Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 25 232
  • 809
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
Изобщо не ме интересуват чинии и чорапи. Да не са мои? Но сега на последното посещение при единия наемател, докато уговаряхме смяната на дивана и го снимах, забелязах, че едните щори са смачкани. Питах го защо така. Вдига рамене. Не знаел. Grinning Забелязах щипки за простиране на пердето отгоре и го питах какво е закачал там. Одеало закачал, много му печало слънцето в монитора. Как му пече, не знам. Има алуминиева щора зад тънкото перде, която затъмнява плътно. Блекаут пердетата му се сторили скъпи. Хубаво, ама не мисля че е добре за корниза да виси тежко одеало на него и ако се изскубне от тавана, сам да си вика майстори и да им плаща. Моят мъж не е работник на повикване.

# 541
Тинтита, абсолютно права си за личния контакт, но и друг път сме общували по тоя начин, та не е съвсем необичайно. А и ми беше по-удобно да си спестя неприятните емоции. Още не съм претръпнала от такива разговори.

# 542
Случайно ‘наминавам’ в темата и видях, че се е разразила дискусия по един много интересен въпрос за предсрочното прекратяване на договора за наем .
Според мен през годините се е развила една много порочна практика срочните договори за наем да могат да бъдат прекратявани с предизвестие , без неустойка, което напълно обезмисля всъщност техния срок. Поначало срочният договор за наем изобщо не би следвало да може да бъде прекратяван предсрочно, само с едностранно волеизявление. Затова е напълно резонно да се дължи наемната цена до края на периода или обезщетение /неустойка в този размер.
Друг е въпросът, че хората предпочитат да запазят гъвкавост, затова са се наложили договорите като такива без определен срок.
Просто няма никаква логика, ама карай  да върви ..да сложим там нещо като срок все пак, да звучи повече като договор Simple Smile

# 543
В понед. отивам на посещение N 1 при моята (знаете коя) и ще ви кажа колко точно се е притеснила от появата ми... Simple Smile
На мен посещението на хазяина ми действа доста дисциплиниращо - така че съм му благодарна. Подът - измит, прахът - избърсан, холът, стаите - подредени, банята и тоалетната - с ароматизатори и заредени с WC хартия, голямото огледало в коридора - блести и без нито едно пръстче по него, обувките - подредени и изчистени, всички лампи - светещи, всичкото пране изпрано и простряно, всички сметки - платени. Много съм си доволна даже.
Аз не посещавам наемателите си, освен по изключение на голеееми периоди от време. Знам, че е риск, но си представям да съм от другата страна и някой да идва да ми гледа имам ли неизмити чинии в мивката и подава ли се чорап от коша за пране.

# 544
  • Бургас
Тинтита, абсолютно права си за личния контакт, но и друг път сме общували по тоя начин, та не е съвсем необичайно. А и ми беше по-удобно да си спестя неприятните емоции. Още не съм претръпнала от такива разговори.

То и аз не съм...
С момичето ми беше особено тежко.

rumke, тя нали изпра чаршафите на 17-я месец, какво повече искаш Joy

# 545
  • София
Румка, при момата с непраните чаршафи ли ще ходиш?

# 546
Румка, защо не й навлезеш малко в  личното пространство на тая девойка и да й обясниш като майка някои неща - кое, как, кога се чисти и т.н. Ако можеш да докараш необвиняваща, а дружеска интонация, би било добре. Темата е много деликатна, но може и на себе си, и на нея да направиш услуга.

# 547
Аз днес писах на новия наемател как да почиства ламинирания паркет.. На 24 години е.
Не се засегна, каза че разбира притеснението ми, че е млад. И че доста млади не умеят дори да се изперат.

Като си помисля, не само младите. ММ знае една единствена програма на пералнята и една на сушилнята и то отскоро Simple Smile

# 548
  • Варна
Е, че той е по-напред от мен. Аз иначе съм приготвил папчица с упътвания за всички електроуреди, както и един инфолист със всякаква полезна информация за дома. Няма лошо да се добави и кое как се поддържа. Който иска да се смее, ама това със "всичко ни е ясно" май се корени в "комуниста всичко може и знае" ...

# 549
не знам дали ги е изпрала - предстои да видя и ще докладвам Simple Smile

# 550
За мърлячи и папчица с упътване кое как работи, не помага.Няма да я отворят изобщо или ще се въртят и чудят, че я няма.В моят договор е записано, че която от двете страни развали договора преди 1г. дължи на другата неустойка 1 наем.Айде за наемателя е ясно ако си бие камшика, но и аз искам да имам възможност ако много съм на зор да ми се освободи жилището преждевременно.Наемателите не знам дали се чувстват по-сигурни с такава клауза.В безаконието тук, никой не се впечатлява от респектиращи клаузи.
Aisha доста дълго си чакала.Трябваше отдавна да си актуализирала наема дори с малко.Не би трябвало да се сърди човека, той знае какви са наемите, а локацията е много желана.Дори да отиде в по-невървежен квартал, пак ще плаща повече за пребиваване десетина дни в месеца и един вид склад на багажа.Престраши се.

# 551
  • Бургас
ММ знае една единствена програма на пералнята и една на сушилнята и то отскоро Simple Smile

Моят знае една на съдомиялната и една на сушилнята. Ама ги бърка. Добре, че детето знае всичко и подсказва Simple Smile Пералня не е ползвал никога в живота си Joy

# 552
Хич не ми беше неудобно да му кажа на моето момченце да си дърпа завесите, да отваря прозорците и да следи влажността на термостатите. Каза, че си взима бележка и още на следващото ходене си личеше.
По въпроса със сметките, добре че не ги плаща и получава той, защото щеше да припадне и стресът остана за моя сметка - 1020 лв сметка за газ за един месец. Смениха ни уреда и сложили потребление на стария и на новия уред от поставянето им някога си във времето... Вдигнах кръвно в 6 сутринта. Сега се надявам да коригират преди крайния срок за плащане от 1 седмица, защото 1000 лв няма да им внеса.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 12:01 от drago_2008

# 553
  • Варна
Ползвам доста сложни софтуерни системи, юридическа документация, вземам управленски и инвестиционни решения обаче видя ли пералня изпитвам безпокойство и някакво дълбоко чувство на безпомощност заради факта, че не знам как се работи с нея, а имам някакъв психологически блок да проуча как става.

# 554
  • София
Да, странни са заключенията колко сме неориентирани с перални, сушилни etc. Пък вече някой дали е глупав, дали му е изгодно да се прави на глупав, е друг въпрос 🙂

Общи условия

Активация на акаунт