Априлче 2025г./тема 5/

• 29 853
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
И аз не съм избрала тези неща. За слинг мислим да вземем като се роди бебето. Мисля, че може да отидем с нея и да мерим слинговете. На някои места май дават и под наем, така че да пробваш и да видиш дали бебето му допада идеята Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 13:08 от Пълнолуние

# 106
Аз също не вярвам на тези измервания. Голямото ми дете го мереха също все голямо, защото кратунката му беше голяма, накрая излезе 3.00кг., 49см.
Сега пак ми казват едва ли не солидно бебе, но аз не вярвам. Има и друго, зависи и от момента на зачеване. Защото то гестационната седмица по календар и по ПРМ може да се води еди си коя, но в действителност може да има с по седмица разлика в овулацията напред или назад.
Така например, аз знам че с това бебе бях с ранна овулация, защото имахме само един опит в месеца и той беше на 10тия ден от цикъла, т.е отговарям на поне 5 дни по - ранна дата за термин спрямо това което излиза по ПРМ.
Така че тези неща са ориентировъчни и ако всичко друго е наред не виждам поводи за притеснение.

# 107
Момичета ние бяхме взели много хбав слинг с първото ни бебе.Сложила съм го точно 3 пъти, лично за мен не е удобно. Толкова много се изпотявах като сложех бебето и тръгнех да вървя на разходка например. Особено и ако кърмите, направо вода течеше от мен като ходех. И не съм го ползвала. А сега през Април( моя термин е края на Април) не ми се мисли, вероятно няма да го ползвам изобщо.😕

# 108
Момичета, харесали ли сте си гнезда за бебоците, ако ще взимате? Трябва ли да се гледа нещо конкретно при избора им или няма значение?

Аз даже поръчах,  едно момиче ги прави ръчно, харесах това и го поръчах
До няколко дни ще пристигне

# 109
Здравейте, прекрасни момичета! 🌸
По отношение на майчинството, Ви изпращам директно текстовете , които го касаят от Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване:”

Кодекс на труда
[Отпуск поради бременност и раждане

Чл. 163. (1) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
(3) Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.
(Sunglasses  Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.
(10) Със съгласието на майката след навършване на 6-месечна възраст на детето, отпускът по ал. 1 за остатъка до 410 дни може да се ползва вместо нея от бащата или от един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудово правоотношение.
(15) В случаите, когато не се ползва отпуск по ал. 1, или лицето по ал. 10, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката, когато работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от държавното обществено осигуряване.

Кодекс за социално осигуряване
(*обръщам внимание, че този закон е труден за прочит, но тези текстове са що-годе разбираеми)
Обезщетение при бременност и раждане

Чл. 49 Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Надявам се да съм била полезна Simple Smile
Пропуснала съм алинеите, които съм сигурна, че не касаят никоя от нас (даване на дете за осиновяване и т.н)

# 110
paradise05, на коя марка е слинга 🤗
Ехааа, страхотно гнездо 😍
ПП много обичам аристокотките 😅

# 111
Дами, тук има ли такива, които са си избрали кошара Next to me?
Ние нямаме много място в спалнята, затова искаме като за начало да сме с такава кошара. Знам, че са макс до 6месец. Ако сте си харесали модели, може ли да споделите?

# 112
В допълнение към информацията за декларацията за припознаване на дете. Малко известно е, че такава декларация може таткото да завери и преди детето да се роди. Практиката го наложи, въпреки, че ми се е случвало да срещна нотариуси, които се дърпат. Чукате на вратата на другия нотариус и нямате проблем. Обикновено се налага, когато работата на бащата е свързана с пътувания в чужбина и тн. В крайна сметка, всичко се случва.
Който е в такава хипотеза, може да ми пише, ще му изпратя образец на декларацията.
За хематолог в София с две ръце препоръчвам доктор Тончев 🤗

# 113
Мина и нашият преглед. Малката дивееше и не даваше да се снима, но изглежда всичко наред. Шийката ми е 5см, което е супер. Малката е 900грама с добре оформено коремче 😁 Според приложението е с размерите на малък пингвин .

Някои от Вас беше ли минавала на Ангиолог в Токуда. Може ли да припомни при кой ?

# 114
Ако не сте взели козметика, в сайта на Бебо има комплект на промоция ☺️
https://bebo-bg.com/promo-paket-bebo-parva-grizha/

# 115
Зариа, благодаря за споделената информация. Много е полезна. ❤️

Благодаря ви, момичета за подкрепата.

За покупките още не съм ги почнала, защото чакам да направим ремонта. И тогава да почна, да имам къде да ги събирам нещата. Иначе ще стане една бъркотия, която трудно ще оправя. Ще имам и доста неща от сестра ми.

# 116
Мина и нашият преглед. Малката дивееше и не даваше да се снима, но изглежда всичко наред. Шийката ми е 5см, което е супер. Малката е 900грама с добре оформено коремче 😁 Според приложението е с размерите на малък пингвин .

Някои от Вас беше ли минавала на Ангиолог в Токуда. Може ли да припомни при кой ?
Луничке, аз бях на преглед при ангиолог в Токуда. При доктор Антова. Изключително адекватна, от километри си личеше , че има доста опит с бременни с тромбофилия. Прегледът й беше много обстоен, гледа ме с ехограф по целите крака и определени области на корема. Накрая на прегледа ми остави телефона си, за да коментираме там резултати от коагулация. С днешна дата нямам никаква представа каква е разликата между хематолог и ангиолог, ни тогава АГ ми каза, че тромбофилията се следи от хематолог . Та така стигнах до д-р Тончев.
В края на деня и двамата ми назначиха еднакви лечение. С много дребната разлика, че единият изписа Фраксипарин, а другият Клексан 😏

# 117
Нашият мъник го измериха днес 25+6 990гр.
Не даде и снимка да му направят, голям срамежливко.
Тези дни ще направя и обременяването с глюкоза.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 16:10 от Lilyivanova

# 118
Момичета, давам ви малко полезна информация - може да се регистрирате в сайта на hipp, да попълните една бланка и ще ви изпратят безплатни мостри. При мен пристигнаха днес. Има кутия за съхранение на адаптирано мляко, тестери на лосион, олио, душгел, крем против подсичане, чай за кърмачки и препарат за шишета на frosh. Има и много полезни брошури.

За мен е важно да получавам тестери, за да мога да се ориентирам кое ми допада, защото ще съм нова мама. Ще се радвам ако сте запознати с още някоя подобна кампания. Simple Smile

# 119
Къде е тази бланка? 🤔
Момичета, давам ви малко полезна информация - може да се регистрирате в сайта на hipp, да попълните една бланка и ще ви изпратят безплатни мостри. При мен пристигнаха днес. Има кутия за съхранение на адаптирано мляко, тестери на лосион, олио, душгел, крем против подсичане, чай за кърмачки и препарат за шишета на frosh. Има и много полезни брошури.

За мен е важно да получавам тестери, за да мога да се ориентирам кое ми допада, защото ще съм нова мама. Ще се радвам ако сте запознати с още някоя подобна кампания. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт