МОН - промените продължават (6)

• 39 714
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
Аз не разбирам какво би ѝ било специалното на една ПМГ в Шумен, Ямбол или в Разград. В момента там си имат прием от пети клас, обикновено една или две паралелки, в които по-голямата част от децата далеч не са математици.
В МГ-тата във Варна и в Пловдив пък има и професионални паралелки след седми клас. Като се изключи СМГ и паралелките с немски в МГ Варна, във всички останали ПМГ-та се влиза не особено трудно след седми клас, а в някои градове дори и с бал под 300.

# 676
  • София
За специализираните училища има редица разлики. Специализираните училища могат да имат отделни изпити за проверка на способностите; за тях се изготвят специални Типови учебни планове, които включват специализирана поготовка по специалните им предмети; за специалните им предемети се изговят и нарочни учебни програми за специализирана подготовка /в случая тези специални предмети ще бъдат вероятно математика, информатика и природни науки/. Т.е. ако те досега учеха математика и природни науки по същите програми за общообразователна и профилирана подготовка, по която учеха и всички останали училища - и ЕГ, и СОУ - сега вероятно учебните им програми ще са различни, с надграждане, с включване на допълнителен материал, който няма да се изучава никъде другаде. Какато например в НГДЕК се учат латински, старогръцки, старобългарски, история на изкуствата и т.н.

# 677
  • ВАРНА
В МГ-тата във Варна и в Пловдив пък има и професионални паралелки след седми клас. Като се изключи СМГ и паралелките с немски в МГ Варна, във всички останали ПМГ-та се влиза не особено трудно след седми клас, а в някои градове дори и с бал под 300.
Информацията за МГ Варна не е вярна. Приемът за професионалната паралелка спира от учебната 2025/26. Балът за паралелките с ИИЧЕ АЕ или НЕ е почти равен, като за учебната 2023/24 този за двете паралелки с АЕ беше по-висок. Като цяло, в МГ Варна не се влиза на "ура" в която и да е от паралелките.

# 678
Не е до умение да се структурира добре становището по предлаганите промени, а е до познаване на материята. Аз например не я познавам в дълбочина и детайли, съответно не се чувствам подготвена да изразя и становище.

Промяната за МГ се свежда простичко казано до това, че който не е влязъл там в 5 клас, няма шанс да влезе в 8 ми . И не защото не е подготвен..а защото няма да има свободни бройки. Така го разбрах аз поне. Пише ако се освободи бройка..тоест някой влязъл там в 5 клас да реши след 7ми да отиде в друга гимназия..което е маааалко вероятно и ако има такива..то те ще са единици
По този начин приемът там в 8 клас ще е  ...как да кажа. ...невъзможен.

# 679
  • Бургас
Освен това, децата ще трябва да се готвят и за НВО по български и за сериозен изпит по математика. Най-вероятно ПМГ ще дадат доста по-сериозни задачи от НВО-то.

# 680
  • Майничка
Доколкото съм запозтата, в специализираните училища, примерно музикалните, също има изпит между етапите и местата на учениците от начален и прогимназиален етап не са "гарантирани". Какво налага това да се променя за МГ и ПМГ?

# 681
Не знам доколко може да се правят такива паралели. Аз съм бил в музикално училище в прогимназия и да, за 8 клас имаше изпит. Само че в другите, неспециализирани училища, не се изучава и практикува музикален инструмент и на практика децата от тях няма как да кандидатстват за 8 клас, понеже изобщо не могат да свирят. Не са учили и солфеж. Може да има единици, които са ходили в читалище примерно, но нивото от муз. школа в читалище е абсолютно недостатъчно за изпит за музикално училище за 8 клас (за 4-ти да, може да е достатъчно). Така че на практика си кандидатстват децата от музикалното. Нямат конкуренция от други училища. Докато математика се учи във всички училища...

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 22:11 от Татко Мецан

# 682
  • Майничка
Може да не са толкова много кандидатите, но все пак ги има. И причините да не са кандидатствали след 4 клас може да са същите, като за МГ - различно населено място, късен интерес, отдалеченост и лош транспорт...
В единствените (извън тези на спортното училище) общежития в града ни винаги има деца от Музикалното, които са приети след 7 клас.

# 683
  • На морето!
Не знам доколко може да се правят такива паралели. Аз съм бил в музикално училище в прогимназия и да, за 8 клас имаше изпит. Само че в другите, неспециализирани училища, не се изучава и практикува музикален инструмент и на практика децата от тях няма как да кандидатстват за 8 клас, понеже изобщо не могат да свирят. Не са учили и солфеж. Може да има единици, които са ходили в читалище примерно, но нивото от муз. школа в читалище е абсолютно недостатъчно за изпит за музикално училище за 8 клас (за 4-ти да, може да е достатъчно). Така че на практика си кандидатстват децата от музикалното. Нямат конкуренция от други училища. Докато математика се учи във всички училища...
Сега, обаче не е така. В училищата по изкуства се явяват изключително подготвени от частни школи кандидати, както и такива от други държави. Има огромна конкуренция в тези училища, нищо общо няма със ситуацията преди 15-20 години.
Освен приемни изпити след 4ти, 7ми клас, на които се явяват всчики, учениците в училищата имат и годишен изпит, който също не е лек и мястото им не е гарантирано.

# 684
Имат изпит всяка година, да, но по моето време беше за годишна оценка по инструмента и отпадаш само при тройка. С 4 продължаваш. Не е точно изпит за отпадане.
Сега наистина не знам как е, права си. И пак е чудно, защото с толкова средства, дадени за частна школа и труд, тези деца спокойно са можели да влязат в 4 клас, а не да чакат гимназия. А да са започнали в 4 клас да свирят и да наваксат до 8 клас е невъзможно. По математика все пак, макар и много трудно, но може тройкаджия в 4 клас с труд и подходяща схема да стигне до отличник в 7-ми, ако се занимава сериозно. При свиренето ако ще да се скъсаш, това е невъзможно (освен ако не си Моцарт, досега втори Моцарт не се е родил).

Скрит текст:
бил съм в музикалното не преди 15-20 години, а преди 45🤣
Скрит текст:

# 685
  • На морето!
И пак е чудно, защото с толкова средства, дадени за частна школа и труд, тези деца спокойно са можели да влязат в 4 клас, а не да чакат гимназия.
Скрит текст:
бил съм в музикалното не преди 15-20 години, а преди 45🤣
Скрит текст:
Защото родителите искат децата да учат в ОУ и да имат шансове и в други училища, в случай че се откажат от музиката, рисуването, балета. В много от школите подготовката е достатъчно сериозна, за да се навакса и с повече талант детето дори да измести някое от децата в училището. Иначе могат и от първи клас да кандидатстват, не само в 4ти и 7ми. В момента има и много голям наплив от Украйна, Русия и други държави с традиционно силна подготовка, които са се преместили по някаква причина в България.
Интересно ми е да видя какво ще сътвори МОН в училищата под шапката на МК.

# 686
  • Пловдив
А какъв е проблемът, ако за МГ се окажат така нещата, както си ги представяте? Защо не погледнете и от страната на децата, които са се готвили и са влезли там от 5ти клас? Поне една група деца да има, която в 7ми клас ще учи и по другите предмети, а не само безумните темплейти на МОН, за да изкарат изпит, който вече са изкарали.
И не сте прави за местата. Давам пример с клас, който от 5ти е в МГ и в 8ми остана с 13 ученици по-малко. Отидоха в ЕГ.

# 687
А какъв е проблемът, ако вместо това което предлагат просто се въведе допълнителен изпит по математика за желаещите да учат след 7 клас в  МГ. Децата пак ще са си супер, сигурен съм и определено ще са по мотивирани. Упоритата дългогодишна съпротива на администрацията да приложи това решение лично за мен буди недоумение.

А какъв е проблемът, ако за МГ се окажат така нещата, както си ги представяте? Защо не погледнете и от страната на децата, които са се готвили и са влезли там от 5ти клас? Поне една група деца да има, която в 7ми клас ще учи и по другите предмети, а не само безумните тем
плейти на МОН, за да изкарат изпит, който вече са изкарали.
И не сте прави за местата. Давам пример с клас, който от 5ти е в МГ и в 8ми остана с 13 ученици по-малко. Отидоха в ЕГ.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 17:32 от John01

# 688
  • Пловдив
Ами нали точно това предлагат. Какъв е проблемът?
Пречат ви децата, които вече са избрали да са там ли? Или се надяваме някое от тях да се прецака на допълнителния изпит, за да влезе друго?

# 689
Най-малкото е, че сегашните шестокласници, които се готвят за МГ, няма да имат равна възможност с останалите и не са знаели, че трябва да влязат след 4 клас.

Общи условия

Активация на акаунт