Родови сценарии

• 7 041
  • 109
  •   1
Отговори
# 15
  • Най-красивата страна
Случва се децата да повтарят семейния модел.

В моя род се повтаря избора на професия.
8 поколения назад .

# 16
Не. Нямаме общи сценари с никой от родата или поне аз не се сещам.
Имаме общи черти, най-изразените от които чувство за чест, чувствителност и кибритлив характер 😀
Ако обаче темата ти е интересна има една много хубава книга "Не всичко започва от теб" на Марк Уолин.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 18:54 от Caroline_Bingley

# 17
Ами то в глобален план, дето се вика, при цялото човечество има 10-тина възможни сценария. В кой род няма преждевременна смърт, насилие, алкохолизъм, раздели? Слушала съм видеа на топ родовата терапевтка Аида каква беше, повечето неща, които обяснява с родови модели, са си чисто икономически или психологически (видяно и повторено) обусловени.

# 18
  • София
Алкохолизма се предава генетично, никакъв родов сценарий не е. Ако някой има алкохолик по вертикала не трябва да близва алкохол.

В моето семейство няма родови сценарии, за добро или за зло.

# 19
Чак да се предава генетично алкохолизмът не е вярно. Дава повишен риск от развиване на зависимостта при деца и т.н, но не е задължително след чаша вино или две.
В България като цяло доста хора пият редовно и над допустимите количества.
Алкохолизмът е и културно обусловен. В държавите с мюсюлманска религия този проблем е доста по-малко застъпен. Русия водят класацията. На който му е интересно, може да види официални статистики по държави и пол.

# 20
Аз работя с родов терапевт и вярвам в това. Вижда се в семейството ми, в това на леля ми, на бабите ми. Има родови програми и травми, които идват при нас.

Отработваме чрез професия дори, чрез навици и случки.

Повечето хора просто не са информирани и смятат, че някоя си пралеля те обрича на нещо. Просто това не е така.

Преди дори 100 години животът е бил много различен. През две поколения или три по-назад виждаме съвсем различен начин на живот, порядки. Някои неща са били невъзможни, а днес са напълно нормални. За това повтаряйки моделите имаме по-добър ресурс сега да се справим с тях.
Да, обреченост няма, но програмите са подсъзнателни и понякога са доста дълбоки. Ако терапевтът е добър, може да разплете доста възли. Интересно ми е и в другата страна, например предаването на добрите качества, на талантите.

# 21
  • Melmak
Всички имат родови програми, просто или не ги знаят, или ги отричат.

За таланти - в моя род е застъпена много кулинарията. Всъщност и в двата ми рода. Това е програма - глад. Единият ми дядо остава полусирак и прабаба ми е гледала сама 4 деца, били са много бедни. В другия ми род им взимат земята след 1944 г, преди това едната ми баба си е била от бедно семейство с 12 деца. Това обуславя родителите ми да отработват травмата през готварството. Дали е талант? Не знам.

И други неща има, но не ми се влиза в подробности, защото ще ме изкарат луда във форума.

# 22
Всички имат родови програми, просто или не ги знаят, или ги отричат.

Всъщност родовата програма се предава чрез намерението, причината зад действието, затова често външно няма връзка между действията. Например, дядото е алкохолик, това е бягство от реалността, бягство от отговорност. Внукът вижда това, той може и да не пие, но например е пристрастен към компютърните игри, това отново е бягство от реалността.

# 23
В моя род и на мъжа ми има повтарящи  се събития със смърт на съпруг/а в млада възраст, дете сирак, отгледано от втори родител, смърт на млади хора/деца също. Sad
Братът на баща ми е починал млад, на майка ми също.

# 24
Бихте ли препоръчали добър родов терапевт, знам за Аида Марковска, канят я навсякъде, но не знам доколко е добра.

# 25
  • Melmak
Бихте ли препоръчали добър родов терапевт, знам за Аида Марковска, канят я навсякъде, но не знам доколко е добра.

Мога. Ще ти пиша на лично.

# 26
hechicera_ прати и на мен инфо, моля.

Доказано е , че травмите се предават в поколенията. Страхова невроза, алкохолизъм, нарцисизъм, жертви, скитници, бегълци- това са все модели, които подсъзнателно се запаметяват и индивидуално се обработват и интерпретират.
Децата имат много развита интуиция, само начинът по който се говори (или дори избягва) за някоя тема остава следа в тях и ги формира. Начинът на възпитание също спомага за предаване на травмите.

Народопсихологията е друго по-мащабно доказателство за родовите сценарии. Книгите на Иван Хаджийски са все още актуални за българския народ, едва ли някой може да отрече факта, че все носим манталитета на народ бил 500 години под робство.

# 27
  • София
Аз казвах, че няма да преподавам като майка ми и баба ми, ама всъщност това ми е любимото.
За съжаление, нито едно от семействата на нашите не е било ок.  Не знам как са първите ми братовчеди, за съжаление.

# 28
  • Melmak
Преподавателската дейност също е много показателна. Възможно е някой назад в рода да не е могъл да се изучи, заради бедност и недоимък.

Ибсена, пиша.

# 29
hechicera_когато пишеше за готвенето, изтръпнах. Аз готвя вече много години в къщи, имам клиенти, въпреки, че сега не ми е основна работа. Моите прадядо и прабаба са били преселници, голямо семейство, много деца и бедност. Майка ми разправя, че дори не е имало какво да ядат.

Общи условия

Активация на акаунт