Болоня и Флоренция - може и още нещо... /Тема 3/

• 19 945
  • 437
  •   1
Отговори
# 165
  • Бургас
Може ли помощ. Да ме ориентирате от кой сайт да купя билети за Палацо Питти, градините Боболи и за Академията? Леле, дай боже да няма стачки за нашите дати. Трите обекта ги предвиждам за 1 ден, възможно е надявам се...

да си побутна питането, този сайт видях че в началото на темата е препоръчан. Билета за Палацо Пити от 19 евро, включва ли градините Боболи. Ако не - къде да гледам за комбиниран билет?

https://webshop.b-ticket.com/webshop/webticket/timeslot#

# 166
  • София
Уиз до Болоня има още месец и малко, и приключват. В този период е опция, да.

Питането горе беше за маршрута Пиза - Флоренция и конкретно за него отговорих.
Флоренция - Болоня е различно - там има високоскоростна линия и пътуването по нея е пъти по-кратко от конвенционалната през Прато. Съответно за скоростните влаковете правилата и особеностите са други.
И все пак, ако на някой му се наложи да купува билети по маршрута и цените са високи, винаги могат да се ползват и регионалните влакове през Прато на фиксирана цена 9.45 евро.

# 167
Здравейте,

Как е ситуацията с дъждовете.

Ние ще пътуваме на 10ти април у се чудя дали да не канселиран пътуването.

# 168
Eee за след месец от сега няма как да Ви каже някой.
Аз на Ваше място бих канселирала единствено, ако отивам  утре  Grinning  и знам,че в момента е зле.

# 169
И ние плануваме посещение след месец, надявам се всичко да е наред и дъждовете да ги няма. Ще пътуваме 4 възрастни и едно дете на 6 години дали ще можем да използваме едно такси от летището към града?

# 170
На нас ни се е случвало да ни се мръщят ,че сме 3ма .. за 4ма пък абсолютно винаги са направо сърдити.. шофьорите си държат личните вещи на  седалката до тях и винаги са големи драми ,ако се наложи да ги преместят.
 Но все пак, никога не се знае на какъв човек ще попаднете.

# 171
Здравейте пътешественици, купих си Firenzeczrd. Как мога да си направя с нея резервации за Уфици и Академията? Благодаря предварително на всички отзовали се!

# 172
  • Варна
Може ли малко помощ, защото се опитвам сама да организирам нашето пътуване до Пиза, Флоренция и Болоня и не намирам достатъчно информация в темите.
Мисля да имаме две нощувки във Флоренция. Къде точно спира влака във Флоренция и има ли хотели близо до гарата , защото обмислям и отиваме до Болоня от Флоренция?
В Болоня ще бъдем още две нощувки и се чудя в кой район да си запазим хотел, за да е удобно да сме близо до гарата , да разглеждаме града и да отидем от хотела лесно и до летището?
Пиза е много малка и освен кулата няма много за гледане. Гарата в Флоренция е на центъра - точно до нея сме отсядали - има поне 4-5 хотелчета. Болоня е един от най безинтересните градове - там е достатъчна 1 нощувка , прехвърлете втората във Флоренция.

# 173
Зависи коя гара във Флоренция, някои влакове спират само на Firenze Riffredi, тя не е в центъра. Централната е Santa Maria Novella.

# 174
Може ли малко помощ, защото се опитвам сама да организирам нашето пътуване до Пиза, Флоренция и Болоня и не намирам достатъчно информация в темите.
Мисля да имаме две нощувки във Флоренция. Къде точно спира влака във Флоренция и има ли хотели близо до гарата , защото обмислям и отиваме до Болоня от Флоренция?
В Болоня ще бъдем още две нощувки и се чудя в кой район да си запазим хотел, за да е удобно да сме близо до гарата , да разглеждаме града и да отидем от хотела лесно и до летището?
Пиза е много малка и освен кулата няма много за гледане. Гарата в Флоренция е на центъра - точно до нея сме отсядали - има поне 4-5 хотелчета. Болоня е един от най безинтересните градове - там е достатъчна 1 нощувка , прехвърлете втората във Флоренция.

На мен Болоня ми е един от най-любимите градове в Италия. Десетки пъти съм ходила и пак ми интересно и пак си я обичам.  Simple Smile
 Но хора разни.. Simple Smile

# 175
и аз съм в правене на план флоренция-пиза-болоня

https://bg.terranomadica.com/post/_pisa
за пиза това намерих, мисля, че има още едно-две интересни неща, на кулата не мисля да се качваме, имам страх от тесни пространства

за флоренция:
за академията вече няма места за април
 ще взема комб.билет за уфиций+двореца пити+градини боболи

за комплекса Дуомото се чудя дали да  взимам билети
Катедралата Санта Мария дел Фиоре знам че е безплатна
на купола няма да се качваме по посочените причини,  а кулата Джото пак ли е толкова тясна

Капела ди Медичи или Палацо Векио да посетим , че няма да имаме време за всичко

за Болоня още не съм направила плана

# 176
В Капела ди Медичи сме влизали, сравнително бързо се разглежда, струва си защото има статуи на Микеланджело.

# 177
Слагам в скрит текст инфо с мой вариант за интересни обекти  в любимата Болоня  Simple Smile
Скрит текст:
Болоня е приказен университетски град, пълен с исторически и художествени забележителности, носещи в себе си самия дух на Италия. Градът е известен с: кулите Гарисенда и Асинели; централният площад Пиаца Маджоре; величествените колонади, червеният цвят на сградите; арките на Болоня, на италиански “portici”, обявени за паметник, защитен от ЮНЕСКО.

Градът е прочут с кулинарните изкушения – тортелините, сосът Болонезе, богатото на вкус вино и занаятчийският сладолед( фунийката за сладолед е изобретена в Болоня)

Основната търговска улица Via Indipendenza
 Започва от площад „ХХ септември“, с основна забележителност на него Порта Галиера – една от старите градски порти. От нея веднага  се забелязват портиците (аркадите), с които е известна Болоня. Общата им дължина е 38-40 км.
 В началото на улицата се намира най-големият и стар градски парк „Монтаньола“.
 На улицата се намира театър „Арена дел Соле“, както и конната статуя на Джузепе Гарибалди, изработена от Арналдо Дзоки през 1901 г., автор на паметника на Цар Освободител в София,както и надгробния паметник на Стефан Стамболов.

Cattedrale Metropolitana di San Pietro
(Duomo). Катедралата на Болоня „Свети Петър“ се намира в долната част на ул.„Независимост“

Piazza Nettuno (площад „Нептун“) носи името си от Фонтана на Нептун (1563 г. – 1566 г.),  Заради височината си от 3,20 м статуята е наричана още „Гигантът“ и символизира властта на папата подобно властта на Нептун над моретата. В краката на Нептун се намират 4 статуи, които изобразяват четирите познати дотогава реки: Ганг, Нил, Амазонка и Дунав. Тризъбецът на Нептун е взет за модел на емблемата на известната марка автомобили „Мазерати“. Емблемата е проектирана от Марио Мазерати.
Източно от Фонтана на Нептун се намира Palazzo Re Enzo (Дворецът на крал Енцо Савойски), построен като допълнение към съседния Palazzo del Podesta. Дворецът е кръстен на Енцо Сардински, син на император Фридрих II, който е бил пленен в битката при Фосалта и затворен в двореца ., в който умира.

Piazza Maggiore е главният площад в града. Първоначално площадът е построен през XIII в. като пазар, днешният си вид добива през XV в. На Пиаца Маджоре се намират следните сгради:
Palazzo dei Banchi (XV – XVI в.) – финансовото средище на Болоня, което е известно с обмяната на пари.
Palazzo dei Notai е дворец, издигнат от гилдията на нотариусите през 1381 г.,
 Palazzo d’Accursio (познат и под името Palazzo Comunale) е изпълнявал роля на градско кметство до 2008 г.  В миналото е бил резиденция на Франческо Акурсио, бележит юрист и преподавател в Болонския университет. В последствие дворецът става седалище на болонската управа.
Статуята, намираща се на фасадата на Palazzo d’Accursio, е на родения в Болоня папа Григорий VIII (с рождено име Уго Буонкомпани), въвел Григорианския календар, който използваме и днес.
 От северната страна на Palazzo d’Accursio се намира модерната мултимедийна библиотека „Сала Борса“ (вход свободен)
Palazzo del Podestà (Дворецът на градоначалника) датира от 1200 г. като седалище на местния подестат (държавната администрация през Средновековието). Тъй като се оказва недостатъчен за приемане на гражданите, до него е построен  дворецът на крал Енцо.
Часовниковата кула Torre dell’Arengo е построена през 1453 г. В нея се намира тежката 4,7 тона камбана, предназначена да известява гражданите при опасност.

Basilica di San Petronio (Базиликата „Свети Петроний“) , кръстена на покровителя на Болоня свети Петроний и е една от най-големите европейски църкви. Побира 28 000 човека и е била проектирана да надмине базиликата „Свети Петър“ в Рим. Парите обаче свършват и тухлената фасадата на базиликата не е украсена докрай с мраморна облицовка.
 Под балдахина на централния олтар папа Климент VII е коронясал Карл V за император на Свещената Римска империя.
 Базиликата има най-дългият слънчев часовник в света (66,8 м). В нея се съхраняват мощите на свети Петроний и е погребана Елиза Бонапарт, сестрата на Наполеон.
Базиликата е много строго охранявана и има няколко разкрити плана за атентат. Измежду стенописите в базиликата е и стенописът Ад от Джовани да Модена с вграден детайл с  изображението на Мохамед, поглъщан от демони. Този стенопис, особено актуален за времето си заради напредващото османско нашествие, в днешни дни се смята от крайните ислямисти като обиден.
Archiginnasio di Bologna (Архигимназията). В непосредствена близост до Пиаца Маджоре и Палацо дей банки се намира дворецът на Архигимназията (XVI в). Той е бил седалище на най-стария университет в Европа . В него се помещава Анатомическия театър, в който студентите по медицина са били разположени амфитеатрално над масата за дисекция на човешки тела.
  Пейките били направени  нарочно изключително неудобни, за да не заспиват студентите по врее на лекции.  Simple Smile
В наши дни Архигимназията е богата библиотека.
Това престижно учебно заведение са завършили  Данте Алигиери, Николай Коперник, Умберто Еко, Бенито Мусолини и други известни личности.

За да усетите наистина туптящото сърце на кулинарна Болоня, трябва да посетите най-стария пазар в града, който освен това се намира в историческия център на града, съседно на Пиаца Маджоре
Пазарите за храна и до днес са много живи и посещавани и е истинско удоволствие да седнеш на  чаша вино и дъска с местни сирена и салами.
Областта Емилия- Романа е много важна на гурме картата на Италия, a Болоня не случайно е наричана La Grassa (“дебелата”) тъй като държи върховенство като гастрономическата столица на Италия.
Именно от Болоня идва италианската мортадела, тук са създадени тортелините, талятелите и соса Болонезе, който местните наричат рагу.
Освен това района Емилия-Романа е домът на прочутият Parmigiano Reggiano.

Светилище Мадона ди Сан Лука

Емблематична част от силуета на Болоня. На  върха на залесен хълм, на около 300 метра над Болоня, се намира Светилището на Мадоната на Сан Лука - римска базилика от XII век.
Можете да се изкачите по целия път нагоре по хълма, но също така можете да минете през специално изграден коридор.
Това монументално архитектурно чудо се състои от 666 арки и се простира на 3.8 километра, което го прави най-дългия портик в света.
Портикът Сан Лука е построен така, че иконата на църквата да може да се носи нагоре по хълма по време на ежегодното шествие, без да се мокри от дъжда,
Легендата разказва, че около 15 век е има продължителен период с дъждове, който унищожава реколтата. Когато иконата на Сан Лука е свалена от хълма до града, дъждът спира чудотворно.
Оттогава всяка година се провежда шествие, в което скъпоценната византийска икона изминава пътя от базиликата до катедралата Сан Пиетро.
С течение на времето пътеката от светилището до центъра на града е павирана, а след това покрита с портик, за да предпазва участниците в шествието и иконата от дъжд.
 До горе може да се стигне и с туристическото влакче. Simple Smile

„Седемте Църкви“
Църквата е една от най-старите в града . Според една от историите, е издигната през 430 година. Тогавашният епископ Петроний искал да бъде издигната църква, разделена на седем по-малки църкви, които да представят местата на Христовите страсти. Старото име на църквата е било „Св. Йерусалим“. Според друга теория, храмът бил построен по искане на Св. Петроний върху руините на eзическо светилище на богинята Изида. Около него били добавени още няколко църкви – една, копираща църквата Възкресение Христово в Йерусалим, и параклис с мощите на други двама светци.
Църквата „Свети Стефан“ е наистина много интересна и е едно от задължителните места за посещение в Болоня. Няма входна такса.
 При достатъчно свободно време може да се посети  Chiesa di Santa Maria Maddalena  - църквата на усмивката ( вратата и се отваря само, ако се усмихнеш , освен това в църквата има разпятие, на което Христос е усмихнат)
  Ако се наеме кола могат да се добавят музеят на  Гулиелмо Маркони , къщата на Лучано Павароти .. ,както и любимите ми музеи на Ферари,Ламборгини,Пагани, Мазерати,Дукати. Simple Smile
  ,

# 178
Mirella27 много подробен разказ, благодаря

Bradley Cooper  дано да остане време да го разгледаме
За катедралата Санта Мария дел Фиоре, на една опашка ли се чака за катедралата и за купола, защото пише ,че имало огромни опашки

# 179
Различни опашки са. Тази за купола е откъм задната част на катедралата.

Общи условия

Активация на акаунт