Отговори
# 30
  • В Голямото село
Здравейте! Взехме си женско кученце, смес от корги и бултериер, на 6 месеца я взехме, вече е почти на 7. Вече един месец я гледаме, много е кротка по принцип, няма проблем с разходки, храна и пр. Единственият проблем е, че изпитва някакъв необясним страх от сина ми, който е на 14 години и всеки път, когато той влезе през вратата на стаята, тя започва ожесточено да ръмжи и лае по него, но в същото време си личи, че я е страх. Впоследствие се успокоява, той я гали, говори й, играе с нея, разхожда я, приема храна от него. И в момента в който пак се наложи да влезе през вратата, пак се започва. Не я е удрял никога, нито й се е карал, нито й е давал повод да се страхува от него.
Ако само той и кучето са вкъщи, всичко е мирно и тихо. Но ако дъщеря ми или аз сме у дома, тя започва да лае срещу него, сякаш се вживява в ролята на наш пазач. Пробвахме различни неща в моментите в които откача - да я успокояваме, да я игнорираме, да й се караме, нищо не помага. Просто всеки път в който синът ми се прибере или влезе в стаята, се започва ръмженето и лая. Съседите започнаха да се оплакват, логично. Ние вкъщи вече се изнервихме до крайност от това поведение, не знам какво да направим, изчерпахме се. Благодаря предварително за помощта!

# 31
Здравейте,
Малко предистория.
По стечение на обстоятелствата се озовахме с 3 кучета. Майка и 2 от нейните дъщери. (Имахме спасено куче от улицата, което не кастрирахме веднага и се оказа бременна с 9 броя пухчета. На 7 от тях намерихме прекрасни домове, 2 се присъединиха към нашето семейство).
Майката (25кг) прилича малко на лабрадор, но най-вероятно не е чистокръвна. На 5-6г е и вече е кастрирана.
Двете бебета, които останаха при нас ще са по-големи от нея според ветеринарите. В момента са по 21-22кг и са на 7 месеца. Едното прилича на нея, а другото е със златна козинка. Все още не са кастрирани, но им предстои.
Живеем в къща, но кучетата са вътре.

В момента имаме няколко проблема:
1. Кученцата не излизаха навън до 3тия месец и последната ваксина. Ходеха на пелени. Сега са на 7 месеца и вече свикнаха до голяма степен с ходенето до тоалетна навън, но все още не дават сигнал кога им се ходи и има сложени пелени, които те използват. (ако махна пелените просто ходят на мястото където са били).  Сутрин пелените са сухи(80% от времето), т.е стискат през нощтта и веднага когато излезем си вършат всичко навън. Обикновенно издържат до обяд когато правим отново разходка, но се случва да не издържат и ако не ги видим, че отиват към пелените да се изпишкат пак там. Опитваме с по-често излизане на 2-3 часа, но не винаги успяваме. Едното от кученцата като че ли започва да стиска повече и да дава лек сигнал като и се ходи, но другото е като новородено в един момент започва да пие вода и може да ходи и през 30 мин.
Като цяло ходят и навън и на пелените и въпроса ми е как да елеминираме пелените изцяло или е прекалено рано за това? Осъзнавам, че още не могат съвсем да стискат и колкото и често да излизаме са 2 и не винаги са в синхрон. Прочетох друг ваш коментар по темата за рутина и ще опитаме, но ако имате и друга препоръка?

2. Тъй-като са с мен буквално от раждането им, когато бяха на 2 месеца започнахме да учим основни команди. В момента си знаят името, седни, остави, ела(с променлив успех навън), погледни ме(само ако държа храна), ходят сравнително спокойно на повод, като използвах метода "следи ръката".
НО ги разхождаме една по една, ако са заедно шанса за спокона разходка е никакъв. Започват да се хапят, да си играят, да се бутат, качват се една върху друга за да се борят и да... Някакви съвети как да започнем да правим разходката едновременно или да продължим за сега да ги разхождаме отделно и да изграждаме навици?

3. От бебета се бореха, нормалната бебешка игра, малко ръмжене тук там, хапане. Сега пак си играят така.
НО има момент в който например и двете решават, че искат една и съща гризалка и и двете замръзват в непосредствена близост една до друга и започват тихи гърлени звуци. Ако не ги разделим веднага се стига до бой, който вече не е на игра. Това се е случвало няколко пъти в последния месец. Преди това не се е случвало.  Повечето пъти ги виждаме и разделяме преди да ескалира. Прибрахме им играчките и им ги даваме само под надзор (имат по 2 еднакви гризалки за да не се карат, но уви... ). И двете са женски и все още не кастрирани(може би след месец два). На какво се дължи това поведение? Опит за надмощие?

4. Двете сестри са с много различни характери. Едната е супер социална и като види друго куче на улицата иска да отиде да го подуши и да си играе. Другата е много страхлива, ако видим друго куче се скрива зад мен или се забива в краката ми. Лае по други кучета и ако нещо я уплаши. Разсейвам я с команди и храна със среден успех. Едно померанче ни изненада, приближи много бързо и я подуши. Тя подскочи 1-2 метра, сви опашка между краката и се скри в мен. Как да и помогна да преодолее страха?

И последно, кога са въпросните безплатни срещи в НЕЧОВЕШКИ магазин?

Благодаря, че отделяте от времето си за нас!

Хигиенните навици – време е за край на пелените!

На 7 месеца малките вече трябва да са преминали напълно към изхождане навън. Фактът, че могат да стискат през нощта, но през деня все още използват пелените, показва, че просто виждат това като удобна опция.

С какво се хранят? Колко пъти се хранят и с какво количество?

Разходките – една по една или заедно?
Напълно нормално е, че двете заедно се разсейват и вместо да вървят спокойно, се бутат, борят се и не Ви обръщат внимание. В момента те не виждат разходката като време за работа и фокус върху Вас, а като продължение на игрите си.

Засега сте направили най-доброто – разхождате ги поотделно. Това трябва да продължи, докато поне едната не започне да ходи спокойно без дърпане и разсейване.

Как да стигнете дотам?
Трябва да създадете по-голямо желание в кучетата да Ви следват и да се интересуват от Вас. Това обикновено става, като имаме подходящ стимул (за различните кучета това е различно - ако можете да им намерите нещо много вкусно, възползвайте се), както и среда = средата трябва да е спокойна, за да може кучетата да се фокусират върху Вас. И определено трябва да наблегнете повече на упражненията, за да може да изградите контрол и послушание.

Това е процес, но ако го следвате, скоро ще може да ги разхождате заедно без хаос.

Сбиванията – защо започват и как да ги спрете?
Тук вече става по-сериозно. Това, което описвате – замръзване, гърлено ръмжене, фиксиран погледескалира в бой. Това са първите признаци, че двете тестват границите си и скоро ще започнат да се борят за доминираща роля.

Пубертетът само ще засили тези сблъсъци. И тук кастрацията може да помогне донякъде, но няма да реши проблема сама по себе си. Решението е да наложите строги правила у дома и да работите много в посока създаване на спокойни и уравновесени кучета. За тези инциденти препоръчвам да потърсите нас или друг експерт, с който да разгледате по-задълбочено това поведение, докато още не е прераснало в нещо ужасно. Виждал съм и никак не е приятно, нито лесно да се спре, след като ескалира.

Ако сега не наложите тези правила, след няколко месеца сбиванията може да станат опасни.

Страхът от други кучета – как да помогнете?
Това, че едната е уверена, а другата се страхува, е напълно нормално – всяко куче има индивидуален темперамент. Вашата цел не е насила да я социализирате, а да ѝ помогнете да се чувства по-спокойна около други кучета.

Не я насилвайте да се запознава с всички – ако друго куче идва към вас, дайте ѝ пространство, не я бутайте.
Работете върху „ГЛЕДАЙ МЕ“ и награждавайте, когато е спокойна – ако вижда друго куче и не реагира с лай или страх, похвалете я.
Не я гушкайте, когато се страхува! – Това само засилва усещането, че има реална опасност. Вместо това, останете спокойни и насочете вниманието ѝ към нещо друго.

Какво да направите още днес?
Приключете с пелените – започнете да ги елиминирате постепенно.
Запазете индивидуалните разходки засега – когато едната стане стабилна, започнете да ги разхождате заедно.
Въведете „НА МЯСТО“ за 60 минути – това ще е ключово за намаляване на сблъсъците.
Работете върху страха на по-плашливото куче, но без да насилвате контакт с други кучета.

п.п. Очакваме Ви на тренировките ни.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:23 от Рaдост

# 32
Здравейте! Взехме си женско кученце, смес от корги и бултериер, на 6 месеца я взехме, вече е почти на 7. Вече един месец я гледаме, много е кротка по принцип, няма проблем с разходки, храна и пр. Единственият проблем е, че изпитва някакъв необясним страх от сина ми, който е на 14 години и всеки път, когато той влезе през вратата на стаята, тя започва ожесточено да ръмжи и лае по него, но в същото време си личи, че я е страх. Впоследствие се успокоява, той я гали, говори й, играе с нея, разхожда я, приема храна от него. И в момента в който пак се наложи да влезе през вратата, пак се започва. Не я е удрял никога, нито й се е карал, нито й е давал повод да се страхува от него.
Ако само той и кучето са вкъщи, всичко е мирно и тихо. Но ако дъщеря ми или аз сме у дома, тя започва да лае срещу него, сякаш се вживява в ролята на наш пазач. Пробвахме различни неща в моментите в които откача - да я успокояваме, да я игнорираме, да й се караме, нищо не помага. Просто всеки път в който синът ми се прибере или влезе в стаята, се започва ръмженето и лая. Съседите започнаха да се оплакват, логично. Ние вкъщи вече се изнервихме до крайност от това поведение, не знам какво да направим, изчерпахме се. Благодаря предварително за помощта!

Когато коментирам проблемно поведение при кучета, използвам хипотези, тъй като не мога да съм 100% сигурен и точен в това, което прочитам. Но според мен - кучето не е страхливо или не е само страх - има друго: дали е териториалност, дали е охранителен инстинкт към Вас, дали има предишен опит, тъй като сте я взели на 6 месеца и преди това може да е имала преживявания, които да я карат да реагира.

Това, което според мен трябва да направите, е :
Синът Ви да поеме обучението на кучето и да започне активно да работи с него и да го учи на различни неща, за да създаде добра връзка, доверие и контрол над кучето, за да може нещата да се успокоят.

Когато сте у дома - кучето да НЕ стои при вас, *дамите в семейството, а да е на неутрално място, за което ще Ви помогне да го научите да стои на едно място за дълги интервали от време. По този начин няма да има какво или кого да пази, за да може да остане спокойно.

Ако нещата не се променят - аз бих подходил така:

Тест - цялостна оценка на поведението
Тест  - психотип тест

За да мога да разбера по-добре причината и на база това да се търси друго решение.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:29 от Рaдост

# 33
Откога започва обучението на едно куче?

Ако питаш десет треньори кога е най-доброто време да започнеш обучението на кучето си, вероятно ще получиш десет различни отговора. Някои ще кажат: „Веднага щом го вземеш“, други – „След като навърши шест месеца“, а трети ще те гледат странно и ще отвърнат: „Кучетата учат цял живот!“. Истината е, че обучението започва още преди да осъзнаеш, че обучаваш.

Нека разгледаме три различни ситуации – новородено кученце, спасено куче и възрастно куче.

1. Новородено кученце – обучението започва преди да е прогледнало
Да, правилно прочетохте. Кученцата започват да учат още от първия си ден. Те се учат да намират майка си, да се ориентират в миризмите, да разпознават гласове и докосвания. А когато отворят очи и започнат да опознават света – ти си техният най-важен учител. Социализацията, запознаването с различни звуци, предмети и хора започва още преди кученцето да е на два месеца.

Златното правило тук? Не чакай да стане „достатъчно голямо“ – ако е на повече от 8 седмици, вече си закъснял с някои от най-важните уроци!

2. Спасено куче – всичко започва от доверието
Спасените кучета често идват с багаж – понякога буквално (ако са вързани с каишка някъде), но най-често емоционален. За тях обучението не започва със „седни“ и „дай лапа“, а с нещо много по-важно – изграждане на връзка.

Първата стъпка? Наблюдавай, научи какво плаши кучето, какво му носи радост и как реагира в различни ситуации. Обучението на спасено куче започва с това да му покажеш, че този нов свят е безопасен и може да ти се довери.

3. Възрастно куче – нови номера за „старо“ куче?
„Няма смисъл да обучавам вече възрастно куче, то е на години“ – чувал съм го безброй пъти. И винаги отговарям едно и също: ако дишаш, можеш да учиш.

Възрастните кучета може да са по-бавни в адаптацията, но често учат по-стабилно, защото имат изградени навици. Най-важното тук? Търпение и последователност. Вместо да се бориш с годините навици, започни с малки корекции и положителни преживявания. Тук обучението също е суперполезно в запазването на когнитивните функции на кучето, тъй като 1/3 от кучетата в напреднала възраст страдат от ментална дисфункция, също като при нас хората. Упражненията, трикове, номера и всичко, на което можем да научим кучето, ще помогне в забавянето на стареенето на мозъка и запазването му максимално много.

Три основни неща, които всеки трябва да знае, преди да започне обучението на кучето си:
Обучението започва още преди да кажеш „седни“ – начинът, по който взаимодействаш с кучето, му дава сигнали за това какво е приемливо поведение.

Всяко куче е различно – няма универсална формула, която да работи за всички. Наблюдавай, разбирай и се адаптирай. Въпреки това, доказано най-ефективната система за обучение е чрез поощрение !

Последователността е по-важна от всичко – ако днес позволиш нещо, а утре го забраниш, кучето няма как да разбере какво очакваш от него. Този дисонанс в нашето поведение показва на кучето, че ние не знаем какво правим, а това, от своя страна, казва на кучето, че то трябва да разчита на себе си. Създава неразбирателство и конфликти помежду ни.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 17:55 от Рaдост

# 34
Здравейте,

Имаме женско кастрирано куче на 3 години, около 40 кг. Не е породиста. Намерихме я, когато беше на 3 месеца (изхвърлена от кола, по думи на свидетели – споменавам го, защото не знам дали това може да е причина за поведенческите ѝ проблеми).

Живее с две котки – имахме проблеми с тях по време на "пубертета", но от доста месеци нямаме такива. Успявам да я коригирам (разсейвам я, викам я към мен да си играем или ѝ давам команди и я награждавам).

На разходки имаме проблеми с дърпането, когато:

Иска да яде боклуци.
Види камион за прибиране на боклука.
Реши, че някой е съмнителен (предимно мъже).
Много рядко, но понякога решава, че ще гони кола.
Някои кучета решава, че не ги харесва, и ги лае жестоко (предимно по-големи от нея – към малките не показва такава агресия).
На разходките взимам лакомства и играчка, за да мога да я разсейвам. Ако забележа нещо, което би я тригернало, го избягвам (места, хора, други кучета). Но това невинаги работи и не мога да преценя защо.

Най-големият ни проблем е ходенето на ветеринар... Това е нещо, което направо ме ужасява, когато стане време за ваксина. Никога не е хапала животно или човек, но когато сме във ветеринарна клиника, започва да реве и да се влачи по плочките в опити да избяга през вратата.

За да ѝ бият ваксина, трябва буквално да я заклещим в ъгъл, за да не може да се обърне. Естествено, лекарите започват да се страхуват... Намордник не можем да ѝ сложим – опитахме няколко пъти в клиника. Най-вероятно трябва да си вземем такъв и да пробваме вкъщи с тренировка.

Опитахме се да я запишем на училище, но ни казаха, че не е food motivated и не я приеха. Което не е вярно, защото тя е много лакома за храна – просто не приема от непознати.

Страх ме е, че ако ни потрябва медицинска помощ, няма да можем да я получим заради поведенческия ѝ проблем.

Благодаря предварително за вниманието!

# 35
Здравейте,

Взехме си Той Пудел, когато беше на 2 месеца и половина. Още от първия ден беше социална, игрива, хранеше се добре и свикна с пелената за пишкане.

Проблемът започна през първата нощ – започна да плаче и скимти, вероятно заради раздялата с братчетата и сестричетата си. Решихме да не местим леглото ѝ от хола в спалнята, за да не я объркваме и да ѝ помогнем да се адаптира към една среда. Вече втора седмица обаче някой от нас спи на дивана в хола с нея, защото, ако я оставим сама, започва да плаче.

Тъй като в момента не съм на работа и се подготвям за държавни изпити, имам повече време за грижи, но също така се тревожа как ще я оставяме сама занапред. Започнах да я оставям сама в стаята за 15 минути през деня, но тя не спираше да плаче и скимти. Постепенно увеличих времето на 30-40 минути и забелязвам, че след първите 10 минути плачът става по-тих. Поощрявам я с прегръдки, похвали и храна, когато се държи добре.

Искам да знам дали методът, който прилагам, е правилен. Как да я науча по-лесно да остава сама през нощта? От каква възраст може да бъде оставяна сама за по-дълго? Дали не я разглезвам твърде много?

Благодаря предварително!

# 36
Здравейте,

Имаме женско кастрирано куче на 3 години, около 40 кг. Не е породиста. Намерихме я, когато беше на 3 месеца (изхвърлена от кола, по думи на свидетели – споменавам го, защото не знам дали това може да е причина за поведенческите ѝ проблеми).

Живее с две котки – имахме проблеми с тях по време на "пубертета", но от доста месеци нямаме такива. Успявам да я коригирам (разсейвам я, викам я към мен да си играем или ѝ давам команди и я награждавам).

На разходки имаме проблеми с дърпането, когато:

Иска да яде боклуци.
Види камион за прибиране на боклука.
Реши, че някой е съмнителен (предимно мъже).
Много рядко, но понякога решава, че ще гони кола.
Някои кучета решава, че не ги харесва, и ги лае жестоко (предимно по-големи от нея – към малките не показва такава агресия).
На разходките взимам лакомства и играчка, за да мога да я разсейвам. Ако забележа нещо, което би я тригернало, го избягвам (места, хора, други кучета). Но това невинаги работи и не мога да преценя защо.

Най-големият ни проблем е ходенето на ветеринар... Това е нещо, което направо ме ужасява, когато стане време за ваксина. Никога не е хапала животно или човек, но когато сме във ветеринарна клиника, започва да реве и да се влачи по плочките в опити да избяга през вратата.

За да ѝ бият ваксина, трябва буквално да я заклещим в ъгъл, за да не може да се обърне. Естествено, лекарите започват да се страхуват... Намордник не можем да ѝ сложим – опитахме няколко пъти в клиника. Най-вероятно трябва да си вземем такъв и да пробваме вкъщи с тренировка.

Опитахме се да я запишем на училище, но ни казаха, че не е food motivated и не я приеха. Което не е вярно, защото тя е много лакома за храна – просто не приема от непознати.

Страх ме е, че ако ни потрябва медицинска помощ, няма да можем да я получим заради поведенческия ѝ проблем.

Благодаря предварително за вниманието!

1. Дърпането на разходка
Вашето куче реагира на боклуци, камиони, хора и други кучета. Това може да е комбинация от инстинктивно поведение, страх и липса на контрол.

Боклуците: Въведете команда „Остави“ с високостойностна награда, като учим кучето, че ще му дадем нещо по-ценно. За начало започваме у дома, след това преминаваме постепенно навън. Имаме видео курсове, онлайн обучения или, ако дойдете на място в гр. София, ще се радваме да ви покажем как да се справите с този проблем.

Камиони и коли: Работете с кучето, като изисквате от него да прави неща за вас, като отначало – наблюдавайте от разстояние, награждавайте спокойствието, постепенно намалявайте дистанцията.

Съмнителни хора и кучета: Използвайте „Гледай ме“ или „Тук“, за да отклоните вниманието ѝ, вместо да избягвате напълно ситуациите. Като отново с време и практика можем да научим кучето да се справя с тези ситуации.

2. Страх от ветеринаря
Това е класическа реакция на неконтролируем стрес. Вместо да се опитвате да я „принуждавате“, започнете постепенна подготовка:

#1 : Научете я да носи намордник вкъщи с положителна асоциация.
#2 : Посещения без преглед – разходки до клиниката, хранене пред вратата, награждаване в чакалнята.
#3 : Игрова подготовка – докосвайте лапите, ушите, зъбите ѝ у дома, за да свикне с манипулация.
Спокоен подход – ако е прекалено стресирана, обсъдете с ветеринаря варианти за успокоителни преди посещение или работа с треньор експерт, за да се справите с поведението.

3. Общ подход
Вашето куче е интелигентно, но силно реагира на околната среда. За да намалите стреса:

Поддържайте ясна рутина и спокойствие.
Работете поетапно върху нейните тригери, без да я пренатоварвате.
Използвайте упражнения за самоконтрол – например команда „На място“ за изграждане на спокойствие.
Започнете работа с треньор, ще Ви спести много време в проба-грешка, как точно да се справим с конкретна ситуация, като ние предлагаме дори БЕЗПЛАТНИ групови тренировки за гр. София.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:46 от Рaдост

# 37
Здравейте,

Взехме си Той Пудел, когато беше на 2 месеца и половина. Още от първия ден беше социална, игрива, хранеше се добре и свикна с пелената за пишкане.

Проблемът започна през първата нощ – започна да плаче и скимти, вероятно заради раздялата с братчетата и сестричетата си. Решихме да не местим леглото ѝ от хола в спалнята, за да не я объркваме и да ѝ помогнем да се адаптира към една среда. Вече втора седмица обаче някой от нас спи на дивана в хола с нея, защото, ако я оставим сама, започва да плаче.

Тъй като в момента не съм на работа и се подготвям за държавни изпити, имам повече време за грижи, но също така се тревожа как ще я оставяме сама занапред. Започнах да я оставям сама в стаята за 15 минути през деня, но тя не спираше да плаче и скимти. Постепенно увеличих времето на 30-40 минути и забелязвам, че след първите 10 минути плачът става по-тих. Поощрявам я с прегръдки, похвали и храна, когато се държи добре.

Искам да знам дали методът, който прилагам, е правилен. Как да я науча по-лесно да остава сама през нощта? От каква възраст може да бъде оставяна сама за по-дълго? Дали не я разглезвам твърде много?

Благодаря предварително!

Ключът към това кучето да се научи да остава само спокойно е изграждането на контрол и устойчивост на нервната система. Това не става просто като го оставяме и чакаме да свикне – първо трябва да изградим способността му да остава на едно място без стрес.

Как да започнете?
Преди да очакваме кучето да стои само, трябва да го научим на команда за място и да удължаваме времето, което прекарва там.

Изберете фиксирано място (легло, килимче, кутия) и започнете с кратки интервали – 30 секунди, 1 минута, 2 минути, като постепенно увеличавате времето.
Ако кучето става, без да сте дали команда – спокойно го връщате обратно и повтаряте.
Целта е да стигнете до поне 30-40 минути спокойно оставане на място без движение.

Следващо ниво – движение в дома
След като стои уверено на място, започнете да се движите из жилището, докато то остава спокойно.

Започнете с малки движения – отдалечаване с една крачка, след това в другата стая.
Увеличавайте дистанцията, докато можете да влизате и излизате от стаята, без кучето да се раздвижва или паникьосва.
Провокации за нервната система
Когато кучето стои уверено на мястото си, започнете да въвеждате различни стимули:

✔️ Отваряйте и затваряйте врати, за да симулирате вашето влизане и излизане.
✔️ Правете шумове – пускане на телевизор, стъпки, звънене на звънец.
✔️ Ако кучето се раздвижи – връщате го на място, без да правите сцена.

Как това помага?
Този метод не само учи кучето да остава само, но и създава устойчива нервна система – кучето се научава да остава спокойно независимо от обстановката.

След като Вашето кученце може да стои спокойно 30-40 минути, без да реагира на движенията ви, тогава ще е много по-лесно да започнете реално оставяне само вкъщи без тревожност.

Методът работи, но изисква търпение – така че не бързайте и не прескачайте стъпки. Веднъж изградите ли този навик, кучето ще остане спокойно и стабилно дори когато не сте около него!

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:48 от Рaдост

# 38
Най-важното в обучението на куче е… връзката между човек и куче

Кучето може да научи почти всичко, което му покажем – но за да го направи, първо трябва да иска да ни слуша. А как да го постигнем? С връзка. С истинска, силна връзка между нас и него, основана на доверие.

Може би ще се изненадате, но един от най-добрите начини да изградим тази връзка е… да го лигавим. Да, чухте правилно – глезенето, прегръдките, играта и хубавите моменти заедно са ключът към успеха. Когато кучето усеща, че вие сте най-готината част от деня му, че с вас се случват най-забавните и приятни неща, тогава то ще иска да ви слуша, да ви разбира и да ви следва.

Но връзката не се изгражда само с лигавене. Тя се изгражда с време, споделени моменти и учене. Кучето не разбира езика ни, но може да научи какво искаме от него, ако му го покажем. Затова трябва да прекарваме време заедно – да играем, да го учим, да използваме лакомства, похвали и награди, за да го мотивираме.

Когато правите нещо забавно заедно, кучето не само учи, но и започва да ви вижда като най-добрия си приятел. А когато това се случи, тогава обучението става лесно. Искате кучето ви да сяда? Да не дърпа на повода? Да идва при вас, когато го повикате? Всичко това става естествено, когато имате здрава връзка.

Обучението не е просто команди. То е комуникация, доверие и радост от времето, прекарано заедно. А когато кучето ви вижда като човека, с когото винаги се случва нещо хубаво – то ще иска да ви слуша, без да се налага да го принуждавате.

Затова, следващия път, когато се чудите как да научите кучето си на нещо ново – започнете с най-важното. Създайте връзка. Игнорирайте строгите правила за „доминантност“ и „твърда ръка“. Бъдете човекът, когото кучето ви обожава.

И не забравяйте – лигавенето помага, когато учите кучето си.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 13:50 от Рaдост

# 39
Здравейте!
Имаме една едра, много териториална госпожица, прибрана от улицата като бебе. Вече е на почти 2г. Не знам каква порода е, но е около 45кг.
Имаме проблем с поведението ѝ, което се изразява в почти постоянен лай (предимно по котки). По-големият проблем е, че става агресивна, когато се появи някой от съседите.
Живеем в къща, а дворовете ни са разделени с мрежа. Ежедневно ги вижда, но все едно са непознати за нея. Опитахме да ѝ дават лакомства, но никакъв ефект.
Появяви ли се някой от съседите, тя почва да лае, да се хвърля по мрежата и да се изправя. Плашеща и неконтролируема е.
Никога не е проявявала агресия към някой от вкъщи. Към нас е мила, любвеобилна и гальовна. Все едно е друго куче.
Опитвах се да изпълнявам инструкции от различни Ваши и други клипчета, но не успявам да се справя самостоятелно с този проблем.
 Никога не е връзвана, нито е удряна, поне не от нас. Скоро е кастрирана, но това ѝ поведение е от около година. Разхожда се свободно из двора, който не е малък.
На разходките се дърпа, но донякъде успях да се справя с това и да я контролирам.
Интересувам се как да спрем или поне да ограничим това поведение към съседите, защото се притеснявам, че може да ѝ навредят.
Извинявам се за дългия пост.
Благодаря Ви предварително!

# 40
Здравейте!
Кучето ми е голдън ретривър на 10,5 години. Женско.
Преди три седмици прибрахме вкъщи една котка, която е на същата възраст и която от години храним край блока. Те по принцип са приятелчета и се разхождат заедно по разходките.
Кучето, разбира се, прояви ревност - непрекъснато дебне да изяде храната от купичката на котката.

Притесняваме се как ще се развият нещата занапред.
Ние очаквахме компанията на котката да се отрази добре и разведряващо.

Сега ни е страх да не се депресира и недай си Боже, да се разболее.

По принцип е в добра форма за годините си. Приятелски е настроено, но явно ревнува.

Опитваме се да играем, както преди, да даваме любимите й лакомства и по никакъв начин да не демонстрираме повече грижи за котката.
Но все пак.....

Когато няма никой вкъщи, котката е затворена в едната стая, а кучето е в другата част от апартамента.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 14:43 от utro77

# 41
Здравейте,
имаме мъжки некастриран мопс, на 6 години.
Преместихме се в ново жилище и вече 2-ра година по цял ден маркира, дори леглото си.
Извежда се на се всеки 2 часа  навън, но влизайки вътре пак го прави. Frowning1
Има ли спасение и може ли да направим нещо?
Благодаря!

# 42
Здравейте, нашият пинчер много лае ( най-много, когато чуе звънец или камбанка Simple Smile ). Лошото е, че често през нощта започва да лае гледайки тавана и не можем да го успокоим. Ние нищо не чуваме, може и съседите да се движат или кой знае какво, но ги чува само той и се скъсва да лае.  Как да го спираме? Освен това няма начин куче да мине покрай нас, та дори и на отсрещния тротоар и да не го лае, като се дърпа неистово. Моля за съвет, особено за нощния лай. Съседите над нас имат кокер на който изобщо гласът не му се чува, но нашият лае за трима.

# 43
Здравейте!
Имаме една едра, много териториална госпожица, прибрана от улицата като бебе. Вече е на почти 2г. Не знам каква порода е, но е около 45кг.
Имаме проблем с поведението ѝ, което се изразява в почти постоянен лай (предимно по котки). По-големият проблем е, че става агресивна, когато се появи някой от съседите.
Живеем в къща, а дворовете ни са разделени с мрежа. Ежедневно ги вижда, но все едно са непознати за нея. Опитахме да ѝ дават лакомства, но никакъв ефект.
Появяви ли се някой от съседите, тя почва да лае, да се хвърля по мрежата и да се изправя. Плашеща и неконтролируема е.
Никога не е проявявала агресия към някой от вкъщи. Към нас е мила, любвеобилна и гальовна. Все едно е друго куче.
Опитвах се да изпълнявам инструкции от различни Ваши и други клипчета, но не успявам да се справя самостоятелно с този проблем.
 Никога не е връзвана, нито е удряна, поне не от нас. Скоро е кастрирана, но това ѝ поведение е от около година. Разхожда се свободно из двора, който не е малък.
На разходките се дърпа, но донякъде успях да се справя с това и да я контролирам.
Интересувам се как да спрем или поне да ограничим това поведение към съседите, защото се притеснявам, че може да ѝ навредят.
Извинявам се за дългия пост.
Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

Благодаря Ви за въпроса!

Когато имате куче, което "Териториално, никога не е връзвано, неконтролируемо, лаещо, дърпащо на повод" и генерално не можем да се справим с грубото ѝ поведение, това, което трябва да направим, е :

# 1 - Направете упражнение "една страница чудо", на лист хартия опишете как си представяте живота с вашето куче и как искате то ДА се държи.

#2 - След това е време да поработим върху контрола над кучето ни. Контрол се създава чрез умения, а умения чрез упражнения, а за упражненията ни е необходимо да правим повторения. "Качествено изменение в поведението на кучето ни идва чрез количествено натрупване на неговите умения".

#3 - След като имаме "Една страница чудо" и знаем, че трябва да правим упражнения, е време да започнем с основни упражнения. Седни / До мен / Стоп / Ела.

#4  - След това ни трябва да записваме нашите резултати, тъй като само това, което можем да измерим, можем и да подобрим.

Тук нещата може вече да стават леко объркващи, но разяснявам - ако за 2 минути (константа) направим 10 седни в седмица 1, а в седмица 4 - 6 можем за същото време 2 минути (което е нашата константа ) вече кучето ни прави 15  - 20 седни, е ясно, че имам напредък.

Важно е да знаете, че обучението на кучето е маратон, а не спринт, освен това кучетата са различни и имат различни нужди, учат с различна скорост и имат свой собствен психотип, което създава различия в индивидите. При невъзможност от Ваша страна сами да се справите, потърсете експерт, който да Ви помогне с процеса.

Но ако мога да обобщя, трябват да знаете как искате кучето да се държи, това ще даде яснота какви упражнения са необходими, за да изградите нужните умения, и не на последно място - въпрос на време и работа е, за да подобрите поведението на кучето си.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:05 от Рaдост

# 44
Здравейте!
Кучето ми е голдън ретривър на 10,5 години. Женско.
Преди три седмици прибрахме вкъщи една котка, която е на същата възраст и която от години храним край блока. Те по принцип са приятелчета и се разхождат заедно по разходките.
Кучето, разбира се, прояви ревност - непрекъснато дебне да изяде храната от купичката на котката.

Притесняваме се как ще се развият нещата занапред.
Ние очаквахме компанията на котката да се отрази добре и разведряващо.

Сега ни е страх да не се депресира и недай си Боже, да се разболее.

По принцип е в добра форма за годините си. Приятелски е настроено, но явно ревнува.

Опитваме се да играем, както преди, да даваме любимите й лакомства и по никакъв начин да не демонстрираме повече грижи за котката.
Но все пак.....

Когато няма никой вкъщи, котката е затворена в едната стая, а кучето е в другата част от апартамента.

Здравейте,

Благодаря Ви за въпроса.

Искам да Ви попитам кое Ви навежда на мисълта, че кучето ревнува? Като цяло голдъните са лакоми кучета, след това котешката храна по принцип е по-ароматна ("миризлива"), което кара много кучета да я харесват повече.

Това, което според мен можете да направите, е просто когато ги храните, да ги разделяте, за да няма излишно напрежение. Относно депресия - възможен сценарий е, но това според мен би било като процент възможност да се случи много малко вероятно и не бих се притеснявал.

Радвайте се на животинките, разделете ги по време на хранене, за да не стане някой инцидент, и се наслаждавайте на компанията им.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:07 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт