В момента чета ... 93

• 43 614
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
Skyshade (Lightlark, #3) by Alex Aster - привършвам я. Трилогия и това е последната книга.
Главната героиня много ме дразни,а Грим е мъж-мечта. Yellow Heart

# 256
  • в сърцето на един мъж...
Чета "Ледената река" - много е увлекателна, доста бързо ми върви, днес я почнах и почти я преполових.

# 257
Започнах "Тайните, които не разкрихме", много ми харесва, до нощите четох и не ми се оставяше.

"Момичетата от Източна Европа" не става. Трийсетина страници и я зарязах.

# 258
Прочетох Удавниците на Дженифър Макмеън. Не ме разочарова, точно както и предишнта нейна, която прочетох - Поканените. Авторката пише много увлекателно, историята е многопластова, героите пълнокръвни. Който харесва "призрачни" истории ще хареса и Дженифър Макмеън.

# 259
Прочетох Удавниците на Дженифър Макмеън. Не ме разочарова, точно както и предишнта нейна, която прочетох - Поканените. Авторката пише много увлекателно, историята е многопластова, героите пълнокръвни. Който харесва "призрачни" истории ще хареса и Дженифър Макмеън.

Хубави са книгите й, но са много еднотипни.
Миналата зима се бях ентусиазирала и прочетох три. Четвъртата я купих и почти цяла година не я отворих. Сега се опитвам да я зачета. Дано поне тя е по-различна, но не вярвам - "Децата на хълма".

# 260
На Макмеън книгите трябва да се четат с пауза между тях според мен. Аз така прочетох 3 почти една след друга и разбираемо 2та и 3та не ми харесаха толкова. Направих огромна пауза и сега миналия месец прочетох Зимните хора - дадох й 5*.
Преполовила съм почти "Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване" на Харуки Мураками - първа среща с автора и доста ми харесва за момента.

# 261
Чела съм я две книги на Дженифър Макмеън в рамките на година и половина. Имам "Поканените", но смятам да поизчака още малко.

# 262
  • Чукарландия
Прочетох "Стъкленият замък" - Джанет Уолс. Ооох, какво да кажа...
Слагам 5* за смелостта на авторката, да разкаже цялата си история без украшения и без смекчаващи вината обстоятелства!
Но през цялото време, докато четях бях много гневна и все още съм!
Нищо не оправдава действията и постъпките на майката и бащата на главната героиня! Те не заслужават да се наричат родители, не заслужават уважението, което непрекъснато изискваха от децата си!
Думите на майката:
"– Цял живот съм се грижила за другите – отказа тя. – Сега е време да се погрижа за себе си."
Като елементарни грижи не е полагала никога за никое от децата.
И редовната реплика на бащата:
"– Ей! – каза татко. Намигна и ме посочи с пръст. – Някога да съм те разочаровал?"
Да, разбира се. Цял живот...
Ужасена съм, потресена до дъното на душата си...
Такъв ужасяващ егоцентризъм, такава огромна безотговорност, такъв мързел от класа, това са то - родителите им. 🤦🏼‍♀️
Има и филм по книгата, но сигурно там нещата са малко по-омекотени в представянето им. Интересно ми е да го гледам. Да се поядосвам още, че ми дойде малко. 🤣
Ще започна някоя книга на Джо Томас, чете ми се нещо лежерно, неангажиращо. Много се напрегнах с този проклет стъклен замък, още съм бясна...

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 23:52 от BBeLLa

# 263
Преполових "Кралицата на пръстения остров" на Донал Райън. Съставена от микро-глави епизоди, проследява съвместния живот на жени от 4 поколения в силно католизирана Ирландия. Майсторски е уловил ирландската народопсихология според мен.
В самото начало са споменати няколко герои от "Странни цветя", и се сетих, че и там бегло беше вметнато най-важното събитие в "Кралицата...",  така читателя може да се  напои на времевата линия. Събитията се развиват във същото градче.
По случайност първо прочетох "Странни цветя", и веднага след нея започнах "Кралицата....", иначе може би бих забравила и изпуснала този момент, не знам. В половината се появиха още хора (избягвам спойлери) от "Странни цветя", и се чудя как бих я възприела, ако ги бях чела в обратен ред.
Просто купих 3 негови които бяха налични, и започнах напосоки. "Кралицата на пръстения остров" ми харесва много повече от "Странни цветя", и се радвам, че не приключих с него, защото много ми дойдоха толкова драми.

"Вълшебника" на Тойбин е изумителна творба, шапка долу. И все пак имаше неща които аз лично не искам да виждам написани на хартия. Разбирам, че е фикция, поглед до дълбините на нечия душа, но аз си имам някакъв лимит на чисто човешко благоприличие, и чак до такива дълбини нямам желание да поглеждам.
"Странни цветя" веднага след "Вълшебника" не беше щастлив избор. Без малко да се откажа от Райън завинаги, и да подаря книгите на приятелка преди да съм ги прочела.
Паралелно чета и "Уроци по гръцки" на Хан Канг (пляскащо се по челото човече). Светът съвсем е изтрещял.

# 264
  • София
Белла, "Стъкленият замък" е супер-провокативна книга Simple Smile Филма не съм гледала, но книгата много ме беше впечатлила (с негативна конотация).
Ето какво съм писала за Замъка навремето:

Скрит текст:
От доста време тази книга отлежаваше на четеца, но ето че дойде време и аз да се запозная отблизо с обитателите на "Стъкленият замък" -  странното семейство Уолс.

Книгата е своеобразна автобиография и е написана от втората дъщеря от четирите деца в семейството  - Джанет, "Дивото козле". Това е един разказ за необичайния и вероятно неприемлив за много от средностатистическите хора живот, който са избрали да водят героите в този роман. Живот, извън приетите норми на обществото. Живот - чергарски и абсолютно мизерен, но и свободен от условностите и ограниченията, които са ни поставени по един или друг начин, живот, лишен от хилядите "трябва", съставящи ежедневието на повечето от нас.

Всеки един от героите в тази книга е своеобразен и характерен по своему. Всеки един, подобно на двуликия Янус, притежава две лица - своя светла и тъмна страна. Както и всички хора по принцип...

Бащата може да бъде определен като алкохолик, човек, неспособен да се задържи на една и съща работа дълго време, развейпрах, неспособен да поема отговорности и да се грижи за семейството си, човек, който мами и краде пари дори и от децата си, за да ги изпива. Мнозина биха видели само това. Но той е и мечтател, разработващ сложни инженерни проекти, нежен към децата си родител, който умее да играе с тях, да им преподава математика и физика, да ги насърчава да четат книги, да ги вдъхновява, да им устройва експедиции в пустинята, да ги кара да мечтаят и да летят. Наистина, какво значение има, че спиш в кашон и че с дни гладуваш при положение, че получаваш като подарък Венера и че много скоро ще заживееш в проектирания и построения от баща ти Стъклен замък?

На живота трябва да се гледа като на приключение, защото той Е в същината си приключение. Това е и главното мото на майката - самозвана художничка, жена, отказваща да работи "нормална" работа, отказваща да полага дори елементарни грижи по отглеждането на четирите си деца или по поддръжката на къщата. Това е едното й лице.

Същевременно, тази жена е настроена да търси положителното във всяка една ситуация /"Стените на апартамента са тънки и се чува от съседите-латиноамериканци? Няма проблем, така децата ще научат по-лесно испански"/. Мухите не трябва да се убиват, тъй като нямаме право да отнемаме живота на други живи същества. Това, което много ме впечатли, е отношението към свекървата и състраданието, което изпитва към нея.

"- Ерма не е способна да преодолее страданието си. Не познава нищо друго. Не бива да мразим никого, дори и най-върлите си врагове. Всеки носи у себе си зрънце добро. Трябва да намерите у всеки човек онова качество, което изкупва недостатъците му, и да го обичате заради него.
– Ами! – възразих аз. – Какво ще кажеш за Хитлер? Какво хубаво качество е имал той?
– Обичал е кучетата – заяви мама без колебание."

или:

"Животът е прекалено кратък, за да се тревожим за мнението на хората. Те трябва да ни приемат такива, каквито сме."

Чудесна философия за човек, способен да изяде сам под юргана голям шоколад, без да даде на децата си...  

Не една или две от случките, описани в романа, ме караха да се втрещя и да се запитам - "Е, добре, как е възможно това"? Същевременно обаче, поведението на родителите някак си не успя да ме възмути истински. Да, те действително са "странни птици", но по някакъв начин им симпатизирах през цялото време. Голямата заслуга за това е на Джанет, която никъде не упрекна родителите си за нелекото детство и за лишенията, които е трябвало да изтърпи, никъде в романа не ги осъди или нагруби. Тя просто ги приема такива, каквито са.

И друго, което ми хрумна, докато пишех... Според някои езотерични теории, преди поредната реинкарнация, душата предварително  избира условията, при които да се прероди - включително и родителите си. Отношенията, които имаме с и към родителите си, са от особено значение за решаването на задачите, които сме си поставили в този живот и за нашия растеж като духовни същества. След като предварително сме ги избрали, трябва да ги обичаме и да ги приемаме такива, каквито са. Със своята позиция на безпристрастен наблюдател мисля, че Джанет се справя отлично с тази си задача.

Аз все така продължавам да не чета Joy
Да видим накъде ще му излезе краят Joy

# 265
  • Чукарландия
"Според някои езотерични теории, преди поредната реинкарнация, душата предварително  избира условията, при които да се прероди - включително и родителите си."
Тези езотерични теории да си гледат работата. 🤣
Никой нормален човек не би избрал такива родители и условия на живот.
Аз поне нямам спомен да съм си избирала родителите. 😁

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 13:36 от BBeLLa

# 266
  • София
Това са все пак езотерични теории.
Аз вярвам, че може и да има нещо такова Simple Smile

Скрит текст:
Синът ми беше 3-4 годишен, когато веднъж ми каза (и аз се втрещих) Мамо, аз помня как ви избрах с тати".
После попаднах на тази информация за избора на родители и условия, при които да се родиш. Много малките деца се случвало да си спомнят, с времето забравят. 

# 267
Представям си го като компютърна игра, в която имаш само няколко опции, в зависимост от кармата.
Не твърдя, че вярвам, че става така, а просто така си обяснявам ужасните родители при подобна хипотеза (ако допуснем, че е вярна).

Имаше такъв анекдот за Кришна -
Скрит текст:
майка му го попитала (като знаела, че той е божествен) - "Кажи ми, защо след като никога не съм направила нищо лошо, брат ми затвори мен и съпруга ми за много години в тъмница и уби 7 от децата ми?"
Той й казал - "И аз не бях направил нищо, когато бях Рама в предишния ми живот, но ти беше Кайкеи (мащехата му) и ме прокуди в гората за 14 години."

Впрочем, още чета Рамаяна и ми е много интересно Simple Smile

# 268
  • в сърцето на един мъж...
Миж, аз комбинирам четенето с гледане на филми и като че ли има подобрение в това отношение Simple Smile Вчера буквално на един дъх изгледах "Изгубените цветя на Алис Харт" - малко са променили самата книга, но от една скучна книга са направили много впечатляващ сериал. Ако не си я чела, препоръчвам ти и двете заедно.

# 269
За хората, които искат да си отговарят на тези въпроси, защо ,как и поради какви причини душата избира къде да се роди може да прочете "Пътят на душите" Майкъл Нютън . Препоръчвам с 2 ръце и 2 крака! Книга,която промени мисленето ми и даде отговор на много въпроси.
п.с. има я в Сторител.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 12:02 от CoCoMilk

Общи условия

Активация на акаунт