Сами сме в празното гнездо

• 9 733
  • 153
  •   1
Отговори
# 75
И аз не бих се включила в тема кой какво готвил, какъв вирус карал и прочие битовизми. Прекалено скучно и безинтересно е за мен. Има толкова много теми с практическа насоченост, от които да научиш нещо смислено.

# 76
За КГБ-то ли говорите?
Аз няколко пъти се опитах да чета в темата и всеки път попадах на някакви скандали и разправии.
Ами, съжалявам, но това не ме влече. Достатъчно скандали има по другите теми, не ми е приятно да ги намирам там, където човек очаква позитивизъм и приятно общуване.
Но пък защо ли се учудвам, то няма тема или група, в която в един момент да не се развихрят скандали – не само във форума, но и във всички социални мрежи.

# 77
За доброволчеството, вземам си думите обратно.
Непремерени. И явно аз самата не съм готова. Съжалявам!
Наистина се оказа, че има важни и смислени каузи, в които има вопиюща нужда,  просто от човешко присъствие.
От малко време.  И желание. И психическа устойчивост.
 Обещавам си някога да ги подкрепя. Сега се оказа , че не съм готова. И Поклон на хората, които го правят!

За гнездото и  синдрома , като се замислих, осъзнах очевидната истина, че къщата ти може да е пълна с хора и да си крайно самотен.
Имам приятелка, на която синът й пише съобщения от съседната стая ?! Никога, или почти никога не сядат заедно да се хранят. С нея си обменят по две думи на разминаване, живеят в общо жилище,  а не че не я обича, но...
Кой знае, сам ли  си си виновен, като не си изградил връзки с близките си? Нещо друго ли ? И обратимо ли е?

И също,   като черпя от опита на развитите общества Laughing
което правя с книги или филми Хаха , виждам,  как стегната готина дама на 67 , се захваща да учи пропуснатото - класически и ча-ча танци .
Тук има ли такива? Сигурно ще падне възнак младежа, който води курс по фламенго, ако му се обадя. А иначе съм пластична и танцувална Simple Smile .

# 78
  • София
На всичко можете да се запишете, на танци, в университет.

Иначе за доброволчеството ви казахме, и виждате, има. Не е за всеки. На думи много неща са лесни. Но пък не е нужно да търсите да се мъчите, намерете си нещо приятно – читателски клуб, клуб по ръкоделие, готварство, музика. Сега с интернет е лесно да намерите и физически сбирки щом нет комуникацията не ви е по вкуса.

# 79
При самотата има физическа празнота, болка и страдание. Няма с какво да се запълни, излизаш, прибираш се, но си сам. Това трудно се преодолява без помощ на соматопсихично ниво, а само със социални контакти и ангажираности.
Тези, дето не били сами, но самотни - не ги гледайте тях. Те не са сами! Това че не сядаме на една маса с  мъжа и децата  си, не значи, че утре няма да идем някъде заедно, да си помагаме в трудни моменти, да се подкрепим в трудност. Хората напускат партньорите си, че после се връщат….
Не ги сравнявайте така нещата.

# 80

Тези, дето не били сами, но самотни - не ги гледайте тях. Те не са сами! Това че не сядаме на една маса с  мъжа и децата  си, не значи, че утре няма да идем някъде заедно, да си помагаме в трудни моменти, да се подкрепим в трудност. Хората напускат партньорите си, че после се връщат….

Дренка, това го изпратих на приятелката ми.
Каза:" Разплака ме"
От облекчение предполагам. И от надежда. Много й тежи тази обстановка.

# 81
Нищо лошо няма в това да си сам, за предпочитане дори, вместо с някой, който те няма за нищо. Не е никак радостна тази картинка, на майка и син, които не си говорят.

# 82
Да си сам, защото си решил да си сам.
Да си сам, защото си останал сам.
Нищо лошо, да, на чуждия гръб.

# 83
И тази майка това ли е решила? Да има дете, което не я зачита?
Ако говориш за починал партньор, то винаги единият остава сам, рядко си тръгват заедно.

# 84
Или очаква от сина си да заеме мястото на партньор?
Да, за загуба на любимия човек, партньора, другарчето говоря.
Вече обясних - несравними са.

# 85
  • По света и у нас
Моята приятелка която е на възрастта на родителите ми (75) е много готина. Постоянно си излиза и се запознава с хора, написала е 2-3 книги и покрай тях се среща с читатели, издатели, готини хора. Ползва интернет да си намира нови приятели по интереси - примерно разходки, книги, култура. Пътува много, посещава си децата и приятелите от различните щати и в БГ.  Аз обичам да и звънкам и да се виждаме от време на време - нищо че имаме 35 години разлика - тя е по-млада от много 30 годишни. Обича като се сетя за нея, а аз когато тя за мен.
Ако имаш средства и си здрава какво ще те спре?

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 05:12 от PriMadonna

# 86
  • Down south
Дано има повече хора, като приятелката ти, с желание и възможности за пътувания.
Да пътуваш, след пенсиониране е
 мечта. Някои се пенсионират на 45, други чакат до 65.
Пътуванията винаги носят очакване и разнообразие, стига човек да е здрав, да иска  и да може да си ги позволи.

# 87
И тази майка това ли е решила? Да има дете, което не я зачита?

Не го е решила тя. Аз точно това се питах.
Как става така?
Познавам много хора, които са се отдалечили, да не кажа нещо по-силно...до степен да нямат какво да си кажат.  Между тях едно напрежение, с нож да го режеш.
И да, аз споделям мнението ти.
По- добре да не го вижда изобщо. Това я убива.
Но може и да греша.
Дано Дренка е права. Че идва момент, когато... Стига да не е след като тя си е отишла.

# 88
  • София
Може и да не я убива, тя го е научила на такива отношения. Много хора не говорят с децата си, докато са деца, нормално е после и като големи да нямат комуникация. Отделно е права Дренка, не е редно детето да заема мястото на партньора, трябва да си има свой живот. Ако не живееше с мама този син, а с жена си и децата, сигурно щеше да се вижда с мама няколко пъти месечно.

# 89
  • София
Този син на колко години е, че още живее с майка си?
След една възраст децата нямат място в дома на родителите си.

Общи условия

Активация на акаунт