Инсулинова резистентност - тема 3

• 20 819
  • 761
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря ви за бързите отговори, че леко се бях притеснила.
A каква беше причината за изследването и имало ли е някакви симптоми на ИР? И спазени ли са изискванията за провеждане на ОГТТ?

# 691
Предстои ми инвитро процедура и затова се пускат редица изследвания. Нямала съм никакви симптоми, няколко дена не съм консумирала сладко (като изключим кафето със захар) и предния ден вечерях в 18:30)

# 692
  • Бургас
Заради този рязък пик на 60мин може да се чувствате уморени след ядене. Иначе са супер показателите.

# 693
На мен ми се струва, че малко повече пада захарта на втори час. Струва ми се, че има лека свръхкомпенсация от страна на инсулина. Това при едно стандартно хранене с тесто примерно, е вероятно да се покаже още по-отчетливо.

# 694
Недейте да търсите под вола теле. Всичко изглежда ок. Ако жената няма оплаквания още по-добре. Винаги може да се намери кусур, но това са излишни притеснения.

# 695
Нищо не търся, казвам какво ми прави впечатление на мен. Наслушала съм се на "всичко ти е наред" а после се оказва друго.

# 696
В такъв случай какво би означавала тази свръхкомпемнсация?

# 697
Че панкреасът произвежда повече инсулин от необходимото и сваля прекалено много кръвната захар което води до хипогликемия. Не твърдя, че тук е такъв случая, само по еднократни резултати от едно изследване е трудно да се прецени. Може да означава не добра регулация на инсулин.

На хартия еднократно и без повече информация, изглеждат добре нещата, но може и да не са оптимални. Не знам поради каква причина се налага инвитро, но често трудното забременяване се свързва с мегаболитни нарушения.

Още повече че до колкото ми е известно,  при инвитро се прилагат различни препарати, които влошават нещата, ако има вече наличен или дори наченки на метаболитни нарушения.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 21:26 от Nevermoresleep

# 698
Благодаря много за изчерпателния отговор, надявам се нещата да са добре, но все пак съм си запазила час и при ендокринолог, за да обсъдим резултатите.

# 699
Вижте си лекаря какво ще каже, той си знае какво иска да види в тия резултати и защо е назначил изследването. И вероятно не ви е това единственото нещо изследвано, а лекарят ще гледа по-комплексно и заедно нещата.
И на мен ми изглежда висок този инсулин на първи час, то ясно че в тема за ИР ще се намерят хора дето са имали и по-висок ама все пак... Нормата май до 5-6 пъти беше, спрямо началния, очевидно тук е повечко.
Отделно че не бих се учудила да "гонят" леко различни оптимални стойности и когато се започват такива процедури, също както за ТСХ има едни референтни граници, ама за забременяване го искат доста под тях да е. Може и за това да не е колкото гоним аз или друг дето не се кани да забременява.

# 700
На мен ми се струва, че малко повече пада захарта на втори час. Струва ми се, че има лека свръхкомпенсация от страна на инсулина. Това при едно стандартно хранене с тесто примерно, е вероятно да се покаже още по-отчетливо.
На мен също така ми се стори и затова попитах има ли симптоми и как е проведено изследването. Жалко че не се знае какво се случва на третия час.
При бременност (а предполагам и след хормонални терапии за забременяване) се развива естествено и ИР заради растежа на бебето, така че е хубаво да се знае каква е била отправната точка преди това.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 09:54 от dolce miele

# 701

Година и половина след като спрях метформина. Продължавам с нисковъглехидратна диета. Но почнах да вкарвам от време на време пълнозърнести неща

Бях си сложил дензор за мониторинг но той за 10 дена показваше изцяло неверни неща. Изкара ме с 6.5 средна захар и редовно над 6 на гладно. 2 седмици след като го махнах си пуснах изследванията и всичко беше точно. Явно той е бил дефектен

# 702
На мен ми изглеждат много добре, явно си си на правилното за теб хранене. Така е че след време човек може и да успее да вкара малко повече въглехидрат а не да е на супер строг режим, там вече с проби и то си проличава кой колко може да понесе за да не се влошава пак.

# 703
На мен ми изглеждат много добре, явно си си на правилното за теб хранене. Така е че след време човек може и да успее да вкара малко повече въглехидрат а не да е на супер строг режим, там вече с проби и то си проличава кой колко може да понесе за да не се влошава пак.

Карам без добавена захар твърдо. От плодовете само боровинки или по 1 ябълка на ден. Без картофи, ориз и храни с бели брашна. Пици с пълнозърнести тортили,блат по една на седмица. То е ясно че ако се върна да ям по 2л сладолед на ден или 1 кило череши на ден ще ми се влоши положението.
На гладно инсулина можеше и да ми е по нисък, но поне натоварването е много добре. При диагностициране бях с инсулин 0: 23, 60: 169, 120: 80

# 704
Страхотен резултат, браво

Общи условия

Активация на акаунт