За Коледа подарък не мисли, нека дойде той в пелени. ~бебеправене 615~

• 25 827
  • 775
  •   1
Отговори
# 15
...надявам се да не съм единствената с 4 десетици тука 😉
Не си. Bowtie

# 16
rave Heart

sis, леко бременее до успешен финал ти желая и благодаря за орисването Blue Heart

Bohne, аз нямам подобен опит, но и за мен наличието на пулс е добър знак. А в началото един мм разлика в измерването оказва голямо значение за смятането на г.с. спрямо размера. Стискам палци след следващия преглед да се включиш с нараснало сакче и силен пулс!

Добри дошни на всички нови момичета! Желая ви бързо да се местите в отчетни Simple Smile

kukumiavka, д-р Вецев не е репродуктивен специалист, нито андролог. Фрагментацията е гранична (на места посочват, че до 30% е добра, до 15% отлична) и е добре да мине мъжа ти андролог/уролог. При моя мъж не се установи причина, но понякога се открива примерно варикоцеле, което може да бъде коригирано оперативно.

За PICSI - оказа се, че и то е метод за отсяване на база фрагментация. Нямам лични наблюдения, но се използва и за тази цел.

При ММ фрагментията падна от 39.37% 01.2024 до 28.4% 10.2024 с добавки, регулиране на работата на ЩЖ (оказа се със субклиничен хипотиреоидизъм, макар ФТ3, ФТ4, ТАТ и МАТ да са в норма), минаване на тънко и широко бельо, запълване на дефицити на Вит Д и фолиева, и имаше месец-два спортуване в този период. За справка - за 3+ години спонтанно не беше мръднала фрагментацията. Последното му изследване преди това от 01.2024 беше 11.2020, при което имаше 41% сперматозоиди с ДНК фрагментация и това беше резултата след почти година непрекъснато пиене на добавки.

П.с. много хубаво се е напълнило вълшебното списъче този път!

# 17
vanesa, тирамису, не мога да кажа точно към колко клони шанса за успех с такава фрагментация, но фактите са си факти. Моят опит и този на редица момичета, които познавам от форума с мъже с такива фрагментации е плашещо идентичен - многобройни аборти, неуспешни инвитро процедури и дълги години борба, това е един от най-кофти факторите за преборване.

ИКСИ няма абсолютно никакво отношение към днк фрагментацията, докато ПИКСИ има малко. На теория може да понижи днк фрагментацията, но по-добрите методи таргетиращи специално днк фрагментацията са МАКС и микрочип и все пак не са гаранция. Прилагали сме и МАКС и ПИКСИ и уж микрочип третия път (но не е сигурно), та не са гаранция и тези методи. 

Относно това на нас какво помогна, както за много неща в този живот никога няма как да съм напълно сигурна кое точно, защото пробвахме какво ли не едновременно. Ще ги подредя по степента на вероятност която според мен имат да са помогнали от по-вероятните към по-малко вероятните. Първо ММ имаше операция за варикоцеле около година преди успешния ни опит, второ пиеше от повече от 2 години сериозни дози хранителни добавки, трето при последната инвитро процедура сменихме стратегията и изпразването преди процедурата беше с въздържание само от 12 часа (традиционно от клиниките искат между 3 и 5 дни, но всеки себеуважаващ се специалист знае, че при мъже с висока днк фрагментация това е абсурдно, максимума трябва да е 1 ден), трето от 1 година беше сменил бельото с по-широки боксерки, четвърто що годе се стремеше към по-добро хранене, и пето беше започнал да ходи на фитнес (не особено редовно и то последните месеци само). ММ по принцип не пие алкохол освен по поводи, затова факта че не пиеше алкохол последните години не го включвам изобщо да е фактор, защото очевидно дори без алкохол пак му беше висока днк фрагментацията. Важно е и че той не пуши и не е пушил никога, а това е фактор номер 1 за висока днк фрагментация, но в нашия случай не беше изобщо такъв, което правеше задачата още по-сложна, защото нямахме причинтел който да премахнем.

# 18
В кои клиники се прилагат споменатите методи на оплождане, подходящи при висока ДНК фрагментация?

Питам в случай, че ни дотрябва. Още не сме пускали, но освен ако не стане чудо в следващите три месеца, ще започваме инвитро. Спермограмата беше добра (118 млн/мл концентрация, 5.5% морфология, 40%+ добра подвижност), но доколкото знам и при добра спермограма е възможно фрагментациите да са високи, но май е по-малко вероятно (с такова впечатление останах). За него ще пуснем ДНК фрагментации и оксидативен стрес, за мен - тромбофилия (просто така, нямам биохимични, а тя не би трябвало да е пречка за забременяване, само евентуално за износване). Ще пуснем и кариотип на двамата, информативно.

# 19
От софийските клиники:
- MACS има в Надежда, Адела (по спомен), мисля и в Щерев, Токуда
- ChipBaby в Щерев
- ZyMot в Афродита, Доверие (май), НеоВитро
- в ценоразписа на Токуда пише и "обработка с микрофлуидни чипове", би трябвало да става дума за същото

ChipBaby и Zymot са едно и също (микрочип/микрофлуидна селекция на сперматозоиди) на различен производител.

# 20
  • Замък сред облаците
SGC, при PICSI разликата от ICSI нали е слагането в хиалуронова киселина (създаване на физиологична среда, оттам и P-то в името). Какво общо има фрагментацията? Не се заяждам, питам, ако не съм разбрала правилно разликата в двата метода.

# 21
Благодаря ви за споделеният опит, момичета! Heart

Аз много настоявах при второто инвитро да приложим метод за днк фрагментациите и понеже все пак са сравнително нисък процент, ми предложиха пикси. Ембриологът подробно ми обясни тогава технологията и защо е полезно в случая, но съжалявам, че не мога да пресъздам информацията (от тогава какво ли друго не ми мина през главата). Иначе първият път прилагахме икси, което няма отношение.

П.с. всички изброени методи - зимот, макс, пикси - ги предлагат в Неовитро със сигурност.

# 22
АА, много хубаво правиш, че питаш, защото това са тънкости, които ембриолозите понякога използват, за да манипулират пациентите. Точно така разликата межу ИКСИ и ПИКСИ е в използването на хиалурон, чиято цел е да имитира външната обвивка на яйцеклетките и така да имитира естествения подбор и привлече максимално по-качествени сперматозоиди. Това поради което казвам, че има общо с днк фрагментацията са единствено научните изследвания, които бях чела, доказващи, че наистина ПИКСИ може да помогне да се подберат сперматозоиди с по-ниска днк фрагментация, разчитайки на естествения подбор и природата да си съврши работата. Докато ИКСИ е реално само ръката на ембриолога. Само човешкия фактор и око избират и хващат сперматозоид, който им хареса само на външен вид и вкарват него в яйцеклетката. Докато при ПИКСИ хиалурона на теория привлича по-качествените и външно и вътрешно, а не само външно. ПИКСИ обаче има друг проблем, един от минусите, които ембриолозите никога не споделят е че ПИКСИ привлича по-слабо подвижните, а бързите може лесно да избягат от хиалуроновата среда след като един път са привлечени, та за мен лично ПИКСИ е слаба ракия, с много съмнителен резултат, никога не съм го харесвала.

Скрит текст:

HA-ICSI = PICSI
The theory is that these bound sperm are potentially healthier, and studies have shown that bound sperm have lower levels of DNA fragmentation. [Nasr-Esfahan MH. JAssistReprodGenet 2008] However, one of the concerns is the potential for choosing sperm with lower overall motility, since the poorly motile are easily bound, while extremely motile sperm may break free and so not be identified for use with ICSI. Early studies of HA-ICSI showed improvements in fertilization rates [Worrilow KC. HumRep 2013] and live birth rates [Mokanszki A. SystBiolReprodMed 2014]. However, a more recent randomized trial of 2772 patients showed a similar live birth rate when HA-ICSI was used (27.4%) as opposed to the control group which did not use HA-ICSI (25.2%). [Miller D. Lancet 2019] This same study, though, did show a significant decrease in miscarriage rate between the HA-ICSI group (4.3%) as opposed to the controls (7.0%).

Скрит текст:
Само лека вметка правя за методите използвани в болниците и то в Афродита по-конкретно, лятото имаше скандал из вайбър групите, че в Афродита не са били коректни и някои двойки си бяха платили за зимут, а е използвано друго. Разбира се нямам доказателства за това и как да съм сигурна в това твърдение, споделям го само да имате едно на ум. Точно поради тази причина и аз до ден днешен не знам дали ние успяхме третия път само заради по-краткото изпразване на ММ или заради комбинацията от зимут и по-кратко изпразване, защото лятото имаше много скандали, напускане на лекари, сестри от тази болница, което роди спекулации, че нещо shady се случва там.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 20:11 от S.G.C.

# 23
  • Замък сред облаците
Останах с впечатлението, че селекцията се прави преди поставянето в хиалурон, а отделно мярнах някъде и статистика че има 0% разлика в резултата спрямо ИКСИ, но с уточнение че данните са от чернокожи жени. Та, мерси за актуалното инфо.

# 24
Благодарим за темата❤
Сис, лека и успешна бременност! 🤞🏼
На останалите, които все още продължаваме с опитите- желая скорошен успех!

# 25
За мен лично също разликата между ИКСИ и ПИКСИ е 0 хаха. Особено за хора с проблемна фрагментация ПИКСИ си е подигрвка, подкрепям това което ти си прочела. Аз не мисля че ПИКСИ има съществен ефект върху успеваемостта спрямо ИКСИ затова и не ми харесва когато го пробутват за 500лв повече от ИКСИ, вместо да използват МАКС или зимут, които имат в пъти по-голям ефект и изследвания показващи драстичен спад в днк фрагментацията. Проблемът е че са нови методи и проучванията все още са твърде малко и твърде нови за тях.

# 26
С нови сили и след доста впечаляващи преживявания от съвсем друго естество, се включвам и аз отново в най-хубавата тема в раздел "Бременност и раждане", доказахте го за пореден път с постовете по празниците и всичката полезна информация ежедневно!
Мерси на Рейв и нашата прекрасна орисница!

Дими, АА, Рейв, Марианка, Фай, Манди и всички останали дами - УСПЕХ! И да е така по-скоро тоя успех викам аз Flowers Four Leaf Clover, където се е закучило да се откучва, където не е - чудесно и лесно!

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 21:13 от Одри ♡

# 27
Записвам се и аз в новата темичка да ви следя. 🌷
По темата за фрагментациите, слагам в скрит текст моята статистика, ако случайно е от полза на някой:
Скрит текст:
Аз съм с един аборт кухо яйце миналата година, забременях юни на първи опит. Октомври възобновихме опитите и сега декември пак забременях. Още не знам как ще се развие тази бременност, точно заради мъжкия фактор и си се притеснявам постоянно, но се моля този път всичко да е наред. След аборта,  като тръгнахме да изследваме нещата при ММ (септември-октомври м.г.) ДНК фрагментацията излезе 26%. Резултатът по Крюгер също не беше цветущ (бройка и подвижност горе долу, по-скоро клонящи към ок, но морфология 2%). Някъде средата на ноември ММ почна добавките, изписани му от андролог, д-р Бъчваров. Той пуши доста, средно по кутия на ден, алкохол пие основно бира (по 1-2 кенчета дневно), концентрат само по поводи, също понякога пуши и трева. На 37г е.  Много, много скандали и говорене имахме и все още имаме за начина му на живот и какви рискове носи това, уж се старае, ама…. да кажем, че за мен лично може и доста повече. В крайна сметка, сега забременях на трети месец опити и втори след почване на добавките от ММ. Отдавам бременността по-скоро на това, че явно хващам лесно, отколкото да е ефект от добавките, ама знам ли.  Стискайте палци този път нещата да завършат добре при мен. След 10тина дни ще ходя на преглед да чуем пулс. Засега само е ясно, че е в матката и на пръв поглед всичко изглежда наред.

# 28
Благодаря за новата тема! Simple Smile Да ни донесе много надежда и само хубави новини на всички!
Аз се отбелязвам с положителен тест за овулация от днес, 12 ден от началото на цикъла. Бях решила този месец да не я тествам много-много, но този следобед имах странен дискомфорт и реших да проверя дали е от овулацията. Дано опитите от вчера не са били твърде рано...

# 29
rave, благодаря ти за новогодишната тема! Прекрасна е, както винаги! Champagne

Сиси, благодаря ти за орисването и че сподели с нас историята ви!
Да си стои младежът на топло и да си излезе без проблеми, когато му дойде времето! Blue Heart

Bohne, стискам палци да е била късна овулация и още по-дълга засада!
Не го отписвай още, пращам ти много положителна енергия! Flowers Four Leaf Clover

Inferiya, имаш силно стиснати палци за успешен трансфер в края на месеца и още следващата тема да се похвалиш, че малката ще става кака! Flowers Four Leaf Clover Nature Snowflake People Baby

Syringa, добре дошла в темата ни! Нека на прегледа март месец вече да си и бременна! Flowers Four Leaf Clover

Тирамису, много си мила, от вчера официално открихме сезона, затова и се престраших да се запиша. Пожелавам ти скоро да се изчистиш от инфекции и в следващата тема и аз така да те видя в списъчето! Sparkling Heart

Нека това е едно ново начало за всички, които през миналата година са се почувствали в застой и нека както е пълно вълшебното списъче, двойно по-пълна да ни е темата с пложителни тестове! Nature Sparkles Flowers Four Leaf Clover Nature Star2

Общи условия

Активация на акаунт