Гестационен диабет - тема 6

• 16 226
  • 649
  •   1
Отговори
# 330
Според мен също зависи от това колко напред или в норма върви бебето. При мен не е ставало въпрос изобщо, т.к. върви в нормата от самото начало.

# 331
Дами, някоя от вас ползвала ли е сензор за КЗ Dexcom ONE+ и сравнявал ли е стойности с обикновен глюкомер? По инициатива /да се разбира мрънкане/ на ММ от днес съм с такъв сензор. Преди да обядваме КЗ беше 5,3, един час след ядене 6,3, два часа след ядене - 5,9. Сега 3ч и половина след хранене е 4.9. Което в моята глава са прекрасни стойности, но на фона на невероятните 8,55 на 120 мин от обременяването и трите пъти правене на тоя гаден тест, направо ми се струват нереални. Аз продължавам да смятам, че нищо ми няма /чувствам се супер, кръвно нямам, килограми не съм качила много, бебето вървеше добре на последния преглед, няма завишени околоплодни води/, но имам чувството, че АГ докрая ще си ме третира все едно съм с ГД...
Та, въпросът ми е - ако някой е ползвал въпросния сензор и глюкомер, откривал ли е големи разлики в стойностите?

# 332
  • Melmak
Ох, аз си поръчах същия сензор и днес мисля да го слагам. Дойде онзи ден. Глюкомер още не съм купила, обаче тези сензори май са доста точни. Ще ми е интересно да чуя мненията на съфорумките.

# 333
Аз съм пробвала на Freestyle и първо прави големи разлики. Около седмица до сравнявах с глюкомера и два пъти с лаборатория. След около 3 дни се калибрира и почти нямаше разлика с глюкомера, но има моменти в които показва много ниски стойности, които като проверя с глюкомера се оказват нормални.

# 334
MamaBear, Според мен зависи какво се приема на тези хранения. Едно е да ядеш нормална храна (протеин/въглехидрат/мазнина заедно), друго е съвсем без никакви въглехидрати и трето е да ти натоварят организма със 75г глюкоза и да не се движиш грам в рамките на 2ч - при хората, които усвояват лесно въглехидратите, дори и да не се движат и да изядат 3 парчета торта - стойностите пак са нормални.
Не казвам, че имате или нямате ГД, а само, че има значение с какво се храните - това може да означава, че имате ГД според изследванията и стойностите според СЗО, но да имате и добър контрол над него, което е супер. Simple Smile

# 335
Баща ми е с диабет тип 2 и малко след като се установи си закупи въпросния сензор, за да не се боцка по 10 пъти на ден - не е лош, но много зависи как го настроиш. Глюкомера мери по-правилно спрямо сензора, но пък сензора ти дава някакъв добър ориентир. Ни са някакви фрапантни разлики. Иначе както Николета каза, едно е да си хапваш вкъщи по режим, друго са 75гр глюкоза (все едно парче торта да изядеш 😁)
Вкъщи и аз бях с добра КЗ и на обременяването бам.. Аз знаех, ме така ще стане и до края си ми третираха като с ГД. Не ми беше проблем обаче, защото при мен не беше кой знае какво. Искаха само КЗ да си следя и да хапвам протеин и до там. Да подчертая обаче че кг ми бяха наред, детето не вървеше по-голямо и околоплодните ми води също бяха в норма.

# 336
  • Melmak
Това е, че като съм с ИР и съм се обременявала с глюкоза доста пъти, на мен ми е ясно, че в ежедневието такива неща не ям и не достигам до такива нива. Камо ли да се натъпча с 1 торта (примерно) и да заседна два часа като пред лабораторията. Сигурно и мен ще ме третират с ГД, защото като изпия глюкозата то е ясно…

Днес, преди малко, сложихме сензора тъкмо. Ще го ползвам и после сигурно ще взема глюкомер. Не знам дали има смисъл да купувам непрекъснато сензори, но ако трябва ще го правя. Още съм в много начална седмица, дори пулс не сме чули.

# 337
Дори да има ГД важното е детето да е наред. То ако е наред останалото са бели кахъри ☺
На моето дете, за мое най-огромно щастие, ГД не му повлия по никакъв начин.

ИР е малко по-различна от гледна точка на това че ако е установена и се приемат медикаменти и парче торта да изядеш инсулина като е в норма без проблем може да си поеме това количество захар. Обаче при бременност инсулина е извън всякакви норми, не можеш да приемаш медикаменти (не е препоръчително освен ако не се налага) и това доста усложнява нещата 😅
След раждането също е малко мъка понеже трябва да продължиш да спазваш режим, все още не е препоръчително да приемаш медикаменти, а такъв глад те гони ако кърмиш особено.. 😂

# 338
  • Melmak
Не съм съгласна, че другото са бели кахъри. Има риск от диабет тип 2 за майката, а за мен това не е бял кахър. Ако трябва няма да кърмя, но ще спазвам режим, за да се предпазя от диабет.

# 339
Риск има, да. Но няма нужда да се спира кърменето, абсолютно никаква, освен разбира се заради медикаменти. Режимът, който се спазва е чисто и просто т.нар.здравословно хранене,  което дори е препоръчително през бременността и кърменето, а и през целия ни живот! Аз не съм спряла да кърмя вече 7ми месец и много рядко си позволявам някоя баничка или различен от черен шоколад, или пък някоя солета.. но и от години ми е такова менюто.

# 340
  • Melmak
Заради медикаментите казвам, че бих спряла. Аз като съм с ИР не си представяйте, че тъпча бял хляб и торти до откат и преди да съм забременяла. Но си имам високи стойности на инсулина от много години. Сега не го гледам, говоря преди да забременея.
А как се справя човек с глада при кърмене и с риск от диабет, не знам?!

# 341
Здравейте! За първи път пиша тук. Бремнна съм в 13г.с и от няколко дни, по моя инициатива, измервам сутрешна кръвна захар с глюкомер. Доста съм шокирана от стойностите сутрин на гладно, преди бременността не съм имала ИР. Сутрелната кръвна захар преди около 2-3 седмици беше 5.1, а последната една седмица варира между 5.5 и 5.9, а тази сутрин беше 6.3. През деня след храненията нямам високи пикове и се държи в границата на нормата, но сутрин е висока. Глюкомера, който използвам е Contour plus elit. Вече съм започнала да спазвам режим, предстои да направя и консултация с ендокринолог. Рано ли е според вас да направя обременяването с глюкоза?

Допълвам, че бременността е след инвитро и приемам доста медикаменти, включително кортикостероид и доста високи дози прогестерон.

# 342
Вероятно от кортикостероида е завишението. При мен се завиши така след инжекции за дробчета, отново кортикостероид. Спорен мен направете консултация с ендокринолог преди да пускате изследвания.

# 343
Има риск за развиване на диабет тип 2, така е, но според мен той би се дължал на една неустановена с години ИР, която е прогресирала в диабет тип 2.
Другото което е ИР е напълно лечимо състояние и не е задължително да се ползват медикаменти до живот. До забременяването бях на лекарства, но ако след 6 месеца при обременяването всичко е наред няма да има нужда изобщо да се връщам към тях.
Спазвайте режим и не мислете твърде много, защото и излишния стрес повлиява кръвната захар и то доста. Не го казвам с идеята да не го мислите изобщо, но няма нужда от излишни притеснения ☺

# 344
Здравейте! За първи път пиша тук. Бремнна съм в 13г.с и от няколко дни, по моя инициатива, измервам сутрешна кръвна захар с глюкомер. Доста съм шокирана от стойностите сутрин на гладно, преди бременността не съм имала ИР. Сутрелната кръвна захар преди около 2-3 седмици беше 5.1, а последната една седмица варира между 5.5 и 5.9, а тази сутрин беше 6.3. През деня след храненията нямам високи пикове и се държи в границата на нормата, но сутрин е висока. Глюкомера, който използвам е Contour plus elit. Вече съм започнала да спазвам режим, предстои да направя и консултация с ендокринолог. Рано ли е според вас да направя обременяването с глюкоза?

Допълвам, че бременността е след инвитро и приемам доста медикаменти, включително кортикостероид и доста високи дози прогестерон.

Дали е рано само ендокринолог може да каже. Има специфични предпоставки,които налагат ранно обременяване /между 14-16 г.с./. При мен нямаше такива и правих веднъж огтт - в 25 седмица. "Стандартът" мисля,че е в 24-25 г.с. да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт