Инсулинова резистентност - тема 3

• 20 814
  • 761
  •   1
Отговори
# 705
Нека има по-често някой в ремисия да пише така, на много хора не им се вярва че може да се оправи човек а си казват че тъй ще е то и се примиряват без и да се опитат.

# 706
Здравейте.. аз дори не знам тази ли е темата където трябва да попитам всичко на куп...

Направиха ми рутинни изследвания и ми излезнаха няколко отклониения, които не знам каква да правя...
1) ИР... референтите са други пише от 8.7 нагоре има ИР. Моята е  8.8.
2) Високо кръвно
3) Протеини в урината...

54кг, 175см, спорт 5 дена в седмицата по от 30мин до 90мин.

Имам час за ендокринолог.. но не мога да разбера от какво и как са тия отклонения.  

Благодаря ви 🤗

# 707
Какво е това 7,8 и 8,8 ИР?
Високо кръвно не е добре. За протеини в урината, стерилна ли е пускана?

# 708
Не е много ясно така, ако искаш препиши си резултатите така както са от лабораторията - кое какво е, в какви мерни единици, с какви референтни граници. Така просто не знаем за какво говориш.
Високото кръвно налягане инцидентно ли е било такова или се случва често? Имала ли си престой за малко в покой или както някои ти мятат маншета от вратата и мерят направо?

# 709
Да извинявайте, доста лошо се изказах..

За ИР, долната граница е 8.7, а аз имам 8.8. Мога да покажа резултатите, но са чужбински с други мерки. ИР има, на долната граница, почти на ръба...

За кръвното... 3та година по ред е високо. Ходих на кардиолог, каза ми, че да високо е. Още не е опасно, трябва да се следи. Не знам какво да направя, за да го подобря..
За протеините, поисках час за ендокринолог, за да направят подробно изследване на 24часа... долната граница е 15 аз съм с 42. Много ми се струва...

По въпросът с ИР,  имах гестационаден диабет и диабетици група 1 и 2 по майчина и бащина линия... казаха ми че имам всички фактори, освен килограмите, да стигна до диабет и затова много ме изплаши този резултат.

# 710
Аз пак не разбирам какво е 7,8 и 8,8. Мерна единица ли е, индекс някакъв ли, на база на какво се изчислява ако е индекс? Ако е мерна единица, каква и как е добита?
Трябва да има изследване на инсулин и глюкоза най-малкото. 

Изследването за протеини - същите въпроси.
Протеините в урината може да са индикация за проблем с бъбреците. На фона на повишено кръвно, наличие на метаболитен синдром, твърде вероятно.

Очевидно има ИР особено на фона на повишено кръвно, не е хич добре и говори за системно възпаление в организма. Явно е имало ИР доста дълго време, щом е имало гестационен диабет. За съжаление, липсата на повишено тегло не спасява и не е показател за липса или наличие на метаболитен синдром.

Някакво лечение предписано ли е или докторът ще чака да стане опасно и тогава ще даде съвет за предприемане на действия?
Аз знам само един метод за решаване на всички гореизброени проблеми и за това ще кажа - ревизия и корекция на храненето. Спомена се спорт в предния пост. Какъв спорт? Препоръчват се силови тренировки, не кардио при хора с метаболитни нарушения. Силовите подпомагат запазване и изграждане на мускули, които активно участват в правилното функциониране на метаболитните процеси. Кардиото (зоана 2 дето му казват) натоварва сърцето, вдига кортизола и с него мускул не се прави. Може да се практикува като комплимент към силовите, но не трябва да е основна форма на спорт.

# 711
И аз пак нищо не схванах кое какво е... Няма значение че са от друга държава, нали затова питахме в какви единици са.
Просто така са няколко общи приказки по които можем само боб да хвърлим, иначе поне аз не се сещам откъде да придобия някакво впечатление.
Ясно е че сте разтревожена, но без информация можем само да кажем да си изчакате чака при лекаря и съотвенто неговото мнение, че той поне ще ги види тия изследвания.

# 712
Здравейте
След направено изследване на тийнейджър на 15 г с малко наднормено тегло.
Това са резултатите, доста стряскащи
Ще помоля за мнение, и дали да не пусна ново изследване ,да няма някаква грешка за такъв висок инсулин

# 713
Доста висок инсулин на гладно. Вероятност за грешка има винаги, но все пак не разчитайте на това, не е по-голяма, отколкото при всяко друго изследване...Ако имате съмнения, можете да повторите изследването. Възможно е някои фактори да окажат влияние върху резултата. Например стрес, движение, безсъние, твърде много или твърде малко часове без храна преди изследването, прекалено въглехидратна вечеря и други.
При подрастващите нивата на инсулин е възможно да са по-високи, отколкото при възрастните, все пак растат и инсулинът има общо и с това. Но инсулин 60 е твърде далеч от оптималните стойности за инсулин на гладно.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 15:04 от dolce miele

# 714
Доста висок инсулин на гладно. Вероятност за грешка има винаги, но все пак не разчитайте на това, не е по-голяма, отколкото при всяко друго изследване...Ако имате съмнения, можете да повторите изследването. Възможно е някои фактори са окажат влияние върху резултата. Например стрес, движение, безсъние, твърде много или твърде малко часове без храна преди изследването, прекалено въглехидратна вечеря и други.
При подрастващите нивата на инсулин е възможно да са по-високи, отколкото при възрастните, все пак растат и инсулинът има общо и с това. Но инсулин 60 е твърде далеч от оптималните стойности за инсулин на гладно.
Ами мисля да направи леко ограничение на въглехидратите 1-2 дни и ще пуснем ново изследване, бихте ли препоръчали и още някой показател ,който да добавим към изследването

# 715
Здравейте отново,

Благодаря за отговорите.

Зная че изглежда странно но референтите в моите изследвания не пише дали са гр, мл или %, просто пише имаш 42 а максимума е 15.
Днес отидох на еднокрнолог. Назначи ми нови изследвания ( в друга лаборатория).

Орина на 24ч и захар с товарене на глюкоза ( както при бременните).

За детето на 15г, бих отишла на еднокинолог веднага.

# 716
Здравейте
След направено изследване на тийнейджър на 15 г с малко наднормено тегло.
Това са резултатите, доста стряскащи
Ще помоля за мнение, и дали да не пусна ново изследване ,да няма някаква грешка за такъв висок инсулин
Наистина ги повторете, хома индекс 14 е грешка според мен..

# 717
Здравейте отново,

Благодаря за отговорите.

Зная че изглежда странно но референтите в моите изследвания не пише дали са гр, мл или %, просто пише имаш 42 а максимума е 15.

Ами ти продължаваш едно нищо да не казваш... Каквито и ще да са тия толкова тайни мерни единици (от принципно 2 различни единици които се ползват в зависимост от държавата та ако не е едната сигурно ще е другата) ще са ги написали там. Поне аз попитах да ги препишеш както са, а не дали на теб са ти странни или не, ти ако ти е ясно всичко едва ли да питаш.

Младежът наистина е за доктор с толкова инсулин на гладно, те ще преценят вече какво още да изследват. Но дори и за подрастващ дето са с нормално завишен инсулин това е много. Не е лошо и да е детски ендокринолог който ги гледа че на 15 поне момчетата не ги броя за напълно пораснали още.
По какъв повод е направено изследването? Все нещо сте "търсили", обикновено не се мятат точно на инсулина да го изледват, особено на подрастващ. Не е и момиче, да кажем да е със СПКЯ и заради това да е.
А ако диетата му не струва, със или без ИР той само ще спечели ако си я преразгледа.

# 718
Хома индексът може да се пресметне по формула. Има я формулата и в другата тема за ИР, и онлайн. При инсулин 60 може и да не е грешка, все пак с такъв инсулин се очаква числото да е голямо. Но нищо не пречи да се пресметне пак. Не се знае кой е смятал индекса, случвало ми се е да видя изследвания с някаква грешка в изчисляването на индекса.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 21:00 от dolce miele

# 719
Профилактични изследвания и понеже е с наднормено тегло, аз реших да добавя и това към изследването,
Всичко започна понеже на сестра му доктор назначи и този homa индекс и аз реших и на него да му пусна предвид теглото, леко е пълен, но има кг за сваляне.
Единствено не ми е ясно да спазва ли диета преди следващите изследвания или не,
Аз ще пусна сама , а после ще търсим ендокринолог
Здравейте отново,

Благодаря за отговорите.

Ами ти продължаваш едно нищо да не казваш... Каквито и ще да са тия толкова тайни мерни единици (от принципно 2 различни единици които се ползват в зависимост от държавата та ако не е едната сигурно ще е другата) ще са ги написали там. Поне аз попитах да ги препишеш както са, а не дали на теб са ти странни или не, ти ако ти е ясно всичко едва ли да питаш.

Младежът наистина е за доктор с толкова инсулин на гладно, те ще преценят вече какво още да изследват. Но дори и за подрастващ дето са с нормално завишен инсулин това е много. Не е лошо и да е детски ендокринолог който ги гледа че на 15 поне момчетата не ги броя за напълно пораснали още.
По какъв повод е направено изследването? Все нещо сте "търсили", обикновено не се мятат точно на инсулина да го изледват, особено на подрастващ. Не е и момиче, да кажем да е със СПКЯ и заради това да е.
А ако диетата му не струва, със или без ИР той само ще спечели ако си я преразгледа.

Общи условия

Активация на акаунт