Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 25 223
  • 809
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
...
Даже се чудех, предстои ми тази година издаване на два имота, НС, дали да не започна по-отрано довършителните дейности, тост да накупя там паркети, плочки и прочее.
Мои приятели така направиха - в момента, в който се включиха на зелено, си накупиха паркети, плочки, уреди, всичко без поръчковите мебели. За част от нещата уговориха магазините да им ги съхраняват безплатно в техните складове близо година. И действително докато се нанесат, цените вече бяха скочили чувствително.

# 586
  • Варна
Ами Azzy, специално за материалите не е лоша идея най-малко заради инфлацията, отделно ако наистина ще въвеждаме евро, уж целевата дата е 01.01.2026, но не се знае защото има много сили за и против. Може и никога да не се въведе предвид предстоящото надмощие на AfD в Германия, произтичащите от това събития за съюзниците им в България и хода на войната в Украйна и.т.н. да не отегчавам форума, отделно има едни купища престъпни левове дето трябва да се изперат, а за това е нужно време.

Обаче ако пиша роман и част от сюжета е въвеждането на еврото в романа едни хора със стока ще изпаднат в паника 3 месеца преди въвеждането на еврото и ще започнат да се качват леко цените за да компенсират неизвестното или пък просто като спекулация, а е възможно и самите стоки леко да поизчакат развитието на събитията в някой склад. Ама това е само в романа... По Ковида довършвах една къща и колове за ограда нямаше от къде да купя.

Така, че що се отнася до материали, аз бих купил. Що се отнася до плащанията към строители, ако те са фиксирани както трябва що да бързам, особено ако са в евро и парите ми и те са в евро?

# 587
Krasimilo, ако ще отдавате това лято, се кандидатирам за едни 7-10 дни юли месец.
Относно въвеждането на еврото, според ERM II има 15% толеранс в двете посоки в преходния период за фиксиране на курса при приемането. Доколкото си спомням, нашите управляващи сключиха споразумение за "чакалнята" на курс 1.95583. Предишните икономики са били с pegged курс, а ние сме с фиксиран. Така че повече от 2.25 лв за 1 евро няма как да стане. Друг е въпросът чисто неформално как ще се качат цените.
Ето го линкът за ERM 2 https://economy-finance.ec.europa.eu/euro/enlargement-euro-area/ … rate-mechanism_en

# 588
Krasimilo, ако ще отдавате това лято, се кандидатирам за едни 7-10 дни юли месец.
Относно въвеждането на еврото, според ERM II има 15% толеранс в двете посоки в преходния период за фиксиране на курса при приемането. Доколкото си спомням, нашите управляващи сключиха споразумение за "чакалнята" на курс 1.95583. Предишните икономики са били с pegged курс, а ние сме с фиксиран. Така че повече от 2.25 лв за 1 евро няма как да стане. Друг е въпросът чисто неформално как ще се качат цените.
Ето го линкът за ERM 2 https://economy-finance.ec.europa.eu/euro/enlargement-euro-area/ … rate-mechanism_en
HappyHeartbeat, да приключим ремонта, да видя и дали ще успеем да се доберем до паркомясто - ще ти пусна инфо на ЛС. Като място в самия комплекс вилата също е с идеална локация - близо до 2-ри басейн, както и недалеч от  портала на кортовете. Пристрастна съм към комплекса, но искам да отбележа, че е прекрасно място за почивка и извън сезон: преди няколко дни бяхме там - излезнахме на терасата, морето е пред нас, а въздухът наоколо мирише на борчета.

# 589
Здравейте,
Имам нужда от съвет, към коя фирма да се обърна за съдействие? Не съм от София и не познавам града.
Търся двустаен апартамент дългосрочно - без първи, втори и последен етаж, в централен район - за предпочитане райони - Зона Б-5-3, Център, Оборище, Лозенец.

# 590
Здравейте,
Имам нужда от съвет, към коя фирма да се обърна за съдействие? Не съм от София и не познавам града.
Търся двустаен апартамент дългосрочно - без първи, втори и последен етаж, в централен район - за предпочитане райони - Зона Б-5-3, Център, Оборище, Лозенец.
Зона Б 5 няма нищо общо с другите квартали.

# 591
  • София
То и Център юг няма нищо общо с Център север... 🥴
Преди да се обърнете към когото и да било, си уточнете къде в града ще се движите. Работа, училище?
Център обхваща ужасно голяма територия и някои части не са ок.

# 592
Ясно, благодаря Ви?
А към коя фирма да се обърна? Да си спестя време и да не правя излишни огледи?

# 593
За фирма не мога да препоръчам, но мога да дам идея да си напишете обява в някоя от ФБ-групите от сорта на Имоти под наем София, Апартаменти под наем без комисион и т.н. Не помня дали точно така се казваха, търсете по ключови думи, ще Ви излезнат поне 5-6 много големи групи.
Не давайте капаро, без да са Ви показали копие от нотариалния акт. Друга кой знае каква философия няма. Или си потърсете в imot.bg обяви от частни лица. Може даде окаже,че да си намерите сами апартамент ще Ви е по-бързо и ефективно, отколкото ако ползвате посредник.

# 594
За сега търся единствено в имот.бг,  утре вече мисля да ги прозвънявам. Там няма на часни лица, всичко е през фирми.
Благодаря Ви!

# 595
За сега търся единствено в имот.бг,  утре вече мисля да ги прозвънявам. Там няма на часни лица, всичко е през фирми.
Благодаря Ви!
Не е така. Има доста обяви от частни лица. Аз лично винаги си давам сама обявите и за под наем и за продажба.

# 596
Vgi, имай предвид, че ще те налазят брокери. По изгодните обяви няма да вдигат телефона или ще те разпитват неща и после ще кажат "този току-що го отдадохме, но имаме други". Ако си по-настоятелен, е възможно да ти дадат час и адрес за оглед и после да спрат да вдигат или 10 мин. преди огледа да се обадят да споделят, че е взет. Разбира се, ти вероятно вече си на място или близо до него. Та дано бюджетът ти е адекватен и не звъниш на първите обяви в списъка, че там са най-несъществуващите предложения.

# 597
  • София
Здравейте,

Има много групи във Фб.
"За Оборище", "Лозенец" "Център", както и "апартаменти под наем без посредници", "Квартири в София" и още.
Напишете една хубава обява какво търсите, пуснете я и ще получите предложения, снимки и адреси.
Надявам се, бюджетът да е приличен, защото в противен случй няма да ви е лесно.

# 598
Ясно, благодаря Ви?
А към коя фирма да се обърна? Да си спестя време и да не правя излишни огледи?

Хубаво е да съобразите с удобен транспорт до офиса ви. Често това се подценява от брокери, но изброените квартали хем са близо, хем понякога се налага да сменяте по два транспорта или да ходите доста пеша, а уж да е в желания район.

Писах ви и на лично.

Редактирам се, за да добавя въпрос... Имате ли магазини за уреди втора употреба, от които сте доволни? Аз от моя във времето ставам все по разочарована, като последната ни комуникация даже не искам да я помня ( магазина е на Ботев) и ми се иска да го сменя. Скоро ще трябва да взимам слим сушилня и ще сте ми полезни.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 12:57 от Илейн_112

# 599
  • в пералнята
Привет, има ли особености в отдаване на имоти тип "ателие" под наем?

Общи условия

Активация на акаунт