Предстои ми ИНВИТРО/ ИКСИ - Да поговорим - тема 90

• 34 834
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
Още на един от първите прегледи на база спермограмата ни зачислиха към ИКСИ. Концепцията за ПИД се появи малко по-късно.

# 601
Здравейте! За тези, които са били на естествен цикъл, при какви най-високи стойности на ЛХ в деня га тригър сте успяли да извадите яйцеклетка?

# 602
Аз съм имала ЛН 23 в деня на тригера и извадихме зряла яйцеклетка. Оплоди се дори Отделен е въпросът , че не успя да стане бластоцид , остана си на стадий морула .

# 603
При мен при LH до 20 са се случвали успешно нещата.

# 604
Не мисля че дали ще е ИКСИ или нормално инвитро има отношение към това дали ще се прави ПИД. ПИД се прави ако има ембрион на 5ти ден с достатъчно клетки за взимане на проба. Няма значение как е бил оплоден. Само за сверка, в Турция не се прави обикновено инвитро. ИКСИ е доказано по-сигурният метод. При мъжки фактор задължително се прави ИКСИ. Бройка може и да може да преодолее морфология, но не може да преодолее ДНК фрагментация. Така че винаги тест за фрагментация и при наличие, задължително ПИД. И като цяло при какъвто и да е мъжки фактор задължително ИКСИ.

# 605
На нас така ни каза началника на инвитро лабораторията в клиниката, която посещаваме. Обясни и защо, но не мога да си спомня.

# 606
Повечето лаборатории изискват оплождането да е ИКСИ, за да направят ПИД.
При нормалното оплождане части от сперматозоидите полепват по повърхността на яйцеклетката и могат да замърсят пробата с тяхното ДНК. Ако се прави ПИД на такъв ембрион и излезе лош резултат, няма как да се разбере дали е била замърсена пробата или ембриона не е здрав.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 10:38 от ВаНиЛа

# 607
Благодаря, че писа Ванила. Точно това беше обяснението, което ни дадоха. Simple Smile

# 608
Абсолютно подкрепям горните мнения.
Ние също сме с МФ, добра бройка и подвижност, но 1% морфология и 21% ДНК фрагментация. Заради големия брой извадени Я, ембриолозите бяха преценили за 6 от Я, да приложат класическото ин-витро оплождане, а за останалите икси/имси. И естествено 6Я отидоха на вятъра, защото нито една не се беше оплодила.

Ако случайно не успеем с бременност от този опит и ни се наложи да правим нов, никога няма да позволя да се използва нещо различно от икси. Но в онзи момент, за съжаление, никой не ме попита дали съм съгласна, а бях уведомена.

# 609
beyourself1101, съжалявам, че така са се развили нещата при вас и си  останала разочарована.

При мен ситуацията е обратната. На първото ми инвитро исках да ги разделят 50/50 за оплождането, но лекарите настояха всички да са ИКСИ. От 9 оплодени имах само един ембрион и нямаше имплантация.
Затова на сегашния ми опит сме се разбрали да са 50/50, за да видим  как се развиват едните и другите.

За жалост, явно схемата е проба - грешка.

# 610
ВаНиЛа, не е обратната ситуацията ви, защото не сте пробвали обикновено инвитро да знаете че с него ще имате по-добър успех. За съжаление може проблеми с материала и от двете страни, както и със селекцията да са довели до не толкова добрите резултати. Имате ли изследване за ДНК фрагментация?

Иначе звучи валидно обяснението за ПИД, не знаех, благодаря за информацията.

# 611
Аз се включвам само да кажа, че при нас въпреки нормалната спермограма на ММ и ДНК фрагментации в нормален процент, док. Прецени от 4 извадени Я, три да бъдат с ИКСИ  и една на нормално оплождане. И сега идва странната история - две от трите с икси се оплодиха, днес на 4ти ден едната е в много добро развитие, другата изостава. Едната на нормално оплождане също е с много добро развитие, даже тя е с най-добрия потенциал според ембриоложката … Иди и разбери кое е по-доброто 😵💫

# 612
Здравейте на всички. Моят въпрос е свързан с антралните фоликули. Все още съм объркана и не намирам еднозначен отговор, иска да се информирам максимално и подробно. При преброяване на фоликули те на 2 ден на мц бяха 9 бр общо. След 12 дни при проследяване на ову се бяха увеличили с няколко. Мислех си, че каквото бройка излезе до 3-4 ден от мц ,това е резерва. Възможно ли е това увеличението на по-късен етап да показва добър резерв?

# 613
Напълно нормално и възможно е, при мен често се случва да се намножат точно преди овулация.

# 614
Те не стават повече, просто преди това са били твърде малки и не са се виждали на ултразвука, иначе винаги са си били там Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт