Всякакви въпроси за пералнята - тема 20

• 26 521
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
  • на село
Аз Ви разбирам, знам колко са скъпи ремонтите. Има, обче, нещо друго и то е защо "държите"  Simple Smile след 2-3 години да купувате пак пералня, въпреки глупавата гаранция? Тези модели, които гледате и някои от нас са препоръчвали в точно определени случаи, не са за голямо натоварване, а както разбирам вие сте семейство и ще си има доста пране.
Нямате ли възможност да вземете нещо по-свястно, но на изплащане? Например някоя от тези-всички с 5 години гаранция:
https://zora.bg/product/wan28264by
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … N28170BY/p/652150
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … G244Z5BY/p/652644
Последната е от 6 серия, а първите две от 4-та.

Отново се включвам Blush
Благодаря от сърце за съветите. Отказахте ме от идеите ми за т.нар. „бюджетни“ варианти.
Моля да ме изтърпите с още едно-две питания.

Имам вариант да взема старата пералня на майка ми. Едно многогодишно AEG от соца, което си работи до последно и за което майсторът е казал, ако реши да го изхърли някой ден, да му се обади да си го вземе за него. На гърба им пишело „ще те надживея“. Та се чудя дали да не я доизползвам. Естествено морално остаряла, няма голям капацитет. Ще съм благодарна да чуя мнения „за“ или „против“ такова решение.

Втори вариант – ново AEG. Ще помисля за изплащане, защото едва ли мога да падна под 900 за аег. Виждам препоръки преди няколко поста за 9кг. Към тях ли да се насоча, ако се откажа от варианта стара пералня?

Простете, ако ставам досадна. Просто ми се ще да взема оптимално решение спрямо ситуацията.

# 136
Вие най-добре си знаете “чергата”, но една нова перална машина, поне среден клас, е по-добре от стара.
Старата пералня е натрупала във вътрешността си немалко нечистотии — да, пране се пере вътре, но с годините се трупат наслоявания и, ако мога така да се изразя — многогодишната пералня не е добре да се ползва от хигиенична гледна точка.

# 137
Старото АЕГ до кога е било ползвано?
Иначе са си здрави машини. Моя позната ползва едно такова от 35-40 години и няма проблеми.
Аз имам Бош на 22 години, работи, макар че напоследък има запушване явно на маркуч и не подава вода в отделението за препарат, аз му подавам ръчно.
Редовно правя профилактика, че сме в район с твърда вода. Но е произведено в Германия. Хем искам нова, хем на моменти се разколебавам.

# 138
  • на село
Старото АЕГ до кога е било ползвано?
Иначе са си здрави машини. Моя позната ползва едно такова от 35-40 години и няма проблеми.
Аз имам Бош на 22 години, работи, макар че напоследък има запушване явно на маркуч и не подава вода в отделението за препарат, аз му подавам ръчно.
Редовно правя профилактика, че сме в район с твърда вода. Но е произведено в Германия. Хем искам нова, хем на моменти се разколебавам.
Около 30 и няколко години сигурно Close Стои "на склад" от около година и половина, две.
Ох, сигурно не е удачен вариант изобщо, но понеже попадам на мнения, че старите перални са си качествени и затова се зачудих Sad

# 139
Ако толкова се чудиш, защо просто не пробваш пералнята на майка ти, щом е на разположение и не видиш устройват ли те качеството на пране и функциите? Почисти я обаче първо с прахообразен препарат за перални на 90 градуса. По всяко време можеш да купиш нова. Това твоето не е точно дилема, просто въпрос на моментно състояние на финанси, което е преодолимо и щом има какво да ползваш (ако пере качествено) до преодоляването му, не пречи да пробваш.  Другият вариант е да вземеш на изплащане, а резервата да си стои. Не знам обаче как се отразява този престой на машината, дали се влошава нещо в нея или не. Василев?   

# 140
За едната проба да се разнася тежка пералня от един дом до друг, да се откача сегашната та да се закачи тази...за мен поне, не е удачен изобщо, вариант.
То да беше кафемашина да я пробва. Но това е пералня. Тежък уред, Изискваш и свързване с водопровод и канализация.

Има вярно в това че старите уреди, машини и коли са с друго качество от днешните. По-високо и добро.

Тези които ползват обаче стари уреди втора ръка, мисля в сервиз се отварят и почистват основно, не само с прахче да се врътне.

Съвет не мога да дам. Това си е лично решение. Семейно там...

# 141
Да, права си, Тета, че го има неудобството от разнасяне и евентуално изнасяне, но виждам, че критерият в случая е по-скоро финансов и все пак е някакво временно решение, докато има възможност да вземе добър модел нова.
Ние пренесохме стара над 20-годишна Сименс в селската къща да си дозавърши дните, отваряна е - чиста е, работи си като пушка и има доста функции и програми, които са като на съвременните перални, включително аква стоп, електронен дисплей с отчитане на фазата на пране, възможност за отваряне на люка в определени моменти от програмата и т.н. Ползвала съм я в градското жилище, докато сложихме вградена комбинирана (нямаше друг начин за сушилня), но ако не беше това, сигурно още щях да я ползвам. Не ни затрудни особено пренасянето (само трябва да се сложат отново транспортните болтове, което и направихме).     

# 142
Някой да има опит с новия I DOS с функция scan?
Севсем скоро закупих върховия модел WGB256A4BY, но не ми е ясно кои течни препарати разчита по баркод.
Въпросът ви е нонсенс. 🤔
Всички течни  по баркод.
Виж тук:
https://media3.bosch-home.com/Documents/23194050_Detergent_scan_ … ng_machine_BG.pdf

# 143
Аз чакам днес доставка на пералнята. Спрях се на това
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … W6F2412E/p/653176
Докато чакам попрочетох упътването и си има възможност за добавяне на нещо забравено до определен момент, показвало се със символ на дисплея.  Освен това мисля Самсунг имат модели с допълнителна вратичка на люка за допълване. Дали това се случва също до определен момент, не задълбах.
Чакам с нетърпение, че след почти 3 дни без пералня, имам бая материал да се опознаваме с машинката Simple Smile

# 144
Първо я пусни празна..да не забравиш Grinning

# 145
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … W6F2412E/p/653176
Докато чакам попрочетох упътването и си има възможност за добавяне на нещо забравено до определен момент, показвало се със символ на дисплея.  Освен това мисля Самсунг имат модели с допълнителна вратичка на люка за допълване. Дали това се случва също до определен момент, не задълбах.
Чакам с нетърпение, че след почти 3 дни без пералня, имам бая материал да се опознаваме с машинката Simple Smile
Честита Simple Smile
Като я включиш, нивелираш и т.н, през чекмеджето се сипват 2 литра студена вода и се пуска веднъж празна на 60 градуса с една чаена лъжичка препарат за пране.

# 146
Честита Simple Smile
Като я включиш, нивелираш и т.н, през чекмеджето се сипват 2 литра студена вода и се пуска веднъж празна на 60 градуса с една чаена лъжичка препарат за пране.
​Отдавна не съм пускала нова пералня в действие. В упътването пишат да се стартира програма "памук", на най-висока температура, празна. Ще сложа и вода през чекмеджетата. Благодаря!

# 147
  • София
Докато чакам попрочетох упътването и си има възможност за добавяне на нещо забравено до определен момент, показвало се със символ на дисплея.  Освен това мисля Самсунг имат модели с допълнителна вратичка на люка за допълване. Дали това се случва също до определен момент, не задълбах...

Да, възможно е до същия момент, до който може да се отвори и цялата врата. Не намирам практически смисъл в тази „екстра“ на Самсунг.

# 148
^elle^, че са си качествени старите АЕГ не оспорвам. Ползвам такава над 20 години, като последните 7-8 г. я пълня до горе с маратонки колкото може да събере 6-килограмова такава. Т.е. в нея пера само маратонки и си работи нормално. За основното пране я замених с  Миле 8 кг и 1600 оборота, защото ми трябваше пералня за повече пране. И в никакъв случай не би ми се искало пак да ползвам някоя стара пералня с малък барабан, малко обороти и ограничени програми. Мисля, че опцията да вземеш на изплащане с 5 г. гаранция е по-добра. Преди 2 г. на изплащане с 0 % лихва от Технополис взех Бош 9 кг. /Подобна на  тази, посочена от Петя в последния линк, но с IDos/. Много бързо стана обработването на документите.
На Бош се е случвало да добавям нещо за пране доста време  след напълване с вода и все съм успявала да я отворя. А мисля, че пълни доста повече вода от Милето.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 14:55 от Мари-ана

# 149
Аз не виждам полза от добавяне на пране след първите няколко минути. То фазата с препарата вече приключила, аз тепърва ще се сещам да добавям- все едно съм го намокрила на чешмата без изпиране. Такъв ще е ефектът.
Не знам кой се хваща на подобни въдици.

Общи условия

Активация на акаунт