50 000лв. - за нов дом или бизнес?

• 4 217
  • 95
  •   1
Отговори
# 45
50 k са идеални за част от сума за апартамент.
В Бизнес може да изчезнат до дупка.

# 46
Преди 5-6г имаше питанка "Какво да правим с 10к"
Още тогава се самозапитах, ми то 10к, с тях, без тях, дръж си ги в банката, поне няма да се занимаваш.

Та през 2025та, тия 50к, ми за какво по-напред?
Един 50квм 2ст ти е вече 400к лв.
Тия 50к само за ремонта не могат да ти стигнат.

Авторката още в началото е писала, че обмисля едностаен апартамент. За старо строителство гарсониера не в топ квартал 50К са добре за първоначална вноска.

# 47
  • Out of the Mix
Съгласен.
По - е разумно в случая, и в момента с икономическата, политическа и всякаква конюнктура, да се вземе апартамент, въпреки че цените са в небесата, но в случая говорим и за "нужда", защото няма, а все пак човек има нужда и трябва да е самостоятелен, особено след 30.
А 50к са идеални за ремонта + обзавеждането, принципно за маломерно жилище, a в случая ще се използват за първоначална вноска.

За България ми е такова мнението.
Иначе, в Щатите, примерно, в една развита икономика, бих предпочел всичко да се инвестира и реинвестира в бизнес.

# 48
  • Варна
Защо не се опитате да предлагате продуктите си като производител във физически утвърдени книжарници? Много повече хора ще ги видят така, отколкото в един от хилядите нови измислени сайтове, които се пръкват всеки ден. Междувременно си задействайте нещата за собствено жилище. На 30+ даже сте закъсняла. Цените растат непрекъснато.

# 49
И аз съм на мнението, че е по-добре да предлагате книгите си в утвърдена книжарница. Така хората ще ви намерят по-лесно. Аз ако от даден сайт имам да купя само едно нещо повечето пъти се отказвам. Насочвам се към сайтове, които предлагат повече неща. Така хващам безплатна доставка, а и не се разкарвам за пратка с един продукт. Жилището е важно ако мислите там да си прекарате старините или просто за сигурност (да знаете, че си имате нещо ваше). Винаги е по добре да плащаш ипотека, отколкото да даваш пари на хазяйна.

# 50
  • София
Зависи, ако никога не сте се занимавали с бизнес, риска от неуспех е още по-голям. Трябва това, което правите да има конкурентно предимство, ако има още стотици като вас, ще е трудно. А има вариант, първоначално да не изкарвате пари, но да трябва да плащате счетоводство, осигуровки .
 Апартамента е реален актив и при тези ниски лихви си е направо безлихвен за вас. Справка ви давам,моят кредит от 2021 до сега имам една и съща вноска, а доходите ми са се увеличили двойно от тогава. Реално единственият начин да спечелиш от инфлацията е да имаш дълг, който се обезценява.

# 51
  • Out of the Mix
Следващото "двойно" увеличение на всичко, айде в случая на имотите да кажем, не вярвам да се случи в следващите 3 г. Никак не мога да приема, че апартамент сега струващ 200к след 3 г. ще е 400к.
Ако това стане, никой няма да може да си купи имот, а за покупка изобщо няма да става дума, дори емиграцията може още да се усили, или имотите за "инвестиция" да бъдат по света, но не и тук. Примерно гръцки ваканцион.

Точно обратното, в момента има спад на инфлацията, следващите 2-4 г. може и да има замразяване на заплати, доходи и др. неща.

Не само това, а цените на имотите грам не отговарят на инфраструктурата, условията и качеството на живот.
Въпросът е, че път надолу няма, освен ако не се занули всичко, но Виденова зима не се очертава с приемане на Еврото, както някои си мислят. Това, което се случва е едни хора бавят процеса, за да изперат сивите и черни милиарди именно от имотния балон, строителния и газовия бизнес.

Вече в онлайн банкиранията сумите излизат и в BGN, и EUR по курса си 1.95583.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 16:22 от Revoker

# 52
  • София
Следващото "двойно" увеличение на всичко, айде в случая на имотите да кажем, не вярвам да се случи в следващите 3 г. Никак не мога да приема, че апартамент сега струващ 200к след 3 г. ще е 400к.
Ако това стане, никой няма да може да си купи имот, а за покупка изобщо няма да става дума, дори емиграцията може още да се усили, или имотите за "инвестиция" да бъдат по света, но не и тук.

Вече в онлайн банкиранията сумите излизат и в BGN, и EUR по курса си 1.95583.
Реално, макар че съм за капитализма и мразя комунизма и русолофията, капитализма води точно до това.
Средната класа намалява , а най-богатите 1-2 процента забогатяват. На тези цен(примерно от 200к , да стане 400к) ще си купуват големи корпорации, като например Home to You, купуват стотици имоти, ремонтират ги и ги дават под наем. Целта е да станем като на запад, да живеем под наем. При ниските лихви печелят най-богатите.
 Има една книга-Цената на времето, там описват всичко за ниските лихви, балоните в имотите и в други активи.
Аз съм доволен, че взех 3 стаен апартамент 2021 година за 110 000 евро, сега гледам че същият би струвал около 160 000 евро. Ако не бях взел и бях спестявал, нямаше да мога да догоня инфлацията.

# 53
Апартамента е реален актив и при тези ниски лихви си е направо безлихвен за вас. Справка ви давам,моят кредит от 2021 до сега имам една и съща вноска, а доходите ми са се увеличили двойно от тогава. Реално единственият начин да спечелиш от инфлацията е да имаш дълг, който се обезценява.
То математически е ясно, че ако цените и доходите се вдигат, а лихвата е постоянно и гарантирано ниска, ще спечелиш (номинално) каквото и да купиш на кредит - жилище, злато, акции, картини и антики, или ретро автомобил с колекционна стойност.
Въпросът е какво става, ако лихвите скочат, а заплатите паднат, или не се качват, или направо останеш без работа, както много хора остават, когато дойде рецесия и безработица?
Не ми казвай, че не може да стане, защото и самият ти сигурно помниш последният такъв период, а който е по-възрастен помни и няколко такива.

# 54
План Б - или намираш начин да плащаш, или продаваш и погасяваш дълга си, преди банката да е продала жилището на търг/ ЧСИ
План С - когато можеш плащаш предсрочно, например докато заплатата се е вдигнала, а заемът си е същият и имаш свободен ресурс внасяш по две вносни, а не по една.

# 55
Да, само че лошото на План Б е че той не само твой, а е План Б и на всички, които в такива времена изпитват подобни трудности.
А когато продавачите са много, а купувачите - малко, може да не вземеш толкова, колкото си дал (и за разликата оставаш да висиш на банката).

# 56
Аз купих през 2017. В момента цената е двойна, а ипотеката ми е около 1/3 от пазарната цена.и горе-долу толкова, колкото ми беше самоучастието. Вярно, че в момента цените са доста високи, неоправдано високи дори, но ако нямаш опит в бизнеса може би рискът в недвижимост да е по-малък от инвестиция в бизнес.

# 57
МамаРу, можеш да рефинансираш и извадиш 2х кеш от ипотеката и да купиш ново с парите. След 10г ще си изплатила 2 жилища и ще имаш 4х капитала си. После повтаряш отново.

# 58
  • София
То математически е ясно, че ако цените и доходите се вдигат, а лихвата е постоянно и гарантирано ниска, ще спечелиш (номинално) каквото и да купиш на кредит - жилище, злато, акции, картини и антики, или ретро автомобил с колекционна стойност.
Въпросът е какво става, ако лихвите скочат, а заплатите паднат, или не се качват, или направо останеш без работа, както много хора остават, когато дойде рецесия и безработица?
Не ми казвай, че не може да стане, защото и самият ти сигурно помниш последният такъв период, а който е по-възрастен помни и няколко такива.
Аз нямам против лихвите да скочат, реално не може капитала да е безплатен. Ще кажа какво ще стане за мен  и какво ще стане по принцип. За мен , ако лихвите скочат, ще получавам лихва на спестяванията ми, които са повече от кредита ми. Ще погася предсрочно малко и моята заплата няма да падне, защото имам конкурентно предимство в сферата. А и да падне дохода ми малко, моите кредити за колата и апартамента са общо 11 процента от дохода ми.
 За хората, които примерно плащат нова кола и ипотека на имот в топ квартал и примерно кредитите им са 35-45 процента от доходите, ще го закъсат, защото не са си правили сметката. На всеки трябва да е ясно, че ниските лихви не могат да продължават безкрайно. Така че трябва да положим усилия да се развиваме и да добиваме нови знания и умения, за да може, ако дойде криза, ние да не сме засегнати!

# 59
Не знам до колко зъболечението се води non discretionary spending. Може би голяма част от хората, които нямат спешен проблем, ще отложат посещение при зъболекар ако изпаднат в тежък финансов момент. Зависи в кой сегмент си позициониран.

Общи условия

Активация на акаунт