Гестационен диабет - тема 6

• 16 200
  • 649
  •   1
Отговори
# 285
  • Melmak
Аз развих ГД,като преди това не съм имала проблеми с КЗ.Когато се потвърди ГД бях с кз 12.Бях мн уплашена,веднага минах на инсулин.Бебчето ми е на 2месеца,здраво и вдичко е няред с него❤За съжаление май съм отключила диабет тип 2 или ИР ,кз ми е мн над норма.Момичетс с ИР какви са ваще стойност на КЗ ?Моля да препоръчате добър ендокриноло,тъй като останах много разочарована от моя…
Аз съм доволна от Йордан Влахов, ако си в София. Много е човечен и добър. Преглежда в Софиямед (на бул. Димитър Моллов) и в частен кабинет до Пирогов. Трудно е за час, ако не успявате да запишете, можете да отидете рано сутринта в Софиямед и да чакате, сигурно няма да ви върне, но трябва да сте търпелива.
Преди също съм го посещавала, не ми е за първи път. Много човещина има в него, освен това се грижи и за тежки случаи в отделението. Не е просто поредния кабинетен лекар, който гледа едни стойности дали са в референтните и толкова.
Като цяло не съм щастлива с решението му да ми спре хапчетата, но изглеждаше загрижен и се държа много добре през цялото време.

# 286
Сега погледнах и има чак зя ноември🥶Според ваще показатели моя инсулин как е? КЗ е мн извън норма ,но за инсулина нз.Още не са ми разтълкувани изследваниятя и затова питам

# 287
  • Melmak
На мен доктора ми каза, че не се гледал инсулина, защото винаги е висок. Гледала се кръвната захар.

# 288
Аз мога да препоръчам моята ендокриноложка - Мариана Недева (за София). Тя работи и на частно и със здравната каса. От години съм ѝ пациент и за мен тя е моя лекар ☺
Иначе Руби на мен инсулина ти ми се вижда добре. При мен с ИР инсулина беше в пъти по-висок, а КЗ при обременяване в норма.

# 289
Ясно ,ако инсулина е извън норма е ИР.Явно при мен си е диабет тип 2,но не разбирам ако инсулина е в норма защо се покачва КЗ .Нали инсулина я понижава
Всъщност аз съм била при нея точно като открих ГД

# 290
Здравейте, дами! Преди време се бях включила с изследвания в 19+3г.д. Тогава абсолютно перфектни, но както някои от вас казаха - рано е било. Следящият АГ ме накара в 24 да пусна отново /т.е. миналата седмица/. Там стойността на 120тата минута все пак беше в нормите - 6.88 при референтни <=7,8. Но не му харесаха - висока била КЗ, без въглехидрати една седмица и след седмица каза пак да направя ОГТТ. Минаха 10 дена и днес пуснах отново.

Още по-високи стойности - не мога да кажа, че съм спряла въглехидратите изцяло тъй като не ми се отразява това въобще добре - започва да ми се гади, отпаднала съм.. не се чувствам въобще човек. Но в никакъв случай не прекалявам - бял хляб не ям, тестени закуски също, ориз не съм яла въобще, картофи само в супата вчера.. сладки неща в пакетче също не ям /позволявам си по 2 бисквитки на ден с кафето.. големината на бисквитките е колкото минета от 2лв 🙄/ Но сладолед, вафли, шоколади и т.н. От доста време не приемам. Нито съм качила извънредно много кг /сега съм 25+1 и според кантара на АГто съм качила 10кг/ , нямам отоци, не вдигам кръвно, на втората ФМ в 21 г.с. всичко беше перфектно - нито увеличени води, нито двърх голямо бебе. И сега изведнъж тия стойности 🙄 На гладно е 5,02. Само да отбележа, че аз Небременна такива стойности на КЗ на гладно не съм виждала никога - винаги са били 5,6-5,7-5,8 но инсулин в норма.. нито установена ИР, нито диабет. Въпросът ми е:
Възможно ли е това често обременяване да се е отразило по някакъв начин на тия стойности? Или просто с напредване на бременността отключвам ГД... Изключително ми е терсене, защото и аз като hechi съм чревоугодник.. от цигарите без никакъв проблем се отказах,с това ядене обаче не знам какво да правя ... Час за ендокринолог имам другата седмица. Сега със свито сърце ще пратя резултатите на АГто и ще се моля след две седмици да не ме засили пак на ОГТТ. Тая гадост я правя вече 3ти път 🤷🤦

# 291
Само началото прочетох. Моля ви, отидете на ендокринолог. АГ не може и не трябва да следи нивата на кръвната Ви захар, още по-малко да Ви праща на две ОГТТ през седмица. Ако сте от София, д-р Яначкова от Щерев е много добър специалист, освен това мила и приятна. Аз ходех при Начев, но той ми следи ЩЖ от повече от 10 години и не исках да се разпилявам.

# 292
Здравейте, дами! Преди време се бях включила с изследвания в 19+3г.д. Тогава абсолютно перфектни, но както някои от вас казаха - рано е било. Следящият АГ ме накара в 24 да пусна отново /т.е. миналата седмица/. Там стойността на 120тата минута все пак беше в нормите - 6.88 при референтни <=7,8. Но не му харесаха - висока била КЗ, без въглехидрати една седмица и след седмица каза пак да направя ОГТТ. Минаха 10 дена и днес пуснах отново.

Още по-високи стойности - не мога да кажа, че съм спряла въглехидратите изцяло тъй като не ми се отразява това въобще добре - започва да ми се гади, отпаднала съм.. не се чувствам въобще човек. Но в никакъв случай не прекалявам - бял хляб не ям, тестени закуски също, ориз не съм яла въобще, картофи само в супата вчера.. сладки неща в пакетче също не ям /позволявам си по 2 бисквитки на ден с кафето.. големината на бисквитките е колкото минета от 2лв 🙄/ Но сладолед, вафли, шоколади и т.н. От доста време не приемам. Нито съм качила извънредно много кг /сега съм 25+1 и според кантара на АГто съм качила 10кг/ , нямам отоци, не вдигам кръвно, на втората ФМ в 21 г.с. всичко беше перфектно - нито увеличени води, нито двърх голямо бебе. И сега изведнъж тия стойности 🙄 На гладно е 5,02. Само да отбележа, че аз Небременна такива стойности на КЗ на гладно не съм виждала никога - винаги са били 5,6-5,7-5,8 но инсулин в норма.. нито установена ИР, нито диабет. Въпросът ми е:
Възможно ли е това често обременяване да се е отразило по някакъв начин на тия стойности? Или просто с напредване на бременността отключвам ГД... Изключително ми е терсене, защото и аз като hechi съм чревоугодник.. от цигарите без никакъв проблем се отказах,с това ядене обаче не знам какво да правя ... Час за ендокринолог имам другата седмица. Сега със свито сърце ще пратя резултатите на АГто и ще се моля след две седмици да не ме засили пак на ОГТТ. Тая гадост я правя вече 3ти път 🤷🤦

За мен за четвърто обременяване е абсурдно да се говори… малко над нормата са стойностите - от каквото и да са (според мен най-вече напредване в седмиците), просто трябва да се спазва разумен режим, без много тежки ограничения, но и няма как без нищо. Важното е да се държат кг в норма и да не се изтърве положението. Няма нужда от притеснение Simple Smile)))

# 293
Мануна, благодаря, но не съм в София. Вече имам запазен час за ендокринолог - другата седмица ще го посетя. При Яначкова съм ходила веднъж, точно преди да забременея и съм с доста смесени чувства.

# 294
Мануна, благодаря, но не съм в София. Вече имам запазен час за ендокринолог - другата седмица ще го посетя. При Яначкова съм ходила веднъж, точно преди да забременея и съм с доста смесени чувства.

Въпросът е ендокринолог да проследи ситуацията, защото АГ-тата се вкопчват често в гайдлайни и стойности без да проследят индивидуалната част и това е нормално, затова за всичко си има различни специалисти - често ендокринолозите са по-малко строги и гъвкави т.к. е ясно, че 2 и 2 не прави 4 в медицината.

# 295
Присъединявам се към съвета за ендокринолог. Струва ми се нередно огтт 10 дни след предното. При небременни се препоръчва не повече от веднъж в годината, а аега за последните 2 месеца 3 пъти ?Следиш ли се иначе при ендокринолог? Тсх как е? Моят аг казва,че контролът му също е много важен за овладяването на качените кг, както и добрия контрол на кз.

# 296
Момичетата са дали доста адекватен съвет, аз само искам да кажа, че има АГ-та, които мислят че са специалисти във всичко и категорично не е така! Не е редно да пращаш бременна жена на обременяване за n-ти път..

# 297
Присъединявам се към съвета за ендокринолог. Струва ми се нередно огтт 10 дни след предното. При небременни се препоръчва не повече от веднъж в годината, а аега за последните 2 месеца 3 пъти ?Следиш ли се иначе при ендокринолог? Тсх как е? Моят аг казва,че контролът му също е много важен за овладяването на качените кг, както и добрия контрол на кз.

Така и така ме боцкаха миналата седмица, пуснах и за ЩЖ - въпреки, че колкото и пъти да пускам, там всичко излиза в норма. ТСХ е 0.915. И съответно нямам ендокринолог при когото да ходя редовно. Т.е. посещавала съм епизодично преди да забременея, но нищо съществено. Никога не ми се е налагало да приемам каквито и да било лекарства. Другият вторник съм на ендокринолог, така че ще го изговоря и с нея.

# 298
  • Melmak
И аз се присъединявам към съвета за ендокринолог. АГ не са в тази компетенция. Съжалявам, то вече ендокринолози читави няма, какво остава АГ да следи тези неща!
Аз усещам как и моя случай не го гледат индивидуално ендокринолозите, а едно си знаят, едно си баят. И то от преди да забременея. Не от вчера и днес. Абсурдно е да те обременяват няколко пъти…

Иначе другото си го знаеш и го правиш, намалила си въглехидратите, празните калории, газирано, захар и т.н.

Едит (с въпрос) има ли дами тук, които приемат или са приемали протеинови шейкове по време на бременност? Предполагам са специални, можете ли да ми препоръчате марка? Аз съм с любителски спортен опит и съм пила доста добавки, включително и протеин, но разбирам, че не са удачни с бременност.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 13:10 от hechicera_

# 299
На мен АГ и ФМ ми препоръчаха прегнако понеже бил с по-изчистен състав, иначе преди него си пиех най-обикновен протеин за фитнес батки 😁 Сега след като родих продължавам да пия прегнако. Не ми е особено приятен на вкус, но щом са казали, че е по-изчистен им се доверявам.

Общи условия

Активация на акаунт