В момента чета ... 93

• 42 868
  • 741
  •   1
Отговори
# 15
Verano90, ако приемеш една приятелска препоръка - след “Хобит” продължи с Толкин. Има още толкова много за откриване в неговия легендарен свят. Някои детайли и истории тепърва дооткривам в “Недовършени предания”. Силно препоръчвам книгата на всички, които искат да задълбаят повече в неговата вселена.
Скрит текст:
Могат някои глави да се четат и след “Хобит” -  има какво например да се научи от глава “Походът към Еребор”, а глава “Готнитбата на Пръстена” ми се струва, че подсказва накъде може да бъде сюжетно разработен предстоящият филм “Gollum” - “Ам-гъл”.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 14:50 от fenyx

# 16
Благодаря за препоръката Relaxed
Приготвила съм и "Властелинът на пръстените". Мислех да направя пауза между тях, но в крайна сметка може би януари ще посветя на Толкин. Ще погледна и "Недовършени предания".

# 17
“Недовършени предания” - според мен, не е нужно да се чете последователно. Може да се чете избирателно, по конкретни теми (например в момента, в който във “Властелинът” се появяват палантирите, за да се разберат по-добре, съответно да се прочете глава “Палантирите”.)
Трябва да отбележа, че малко по-комплексно гледам на историята и ако за първи път ще се запознавате сюжетно с “Властелинът” не съм сигурна дали някъде няма да има нещо издайническо. Чисто хронологично, обаче, за който има смелост да тръгне оттам - от “Силмарилион” могат да бъдат разбрани някои неща, които във “Властелинът” биха изглеждали непонятни като идеи. Само че последната е пълна с много герои и събития, така че това може да изглежда по-сложно, затова не я давам като препоръка за първа за четене негова творба.
П.п. Може би трябва да поясня още, че в “Недовършени предания” има вариации на историите, те са съставени от Кристофър Толкин по записките на баща му и могат да бъдат от тази гледна точка малко по-различни за възприемане
Скрит текст:
защото има текстове като напр. като “това е текст от ръкопис А” или вметки “тук баща ми е променил”…”. Толкин е разработвал през целия си живот историите от света на “Силмарилион”. Интересни препратки и паралели могат да бъдат направени с времето в което е живял или някои лични събития - ако се запознаете с филма “Толкин”, издържан отлично като естетика и език.
Изобщо това е за една цяла отделна тема.

П.п.2 имаше например една теория, че присъствието на паяци в творбите му - не е само в Хобит приключението, или историята с Корубана, или Шелоб; Шелоб е наследничка на Унголиант, създание още от началото на легендариума, е вдъхновено от неприятно преживяване с ухапване от паяк в ранните му детски години.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:49 от fenyx

# 18
Здравейте, след "Тайни убежища" на Жером Лубри чета с мъка " Нека завали" на Чарлс Мартин. Толкова да не ми е интересна....
Бих била благодарна на препоръка за книга като " убежищата". Четох "Терапията" на Себастиан Фицек не е лоша, но не е нещо невероятно..

# 19
Не съм фен на “Терапията”… може би книгите на Франк Тилие (но почнете в правилния ред за четене ), серията за Калеб Траскман ще бъдат подходящи.

# 20
Миж, благодаря за темата 💐💐💐
Записвам се да ви следя.

# 21
  • София
Благодаря за продължението, Миж! ЧНГ и т.н. Simple Smile
Около Толкин имам два коледно/новогодишни подаръка. Даден и получен. Понеже си имаме всичко от Джон и Кристофър (а младият господин - даже и англ.оригинал, по-дебел от нашата), мислех, че няма какво повече да открия от "семейството" и хрониката на Средната земя. И 1-2 просто не сме им обърнали внимание, ама не е за срам. Оообаче:
За коя ли книга е казано това?
„Всички деца, чиято отвореност към нови светове не е била попарена от досега с комиксови герои и просветени учители, ще се влюбят в тази книга.“ (Тери Пратчет)
Скрит текст:
Ако вие самият/самата си падате поне малко над средното по Средната земя и приказния свят на Толкини, а имате у дома малък господин (или госпожица), които все още не мислят, че телефона е по-важен от книгата - подарете им я. Колкото пО-на-време, толкова по-добре, сигурно би поклатил глава Пух.
А другата, ооо! Тя е истинската Черешка на тортата, ако опитате да приготвите прословутата заешка яхния (да речем) във вашата си днешна кухня - където и да сте. Или да пробвате ония вълшебни питки на елфите в поход.
Скрит текст:

Скрит текст:

Иначе, в първите дни на Новата, съм заедно с "Мирис на смърт" на Саймън Бекет (мисля, че е шестата от поредицата, толкова имам; а взех да харесвам много "доктора на труповете" Хънтър - даже и защото философски ми намига, че и след смъртта си, човек - е, поне тялото му - продължава да сменя състояния доста дълго време; ако душа няма, това ще се окаже важно "постскриптум" успокоение Smiling Imp). На хартия държа Кинг - сега, но за мен не е "По-късно". И се готвя за "3-те минути" на Рослунд (изтеглена чака и леко ме е яд, че първо живях в "часовете").
И за съжаление (още от края на миналата година) - огромната маниашка колекция с трилъри и кримки - за която и аз, и други тук сме споменавали и линквали, отдавна не се отваря. Тайно се надявам, "хазаинът" просто да не си е платил хоста и да е заминал временно някъде... (А е имало моменти, когато а-ха и да взема да "дръпна" всичко от там, ама не го направих.)

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 17:47 от EmBrother

# 22
EmBrother, има много за откриване още там. Друг въпрос е колко от него отива към мърч, но…
Например “Падането на Нуменор” все още нямаме на български, дали ще има - кой знае, след като споменаваме вече само с добро Нарви (светъл да е пътят му), има мнотогомие за “История на Средната земя” (12 тома), има илюстрована книжка “Последната песен на Билбо”… все книги, които нямам идея някой ден дали ще видят бял свят тук с превод.
Както казах, легендариума заслужава отделна тема. Ако има желаещ да я създаде, с удоволствие бих я следила.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 17:59 от fenyx

# 23
  • София
Благодаря за темата, Миж!
ЧНГ на всички и нека да попадаме на подходящи книги в точния за нас момент!
Завърших годината с Дядо Прас, не бях чела нищо на Тери Пратчет от сто години, или да кажем около 20, и ми дойде много добре. Започнах с последната на коледна тематика на Ребека Рейзин, защото е от малкото, които пишат романтични книги, които харесвам, но вече за жалост спряха да я издават на бг. След това мисля да си направя и аз всички непрочетени вкъщи на листчета и да си ги тегля на томбола, вместо да седя и да се чудя Simple Smile

Здравейте, след "Тайни убежища" на Жером Лубри чета с мъка " Нека завали" на Чарлс Мартин. Толкова да не ми е интересна....
Бих била благодарна на препоръка за книга като " убежищата". Четох "Терапията" на Себастиан Фицек не е лоша, но не е нещо невероятно..
За мен най-много се доближават до 'убежищата" книгите на Лиз Нюджънт, особено "Странната Сали Даймънд" и "Загадката Оливър", също се сетих за "Стая" на Ема Донахю, донякъде може би и "Жената на прозореца". На мен също ми се чете нещо подобно.

# 24
Чета в момента 4-тата част от "Лунни хроники". Нещо като стиймпънк фантастика. Забавна поредица, по скоро за тийнове. 4 приказки
Скрит текст:
(Синдер е Пепеляшка, която е киборг и лунитянка с дарба,
Скарлет (Червената шапчица) е землянка, влюбена във Вълк,
Крес (Рапунзел) е лунитянка и няма дарба, но е отличен хакер,
Уинтер (Снежанка) е лунитянка, обезобразена от мащехата кралица, има дарба, но нежеланието да я ползва я съсипва психически)

развиващи се в бъдещето, където Луната е колонизирана😁
След нея съм си приготвила "Сянката на лисицата" на Джули Кагава.

# 25
  • Mediterraneo

Иначе, в първите дни на Новата, съм заедно с "Мирис на смърт" на Саймън Бекет (мисля, че е шестата от поредицата, толкова имам; а взех да харесвам много "доктора на труповете" Хънтър - даже и защото философски ми намига, че и след смъртта си, човек - е, поне тялото му - продължава да сменя състояния доста дълго време; ако душа няма, това ще се окаже важно "постскриптум" успокоение Smiling Imp). На хартия държа Кинг - сега, но за мен не е "По-късно". И се готвя за "3-те минути" на Рослунд (изтеглена чака и леко ме е яд, че първо живях в "часовете").

Чудесни книги си подхванал, и трите! Аз приключих с поредицата за Хънтър, направо ми стана мъчно от раздялата. "секундите" на Руслунд също си заслужават всяка прочетена страница.

Аз започнах Пясъчния човек на Ларш Кеплер. Не ми е сред любимите тази поредица, но тазгодишното ми обещание е да довърша множеството започнати поредици Simple Smile

# 26
  • Den Haag
Благодаря за новата тема Simple Smile

Прочетох “Змия и лилия” Н. Казандзакис. Красива поетична приказка за любовта, копнежа и страстта, но не е моето:). Добре, че е тъничка, та бързо я преминах.

Понеже обсъждахте “Мамник” да кажа и аз, че не ми хареса, за мен е доста прехвалена. Замисъла е интересен, но до там.

Иначе сега започнах “Сияние на жена” Ромен Гари.

# 27
  • София
Брагодаря за темата!
Преполових "Тайната на прислужницата" на Фрида Макфадън. Първата книга ми беше харесала много. Тук обаче почнах да се дразня на реакциите на главната героиня. А и нещо доста се точат нещата, можеше по-динамично да се развие историята.

# 28
Миж, благодаря за новата тема!
Приключих в началото на месеца Дядо Прас, след това набързо минах през Сайбиевата невеста заради читателския форум.
Сега чета Към себе си на Марк Аврелий - много е интересна тази форма на диалог със самия себе си.

# 29
Приключих "Аферата Ван Гог" на Джефри Арчър. Увлекателна е, но ми се стори леко повърхностна и клишетата ми досадиха. А може би ми е омръзнало от темата за Източния блок. Все пак историята е интересна.
Паралелно чета "Преди кафето да изстине", която ми е любопитна и интригуваща.

Общи условия

Активация на акаунт