Майчинството счетоводно - 100

• 35 729
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Ivelinsa, тези данни са за 2023 година...

Направете скрийншот на последните болнични и плащанията по тях, за които си говорим.

Искам да попитам, ако има грешка в болничния как се установява? Някой сигнализира или, ако не получа плащане тогава чак ще разбера?

Ако работодателят Ви забележи някаква грешка, Ви го връща за корекция.
3а каква грешка става дума?

Благодаря...тоест когато  я подадът ще получа остатъка за януари

Да, в срок от 10 работни дни.

Това е първия болничен, утре ще подавам документи за удължаване. Преди това съм взимала 2023г.

# 151
Имам първичен болничен с диагноза Лъжливо раждане преди навършени 37г.с.,който е 14 дни и свърши в неделя (2.02.),а продължението от 30 дни, което ми издадоха е с диагноза Заплашващ аборт, което е от 3.02. до 4.03.
Различните диагнози ме притесняват да не се окаже проблем....

# 152
  • В полите на Пирин планина
Ivelinsa
До 22,01,2025 г. си била в отпуск за отглеждане на дете, нали? Колко месеца си ползвала такъв отпуск?
Следователно месеците от 2024 година са на база МРЗ, която е актуална за периода, т.е. 933 лв. За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/vremenna-n … rabotosposobnost/

Т.е. 6 месеца (поне) са на база възнаграждението, преди да излезеш в отпуск за бременност и раждане на 1-вото дете.

Имам първичен болничен с диагноза Лъжливо раждане преди навършени 37г.с.,който е 14 дни и свърши в неделя (2.02.),а продължението от 30 дни, което ми издадоха е с диагноза Заплашващ аборт, което е от 3.02. до 4.03.

Не виждам причина за проблем.

# 153
Ivelinsa
До 22,01,2025 г. си била в отпуск за отглеждане на дете, нали? Колко месеца си ползвала такъв отпуск?
Следователно месеците от 2024 година са на база МРЗ, която е актуална за периода, т.е. 933 лв. За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/vremenna-n … rabotosposobnost/

Т.е. 6 месеца (поне) са на база възнаграждението, преди да излезеш в отпуск за бременност и раждане на 1-вото дете.

Не виждам причина за проблем.
Точно 18 месеца съм била в отпуск за отглеждане на детето, преди него пак в болничен, явно просто дохода ми е нисък, а съм очаквала по-високо изплащане на болничния. В такъв случай както казват по-добре е болничен и половин майчинство, изобщо не е верен…

# 154
Няма как 18 месеца да си в отпуск за отглеждане на дете. Той започва след изтичане на 410 дни и завършва при навършване на 2 години от детето.

# 155
Няма как 18 месеца да си в отпуск за отглеждане на дете. Той започва след изтичане на 410 дни и завършва при навършване на 2 години от детето.
Ами не е навършило още 2 години детето. На 1г и 6м е все още.

# 156
Здравейте днес Шефката ми приключи временния трудов договор защото е чула че съм говорила , че искам да забременея . Опитвам се да намеря работа с постоянен но неуспешно , ще започвам нова работа от утрее , но когато ми проличи пак ще  ме освободят от временения 6 месечен договор . Въпроса ми дали ще мога в 5 месец от бременноста без прекъсване да се заведа в някоя фирма за месец и от там да взимам майчинство ? Моля помогнете

# 157
Не разбрах ти сега бременна ли си или планираш бременност?
Ако планираш такава си трай докато ти изтече пробният период и тихичко си излез по майчинство.
Иначе за мен е абсолютно безотговорно при срочен договор да забременееш. Точно че могат да те освободят, ако се разприказваш пред колежките си, че искаш бебе.

# 158
  • Melmak
И аз не разбрах дали си бременна сега?

Ако не си бременна, започни си работа, изчакай да мине изпитателния срок и си бременей.

Ако си бременна, какво да кажа… трябвало е да помислиш малко. Сега и да започнеш нова работа, пак могат да те махнат.

# 159
  • София
Здравейте! Предварително Ви благодаря много за помощта!
Към момента съм в края на втората година от майчинството си. Детето ми все още не е прието на ясла и съответно ще остана вкъщи да го гледам поне до м. септември (надяваме се на пролетното кандидатстване да го приемат някъде).
На коя дата приключва майчинството - дата на термин или дата на раждане?
Предполагам на тази дата трябва да се явя на работното си място , за да пусна отпуска?
Искам първо да използвам неплатен отпуск, въпреки че имам натрупан платен. Идеята ми е да взема 6 месеца неплатен и после от септември до декември платен. Има ли проблем да бъде по този начин? Подават ли се някакви специфични декларации? Също така работодателят има ли право да ми откаже някоя от тези отпуски?
На моето място е назначен човек по заместване. Докато съм в неплатен отпуск той може да продължи да си работи на мястото ми, нали така?

В кой момент съм задължена да уведомя работодателя, че детето ми е прието на ясла( когато бъде) - към момента на записването или към момента на реалното тръгване на ясла през есента?

Да кажем че детето ми е прието на държавна ясла и е тръгнало, но аз се водя в неплатен отпуск за отглеждане на дете, трябва ли незабавно да го прекратя и да се върна на работа или имам право да ползвам такъв независимо от това дали детето е на ясла или вкъщи?

Доколкото зная след изтичането на 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете от майката, бащата може да й прехвърли още 5 месеца. Т.е. в моя случай към м. септември той би могъл да ми прехвърли още 5 месеца. По какъв начин се заявява и декларира това?

Благодаря ви! Извинявам се за многото въпроси, но по Ваша преценка може да ми отговорите, за което решите. Simple Smile 💐
Втората година майчинство приключва на датата на раждане на детето. За 6-те месеца неплатен отпуск за гледане на дете ще е късно да ги заявите на датата на приключване на майчинството - трябва да го направите минимум 10 работни дни по-рано от датата, от която желаете да започне този отпуск. Ако 2-те години майчинство са изтекли, нямате задължение да уведомявате работодателя, че детето е прието или започнало да посещава ясла.  Може едновременно да сте в неплатен отпуск за гледане на дете, а то да посещава ясла/градина. В тази статия и в коментарите под нея може да намерите отговорите на огромно количество въпроси, свързани с ползването на неплатения отпуск за отглеждане на дете: https://valcheva-law.com/blog/2020/09/27/%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d0%b … 0%b5%d1%82%d0%b5/

# 160
Ами не е навършило още 2 години детето. На 1г и 6м е все още.

Следователно 6 месеца са на 933 лева, а останалите 12 на осигурителният доход, който както сама казваш е бил МРЗ за онзи период. Обезщетението е 80% от брутния осиг. доход, но не повече от нетния осиг. доход.

# 161
Здравейте имам малко тъп въпрос, в шестия месец съм, още ходя на работа,  днес разбрах, че вече търсят човек на мое място, но не по заместване, а за постоянна работа. Трябва ли да се притеснявам?

# 162
Нормално да търсят човек, все пак скоро излизаш в болнични, а трябва време за предаване на работата. Не мисля, че има от какво да се притесняваш. И при нас политиката е същата - когато се търси човек по заместване винаги го назначават на постоянен договор, а не по заместване. До навършване на 3 години на детето си защитена от уволнение.
Здравейте имам малко тъп въпрос, в шестия месец съм, още ходя на работа,  днес разбрах, че вече търсят човек на мое място, но не по заместване, а за постоянна работа. Трябва ли да се притеснявам?

# 163
Здравейте, на трудов договор съм по чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ. В договора не фигурира никаква информация относно преждевременно напускане (преди завръщането на титуляра от майчинство), нито за предизвестие. Имам ли право на такова? Питам, защото знам датата на връщането по неведоми пътища, но ако получа възможност да започна нова работа месец по-рано, да знам дали мога, и ако по интервюта ме питат, да знам какво да кажа.

# 164
Здравейте, понеже може да се наложи да си взема болничен, за да гледам сина ми тази седмица, а очаквам обаждане за нова работа. Интересува ме, мога ли да подам молба за напускане ако съм в такъв болничен и дали си важи от датата на пускане или след изтичане на болничния. Ако някой е бил в такава ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт