нужно да инвестираш всичко и да поддържаш тиражи от хиляди бройки. Няма как да знаеш дали ще успееш или ще се провалиш, ако не пробваш. Просто не слагай всички яйца в една кошница. Ако потръгне - ще напуснеш сегашната работа.
Личен имот е огромно спокойствие. Аз живея в мое жилище и нямам притеснения, че някой мъж или хазяин ще ме остави на улицата с детето, както се случва с мнооого жени.

Това, че други са се провалили НЕ Е причина ти да се отказваш!

# 37
Жилище, то сега всеки втори е онлайн търговец, продавачите са повече от купувачите.
Е то и жилищата в София са повече от живущите - 25% ли 30% ли бяха от апартаментите са празни.
Така че аз съм за бизнес, но идеята да е обмислена хубаво и подплатена с бизнес план (не съм чел по-нататък какъв точно ще е бизнеса). Ако е да купува на едро по 10 броя джунджурии от Алибаба по 5 лева и да ги продава на ОЛХ по 10 лева, по-добре не наистина.

# 38
С онлайн магазин за книги, учебни пособия и т.н. ще имате здравата конкуренция на Озон, Буктрейдинг, Сиела, Ориндж, Офис 1, Тему и подобни, защото света е на клик разстояние.
Как ще се борите ценово с постоянните им отстъпки и промоции?
Онлайн магазина иска грижа 24/7. Кой ще се грижи?
Връзка с клиенти?
Как ще се справяте с логистиката?
Счетоводство?
Не ми звучи като добра идея. Обмислете го добре.
С което не казвам че трябва да си купите жилище, а просто да обмислите внимателно в какво ще вкарате парите си.

И още - в бизнеса няма мъже и жени.

# 39
  • Out of the Mix
Авторката съм, благодаря ви за мненията!

Може би беше редно още в началото да спомена за какъв бизнес става въпрос, за да е по-ясно.
Желанието ми е да създам онлайн книжарница с  авторски продукти (или поне 80% такива), насочени към деца и подрастващи- книги, учебни материали, карти и др. Компетенцията и опитът ми са в тази посока, затова има и доза мисия, и много страст и желание за тази ми цел.

Но!!! Знам, че като жена трябва да търся на първо място сигурното, особено, когато нямам никого зад гърба си (все още), да мисля за бъдещето, с мъж или без мъж и т.н. А и като знам с колко труд и колко години работа съм си ги спестявала, замислям се доста, преди да действам.

За годините, понеже явно също е фактор - да,  30+ съм Wink
Привет.
Вариантите за мен са ти два, като в момента сякаш по-разумно е да си вземеш апартамент, щом нямаш, щом си на квартира, сама, без никакви отговорности и разходи по деца, вноската не ти е проблем, ще се справиш лека-полека с ремонта и обзавеждането в рамките на 12-18 м., защото не става бързо, не е само до пари кеш. През това време работата ти върви, може да те повишат, може да смениш, може да срещнеш мъж, с който вече динамиката на ежедневието ти и разходите ще е друга.

Относно бизнеса - 50к са малко, в твоя случай много, защото си ги изкарала с под и труд, спестявала си, и са ти "парите за черни дни", наличните, касата от която "чоплиш" за почивки, по-големи разходи, не на последно място спокойствие. Представи си не потръгне начинанието, губиш ги, можеш ли да ги прежалиш? Защото и този вариант съществува. Бизнес по-скоро се прави в съдружие с партньори, за да се разпредели рискът и отговорността.
Вариант ти е да рискуваш, ако се върнеш да живееш при родителите си, спреш да плащаш наема, разходите по него, и си в изчаквателен режим 1-2-3 г. докато потръгне бизнеса, за да можеш с дохода от него, освен да се издържаш, и да заделяш странични пари, с които в един момент да си вземеш апартамент.
Отчети, че по-трудно ще ти е и за връзки и срещи с мъже, ако нямаш своя територия, както имаш сега. Зависи кое ти е приоритет. Все пак да си самостоятелна и за теб вярвам е по-добре.Simple Smile

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 10:13 от Revoker

# 40
Апартамент разбира се. Това е нещо, в което ще влагаш пари и те ще си стоят там. Един ден, ако решиш, продаваш го и парите са ти в банковата сметка. С бизнеса риска е голям. Онлайн търговията е успешна само с голям стартов бюджет. 50 к лв са крайно недостатъчни. Само за качествена реклама няма да ви стигнат. А големите ви конкуренти са с големи бюджети и бълват реклама постоянно. И да ги вложите, възвращаемостта им ще отнеме много време, преди да излезете на печалба. А, ако не се получи, все едно сте ги хвърлили на вятъра тези пари.

# 41
Мой познат търгува с книги, но започна преди десетина години и намери ниша с вносни книги. Не знам подробности. Отначало тръгна много трудно, но после се наложи на пазара, а като свалиха ДДС-то от 20% на 9% реално разликата остана за него и рязко му скочиха печалбите.
Това че онлайн бизнес се прави все по-трудно, не означава, че е невъзможно, но важат правилата като за всеки бизнес - да направиш оценка на потенциала на пазара, конкуренция, доставчици, цялата бизнес среда.
Например с вдигането на осигурителния праг, може да се окаже, че половината дребни доставчици ще спрат да работят на светло и ще трябва и този проблем да решиш.
А понякога просто се иска да имаш нюх, който струва повече от горните анализи и с него се раждаш или не го придобиваш никога.
Освен това има толкова идеи, които са абсурдни за един нормален и образован човек, които обаче предвид оскотяването на населението, се оказват успешни.
Лично на мене никога не би ми хрумнало да правя онлайн бизнес, в който карам зрителите на канала да ядат и пият гадости или да ги подлагам на унижения, но и от това хора изракарват пари, при това добри..

Относно бюджета за реклама, онлайн средата дава шанс на начинаещия предприемач и може да се напрами много по-успешна кампания от епохата на традиционните медии.

Сякаш и аз клоня към имот, който на първо време да използваш и в помощ на бъдещ бизнес.

# 42
вземи 2-стаен. вземи си съквартирант / наемател. и така и двете неща опитай да подкараш Simple Smile

# 43
Само за пример: брат ми преди 3 години си купи имот за 25000, а сега го продава за 60000 (без да направи ремонт, дори и не живееше там), понеже в неговото населено място цените са се качили.

# 44
Преди 5-6г имаше питанка "Какво да правим с 10к"
Още тогава се самозапитах, ми то 10к, с тях, без тях, дръж си ги в банката, поне няма да се занимаваш.

Та през 2025та, тия 50к, ми за какво по-напред?
Един 50квм 2ст ти е вече 400к лв.
Тия 50к само за ремонта не могат да ти стигнат.

Общи условия

Активация на акаунт