Гестационен диабет - тема 6

• 10 215
  • 454
  •   1
Отговори
# 435
  • Melmak
Даже се учудвам, че не са ви отказали да направят изследването. Винаги са ми казвали рано в лабораторията, поне първото пробовземане да е към 8 ч. Това изследване си се прави рано и вечерта не се яде късно.

И аз опитвам да ям до към 20 ч в обикновени дни, но все пак живия живот ако човек излезе, отиде на ресторант, малко по-трудно.

# 436
  • Бургас
В болницата я мерех предк 7, 6:45 да кажем. У дома я меря около 7:30 до към 7:45 най-късно.

А като пускате кръвни в лаборатория? Аз ходих към 9-10 и се чудя дали и това не влияе, знам че трябва да е рано

# 437
До сега само веднъж съм пускала в лаборатория, но съшо беше по-късно. Беше нормална. Но, да в лабораторията трябва да се ходи наксимално рано.

# 438
Имайте предвид, че сутрешната се завишава и заради някакъв ефект на зората ли беше как беше не знам. 😆 Сигурно си го знаете де, но да кажа. Ако е висока сутрин бих пробвала да вечерям по-рано, по-нисковъглехидратна вечеря.

Също препоръчвам да си калибрирате уреда, с който измервате в лаборатория, за да ви е още по-сигурно.

# 439
За първи път чувам за калибриране. Как става?

# 440
Аз така му казвам, може и да греша в термина. Отивам в лаборатория и ми мерят КЗ от пръста, със същата капка кръв и аз меря на глюкомера, и сравнявам стойностите. Имах глюкомер даде разлика 2 единици, което е страшно много. След още два такива теста го хвърлих и си взех нов.

# 441
Сега с каква марка си? Аз използвам Контур плюс елит, мисля че е от читавите. Но съм отворена и за други предложения.

# 442
Защо ви мерят кз от пръста в лаборатория? Моята ендокриноложка ме пращаше всеки месец на венозна проба, защото винаги е по-точна от капилярната. Иначе за домашния контрол с глюкомера няма как венозна кръв. Контур плюс елит ползвам и аз, препоръчан ми от лекарката ми.

# 443
Ами именно затова. Те ми взимат кръв и аз от същата капка си взимам и гледам тяхната и моята стойност.

# 444
  • Melmak
Pumpkin, идеята е да се сравни стойността от глюкомера с пробата в лаборатория.
Иначе ако си ходиш на рутинни изследвания, ясно, че от вената взимат.

# 445
Никога не ми е хрумвало да си нося глюкомера в лаборатория и да взимам от същата капка кръв. Те никога не са ми и взимали кръв от пръста, с изключение при огтт. Вие ли си искате каплиярна проба? При мен ендо каза,че стандартно венозната кз е по-ниска от капилярната и щом венозната ми се върти около 4.3-4.5 на гладно, да не се тревожа, че на домашния контрол излиза около 4.7-4.8. И аз й се доверих сляпо, така и не ровичках повече.

# 446
  • Melmak
На обременяване само от вена са ми взимали. От пръста не са ми взимали кръв от дете. В случая разбирам съфорумката, боде пръст вкъщи, иска да знае лаб теста от пръста дали отговаря на този от глюкомера.

# 447
Явно аз не пиша както трябва нещата.

Аз съм с ИР и за мен е важно каква е кривата на КЗ през целия ден. Нямам пари за сензор (по-скоро не желая да давам). Купила съм си глюкомер. Меря на гладно, след храна 1 час и след храна 2 часа. Преди правих и фастове - следя и записвам и сега. Понеже при КЗ и ИР не е важно само да е ниска сутрин, а и как се движи изобщо през целия ден.

Купих си глюкомер, който ми даваше високи стойности отвреме на време. Започнах да се чудя защо. Ходих и на изследване КЗ от вена. Да, там стойността беше в норма. По тази причина исках да сверя дали глюкомера ми е верен. Понеже като всяка техника и изобщо уредче е възможно да даде дефекти и проблеми.

Отидох в лабораторията и ги попитах дали правят такова нещо и дали е възможно. Съгласи се дамата, потвърди ми. Направихме теста на гладно, после си ядох и измерихме след час. Стойностите ми бяха с разлика единица и нещо глюкомера и лабораторията.

За съжаление мен не устройва да не съм сигурна стойността на КЗ дали ми е реална или не. Затова съм отишла в лаборатория и съм поискала да сверя резултата.

Разбира се, в реалността винаги ми взимат кръв от вена. Разликата е, че стойността от вена не мога да я сравня с тази на глюкомера - защото кръвта е от две различни места.

При ОГТТ не е желателно да е от пръста, особено защото се гледа инсулин (ако е преди бременността). И по принцип от двете места дава разлики като се взима.

# 448
  • Melmak
Lie to me, разбирам те, аз съм като теб с ир. Ще взимам и аз глюкомер сигурно. Сензорът е много удобен и лесен, но 100 лв на 10 дни е разход. Аз моя го свалих и ще слагам пак сигурно като напредна с бременността.

# 449
Последните сутрини захарта на гладно сутрин ми е 5. Досега винаги беше под 5. В 31 гс съм и четох, че до 37ма е някакъв пик и по-трудно се контролира гестационния диабет.
Иначе през деня е ок.
Имате ли опит, освен ранна вечеря дали има трикове за намаляне на сутрешната захар. Притеснявам се да не стигна до инсулин, предвид, че съм в 31 гс все още.

Общи условия

Активация на акаунт