В момента чета ... 93

• 43 390
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
Не съм чела "Далеч от Луизиана" на български, четох я на испански и ми се стори прекалено протяжна, честно казано. За мен не може да се сравнява с "Палми в снега", по-слаба е. Но Драгомира Линдова ми е преподавала и на мен, макар и малко, като заместваща учителка, когато основната учителка отсъстваше, защото тогава Линдова вече беше директор на Испанската гимназия и не преподаваше. Не вярвам да е направила лош превод, но и не съм чела българския текст. Освен това в такива дискусии винаги казвам, че за качеството на превода могат да се изкажат само други преводачи, и то след като сравнят оригинала и превода, а не само на базата на превода. Читателите са по-субективни според мен, защото стилът е нещо индивидуално и всеки от нас има определени предпочитания, които може да не се споделят от друг читател или преводач. Това не означава, че преводът е лош. А може и стилът на Лус Габас да е по-тромав в тази книга, макар че и това не мога да го кажа със сигурност, защото не съм правила сравнение между тази книга и "Палми в снега".

# 721
Всеки може да каже, когато някъде нещо не е както трябва, то се усеща. Както когато звукът в една зала е гаден, го усещат не само музикантите, а и публиката, така и когато един текст не звучи добре, веднага се разбира от читателите. Не е нужно човек да е специалист по всичко, за да има усет и мнение. Субективно е, разбира се, едва ли някой тук се изживява като носител на единствената истина, освен ако нямаме съфорумки, пишещи от Курило.

# 722
  • София
Честита Баба Марта, книжни другарчета! Heart
Бъдете много здрави!

# 723
  • София
Честита Баба Марта!
Поръчала съм си няколко книги (някои заглавия са препоръчани тук) и докато пристигнат чета "Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж" от Джени Колган. Рядко чета чиклит, но книгата ме грабна с красивата си корица, признавам. Нямам големи очаквания, надявам се на приятна история.

# 724
Мисля, че ще изляза от моята читателска дупка. Явно съм имала нужда от съспенс и получавам такъв в лицето на Марк Леви. Нямам голям опит с автора, но май ще си паснем. Издателство Унискорп са го издавали стабилно, някакви препоръки от тяхната селекция? От Колибри "Чувство по-силно от страха" заради лошите отзиви и "Тя и той" заради жанра мисля да ги пропусна, както и да си закупя "Това се случи през нощта" от Панаира, останалото тяхно го имам и съм чела.
Благодаря, че ме подсети за Марк Леви.
И аз го харесвам.
Аз съм чела тези:
"Нещата, които не си казахме"
"Къде си"
"Друга представа за щастието"
"Деца на свободата".

Имаше и още нещо, но сега не мога да се сетя...
Честита Баба Марта!

# 725
  • Пловдив
Честита Баба Марта!

Прочетох "Вода за цветята". Хареса ми историята, не бих я оприличила като нещо уау, а като умение за добър разказ. Толкова добър все едно си част от сюжета и всичко се случва пред теб. Не ми беше тежка, сърцераздирателна и т.н., въпреки основната нишка. Жестоко или не животът винаги е по-силен и взема приимущество.

Ако някой желае книгата за прочит нека ми пише, на мен ми беше предоставена тази възможност, нека се завърти във форума.

# 726
  • София
Приключих трилогията Бастан. И за мен 3-та книга е най-добрата. Беше не само читателско удоволствие – обогатих се и с география, мистика, легенди, познание за баските земи и хора. Митовете са нещо, което е карало човеците да пазят историята и присъствието си по техните обитания, но и да канализират страха от необяснимото в по-приемливи форми (а ако не искаш да ти случват разни неприятни и стряскащо обсебващи неща – не посягай към такива, че не ти е и работа това…).
Амая е един от най-добре развитите (и по човешки) литературни инспектори. Човек (и жена!) до края и отвсякъде.
Скрит текст:
Това, че не изпада в летаргично пиянство (шегувам се с други индивиди, борещи се по тяхному със злото), че е ранима и греши – но в симбиоза с интуиция и неистов инат в разкриването на престъпленията – я прави въздействащ образ и герой, комуто симпатизираш с всички сили, разлиствайки нощем страниците от книгите. А всъщност, не е по-малко обременена от миналото (и семейно отсъстваща) от „колегите” си в други поредици.
Но всички там в хрониката край реката са добре характеристично очертани, всеки – симпатичен по своему; или поне защитаващ амплоато си (избрано от авторката) също със страст. Дори и неколцината (с по-дълго участие в психотрилъра) антагонисти са някак достойни да ги оглеждаш от всички страни и да не си сигурен дали трябва да ги „застреляш” веднага. Но самият сюжет – с вмъкнатата мистична, ала историческа документалистика – предразполага към удоволствие, любопитство и размисли „встрани” от моментните сцени.
Няколко кадъра (екстериора във фабулата) от природата, без която романите нямаше да са такива, каквито са...
Скрит текст:

Още не е заваляло, но всеки момент времето ще се върне към обичайното си състояние там.

Бурята идва.

А гората наистина е мистична, жива и пълна с тайнства.

И пещерата Zugarramurdi, а дали костите вече са намерени и извадени? Simple Smile
Ще дам пауза на възприятията си и ще потърся филмите (един вече съм си запазил, да видим как ще е с другите). Свърших и "Убиеца Андерш..." - пародия, черна крими-комедия или каквото и да беше: хихикане и веселба в няколкото дена, докато се усетя, че социалната сатира на "щастливите" сканди-народи (и държави) направо си "плаче" за сарказма на Йонасон.

# 727
  • Mediterraneo
Гледай филмите, докато ти е прясна емоцията.

# 728

В момента чета тази книга и съм меко казано разочарована. Има много думи и изрази, които са изписани слято (явно редакторите са много “способни). Другото-уж трилър, засега съм на 200 страница и няма нищо подобно. В Сторител изслушах “Do you remember?” На Фр. Макфадън, нищо особено, ако сте почитатели на авторката като мен, можете спокойно да я пропуснете.

# 729
  • Mediterraneo
Тази я заразях скорострелно. Такова авторово бездарие и безсилие, не знам кой изобщо им харесва ръкописите и стигат до издаване!

# 730
Аз пък много харесах "Последните момичета" и другата "Заключи всички врати". Райли Сейгър ми беше топ попадението в и без това бедния за мен Сторител. И двете слушах кратко и довърших на английски, така че твърде вероятно да е ефект на превода.

# 731
  • Mediterraneo
В момента чета( и ще я дочета) друг екземпляр от графата ненодадялан стил, дърварски изказ и тотална некадърност на писане. Даже не се сещам името й, трябва да погледа в четеца. Накъсан, задъхан изказ, плод на използването на кратки изречения, повечето еднакви. Напр. Някой почука и вратата се отвори. Вратата се отвори и на прага застана Х. Ей за такова бездарие говоря. И в един момент се губиш в сюжета, защото това те изяжда. Отсега знам, че ще й дам 2 **, с една дарявам само зарязаните.

# 732
Може ли някой да ми каже, как  е "Вещиците" - трилогията от Ан Райд. Бая обемисти са, та се чудя дали да ги започна?

# 733
  • Русе

Взех си тази книга от библиотеката. Днес ще я започна. Но въпреки, че предпочитам първо книгата пред филма, след като направих проверка се оказа , че има два : оригиналния аржентински филм от 2009г, който печели Оскар и няколко години по-късно втора холивудска версия с Никол Кидман и Джулия Робъртс (който тотално се разминава от оригинала по сюжет и изпълнение). Вчера изгледах оригинала .Отдавна филм не ме бе впечатлявал толкова. Два часа не ги усетих. Страхотен! Криминален,но от онези които не спестяват нищо от грешките на разследващите органи и съдебната система. Страхотна актьорска игра, харизматични и със завладяващо излъчване и присъствие актьори.
Започвам книгата.
Честито Освобождение!

# 734
  • София

С абсолютна досада и по вентилаторната система приключих това недоразумение, тип домашен трилър, наречено "Майчин инстинкт".
Дори и да призная, че замисълът беше донякъде интересен и предполагаше по-добра реализация, то изпълнението не мога да определя другояче освен като изключително слабо и недодялано!
Неразвити и плоски образи, тъпи диалози, обиждащи интелекта на читателя, слаба работа отвсякъде! С две думи: трилър много под нивото на средните за жанра.
Оценка 1.5*
Не препоръчам! Мега-зле!

Днес ще се опитам да пусна новата тема, но ако не успея, ще помоля някой да го направи утре, тъй като аз няма да имам възможност.

Общи условия

Активация на акаунт