Има и още един проблем. Когато е заспал до някой от нас, примерно е легнал до краката ми, бутна ли го нещо - хапе. Насън хапе, ама си хапе сериозно 😆 Консултирах се с ветеринар и той ми каза, че можем да му даваме за успокоение някакви хапчета, но не е ок да пие нон стоп хапчета, по-скоро било поведенчески проблем. Нищо не сме му давали да пие и също да кажа, че не е кастриран. Не мисля, че е нужна кастрация без сериозна причина за това и не сме го кастрирали. Затова, че хапе докато спи, не му даваме да спи в същата стая, през нощта спи в друга стая. Така решихме проблема.
Благодаря!
Здравейте,
Благодаря Ви за въпроса!
Кучетата научават как да комуникират с други кучета до навършване на 60 дни, т.е. в рамките на първите два месеца от живота на кучето то се е научило как да общува с братята и сестрите си, като в този процес е помогнала много и майката на кучето. Така че кучето Ви знае как да общува, друг е въпросът иска ли. Като цяло това, че кучето Ви няма "приятели кучета, с които да играе" не е драматично - за него Вие сте важни.
Относно агресията към други кучета, причините могат да са много, но много ми прилича на П.П.П. ( придобито проблемно поведение ), което е основано според мен на някаква предишна конфронтация с други кучета и Вашето го използва в момента като защитен механизъм.
Относно агресията към Вас - категорично неприемливо и това най-вероятно е инстинктивно поведение. Важно е да се създадат ясни граници и правила на поведението на кучето Ви, за да се научи от днес какво е позволено и какво не е. Това категорично е поведенчески проблем и е свързан с предходните.
Често кучетата, които не са обучавани, не е имало изисквания към тях, които да изпълняват, и граници, с които да се съобразяват, създават подобни проблеми. Решението е работа с кучето и изисквания към него, които то да спазва.
Трябва да се работи с треньор - това поведение е опасно и най-доброто, което можете да направите, е да работите с експерт. Но никой не може да гарантира, че кучето Ви ще иска да си е "приятелче" с други кучета.