В момента чета ... 93

• 43 628
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
floren, за мен "Странната Сали Даймънд" ѝ е най-добрата, но не съм чела още "Загадката Оливър" Simple Smile

По въпроса ти - аз мисля, че някои хора се раждат зли. Точно с "вродено зло".

В моята лична класация " Загадката Оливър"  е най- слабата ѝ книга. Прочела съм 4 нейни книги и ги нареждам по този начин.
1. " Дълбоко под кожата"
2. " Стаено зло"
3. " Малки жестокости"
4. " Загадката Оливър"

Относно другото съм склонна да се съглася с теб, че някои хора си се раждат зли. С такова впечатление оставам от различни информационни източници, проучвали миналото, живота на хора причинили различни трагедии. 🙂

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 21:54 от floren

# 301
  • Mostly in my mind
По този повод преди време коментирахме за серийните убийци. Че им било вродено.

# 302
  • в сърцето на един мъж...
В тази връзка да попитам, някой чел ли е Макс Сеек - имах 20% от емас и тези ми харесаха на първо четене, та си ги поръчах. Да знам дали съм сбъркала или не Simple Smile

# 303
Приключих си "Водовъртежа" преди малко. Някъде малко след средата си мислех да направя пауза преди "Изкупление", защото ми се струваше, че няма да имам сили да продължа веднага с още една книга на Ирса Сигурдардотир, но честно казано финалът ми хареса. Всеки си получи заслуженото. Истината гравитираше около гледните точки на героите. С "ДНК" не беше така - още ми се струва, че финалът стои някак недодялан, особено след като приключих следваща книга от поредицата.
Все пак ще прочета нещо различно преди да разбера дали Фрея ще прости на Хюлдар. Мисля да подхвана "Сайбиевата невеста" - отдавна я отлагам, а видях че е избрана за четене като книга на месеца в друга група тук.

# 304
Нищо особено не е Сайбиевата невеста. Прехвалена е

# 305
  • В Космоса
Здравейте!

Черпя идеи от темата, макар и да не ми се отдава много време за четене.

В момента чета "Кръвта на цветята" - Анита Амиррезвани. В началото съм, но ми е увлекателна. Също и "Тихите" - Сюзан Кейн. По принцип подебен род книги не чета, но понеже се определям като интроверт и я мернах в съответната тема във форума, реших да видя за какво става въпрос. Засега не ме впечатлява особено - обследване на презентирането на екстровертността като единствен работещ бизнес модел.

Последно прочетох "Тръпка" на Али Рейнълдс. Страшно много ми хареса - трилър е, за компания професионални сноубордисти.

"Сайбиевата невеста" се чете бързо, но на мен ми беше недодялана с много повторения и неточности.

Лиз Нюджънт ми стана любимка. Напоследък прочетох  нейните (подреждам ги по харесване): "Стаено зло", "Малки жестокости", "Странната Сали Даймънд", "Загадката Оливър".

# 306
Чета Мамник, остават ми 90 стр до края. Обаче...

Скрит текст:
Нещо тотално ми изгуби логиката в хронолигията... Стигнах до там, където Лазар отиде в пещерата при майка си и мамника и тя му разказа защо е създала чудовището. Всичко хубаво, НО... действието се развива 2020 година (по ковид). Мамника е създаден 1933. 2020-1933 = 87 години. А майката не се е родила 1933, имала е голям син Лазар тогава. Значи тази стара майка през 2020 е някъде около 110 годишна, което е абсурдно... отделно само повтарят как бащата на Божана е син на тази вещица, което пак е нелепо, защото по тази логика Божана трябва да е на поне 60 години.

Моля някой да ми каже дали до края ще се случи нещо, което ще внесе повече логика и истинност в годините или автора наистина не може да смята. Може да ми се смеете, но тези несъотвествия ужасно много ме напрягат и дразнят. Не съм човек, който ще си чете някаква приказка за митични чудовища, ще се прехласва от кеф, без грам мисъл да вкара...

# 307
Не знам за "Мамник", ама може да са митични същества, затова да е така. Аз още не съм я чела, подариха ми я за една коледна размяна и хич не съм сигурна дали ми се чете Sad
Зарязах за малко "Ема" има нещо, което ме товари и ми пречи да продължа. Започнах "Пътувам сама", върви ми леко и приятно.

# 308
Аз в момента съм на “Четвърто крило” . С излизането на третата книга се присетих, че от доста време седи на рафта и може ни ѝ е дошло времето.

Мамник все още не съм чела и само отлагам. След коментарите за лексиката сериозно се чудя дали да не продължа да отлагам.

Така бях много разочарована от “Сянката на кукера”. Звучеше много интересна, а вътре беше пълна с диалектика, съкратени думи и това, което най-много ме отказа, ужасна нагласа и коментари към женския пол. Е, не мерси съм.

С удоволствие давам шанс на съвременните български автори, но малко книги успяват да ме увлекат достатъчно. За щастие има и такива Blush

# 309
Здравейте! Използвам хубавата тема, за да помоля за препоръки. Чете ми се хубаво, смислено, добре написано криминале.

# 310
За Мамник, без да съм я чела за Лазар знам
Скрит текст:
Че е доста дълголетен подари определени причини. Иначе казано - по-стар от нормалното за обикновен човек.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 11:34 от fenyx

# 311
Започнах "Опиянението от промяната" Стефан Цвайг. Не ме разочарова, както обичайно.
Криминалета основно гледам, не чета и не мога да препоръчам.

# 312
За Мамник, без да съм я чела за Лазар знам
Скрит текст:
Че е доста дълголетен подари определени причини. Иначе казано - по-стар от нормалното за обикновен човек.
Скрит текст:
Лазар да, за него е ясно от първа страница. Но за другите хронологията нещо не съвпада. Не остана много за четене и все се надявам да се намери логично обяснение. Логично, колко да е логично предвид жанра Joy

# 313
Ясно, не знаех че от самото начало това е известно в Мамник  (засега я пропускам) 😀.

Относно вчерашната тема - естеството на злото, намерих при Толкин в писмо №183 следното:
“Не мисля, че във всеки случай някое “рационално същество*” е напълно зло. …. “
И следва пример:
“В моята митология Моргот пропада преди Създаването на физическия свят. В моята история Саурон представлява най-близката представа на възможно най-голямото зло.  Той е минал през целия път на тираните : започва добре, най-малкото докато цели да подреди нещата според неговата лична мъдрост, все още в началото се възприема заради благосъстоянието на другите жители на Земята. Понатам отива по-далече от човешките тирани в гордостта и жаждата за господство…”.

(Набързо преведох текста, “*” горе - е за  да поясня за “рационалните същества” - тук визира съществата, близки с характеристики до човешката същност, т.е. чудовища като Унголиант например не попадат в това описание).

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 11:49 от fenyx

# 314
Здравейте! Използвам хубавата тема, за да помоля за препоръки. Чете ми се хубаво, смислено, добре написано криминале.

Зависи какво сте чели от жанра и до колко сте запознати. Цялата серия за Робърт Хънтър на Крис Картър е добра и увлекателна, но не е за хора със слаби нерви Simple Smile Ю Несбьо - серията за Хари Хуле. Карин Слотър има хубави криминалета, Лиза Джаксън, скандинавските са малко по-хард - тук във форума имаме тема за тях, може там да погледнете.

Общи условия

Активация на акаунт