Как да се справим със сухата кожа на ръцете през зимата?

• 2 075
  • 71
  •   1
Отговори
Здравейте!
Може и разделът да не е съвсем подходящ за темата, но прецених тук да я напиша, не намерих съвсем подходяща категория. Та, проблемът е следния:
Имам сериозен проблем с кожата на ръцете през по-студените месеци, а в момента е просто ужас! Прекалено суха е, постоянно я мажа с всякакви кремове, които омекотяват, съдържат разни масла и т.н, дори като лягам си слагам по-мазен крем, но на другия ден пак е зле положението. Този проблем, искам да подчертая, е само на кожата на ръцете. На мястото на което работя в момента, за капак се мия със студена вода, защото няма топла. Но проблемът не идва само от студената вода, защото съм така много отдавна. Когато времето започне да захлажда кожата на ръцете ми почва постепенно да изсъхва. В момента е като шкурка. Зимата задължително излизам с ръкавици навън. Когато трябва да ползвам препарати също слагам ръкавици. Препоръчвали са ми всевъзможни кремове, но като цяло нищо не ми помага. Някой от вас има ли същият проблем като моя, и как се справяте? Искам да допълня че нямам недостиг на важни витамини и минерали, тъй като са ми правени изледвания и то скоро. Моля препоръчайте нещо, което на вас ви помага.
Благодаря!

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 14:28 от Borqna Sto 771419

# 1
Задължително ръкавици за всичко възможно и колкото може по-рядко миене, особено със модерни средства. Най-добре хубав домаше сапун правен с по-малко соде ( натриева о-ва ). Мисля че и рзани калиеви и магнезиеви сапуни също са по щадящи.

# 2
Най-обикновено кокосово масло - омекотява кожата и създава защитен филм за няколко часа (ползвам от буткана с масло за готвене)

# 3
Проблемът при мен е че по-рядкото миене не мога да го избегна. Често ми се налага да си мия ръцете през деня, още повече че съм със слаба отделителна система, често ходя по малка нужда, и това съответно, както знаете е свързано и с миене на ръцете.

# 4
На мен ми помага крем за ръце Атрикс.

# 5
Може да опитате тези жълтите. Има различни видове. Такова беше препоръчано в аптеката. Успех!

# 6
Понякога ако водата е по-твърда, може това да предизвиква кожна реакция. Или дори сапуна, с който се миете. Аз като отидох на място с по-мека вода, кожата ми спря да изсъхва до цепене, сега се понася.
Съветвам ви да пробвате някой твърд сапун с пчелен восък и естествени съставки.

# 7
  • Банско
Купете си тънки ръкавици и миите тях, вместо кожата. Честото миене остава кожата суха. Премахва хидролипидния слой и кожата става суха. Този слой е изключително важен и действа като бариера за кожата. Прочетете за него в интернет. Също може да се мажете обилно с кокосово и зехтин, вазелин и след това ръкавици задължително.

# 8
Аз самата нямам атопичен дерматит, но мажа дете с.
Имаме bioderma sos atoderm, eucerin atopicontrol lotion, a-derma exomega.
Биодермата е хубав за лятото, защото е по-лек и не запушва порите.
Юсерин...  малко съм със смесени чувства  - моите длани са много сухи, когато мажа с Юсерин някак хем си остават сухи, хем са омазнени. Обаче пак са си сухи. Не мога да обясня. От друга страна, когато мажа с Адерма, ръцете ми стават меки. Кремът наистина попива в дълбочина и усещането за сухота изчезва.

# 9
Най-доброто нещо за супер сухи ръце, което съм открила, е кремът за ръце на Юсерин с 5% урея. Това за навън. Вкъщи ги мажа с лосиона за тяло с 10% урея, защото хем е по-мазен, хем е по-икономично. Никакъв друг продукт не се сравнява.

Също хидратация отвътре с повечко вода и прием на полезни мазнини (Омега 3, мазна риба, авокадо, ядки, маслини, конопено семе). Също яйца и качествени млечни и животински продукти.

Възможно е и да имаш нарушена кожна бариера в момента. Затова помага много дебел слой крем “Здраве” или друг крем с цинков оксид, слагаш отгоре ръкавици и стоиш няколко часа. Ако може цяла нощ да откараш, още по-добре.

# 10
Ръцете ми са същите като твоите, след Ковид и дезинфектантите съвсем отидоха.
Зимата са ужас.
Задължително мия с ръкавици  в нас, купувам от еднократните без талк.
Сапун - най-добре да се миеш с такъв без сапун, има на Юсерин, на А-дерма, в ДМ има също.
Крем - от всички на мен кремът за ръце на SVR ми е най-добре, ползвала съм буквално всичко.
И - колкото по-малко си миеш ръцете, толкова по-добре.

# 11
Чист вазелин. Този на Кройтерхоф е страхотен! Кожата става мека като кадифе, еластична и гладка! Също и петите, като на бебе!

# 12
Пробвай крема за ръце с урея на Балеа. Напоследък само той ми оправя ръцете. Другият, от който съм доволна, е на Ла Рош от серията Липикар, но и цената му си я бива.
Авен имат колд крем, Микса, мисля, също, но тях не съм пробвала, само съм чела хубави отзиви от съфорумки.

С гореща вода не е препоръчително да се миеш, това още повече изсушава кожата.

# 13
Deva,
Все избягвам да купувам продукти с вазелин, защото нали уж съм много еко/био, да не ползвам петролни продукти, ала-бала, ама сега с този чист вазелин на Кройтерхоф ме накара да се замисля. Преди години педикюристката ми беше казала, че ѝ носят медицински вазелин от Щатите и си го ползва за ръце/крака, ама аз нали съм по маслата от ший/кокос и боабаб, с тях се мацотя, а полза много няма  😆.
Ще взема да го купя и да пробвам, то и петичките след ходене на басейн/парна баня/сауна са в леко трагичен вид и се нуждая от оправяне. Предполагам - мажеш само вечер преди лягане?

Иначе - пробвала съм Колд крема на Авен, аз лично не съм впечатлена. Както и от бариерния на Уриаж също.
Гореща и студена вода не са ОК, трябва да е приятно топла.

# 14
По-добре вазелин на Кройтерхоф с невен. Невенът успокоява кожата.

Общи условия

Активация на акаунт