Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 10 479
  • 350
  •   1
Отговори
# 315
  • FRANCE
Това упражнение съм го правила със широк ластик, когато господинът има определено голям корем , а не става да увеличавам безкрайно без да се смени кройката Blush

# 316
  • София
Като всяка себеуважаваща себе си домакиня, предполагам всяка една от вас готви много вкусно. Това за благоверната мужчина е твърде добре, но тогава той започва да пълнее в областта на коремието. Но тъй като освен това сте и добри шивачки, немедленно поправяте тази вопиюща несправедливост по този начин:

Знам, че има много кусури, но дамите сте доста по-сръчни. Парчето плат е от прекомерната дължина на друг панталон и има разлика в цвета, но това е което има. Ако му е широк след ремонта, сипвате му по-големи порции и така той попълва празнината. Ако пак му е възтесен, намалявате порциите и му увеличавате нощните натоварвания в спалнята, докато му пасне. Несъвпадащите горни шевове ще ги оправя и няма да са от типа мене гледа, тебе види.
Премести гайките върху снаждащите шевове и няма да личи преправянето.

# 317
Точно това си помислих след като снимах, разших ги и ги поставих на точното място. Все пак българският реотан, бавно загрява, но накрая стопля. Една мома само сряза колана и постави парче за да го удължи, без допълнително триъгълно парче. И тъй като нямаше точният цвят, постави по-тъмен плат, но не на средата, а на мястото на емблемата, която напълно го скри. На детски дънки, просто удължи коланчето до копчето. Новото копче го поставя на 3 см. от старото, върху удължения колан, а старото метално копче го остави, за да не остава грозна дупка.

# 318
Не разбирам, извинете за глупавия въпрос Flushed Коланът и панталонът отдолу нали са с еднаква дължина, как удължаваш само колана, а обиколката на панталона (без добавено триъгълно парче) остава същата? Къде отива допълнителната дължина на колана?

# 319
Не, въпросът не е глупав, защото аз също мислех по този начин, докато видях това:
https://www.youtube.com/watch?v=1_k7L4S1yjY&t=2s&ab_channel=%D0% … D0%B5%F0%9F%98%98
Ето същият начин, но момата удължава колана със 7 см.:
https://www.youtube.com/watch?v=48gkuoeUcR0&ab_channel=%D0%A8%D0 … D0%A8%D0%B8%D0%BA
Първата мома обяснява как се получава така.

# 320
Благодаря за линка, много ми беше интересно да видя как се прави.

# 321
  • София
Здравейте група, не съм влизала от " 100" години.
Имам излишни калерчета пластмасови, 1см х 2см . Поръчах ги без да погледна размерите и не стават за моята машина. 5 цвята са, подарявам ги . За София може среща в района на парк Заимов. Пишете ми на съобщения. 1 бр е опаковката 

# 322
Здравей, Миленски! Не, не си влизала от поне 200 години. Smiley Не каза каква е машината ти, но предполагам, че или е с вертикален ротационен грайфер, или е Бернина, Хускварна или Пфафф. За моят PFAFF Expression 720: https://www.singer.bg/shevna-mashina-pfaff-expression-720/
калерчетата са много специални и беше голямо приключение, докато намеря такива. Не е сериозно да шиеш, ако нямаш поне 20 калера. И благодарение на любезното съдействие на една съфорумничка която ги поръча, имам 25 броя, плюс 5 към комплекта с машината. Преди това поръчвах от майстори които поправят и продават шевни машини, но бяха коренно различни. Без значение колко стара или нова е машината, ако е със зиг заг, купувайте си само подходящи пластмасови калери! За зиг заг най-важното е грайфера, совалката и калера да са възможно по-леки. Това е от значение когато шиеш тънък плат с най-широк зиг заг. Обръщаш наопаки и виждаш, че трябва да стегнеш конеца на иглата. Стягаш го, но тогава свива плата. Колкото грайферът, совалката и калера са по-леки, толкова по-добре, за да не става такова свиване на плата. В началото, машините с хоризонтален графйер са били с метална совалка. Тъй като тя е много скъпа, започнали да я правят от пластмаса с метални пластини. Оказало се, че зиг загът се получава много по-добре и може да не е 5 мм., а 6; 6,5; 7; 9, дори 11 мм. Моята е с 9 мм. зиг заг и е разкошно, защото може да шие широки украсителни, фестонни, оверлочни шевове и автоматичен закърпващ шев. Задаваш програмата и тя шие прав шев напред колкото искаш. Натискаш бутонът на затяжката, иглата се премества малко надясно и шие пак толкова назад. След това иглата се премества още надясно и пак напред. И така, докато направи идеалната кръпка. Тя вече е запаметена и до нея можеш да ушиеш още точно такива колкото искаш кръпки.

# 323
  • София
Машината ми е Веритас, купувана 1998г.

# 324
Вярно, че беше Веритас. Грайферът им е вертикален ротационен, като на индустриалните прави машини. За тях има метални калери, но е добре ако са пластмасови. Не знам дали има такива. Те са по-тесни от тези за домашна машина с люлеещ грайфер. Като наклониш машината, виж какъв е цветът на големия ремък с метални скоби! Дано да не е с черен цвят, а с цвят бяло-бежов. Ако е чер, това означава, че ремъка е смазван, или по някакъв начин е поел масло. Тогава той се разтяга, охлабва и на няколко ката страничен шев може да прехвърли зъб, което разваля центровката. Такива ремъци се продават, но няма майстор, който да махне стария, да постави новия и машината да работи както преди. Има майстори които го сменят (не в България), но след смяната машината не е същата. За всички които имат машини Веритас източногерманско производство, в никакъв случай не мажете с масло големия ремък!

# 325
  • София
Вярно, че беше Веритас. Грайферът им е вертикален ротационен, като на индустриалните прави машини. За тях има метални калери, но е добре ако са пластмасови. Не знам дали има такива. Те са по-тесни от тези за домашна машина с люлеещ грайфер. Като наклониш машината, виж какъв е цветът на големия ремък с метални скоби! Дано да не е с черен цвят, а с цвят бяло-бежов. Ако е чер, това означава, че ремъка е смазван, или по някакъв начин е поел масло. Тогава той се разтяга, охлабва и на няколко ката страничен шев може да прехвърли зъб, което разваля центровката. Такива ремъци се продават, но няма майстор, който да махне стария, да постави новия и машината да работи както преди. Има майстори които го сменят (не в България), но след смяната машината не е същата. За всички които имат машини Веритас източногерманско производство, в никакъв случай не мажете с масло големия ремък!
Машината си я ползвам само аз, никога не е била на ремонт и смазвам само където е посочено. Не знам как да видя цвета на ремъка, цялата е затворена, а не искам нищо да разглобявам. От къде може да се погледне ,за да се види? Шие си добре, е вижда зор на дебелите материи, като дънков плат, ама е домашна машина все пак. А и аз не шия често. Оригиналните калерчета са пластмасови, купих си преди време допълнителни, исках още и затова поръчах, сега ще видим следващите дали ще станат.

# 326
Този ремък се вижда, независимо на кой модел Веритас. Ето  видео:
https://www.youtube.com/watch?v=2MuABPbik-4&ab_channel=%D0%98%D0 … D1%80%D0%BE%D0%B2
А ето как да се свие ремък, който се е разпънал:
https://www.youtube.com/watch?v=LoxC34XClUU&t=326s&ab_channel=%D … D0%A2%D0%90%D0%A1
Машините Веритас се произвеждаха в завода където се правеха и индустриалните машини Текстима. Много здрави машини. На индустриалната права машина ползваха също зъбен ремък. Той е различен от този и издържаше много години. Вече има индустриални прави машини които не са с ремък, а с коляно-мотовилков механизъм който е вечен на практика ако се смазва.

# 327
  • София
Не разбирам, извинете за глупавия въпрос Flushed Коланът и панталонът отдолу нали са с еднаква дължина, как удължаваш само колана, а обиколката на панталона (без добавено триъгълно парче) остава същата? Къде отива допълнителната дължина на колана?
В горния си край парчетата на панталона са изрязани в лека дъга, т.е. леко по диагонал на плата. Всеки плат има някаква разтегливост по диагонал. Коланът, от своя страна, се крои по дължина или по ширина на плата, т. е. много по-малко се разтяга. Често е и подлепен, което го прави тотално неразтеглив. Като се отпори коланът, той е по-тесен от обиколката на долната част. Може да се удължи с 1-2 см дори без да се разтяга долната част.

# 328
Здравейте на всички! Много щастлив съм, че от бай електричар, вече съм коронован с титлата дядо електричар. Роди ни се един голям, красив и достоен за уважение мъжки богатир. Като един себеуважаващ себе си дядо, никоГда няма да го оставя с къси, дълги, скъсани, тесни или широки одежди. Ако си купи някога скъсани дънки през които му се вижда тялото, немедленно ще ги зашия и закърпя, без значение колко струват. Или дънки подгънати без да са зашити  на които се вижда опаковата страна. Ужжжас ужасен! Казвали са ми, че това е голямо щастие, но истински го почувствах вчера. Която дама има девойка приблизително на неговата възраст или тепърва ще се ражда, след време можем да направим сватлъка Smile . Нека тортите да започнат да пристигат СЕГА! Колкото по-големи, толкова по-добре! Сиропирани!

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 10:31 от elektrichar

# 329
  • Варна - Черна гора
Честита радост, дядо elektrichar,
да расте здрав, щастлив и палав внука ти. Да радва цялото ви семейство!

Общи условия

Активация на акаунт