Предстои ми ИНВИТРО/ ИКСИ - Да поговорим - тема 90

• 34 826
  • 727
  •   1
Отговори
# 630
Аз много се бях притеснила също как ще се случват отсъствията от работа,тъй като буквално може от днес за утре да се отсъства и на старата ми работа шефът ми беше доста стриктен и едва ли не искаше да не се отстъства никога за нищо. Затова преди първата стимулация седнах да говоря с него,обясних му,че преминавам през някакво лечение, за което не искам да обяснявам какво е,и че ще ми се наложи да отсъствам по време на работа. Аз съм си и голяма ревла и се разревах,голям срам беше 😆  Той пък прояви голямо разбиране,не ме беше резпитвал и се бяхме уговорили да си пусна ден отпуска и да си взимам часове от този ден. Като за пункцията и за трансфера си взех още отпуска. После за втория път просто го предупредих,че пак ще действаме така,но тъй като ми намаляваше отпуската реших,че след пункция ще се възползвам от онези дни,които ти се полагат по закон за такива процедури,независимо,че ще се разбере в работата ми какво правя,ама разбрала недоразбрала, се оказа,че не мога да ги ползвам (вече съм забравила ама те май  се ползваха преди пункцията?)

# 631
Аз също минах по този път на притеснения, а при мен така се случи, че бях започнала нова работа в седмицата, в която посещавайки с партньора ми репродуктивната клиника за пръв път, лекарят ни застреля, че сме за инвитро и сме с малки шансове за успех. Не знаех нищичко по темата и отидохме тотално неподготвени. Честно казано хем уплахът, че може никога да нямам дете беше стотици пъти по-голям от това, че мога да остана без работа, хем не посмях от уважение към поетия служебен ангажимент като ниво на отговорност (отново висока позиция) да споделя на мениджър над мен.

Една година писах мейли от болничното легло след упойки, приемах обаждания пред кабинети (излизах от офиса за 2-3 часа да си свърша уж нещо лично и тичах като кон до болницата), след пункции (бях на ЕЦ и вероятно съм била с по-леки дискомфорти) още преди обяд си бях в офиса, пътувах по командировки ден-два след болничен престой, вечер донаваксвах от вкъщи. Взех си 5 дни хоум офис завоалирано само след трансфера, защото там вече много ме достраша да не проваля успеха му от тъп кариеризъм.

Шапка свалям на откровените пред работодателите си момичета и на разбраните шефове, това е далеч по-адекватния и носещ спокойствие подход.

# 632
Благодаря за споделения опит!

Адмирации Emay за борбения ти дух! Това е наистино голямо натоварване на психиката, и на физиката също. Надявам се да си имала положителен резултат🙏🏻

Аз също се възхищавам на разбраните шефове. Бившият ми шеф беше такъв, но за съжаление сегашният ми не е Sad. Пред очите ми са били освобождавани неудобни момичета, или такива, които според началството не се вписват в “голямото семейство”. Българска работа общо взето.

Връщайки се назад във времето, не съжалявам за случаите, в които съм поставяла себе си/семейството си пред работодателя. Съжалявам за пътите, в които съм се чудила на кого да оставя да гледа болното ми дете, за да не натоварвам колеги. В крайна сметка никой не го оценява и не го помни, само аз.

# 633
Като сме на тема болнични - как успявате да “оправдаете” отсъствията си? Знам, че е тема коментирана много пъти, но като че ли покрай целия стрес около инвитрото, голяма част от нас са под стрес и за работното си място.

Аз работя в българска фирма, на сравнително висока позиция, с доста натоварено ежедневие от работни задачи и срещи, и за съжаление няма кой да ме замества, когато отсъствам. Не съм споделяла с прекия си ръководител, защото знам, че няма да прояви разбиране и по-скоро бих била съкратена.

По време на стимулацията, трудно, но успявах да съчетая работата с прегледите, с повече дни хоум офис. След пункцията си взех една седмица болничен и вече усещам как започват да ме гледат накриво.

Понеже ще съм ЗЕТ, започвам да изпитвам ужас, че следващия месец отново ще трябва да ходя често на прегледи (всеки един преглед ми е поне 3 часа извън работа), за самия трансфер ще си взема ден-два отпуск и от сега ми е притеснено точно в кой ден би бил и дали няма да имам “важен” ангажимент.
Въпреки това, никой не знае дали бременност ще настъпи от първи трансфер или това всичко трябва да се повтори още 1-2-3 пъти.

Та, ей такива мисли са ме налегнали последните дни и колкото и да се опитвам да се самоуспокоявам, че в момента това ми е най-важният приоритет, някак си да останеш без работа преждевременно, също не е окей. Нито да си търсиш нова, нито пък да седиш и да чакаш и в един момент да се окажеш без майчинство…
За съжаление нещата не стоят винаги така,както ни се иска.Моето инвитро беше първите дни на октомври в Истанбул,прекарах там 22 дни,правех планове да се върна на работа,поне до 6ти месец,ако забремения.Е,какво да ви кажа,от септември месец не съм се върнала и си стоя на болничен.В 7ми месец бременна съм и нещата се стекоха така,че бременността ми не позволи да работя въобще.Приех ,че така е трябвало да бъде,вълнувам се за дъщеричката,която очакваме и въобще не се вглъбявам над изгубеното.Мъжете в тоя период да са ни живи и здрави,работят на няколко места,за да компенсират всичко.И с това ще се справите,само да станат нещата.Искрено ви желая успех.

# 634
Точно и мен това ме притеснява много отсъствието от работа . Пункцията ми беше на 11/03 но нивата на прогестерон са много високи и лекарката ми отложи свеж трансфер дадоха ми 30 дни болничен напразно болничният ми е до 08:04 тогава съм на контролен преглед, ще ми изпише сигурно лекарства за подготовка за ЗЕТ . Мисля през това време да си взема болничен от личният лекар . Да не се връщам на работа за 5 дни и после след трансфера пак да изляза две седмици .
Много се притеснявам работодателя ми да не разбере за инвитро процедурата може веднага да ме съкрати .. Та въртя едни схеми дано има успех .. ☺

# 635
Явно всички сме на това хоро.. И на мен основните ми опасения са свързани с пътуването (не съм от града, в който се намира инвитро клиниката) и дали и до колко ще успявам да съчетавам служебните си ангажименти с другите неща.
За сега, говорейки с лекаря и с приятелки, минали през това, ще ползвам болничен 4-5 дни след трансфера, а преди това, плана е да работя, но дали ще стане точно така, как ще понесе тялото ми стимулацията и всичко останало - няма как да знам предварително. В този ред на мисли, живота наистина, е това, което ни се случва, докато ние си правим планове 🤷
Успех на всички момичета, по пътя към сбъдване на мечтата им ❤️

# 636
Като повечето от вас се притеснявах много за работата си при първото ни инвитро. Кой ще ме замести, как ще наваксам после задачите и т.н. Първия месец се наложи да отложим и това ме притесни още повече. Стресът за съжаление ми се отрази на хормоните, ФСХ скочи, фоликулите намаляха драстично… За наш огромен късмет нещата се получиха от първия път, въпреки единствените ни две ембриончета.
Сега вече съм над нещата, сигурно заради миналите години, но ако бях по-спокойна тогава, може би щеше да остане някое замразено ембрионче и нямаше да минаваме отново и отново по същия път.
Да овладеем спокойствието и емоциите си е много важно, но и трудно.
Аз мога да се похваля с разбран работодател. Пътувам постоянно и съм в движение и така лесно съчетавам прегледите. Всеки ден почти минавам служебно покрай клиниката. Вече във фирмата имаме и други колеги, които минават през процедури и работодателят е наясно със ситуацията.
Пожелавам на всички позитивни мисли и повече спокойствие. Нашата цел е по-важна от работата!

# 637
Здравейте,
Откриха ми бучка - фиброаденом на едната гърда. Казаха ми, че е доброкачествена и че не се влияе от хормоналната терапия. Някой има ли такава бучка - да сподели опит - дали все пак има значение какви лекарства се приемат и трябва ли да се притеснявам?
Благодаря!

# 638
Здравейте,
Откриха ми бучка - фиброаденом на едната гърда. Казаха ми, че е доброкачествена и че не се влияе от хормоналната терапия. Някой има ли такава бучка - да сподели опит - дали все пак има значение какви лекарства се приемат и трябва ли да се притеснявам?
Благодаря!

Здравейте, аз също съм с два фиброаденома, досега никой не ми е казвал, че е проблем и не са съобразявали медикаментите спрямо това, след година и малко стимулации(не за инвитро процедури) бях на преглед и нещата са същите, няма промяна в негативна посока, така че не се притеснявайте.

# 639
Здравейте, днес бях на преглед на 6-ти ден от стимулацията, виждат се 8 фоликула с големина между 10-15 мм, влючиха ми още 2 инжекции и ме викат на преглед в четвъртък. Резултатите от хормоните са: ЛХ 6.51; естрадиол- 2397. Как ви се струват? И не са ми казали кога ще е пункцията, но като гледам май ще е в понеделник.

# 640
Здравейте, аз също имам такива образувания и в двете гърди след първата стимулация.
Ходих на мамолог, аз бях получила и някакво възпаление на млечните жлези, имах температура на кожата на гърдите около 38°C няколко дни, страшно ме болеше и не можех дори да спя от болка.
Обясниха ми, че при някои жени така се получава след хормонална стимулация. Не се тревожете, стига да не ви причинява огромен дискомфорт, това е втвърдяване на тъканта. Посете мамолог, ако ще ви е по-спокойно и дано мине скоро 🍀

По темата с отсъствията от работа, аз имам право да отсъствам от работно място най-много 1 час, надвиша ли го - трябва или да пусна отпуск, или се води неявяване. Така че ми се налага да пускам отпуск за всеки преглед, както и за честите прегледи в дните, близо до пункция, тъй като клиниката ни е на 2 часа път в едната посока. Обяснила съм на ръководителя ми, като при мен е доста сложно, тъй като понякога работата ми е в среда с вредности и трябваше по медицински показатели да спра работата в тази среда, което изобщо не зарадва шефа ми. Обяснила съм му защо, представила съм медицинска бележка, но въпреки това коментарът беше: е, че ти така ми вършиш половин работа, инвитрото може да ти отнеме години...
Няма разбиране, но аз бях решила да съм откровена с него и фирмата. Според мен, добре е да се възползваме от болничните, винаги, когато имаме възможност по време на процедурите, защото спокойствието ни е много важно. Също ако от клиниката не дадат болничен, може да опитаме чрез личния лекар. Друг вариант е отпускът, а когато се изчерпа - имаме право и на неплатен. 
Все пак, става въпрос за живота на бебе, както и за нашето здраве ❤

Здравейте,
Благодаря!

# 641
Leda, съжалявам, че така са ти казали, но не си го слагай на сърце, хората които не са минали през това, говорят какви ли не глупости и не си дават сметка, колко са безчуствени коментарите им.
На мен ми предстои 3-ти опит, а съм толкова нервна все едно ми е за първи път. Минавам от къс, на дълъг протокол и ме наплашиха, че било 2 седмици в критическата, изпотяване да съм очаквала.
Успех на всички!

# 642
kashmira789, в каква мерна единица е ЛХ? Струва ми се височко, но може и да зависи от протокола.

По темата с отсъствията от работа съм била и в двете ситуации. Не е приятно да вършиш и своята работа, и работата на колежката. Когато се наложи да го правя, накрая вече бях много изморена и имах нужда от почивка. Всеки си има някакви лични ангажименти, трудности и всеки си мисли, че неговите са по-значими от на другите. Grinning Сега, когато ми се налага да отсъствам гледам да съм си свършила работата преди или след това. За щастие не ми се е налагало да взимам болнични, чувстах се сравнително добре след пункцията, късмет беше, че беше и в петък и имах време за почивка уикенда.

# 643
Според мен само са те наплашили с дългия протокол.
Аз съм минала само през него, но по това, което чета, единственото различно е блокиращата инжекция. При мен нямаше никакви странични ефекти нито от нея, нито от стимулацията. Предполагам е и до организъм, но не се травмирай излишно предварително.
Успех ти пожелавам.
Leda, съжалявам, че така са ти казали, но не си го слагай на сърце, хората които не са минали през това, говорят какви ли не глупости и не си дават сметка, колко са безчуствени коментарите им.
На мен ми предстои 3-ти опит, а съм толкова нервна все едно ми е за първи път. Минавам от къс, на дълъг протокол и ме наплашиха, че било 2 седмици в критическата, изпотяване да съм очаквала.
Успех на всички!

# 644
Believe23, благодаря за мнението, направо ми светна като прочетох. Ще докладвам...

Общи условия

Активация на акаунт