Гестационен диабет - тема 6

• 16 195
  • 649
  •   1
Отговори
# 270
  • Melmak
Здравейте, дами!

Нека се представя - бременна съм в 6 г.с, на 32 г. съм, първа бременност ми е. Имам инсулинова резистентност от много години. Приемах инозитол и метфогамма. Бях на ендокринолог днес и ми каза да спра метформина. Не ми изписа и нова рецепта, както знаете е с електронна такава.

Видях се в чудо! Обясни ми, че инсулинът скача в периода на бременността, не било добре да се пие метформин по време на бременност. Явно това е българската трактовка, защото знам, че в САЩ и Канада се приема.

Каза да спра и инозитола. Опитах днес на обяд да не пия лекарство, почувствах удара от инсулина. Сухота в устата, доспиване, умора. А ядох супа и риба, не съм тъпкала въглехидрати.
Чувствам се ужасно. Най-вероятно и мен ме чака гестационен диабет, но каза да си дойда за изследването му към 24 г.с. Ако съм оцеляла до тогава. И да родя това бебе, не знам ще има ли то майка…
Не ми каза нищо за протеин, за добавки.. диета. Животът ми се отщя.

# 271
Здравейте, дами!

Нека се представя - бременна съм в 6 г.с, на 32 г. съм, първа бременност ми е. Имам инсулинова резистентност от много години. Приемах инозитол и метфогамма. Бях на ендокринолог днес и ми каза да спра метформина. Не ми изписа и нова рецепта, както знаете е с електронна такава.

Видях се в чудо! Обясни ми, че инсулинът скача в периода на бременността, не било добре да се пие метформин по време на бременност. Явно това е българската трактовка, защото знам, че в САЩ и Канада се приема.

Каза да спра и инозитола. Опитах днес на обяд да не пия лекарство, почувствах удара от инсулина. Сухота в устата, доспиване, умора. А ядох супа и риба, не съм тъпкала въглехидрати.
Чувствам се ужасно. Най-вероятно и мен ме чака гестационен диабет, но каза да си дойда за изследването му към 24 г.с. Ако съм оцеляла до тогава. И да родя това бебе, не знам ще има ли то майка…

Привет!
Честита бременност, да е лека и с чуден финал.

Сега, ако имаш ИР, тя се контролира с хранене и движение. Ако имаш диабет, това е друго, но не знам защо си толкова притеснена от ИР. Аз бях с доста изразена, 2 години бях на берберин и режим и по време на бременността се хранех отлично (по моите критерии) и нямах никакъв проблем с инсулина и захарта.

Не се притеснявай, внимавай какво ядеш, движи се. Всичко ще бъде ок!

# 272
Здравейте, дами!

Здравей, първо не се тревожи.
ИР съм контролирала дълги години с движение и храна. Имах гестацонен диабет, установен още в 6-7 седмица. Регулирах го пак с храна, водите ми винаги са били в норма. Бебето се роди 4 кг, веднага му измериха кръвната захар и беше в норма. Вече е на 4 месеца и е далеч от дебело. Така се споко, грижи се за себе си и всичко ще бъди наред.

# 273
Повече от нормално е в този период на бременността да се чувствате уморена и сънлива, дори нивата на кръвната захар да си ви е норма. Умората е типичен симптом на бременност поне до 4ти месец.
Иначе, ако не се доверявате на текущия си ендокринолог, винаги може да потърсите и друго мнение. 🤗

Здравейте, дами!

# 274
Честито и лека бременност!

За метформина и моята ендокриноложка, която е много в час и също потвърди,че по последни проучвания нямало опасност за плода, тя не рискува и не го предписва. В 24-25 седмица се прави огтт, за да се види има ли наличие на ГД. Може да питаш твоя лекар за прием на Инофолик комби, може да ти е от полза. Звучиш доста уплашена,но като човек с ИР и повръщане до 13 седмица като не можех да поема друго,освен малко въглехидрат, искам да те успокоя,че това ще се развие ли ГД се обуславя от много, много фактори. По темите има момичета с железен режим и ГД и такива,които не са на 100% стриктни/като мен,примерно/, при които стойностите на КЗ се задържаха в нормални горе-долу граници. Аз, например, трябваше да лежа и не можех да се движа по минимум 90 минути на ден, но това е положението. Както и съм имала моменти на прегрешаване с разни теста и вафли. Знам,че ти се вижда трудно, но клиширано ще ти кажа,че бременността наистина минава като миг. Може да си вземеш глюкомер и да следиш как е КЗ на гладно, на 1 и 2 час след закуска съответно. Пожелавам ти всичко да е наред и по-малко тревоги да имаш!

# 275
На мен като ми спряха грюкофажа също малко се стреснах - не за друго ами защото знам преди него какъв глад изпитвах и колко килограми бях.. Но притесненията ми бяха опровергани - хапвах си нормално, за цялата бременност качих 10кг и въпреки ГД той по никакъв начин не повлия на детето. Трябва режим, няма как без. Вземи си един глюкомер още от сега ако нямаш и си следи от време на време как ти е КЗ и кои храни как ти влияят. Въпреки че сега е доста рано и при мен в началото КЗ от 4.5 на гладно в по-късен етап стана 5.3-5.5!
Няма нищо страшно, както са ти казали и другите момичета ☺ По-страшно е да не знаеш, че го имаш и да му стане нещо на детето. Всичко ще е наред и ще се радваш на пухкаво бебче после ☺

# 276
  • Melmak
Благодаря ви за подкрепата, момичета, много сте мили и от сърце благодаря, че не ме съдите. Много ми е трудно, не само заради ИР, по други причини и последното, от което имам нужда е съдене. Наистина ви благодаря за коментарите, защото ситуацията ми като цяло не е лека и всеки ден психически оцелявам.

Като цяло съм наясно с режима, аз дълги години добре го спазвах. Преди 3 години ми се случи нещо ужасно (загубих баща си по много трагичен начин и последваха куп проблеми), което ме съсипа. Намалих и почти спрях спорта, отпуснах се да ям каквото ми е удобно (не си представяйте тъпкане със сладко или нещо подобно), но липсата на спорт много зле се отрази.
Много съм изплашена, защото имам много трудна връзка с храната. Още от тийнейджърка почти до булимия съм стигала, постоянно изпитвам ужас какво ям, ще ми навреди ли, отида на работа ако не си нося храна започвам да мисля какво ще ям в ресторанта, да не е въглехидратно, но да е вкусно, защото съм чревоугодник. Бяхме на кръщене онзи ден пак мисля сега какво да ям, хората направили, сервирали, аз не мога да се отпусна на празника, защото мисля как ми се яде и ми се пие.
И доктора днес ми каза да си позволя качването на 12 кг, което ме ужаси. Според него това било основно бебе, води, плацента и т.н. Много ми се видя, не искам да качвам килограми. Достатъчно зле е положението и сега. Даже не знам как забременях, хората с моите проблеми опитват с месеци.

Като цяло бях при двама ендокринолози - една случайно избрана, която не ми допадна като отношение и след това отидох при д-р Влахов, който много уважавам. И все пак в мен остава едно усещане за повече спазване на някакъв протокол, отколкото лично отношение към конкретния ми проблем. Той е много човечен и добър, но не знам.. наясно ли е с това, че в САЩ и Канада не спират метформина на бременните. Той ми каза “ако бяхте моята съпруга и сте бременна, нямаше да ви давам метформин”.
Относно умората и сънливостта, разбирам, че това е нормално, но в случая при мен беше кик от инсулина след хранене, а не просто сънливост и умора.
Бихте ли ми дали препоръка за глюкомер, който да си купя? Благодаря ви още веднъж.

# 277
О аз не мисля, че някоя тук би те осъдила ☺ Повечето тук сме с ИР и по една или друга причина сме го придобили. Аз те разбирам за сложната ти връзка с храната, защото имам приятелка, която е по абсолютно същия начин и никак не ѝ е лесно. Също като теб не исках да си позволявам да качвам много килограми, но ендокриноложката и АГ казаха, че до 10 всичко е наред. До към 8ми месец бях качила само 5кг и последните 5 са станали в края 😅 След раждането веднага свалих едни 5-6кг, другите ми остават за сваляне и трябва да се стегна малко. Ще обикалям с количката и ще сваля 😁 Но и на мен ми беше трудно психически за килограмите - тъкмо ги бях свалила и забременях, но сега като си погледна детето последното нещо, което ми идва на ум е колко съм качила ☺
Пробвай без метформин, така или иначе не са ти го изписали сега, а по-нататък ако наистина изпитваш силни затруднения нищо не им пречи да ти го изпишат или него или някаква негова алтернатива.
За глюкомер аз ползвах wellion calla light, но много момичета тук ще ти кажат че не са доволни от него. На мен ми е отчитал разлика до 0.5 спрямо венозната кръв, което за мен беше окей. Вече с 1, а недай си боже 2 единици не е хубаво.

# 278
  • Благоевград
Аз съм с ИР, диагностицирана преди 16 години.
От началото на бременността следях кръвната захар и бях с кръвна захар под 5. Не ядях никакви плодове почти, само по 1 хапка на ден, буквално. Бял хляб не, ориз и картофи също не. В 20 гс правих обременявяне и разбира се показа много високи стойности, защото организмът се шокира от приетото количество глюкоза. Но след това започна да се покачва и последните 2-3 седмици стигам венозна до 7.5. От миналия четвъртък съм на инсулин вечер. Чуваме се всеки ден с ендото и вече веднъж коригирахме дозата от 4 единици на 6. Много ме беше страх, до шкафчето имам солети и бонбони за през нощта, ако ми прилошее. Записвам си стойности на гладно и на първи час след хранене. Когато е по-висока, меря и на втори час.
Аз също отслабнах доста преди да забремения, свалих придобитите след Ковид кг и забременях на 67. В момента съм в 8 месец и съм качила 11 кг, като последните 5 ги качих след 24 гс., защото започнах да се храня доста по-обилно и да пия протеин заради изоставане на бебето с около 10 дни.
Не се притеснявайте, ще се справите. Ако се наложи инсулин, той не вреди на плода, а напротив, помага кръвната захар на мама да се регулира и с това щади панкреаса на бебето.
Желая Ви лека бременност и пухкав финал! ❤️

# 279
hechicera_, мога да коментирам единствено притеснението ти за килограмите и то е, че 12 кг наистина не са много. Аз бях качила 16-17кг, две седмици след раждането свалих 11кг.  Сега имам едни 5, които още ме мъчат, но са минали три месеца и движението, заради жегите ми беш около 3 км на ден и се надявам и тях скоро да сваля. Само за информация, преди да забременея бях 54,55, в родилното бях над 71, сега съм 60 Яж си здравословно, няма как да не качваш. Странни са ми тези истории как някои качили само 3 кг. Как да стане, като бебето примерно беше 3900кг Grinning Само спокойно и всичко ще бъде наред. Иначе аз ходих при Начев за ГД и съм доволна . Успех и лека бременност Blush

quote author=hechicera_ link=topic=1729677.msg50101806#msg50101806 date=1755540482]
Благодаря ви за подкрепата, момичета, много сте мили и от сърце благодаря, че не ме съдите. Много ми е трудно, не само заради ИР, по други причини и последното, от което имам нужда е съдене. Наистина ви благодаря за коментарите, защото ситуацията ми като цяло не е лека и всеки ден психически оцелявам.

Като цяло съм наясно с режима, аз дълги години добре го спазвах. Преди 3 години ми се случи нещо ужасно (загубих баща си по много трагичен начин и последваха куп проблеми), което ме съсипа. Намалих и почти спрях спорта, отпуснах се да ям каквото ми е удобно (не си представяйте тъпкане със сладко или нещо подобно), но липсата на спорт много зле се отрази.
Много съм изплашена, защото имам много трудна връзка с храната. Още от тийнейджърка почти до булимия съм стигала, постоянно изпитвам ужас какво ям, ще ми навреди ли, отида на работа ако не си нося храна започвам да мисля какво ще ям в ресторанта, да не е въглехидратно, но да е вкусно, защото съм чревоугодник. Бяхме на кръщене онзи ден пак мисля сега какво да ям, хората направили, сервирали, аз не мога да се отпусна на празника, защото мисля как ми се яде и ми се пие.
И доктора днес ми каза да си позволя качването на 12 кг, което ме ужаси. Според него това било основно бебе, води, плацента и т.н. Много ми се видя, не искам да качвам килограми. Достатъчно зле е положението и сега. Даже не знам как забременях, хората с моите проблеми опитват с месеци.

Като цяло бях при двама ендокринолози - една случайно избрана, която не ми допадна като отношение и след това отидох при д-р Влахов, който много уважавам. И все пак в мен остава едно усещане за повече спазване на някакъв протокол, отколкото лично отношение към конкретния ми проблем. Той е много човечен и добър, но не знам.. наясно ли е с това, че в САЩ и Канада не спират метформина на бременните. Той ми каза “ако бяхте моята съпруга и сте бременна, нямаше да ви давам метформин”.
Относно умората и сънливостта, разбирам, че това е нормално, но в случая при мен беше кик от инсулина след хранене, а не просто сънливост и умора.
Бихте ли ми дали препоръка за глюкомер, който да си купя? Благодаря ви още веднъж.
[/quote]

# 280
Скъпо момиче, казвам го с цялата емпатия, на която съм способна към човек, който не познавам - потърси помощ от терапевт. Не знам защо това е такава стигма в Бг. Безкрайно много помага, избистря, изчиства. Хората знаят как да ти помогнат и насочат. Няма смисъл и нужда да живееш с това, с което живееш в момента.

Аз също съм голям чревоугодник, обичам храната и обичам да ям. И аз имаше период, в който постоянно мислех за храна, но това беше защото не се хранех достатъчно и пълноценно. Не казвам, че това е причината при теб, казвам, че това беше при мен. Храна си нося в офиса от 6-7 години и се храня изключително с приготвено от мене. Имам няколко ресторанта, от които се чувствам добре, когато ям там и не си правя експерименти с други. Нямам никакъв проблем с това и не се чувствам ограничена.
Имам и няколко, където хапвам изцяло за удоволствие, но в крайна сметка животът е да се живее и знам, че след това ще съм подута и ленива Simple Smile

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 09:38 от Joss Stone

# 281
  • 🌊
hechicera_, абсолютно те разбирам като "бивш" ИР. Бременността много ще промени отношението ти към храната, от личен опит не мога да кажа дали с добро или лошо. Аз отключих жестоко, рядко срещано гадене. Не ми пукаше ни за режим, ни за рецепти, ни за инсулин и КЗ (знам, знам, че е лошо), просто исках да мога да задържа нещо, за да може аз и бебето да издържим още 1 ден. И нещата се подобряват. Не го вярвах, но се подобриха.

Бременността ти обръща всичко с хастара нагоре. Сега пускам още по-редовно изследвания, консултирам се кога да направя ОГТТ-то, защото и аз имам страх да не изтърва нещата. Ендокринологът ми каза, че нещата лесно могат да се върнат в норма при отклонение, а лекарствата, които съм приемала имат по-щадяши версии за бременни.

# 282
Здравей! Също мога коментирам само притеснението за килограмите, защото проблеми с КЗ не съм имала преди да забременея.
На мен АГ ми каза до 10-12 кг за цялата бременност. Уви, 15 са до тук, имам още някоя друга седмица, но тези кг не си личат. Вероятно като родя ще сваля поне 6-7 кг, а може и повече. Не е като да не се движа или не се храня здравословно. (Забременях 50 кг, в момента съм 64.5-65 кг)
Абсурдно е бременна да не качва кг на тялото си. (Поне за мен) Все пак нещо трябва да носи този голям корем, който тежи поне 6 кг…
Като правиш разходки, хапваш здравословно и пиеш достатъчно вода, не мисля, че имаш повод за притеснение Simple Smile

# 283
Аз до тук съм +7кг /35 седмица/. Провери си тсх и фт4, моята аг ми каза,че добрият контрол на тсх също спомага да не се качват кг. Да, да качиш по време на бременност е нормално,но ако се отиде на 20 - 25 +, това си крие рисковете и е по-добре,ако има как, да се направи опит да се предотврати.
Глюкомерът,който ползвам, е https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030018062

# 284
Аз развих ГД,като преди това не съм имала проблеми с КЗ.Когато се потвърди ГД бях с кз 12.Бях мн уплашена,веднага минах на инсулин.Бебчето ми е на 2месеца,здраво и вдичко е няред с него❤За съжаление май съм отключила диабет тип 2 или ИР ,кз ми е мн над норма.Момичетс с ИР какви са ваще стойност на КЗ ?Моля да препоръчате добър ендокриноло,тъй като останах много разочарована от моя…

Общи условия

Активация на акаунт